Getostrisotto med rödbetor

2016-01-20 15:59:00
Mat och recept
Hade egentligen tänkt att laga pizza häromdagen (efter ett speciellt recept), men hittade varken zatar eller pecorino i affären så jag köpte getost (kort-datum-pris!!!) och rödbetor istället och gjorde risotto. Serverade med avokado ty var sugen på det, men ruccola går ju finfint också. Eller något annat en är sugen på. Tål en rostade nötter ska det tydligen vara nice till.
 
Upptäckte nu när jag läste om receptet att jag hade tagit dubbel mängd risottoris (alltså åtta deciliter), men inte av något annat. Kanske därför det blev så himla många matlådor ... Men det funkade ju tydligen perfa, så vill en att det ska räcka till många är ju det ett tips.
Oh well, detta blev himla, himla gott ändå, så här kommer receptet!
 
För ungefär en middag och kanske tre matlådor behövs:
- 600 gram rödbetor
- 1 liter grönsaksbuljong (1 liter vatten + 2 tärningar, alltså)
- 1 gul lök (eller två om en som jag tycker lök är gött)
- Rosmarin (1/2 msk färsk eller 1/2 tsk torkad)
- 4 deciliter risottoris (typ Arborio)
- 2 deciliter vitt vin (eller matlagningsvin)
- 200 gram getost (chèvre)
 
- En ugn som är 200 grader C varm.
 
Skala och klyfta betorna. Blanda med olivolja, salt och peppar. Funkar nog strålande att göra direkt på plåten om en inte är pepp på att diska en skål extra.
 
Fördela på en plåt och rosta i ugn i ungefär 30 minuter.
 
Koka buljongen.
 
 Skala och hacka löken. Stek tillsammans med rosmarin i olivolja tills löken blivit mjuk.
 
Tillsätt riset och stek i någon minut. Tillsätt sedan vinet och koka i kanske tre min. (Det är okej att provsmaka vinet, om en känner för det.)
 
Häll på buljongen, lite i taget och koka sedan i typ 20 minuter (läs på förpackningen vad som gäller för din rissort). Riset ska vara al dente.
 
Ta bort kastrullen från platten och tillsätt getosten. Rör om. (Det är även okej att provsmaka getosten.)
 
Servera med rödbetor och annat som är gött och nice. Typ avokado, nötter, ruccola och balsamicosirap. Käka upp.
 
Jag fick ju som sagt sju glada matlådor av detta. Så. Himla. Bra.
 
Recept lånat härifrån.
 

Kommentarer
Postat av: emilialinnea

Men himlans va gott det ser ut! Aldrig tänkt på att ha rödbetor till risotto (mvh svampälskare) men borde ju definitivt prova det!

Svar: Det blev väldigt gott. :)Ja, men prova! Två goda saker tillsammans kan ju inte bli något annat än gott (typ).
ElinHaraldsson

2016-01-20 @ 19:10:30
URL: http://marshimlar.blogg.se/

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0