Kriget har inget kvinnligt ansikte

2017-09-20 09:24:43
Böcker
 
The unwomanly face of war: an oral history of women in World War II
 
 
 
 
Svetlana Aleksijevitj har intervjuat över 800 kvinnor som slogs för Sovjet under andra världskriget. Deras berättelser har hon sammanställt i Kriget har inget kvinnligt ansikte. Funderade på först om titeln innebar att kvinnor inte är de som skapar och är med och bestämmer om krig, eller om kvinnor aldrig omnämns i krigshistorierna. Är nu införstådd med att det är det senare som menas.
 
---
 
Svetlana Aleksijevitj has interviewed over 800 women who fought for Sovjet Union during World War II. She has collected their stories in The unwomanly face of war.
 
 
 
Har nog aldrig hundörat en bok så mycket. Det är så många historier som berör. Som tar sig rakt in i hjärtat. Som det här stycket ovan.
 
 
 
Och det här stycket; speciellt sista meningarna. I det första kapitlet har Svetlana även samlat de historier som censorn ville att hon skulle stryka då "er primitiva naturalism är en skymf mot kvinnan. Och mot de kvinnliga hjältarna. Ni detroniserar dem. Förvandlar dem till vanliga kvinnor. Till hondjur. Men för oss är de heliga. [...] Den sovjetiska kvinnan är inget djur".
 
Svetlana har gett en röst åt alla de kvinnor som stred vid fronten, som blev luftvärnssoldater, som lade om såren på de sårade, som stred för den underjordiska motståndsrörelsen, som var partisaner, och alla de som vägrade att inte få försvara fosterlandet. Hon visar kriget ur flera olika perspektiv. Visar kärlek som trots krig kunde uppstå. Visar hur kvinnor blev behandlade efter kriget trots att de hade fått tapperhetsmedalj. Detta med en poetisk ton, och lyckas fånga de där meningarna som gör att det känns. Till exempel namnet på ett kapitel: "Jag var den enda som återvände till mamma ...". Tycker du borde läsa denna.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0