De senaste veckorna har jag skilt mig, räddat böcker, varit på väg att dissekera min bror, och umgåtts med Satan

2018-02-15 08:35:00
Böcker
 
The latest weeks I've divorced, saved books, almost dissected my brother, and interacted with Devil
 
 
 
Har läst ut fem böcker de tre senaste veckorna. Två klassiker och tre nyskrivna. Låt oss ta en titt.
 
---
 
Have finished five books the latest three weeks. Two classics and three more recently wrote. Let's take a look.
 
 
Finna sig av Agnes Lidbeck
En berättelse helt utan dialoger, men med russin ur livet-kakan. Om hur att bli mamma kan förändra ens liv, om att vilja bli sedd, om att vårda en cancersjuk. Gillade Agnes språk och hur hon förde berättelsen framåt. En bra debutbok, och ser framemot att se hur detta författarskap utvecklar sig.
Får FYRA av FEM.
 
 
Fahrenheit 451 av Ray Bradbury
Klassiker nummer ett kommer här. En framtidsdystopi där befolkning inte längre vill eller får läsa böcker utan ägnar dagarna åt att titta på stora tv-väggar och umgås med personerna på tv-skärmen. Brandmännens roll är numera att elda upp böcker och husen där de finns, istället för att släcka bränder. Vi får följa brandmannen Guy Montag och hans ambivalens inför bokbrännandet.
Det jag fann tråkigt var att Bradbury inte kunde föreställa sig en framtid där kvinnor gör annat än att vara hemmafruar. På grund av detta, och att berättelsen aldrig griper tag om mig och får mig att tycka något om Montag alls, gör att den får ett mycket lågt betyg.
TVÅ av FEM
 
 
Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson
Märit växer, bland annat, upp med sin tvillingbror, och en äldre bror som är stämplad som "sinnesslö" och får olika smeknamn som "Tok-Lars" eller "Haltelyttelasse". När Märits mamma dör en kväll, bestämmer Märits morföräldrar att Lars ska flyttas till en anstalt för sinneslöa och från och med det träffar familjen aldrig Lars mer. När Märit ubildar sig till läkare i Lund och vid en dissekeringslektion upptäcker hon att ett av liken är hennes bror Lars. Ska kanske inte berätta allt som händer, hehe.
Nästan alla karaktärer är så himla osympatiska och otrevliga och rent av elaka. Det märks i språket att Majgull är journalist i grunden. Fakta som redogörs i reportageform, till exempel. En bok som tuffar på med några cliffhangers som en får suga på medan berättelsen skiftar mellan nutid och dåtid.
TRE av FEM.
 
 
Det är något som inte stämmer av Martina Haag.
Författaren Petra upptäcker att hennes man är otrogen med hans tv-kollega. Några månader senare bestämmer sig Petra för att arbeta som vikarierande stugvakt i Norrland. För att komma ifrån, att få skriva sin bok. Mellan möten med vandrare och försök till att skriva slängs vi tillbaka till innan Petra visste om att hennes man blivit kär i en annan och vägen till vetskapen. Lätt språk (läste ut den på en kväll) och situationer som inte riktigt får ta plats och breda ut sig, utan försvinner in i nästa dag och nästa händelse. Gav den tydligen fyra av fem direkt efter jag läst den, men nu såhär i efterhand vill jag sänka betyget något.
TRE av FEM.
 
 
Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov
Självaste Satan har tagit sig till Moskva för att skapa oro och panik bland stadens författare och konstnärer. Med sig har han en cigarrökande svart katt som går på två ben, en naken kvinna, en man med en utstickande hörntand, och en man i jockeymössa. En väldigt händelserik berättelse, och full med satir. En kvinna som förvandlas till häxa och så väldigt gärna vill vara naken får mig att lessna på historien. Eller överlag att det märks så tydligt när kvinnor porträtteras att det är en man som skrivit det.
 
 
Utdrag ur Mästaren och Margarita. Att det känns som en saga emellanåt gör att jag önskar att jag hade läst den tidigare, när jag var yngre, förutom kvinnoporträtten. Ni förstår kanske att jag har en ambivalens mot denna bok. Väger för och emot och hade så velat ge den ett högre betyg just för att tiden bara flyger iväg när en läser den och det är en rolig värld att få försvinna i. Men det bara går inte.
TRE av FEM.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0