Blomkål- och morotsbiffar med gurksalsa

2018-09-30 09:10:00
Mat och recept
 
Cauliflower and carrot patties with cucumber salsa
 
 
 
Det är söndag förmiddag och om ett tag ska jag ta mig ut till landet för att fira min farbrors födelsedag. Tänker försöka få med mig mer grönsaker från landet när jag ändå är där och hälsar på. Grönsaker som morot och polkabetor, så jag kan laga fler sådana här biffar (och kanske ängamat?). Har upptäckt att blomkål är himla gott ändå. De här biffarna är så jättegoda. Passar okej till matlådor, men en får inte glömma att ta med sig någon typ av sås för det blir lite torrt annars. Jag hade inte köpt hem durra än och åt därfär glutenfri couscous till. Har nu testat att ha durra till också, och det funkade också. Den här rätten kommer få dina tarmar att arbeta ordentligt, för det är en MASSA fibrer i, vilket är jättebra. Mer fibrer i maten är min devis den här hösten. Men nu kör vi! (Originalreceptet kommer från GP-bilagan Två dagar den 1 sept 2018.)
 
---
 
It's Sunday morning, and soon I will catch a bus to the countryside to celebrate my oncle's birthday. Will try bring home some more vegetables from the vegetable patch. Vegetables like carrots and chioggia beets, so I can cook more of these patties. Have discovered that cauliflower is pretty nice and tasty. These patties are super tasty.  It works okay to make lunch boxes of them, but don't forget to bring some kind of sauce since it otherwise will be a bit dry. I hadn't bought durra yet, so I ate the patties with gluten free couscous. Have now also tried them with durra, and it worked nicely as well. This dish will make your guts work a lot, since it contains a lot of fibers, which is grand. Eat more fibers is my goal this autumn. But now, let's go!
 
 
Till ungefär en middag och tre matlådor behövs:
○ 1 litet blomkålshuvud
○ 1 burk förkokta kikärtor (ca 400 g)
○ 4 medelstora morötter
○ 1 kruka basilika
○ 1 deciliter kikärtsmjöl
○ 2 matskedar kallpressad rapsolja
○ Salt, peppar
 
Yoghurtsås med tahini
○ 2 deciliter osötad yoghurt (t ex sojayoghurt eller turkisk)
○ 1 matsked tahini
○ 1 ekologisk citron
○ Salt, peppar
 
Gurksalsa
○ En halv gurka
○ En halv kruka basilika, grovt hackad
○ 1 matsked kallpressad rapsolja
○ Salt, peppar
 
○ 4 portioner kokt durra eller couscous
○ Blandade salladsblad
 
 
Koka durran (eller fixa iordning couscousen) och värm ugnen till 200°C.
 
 
Skölj blomkålen och bryt den i mindre bitar. Sjud den i ungefär fem minuter. Häll av och skölj av kikärterna. Mixa kikärtor, blomkål, och basilika i en mixer eller matberedare till en smet.
 
 
Flytta smeten till en större skål. Riv morötterna grovt och blanda i smeten tillsammans med mjöl. Tillsätt salt & peppar efter smak och behag. Låt stå och svälla i ungefär en kvart.
 
 
Forma sedan smeten till biffar och lägg på ett oljat bakplåtspapper. Baka i ugnen i ungefär 15 minuter. Vänd sedan på biffarna och baka i 5 minuter till.
 
 
Blanda ihop ingredienserna till yoghurtsåsen.
 
 
Tärna gurkan och blanda med hackad basilika och rapsolja. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Sådärja, då vare klart! Gött. Servera biffarna med sås, gurksalsan, kokt durra och lite salladsblad. Käka upp det och njut av att det blev ju himla gött det här.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0