Fyra olika böcker jag har läst i januari

2018-01-24 20:08:00
 
Four different books I've read during January
 
 
 
Hittills i januari har jag läst ut fyra böcker (!), och håller på med en femte (Finna sig av Agnes Lidbeck). Många för att vara mig, men tycker det är himla trevligt. Läser på kvällarna innan jag går och lägger mig, på lördagsförmiddagar i min soffa, och ibland till frukosten istället för att se på morgonnyheterna. Har lånat en del böcker på biblioteket för att "tvinga" mig till att läsa - de böckerna måste ju lämnas tillbaka efter ett tag. Har dock märkt att det börjar bli en mer stressfaktor än njutning, så ska nog låna färre böcker åt gången (fyra var lite mastigt). Nåväl, tänkte jag kunde dela med mig av intrycken jag fick av desss fyra böcker.
 
---
 
So far during January, I've finished reading four books (!), and are now reading the fifth (Finna sig by Agnes Lidbeck). Many books for being me, but find it to be nice. Am reading during the evenings before I fall asleep, in the Saturday mornings laying on my sofa, and sometimes while eating breakfast instead of watching the morning news. Have loaned some books from the library to "force myself" to read - since these books have to be handed back after some time. But, have found this to be more of a stress than pleasure, so for the future I will loan less books every time (four were a little bit too many). However, I thought I could share my thoughts of the books I've read so far this year.
 
 
Drömmen om det röda: Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek av Nina Björk 
Egentligen en faktabok och inget skönlitterärt. Men tyckte den var intressant. Lärde mig en hel del om Socialistiska revolutionen i början av 1900-talet, Rosa Luxemburg (såklart), kampen för att få rätt att strejka och annat som vi tar för givet idag. Emellanåt för Nina Björk själv resonemang om kapitalism och socialism. Bland annat för hon argument för att vi inte kan bli ett jämställt samhälle och samtidigt leva i ett kapitalistiskt. Mycket intressant läsning. Svår att betygsätta eftersom den inte är skönlitterär men gav den ändå fyra stjärnor på goodreads.
Betyg: FYRA av FEM
 
 
Glaskupan av Sylvia Path. 
Tog mig an en modern klassiker (vilket jag antar att den är? Vänta, måste googla. Jag verkar ha rätt). (Hade ingen annan bild än den ovan, så ni får gå med på att det är halvlöst korsord i samma bild.) Kort och gott handlar den om Esther som har fått stipendier och får bo i New York och hänga på en damtidning i en månad. Månaden tar såklart slut och vad ska hon då göra? Hon har sökt in till en skrivarskola, men hon får beskedet att hon inte kommit in. Och därifrån får vi se mer och mer av Esthers mer deprimerade sida, med självmordsförsök och boende på mentalsjukhus. Sylvia Path mådde själv inte bra och tog sitt liv när boken hade kommit ut. Något, som jag inte kan sätta fingret på, hade jag svårt för med denna bok som gör att den inte blir så jättebra som andra tycker att den är. Kanske var det att jag hade så svårt för Esther i början när hon har svårt för att förstå andra och mest verkade som en jobbig person? Och att det satt kvar även när den andra halvan tog fart. Men förstår att det är en viktig feministisk bok.
Betyg: TRE av FEM
 
 
Vända hem av Yaa Gyasi
BÄSTA boken jag läst hittills i år. Riktig bladvändare och som jag ville aldrig skulle ta slut - och fortfarande inte vill. Fick för mig senast idag på vägen hem att denna bok låg hemma och väntade på mig, men nej, den är tillbakalämnad till bibblan. En får följa en (eller egentligen två) släkthistoria som börjar i 1700-talets Ghana (fastän det landet ännu inte fanns då) med slavhandel och stamkrig, till dagens USA och Ghana. En får följa en person från varje generation framåt i tiden. Olika livsöden gestaltas - en familj blir slavar i USA medan en annan blir nära vän med byns kung i Ghana. Bara älskade hur Yaa förde berättelsen framåt, och de historier (om än några hemska) som berättades. Så himla bra. Läs den!
Betyg: FEM av FEM
 
 
En häst går in på en bar av David Grossman
En stand-up komiker tar en av sina arbetskvällar till att få berätta en av sina livshistorier mellan skämten. Får berätta om hur han alltid gick på händer på stadens gator för att göra det svårt för folk att slå honom (förvirringen om var en ska sikta på en som går på händer ...), om hur han höll privata små föreställningar för sin mamma, och hur hans pappa tog hem gamla tyger som de arbetade med på kvällarna för att kunna sälja vidare. Tror jag hade en aning förväntning på den här boken, att den skulle vara - smartare, roligare? Visst, det är skämt emellanåt (de kanske inte bara passade mig?) - men mest annars rullar den på. Spänningen ligger i publikens reaktioner, om han ska kunna hålla kvar dem, och om varför han egentligen bjöd in domaren? Jag går dock mycket på känsla (eller upp i känslor) när jag läser och därför blir betyget därefter.
Betyg: TRE av FEM
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0