En lista om tre

2024-03-28 08:00:00
Frågelistor
 
 
The list about three things
 
 
En lista som har florerat runt hos olika bloggar (Flora, Egoinas, Julia), och det är ju kul att haka på upptåg så här kommer min version. 
 
 
TRE SAKER JAG HAR SKJUTIT UPP
1. Att skriva och höra av mig till vänner. Tänker alltid på det (och hundra andra grejer) när jag lägger ett barn och när jag inte har telefonen till hands, men glömmer av det igen. 
2. Plantera om våra växter. Att de inte har dött än. Vad de kämpar på. 
3. Ställa barnen i kö till förskolan. Det behöver göras minst fyra månader innan vi vill att de ska börja, så det är ingen panik än tack och lov.
 
 
TRE SAKER JAG LÄNGTAR EFTER
1. Att kunna gå ut utan att behöva ta på långkalsonger igen.
2. Bo i sommarstuga och vara vid havet.
3. Att barnen och deras kusiner ska bli så stora att de kan leka självständigt tillsammans. 
 
 
TRE SAKER SOM GÖR MIG GLAD
1. Barnens skratt. Jisses, gör vad som för det där kiknande från-magen skrattet. 
2. Krokus växer i rabatten, åh vad fin du är. 
3. Att vi (ta i trä) har lyckats fått till sömnen nu. Behöver inte gå upp på nätterna. Går och lägger mig tidigt (innan klockan 21 helst). Mår så mycket bättre. 
 
 
TRE KUL SAKER JAG GJORT DET SENASTE
1. Varit hos fotografen med hela familjen. Svårt att få ettåringar att sitta still och se glada ut. 
2. Suttit på uteserveringar i solen och fikat.
3. Träffat alla små nyfödda. Tre stycken med ungefär en veckas intervall. 
 
 
TRE SAKER JAG VILL REKOMMENDERA
1. Uppdrag Gransknings reportage Hackaren på SVT. Var som att se en actionfilm, fick samma pulspåslag, men blev bedrövad över att det är från verkligheten. 
2. Efter tips och smakprov från Annie: Garants vego chorizo av bondböna och svamp. Så oväntat god.
3. Gatan av Ann Petry. Ett boktips. Tänker ofta på den.
 
 
TRE SAKER JAG VILL GÖRA SNART
1. Sitta och läsa bok i solstolen på balkongen. 
2. Ta promenader i skogen.
3. Laga en god risotto.
 
 
TRE SAKER JAG DRÖMMER OM
1. Att få tid och ork till mina intressen igen. Läsa. Springa. Resa. Se på film. 
2. Lite ordning och reda här hemma. Hyllsystem och snygg förvaring.
3. Att ge barnen fina minnen och traditioner.
 
 

Vecka 13. En springtur

2024-03-26 08:00:00
Veckorapport
 
 
Week 13. Went for a run
 
 
Jag sprang i lördags. Inte så långt. Inte så snabbt. Väckte kroppen med två kilometer. När de två kilometrarna var sprungna var det som att kroppen gärna ville fortsätta. Men jag hade bestämt mig på förhand för bara två kilometer, hur lätt eller jobbigt det än kändes. Var glad för det efteråt. Fick först en energiskjuts av alla endorfiner i kroppen. Men behövde sedan vila utan att kunna vila för tvillingarna behövde min uppmärksamhet. Har haft träningsvärk i låren. Känt hur stel jag är i rygg och axlar. Blivit irriterad av trötthet vilket förvånade mig för brukar alltid bli klar i skallen och hög på livet efter en löprunda. Kanhända den mer positiva effekten kommer tillbaka med mer regelbundenhet och vana. Vi säger att det är så. 
 
 
Annat jag (vi) gjort i helgen: 1. Träffat den senast födda lille personen som var lite mer än en vecka gammal och så liten och som tittade mer än han någonsin gjort. 2. Påskpyntat i lägenheten och det finns mycket nytt för en ettåring att peka på och säga "dää" till och bli frustrerad över att det inte får pillas på. 3. Hälsat på Annies familj och firat en tvååring två månader i efterskott och ätit glass och korv och hängt på balkongen. 4. Var ju inte i helgen men i måndags (igår) åt vi våfflor till mellanmål för att det var ju våffeldagen och det var lättare att göra våfflor denna gång än senast jag försökte och tänker att det blir lättare och lättare att få saker gjort ju äldre barnen blir. 5. Markerat en massa artiklar på Sellpy som favoriter i flera dagar för att göra en beställning av UV-tält, regnvantar, barnbyxor, dambyxor, och barnkuddar. 
 
 
Påskhelgen ska firas. Förra påsken hade vi precis tagit bort sonderna på barnen och fått börja gå ut med vagnen, men firade inte påsk mer än med pynt och att vi fick hembudat en cheesecake av mamma. Vad jag minns. Men i år så ska det firas. Kul kul kul. Hoppas på sol för det är alltid trevligt. Och att ni får en fin påsk.
 
 


Vecka 12. Ett år som föräldrar (till tvillingar)

2024-03-20 08:00:00
Graviditet / bäbisliv Veckorapport
 
 
Week 12. One year as parents (to twins)
 
 
För ett år sedan kom vi hem från att ha tillbringat en vecka på neonatalavdelningen. Med våra två små bäbisar. För tidigt födda och så små att de drunknade i både kläderna vi hade haft med oss och i babyskydden. Med sond igenom näsorna och med en liten aparat som skulle säga ifrån om de slutade andas. Minns den hemkommardagen så väl. Tilda och Amanda hjälpte oss att ta in packning och bäbisar. Jag stod och grät i vardagsrummet och fick kramar. Var så överväldigad. Över livet. Över att bäbisarna var här. Över att de var så hjälplösa. Över att det stod presenter och blommor på bordet. Var så trött från att inte ha fått sova mer än en timma i sträck på en vecka. Matning och blöjbyte var tredje timme. Minns hur Anton sedan i barnrummet slängde ner lilla soffans alla soffkuddar och sittkuddar på golvet för att ha babynesten i soffan istället. Hur vi värmde vetekudden och höjde temperaturen på elementet. Bäddade med filtar och gjorde allt vi kunde för att barnens kroppstemperatur skulle gå upp. Bar in soffbordet och åt hamburgare därinne. Och bara tittade på hur de andades.
 
 
Vi har haft ettårskalas. Firat deras första födelsedag. De har utvecklats så mycket sedan den där dagen för ett år sedan. Nu står de upp och kan ta sig fram på golvet. Försöker kommunicera med pekande och ord. De kan så mycket! Känner ofta en stolthet över dem. En varm känsla i kroppen. De är så duktiga. Mycket av deras personlighet känner vi igen från hur de "alltid har varit". Det är fascinerande. Är så fint att få följa dem. Att få se vad det ska bli för individer av dem. Att få lära dem vad saker heter och hur de fungerar. 
 
 
Jag har satt upp visioner för mitt föräldraskap. Jag vill och önskar att barnen ska få bra självförtroende och god självkänsla. Att de ska veta vad de kan, och att de kan. Men också ha koll på sina begränsningar och veta att det då är inga konstigheter att be om hjälp. Jag vill att de ska känna sig sedda och hörda. Att de ska lära sig att de inte alltid kan få sin vilja fram, men att de alltid får känna sina känslor. Jag hade önskat att de blir duktiga på att argumentera, något som jag själv tycker jag är dålig på, men nu börjar det närma sig detaljstyrning. Framförallt hoppas jag att de får en fin relation till varandra. 
 
 
Jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur mycket jobb det är med barn. Med två barn. Det dygnet-runt-jobbet det innebär. Jag har på det här året fått lära mig saker om mig själv, om Anton, och om vår relation. Hur viktigt sömn och vila är. Hur viktigt det är att snälltolka och prata igenom situationer när känslorna inte längre är i affekt och efter några fler sömntimmar. Det är kämpigt. Det är fint. Det tar slut på energin. Det ger glädjerus. Jag hade för inget i världen bytt ut dem. För just mina barn är helt perfekta och jag är glad att få ha varit en stor del av deras första år i livet. 
 
 
Bilden är från när vi häromdagen passade på att äta lunch ute när det var soligt. Skönt att slippa städa upp inomhus. Jobbigt att behöva springa efter krypande barn som ville på upptäcksfärd på blöt gräsmatta. Det här var ett litet instick. Hoppas ni får en fin påsk om vi inte hörs innan dess. ❤ (Tryck gärna på hjärtat här nedan.)
 
 


hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0