Ut på landet, fira pappa och komma hem till stan med nyplockade grönsaker

2015-09-30 16:27:34
Kalas och festligheter Min Dag
I lördags åkte jag hem till mina föräldrar ute på landet för att fira pappa en dag i förväg. De skulle servera lax, så jag hjälpte till att göra en sallad med gurka, fänkål, äpple, citronsaft och olivolja. Det blev himla gött.
Jag passade på att hälsa på Ester och de andra katterna. Och gav pappa present och pratade om partiledare (bland annat) med farmor och farfar.
Så fick vi efterrätt som var supergod, men väldigt, väldigt mättande.
Ester godkände den också. Befann mig i en liten matkoma en stund, men fick sedan bråttom att hinna med saker (som att hjälpa pappa) innan det skulle bli dags att åka tillbaka till min lägenhet.
Mamma och mormor tittade igenom häften från Venedig och Israel och som mormor hade tagit med sig. <3
Jag tog på mig stövlar och gick ut för att plocka med mig grönsaker från farfars trädgårdsland. Farfar odlar de största zucchinisar jag någonsin sett och mängder av blommor.
Mormor följde med mig för att plocka blommor att sätta på släktingars gravar. Så himla fint med sol, dock blir det ju inte jättebra kort då (exempelvis är det ju svårt att se ringblommshavet och luktärterna ordentligt).
Funderade på att också plocka med mig några eftersom de går att äta, men bestämde mig till slut för att inte.
Tog istället en hel del rödbetor, några lökar och en och en annan mangold. Så nära ekologiskt det går!
Sedan fick jag bråttom eftersom vi skulle hinna köpa en dammsugare till mig innan affärerna stängde, och bråttom för att jag skulle iväg senare på kvällen. Natten slutade för övrigt med att jag var kvar på Gasquen tills de stängde (vilket ju inte riktigt hade varit planen) och fick promenera hem med en dam som hade kommit lite vilse. Bra lördag!

Svampgryta med kikärtor

2015-09-29 12:39:00
Mat och recept
Fick det här receptet av mamma när jag var hemma i helgen. Hon hade dock inte lagat det själv, men igår lagade jag det till middag. Det blev väldigt gott, och om en liksom jag är lite förkyld går det ju att tillsätta lite extra chili. Inbillar mig själv att stark mat ger immunförsvaret en liten boost genom att "bränna bort" de där virusen. Det känns i vart fall så när det brinner i halsen/munnen (men har ingen fakta som stödjer saken). Gillar en inte chili är det ju bara att ta lite mindre av det, det blir nog en minst lika god höstgryta ändå!
För ungefär en middag och fyra matlådor behövs
Ungefär 300 gram olika sorters svamp (jag tog lite extra eftersom det är gött och i säsong)
3 ekologiska paprikor (skulle egentligen bara vara röda, men en tar vad en har)
3 tomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök (jag tog en extra för att det är gött)
5 dl vatten + grönsaksbuljong
400 gram kikärtor
1 röd chili eller några nypor chiliflingor om en liksom jag inte får tag i chili
3 teskedar spiskummin
Olja
Persilja, salt och peppar
Koka riset. Rensa svampen och skärden i mindre bitar. Hacka löken halvfint.
 Fräs löken i lite olja och tillsätt sedan svampen. Tillsätt grönsaksbuljongen när svampen fått fin färg.
Strimla paprikan och skär tomaterna i klyftor. Häll av kikärtorna.
Häll i kikärtorna, paprikorna och tomaterna. Låt puttra en stund. Tillsätt lite chiliflingor.
Krydda med spiskummin, salt och peppar. Tillsätt eventuellt någon tesked maizena om du tycker den är mer lik soppa än gryta.
Servera med persilja och ät upp! Jag hade på lite parmesanost också (eftersom jag råkade ha det hemma). Det var gött, men den är minst lika god utan. Nomnomnom.
(Upptäckte för övrigt att den ju är vegansk om en struntar i parmesan.)

High drama

2015-09-27 12:17:00
Dagens låt
En av de låtar jag lyssnat mycket på det senaste. Såg dock att den inte var purfärsk direkt, men den är ju forfarande bra så jag bara kör och tipsar ändå. Och ja, det är Markus Krunegård som sjunger.
Hittade dock ingen vettig musikvideo (eller video överhuvudtaget), vilket är det som mestadels har dragit mig från att tipsa om denna tidigare. Men har nu kommit till insikt och ro med att denna är ganska okej ändå.
 
Laakso - High Drama

Födelsedagshelgen; söndag & presenter

2015-09-26 09:24:35
Kalas och festligheter
På söndagsförmiddagen åkte jag hem till mina föräldrar ute på landet. Mamma hade hissat flaggan.
Hej hej från hallspegeln! Har för övrigt en ny kamera som är en av flera födelsedagspresenter till mig själv (hade en liten spenderarhelg för ett tag seddan och hade lite halvångest över det), men mer om det i ett annat inlägg!
Pappa hade tagit upp diverse olika goda rotfrukter plus lurig palsternacka från landet. Dessa kördes in i ugnen och åts upp tillsammans med kikärtsbiffar.
Fick, precis som varje år, årets sista ros av mormor. <3 Kom dock precis på att jag glömde kvar dem hemma hos mor och far ...
Efter middagen fick jag presenter och finsång.
Sedan åt vi svartvinbärs-cheesecake som var så himla god att det inte kan ha varit helt omöjligt att jag åt upp halva själv. Efter det började klockan bli mycket och jag fick bråttom hem.
Och utöver en dammsugare och det jag fick på själva födelsedagen, var detta vad jag fick i födelsedagspresent.
En mortel i marmor, flera bestick (mamma och mormor hade läst min blogg), korkskruvsöppnare (nu kan jag äntligen öppna alla mina vinflaskor), en bok/häfte om ekologi, en hårklämma, en äventyrsdag, pengar och en blomma (såklart av farmor och farfar). Himla fint och tack så mycket allihop. <3

Trettioen stycken frågor

2015-09-24 09:41:00
Tankar Och Funderingar
1. Var är din mobiltelefon?
Precis bedvid mig och spelar upp podcast för mig. Just nu är det ett avsnitt av Lunch med Montelius.

2. Var är din andra hälft?
I Oslo.

3. Ditt hår?
Behöver nog egentligen klippas (döljer det så gott från min syster som jag kan), men håller ju på att spara ut till längre hår och då tar det emot att gå till frisören (fastän det tillsammans med gå till tandläkaren är något av det bästa jag vet). Annars är det blont men håller väl på att bli höst/vinter-mörkt och nyduschat.

4. Ditt humör?
Mestadels trött på och av att vara förkyld. Men är på tillfriskningsvägen nu, känner jag. Annars är jag mestadels glad, levnadsglad och nyvaken.

5. Din dagsplan?
Gå till skolan, plugga, ha möte med Styret, gå på lektion och sedan hänga med Astrid. Om jag har tid/ork ska jag väl plugga lite till, annars se något tv-serie-avsnitt. Borde försöka hinna med att panta burkar sedan någon förfest.

6. Det bästa du vet?
Exempelvis: dansa, dansa, dansa, mozzarella, skratta, hattar, flugor (sådana där en har kring halsen), kramar, människor som är sådär extra fina, massage, när alla saker är på sin plats och djur överlag.

7. Din dröm i natt?

Shit, kommer inte ihåg. Blev så förvånad av att jag vaknade av alarmet imorse (trodde jag skulle vakna innan) och fick lite bråttom för kom på att jag ska duscha och ha redan förlikat mig med att jag kommer att komma några minuter försent till skolan.

8. Ditt livsmål?
Lära känna olika sorters människor, vara ute på alla möjliga sorters äventyr, besöka många platser och uppleva olika kulturer, dansa mycket, må bra och ha så kul som möjligt.

9. Rummet du är i?
Min lägenhet är i princip ett enda stort rum, fast samtidigt inte. Men ska jag beskriva det är det vitt, ljust någon tavla här och var. Och det smattrar av regndroppar på fönsterrutan.

10. Din hobby?
Springa/cykla, ta kort samt redigera dem, engagera mig i lite allt möjligt som kommer över mig, spela tvärflöjt/piano och läsa böcker. Ungefär så.

11. Din skräck?
Att inte ha någon kul/fin att umgås med.

12. Var vill du vara om sex år?
Då är jag 29 år och mest troligt tagit min civilingenjörsexamen. Jag vill jobba med något som gör den här världen lite bättre, miljömässigt sett. Jag vill ha ett härligt gäng människor (kompisar + familj + arbetskamrater) att umgås med. Eventuellt bor/jobbar utomlands. Fortfarande med dans i höfterna och glädje i själen.

13. Var var du igår kväll?
Först var jag i skolan och arrade pluggfika med SnKfKb, sedan åkte jag hem och såg på Karl för sin kilt och åt tomatsoppa med mozzarella.

14. Vad är du inte?
Redo för att det ska bli vinter och redigt kallt och förkylningar och grejer. Vägrar fortfarande att lägga in mina sandaler i vintergarderoben. Det kan ju komma någon mer varm dag.

15. En sak du önskar dig?
Att jag inte var allergisk mot nötter? Verkar ju vara goda och nyttiga och så.

16. Var växte du upp?
Ute på landet i ett hus. Med kohagar runt omkring och cyklande på brorsarns mountainbike fram och tillbaka. Med katter i huset och en cykelturs avstånd till havet.

17. Det senaste du gjorde?
Åt frukost. Det var gott. Älskar frukost.

18. Dina kläder?
Jeans (sätt inte kaffet i halse, Wille! ;) ), linne och en färgglad kofta.

19. Din tv?
Är icke ägare till någon tv (helt sant, hej, hej radiotjänst).

20. Ditt/dina husdjur?
Har inga egna husdjur i min lägenhet, men hemma hos mina föräldrar finns tre katter. Räknar dem väl halvt som mina också.

21. Din dator?
En acer. Tänker inte gå in på processor, hårddisk och grejer.

22. Din bästa ägodel?
Gillar ju mina tavlor. Men de är inte så användbara mer än att titta på, så utöver dem får jag väl säga datorn? Helt klart användbart och bra med en dator som funkar och så.

23. Saknar någon?
Wille. Men ska åka iväg till henne någon helg inom en snar framtid.

24. Din bil?
Är inte ägare till någon bil har inte direkt några planer på att skaffa det heller.

25. Något du inte har på dig?
Stilettklackar.

26. Favoritaffär?
Mataffärer överlag. Gillar att köpa god mat. Gillar tanken på att jag kan äta upp det sedan när jag kommer hem.

27. Din sommar?
Var finfin överlag, vad jag minns. Var ju nere i Italien en sväng och det var fint. Träffade en barndomsvän som jag inte sett på sex år, så det var också himla fint. Annars jobbade jag väl mest.

28. Älskar någon?
Ja. Eller snarare några. Det vet de.

29. Favoritfärg?
Brun.

30. När skrattade du senast?
Igår. Minns inte riktigt åt vad, men vet att jag skrattade.

31. När grät du senast?
Minns inte. Kan vara så att jag grät senast av skratt. Har relativt lätt för att skratta till tårar.

 

Lista lånad av Sandra Beijer.


Födelsedagshelgen; fredag till lördag

2015-09-23 10:45:15
Kalas och festligheter
I fredags var det ju min födelsedag, och jag fick en fest med ballonger i present (dock kom inga ballonger med på bild ...). Först blev jag kidnappad av Bagge, Nalle och Gürra som förde mig till Systemet (jag fick en flaska ekologisk rosévin) och sedan vidare hem till Eddie.
Där var redan Eddie, Brumm och Anton. Och en stor sejdel mojito, tydligen.
Gürra, Bagge, Janen och Nalle hade soffhäng.
Vi spelade något spel som resulterade i att jag fick mustasch och Janen fick massage. Anton filurade.
Eddie fick också en mustasch och Bagge var glad. Himla fint.
Framåt kvällen gick vi vidare till Gasquen (Chalmers nattklubb) för att dansa, fast utan mustascher. Det var så himla fint med alla grattis-kramar och folk som var pepp på att dansa.
På lördagen träffade jag Wille runt lunchtid och jag fick present och kramar. Jag var dock trött så vi hade mest soffhäng och Wille blev hungrig så vi gjorde lunch (stekta grönsaker + falafel).
Framåt kvällen gick jag hem till Nalle och Janen som hade flyttat ihop och hade inflyttningsfest. Janen delade ut hattar till de som ville ha och vi dansade till Kollektivet-musikvideor. Och jag lyckades gå hem precis innan det började ösregna.
 

Tjugotre år

2015-09-18 07:10:00
Min Dag
Idag har jag levt på den här planeten i tjugotre år. Och jag älskar ju lite att fylla år och födelsedagar i allmänhet, så detta är minst sagt en av mina bästa dagar på året!
Jag har dock ingen aning om vad som ska hända idag. Hade tänkt att slänga ihop en födelsedagsfest men det blev aldrig riktigt av. Men jag har fått tillsägelse om att inte boka upp mig på något, så jag har ju helt klart mina föraningar ... Det jag dock vet är att jag ska käka brunch med Wille på lördagen (för hon har kommit hit från utlandet då <3 ) och bli firad av min familj på söndagen. En födelsedagshelg, helt enkelt.
Bilderna är för övrigt från min och Kattas födelsedagsfest som vi hade förra året. Några av gästerna kom med flera sopsäckar fyllda med uppblåsta ballonger. <3 Typ det finaste någonsin. Speciellt att vakna upp till ett ballonghav vid fotändan av sängen dagen efter.

Senaste dagarna

2015-09-17 09:07:05
Min Dag
Mottagningen är över och jag har ägnat de senaste dagarna till att vila upp och bli frisk från någon slags förkylning (eller inflammation) jag hade när jag vaknade i tisdags. Så jag har käkat glass med honung (så gott!) och kollat på Pretty little liars. Och försökt skaffa mig kurslitteratur (tredje veckan in, yes!) och försökt redigera alla bilder från mottagningen (har fortfarande en del kvar).
Angående Pretty Little Liars är det egentligen inte så himla bra. Stör mig ju så in i Norden på att alla tjejer är "fixade" hela tiden och kollar så att håret ligger rätt och att alla killar har magrutor. Men jag vill ju veta vem "A" är och hur de kommer fram till det/hur det avslöjas. Det är det som liksom håller mig kvar.

My place

2015-09-08 09:05:00
Allmänt Konsumtion Min Dag
Nu har jag bott i över ett år i min lägenhet (vilket mamma så fint påminde mig om med ett sms)! Så jag tänkte vi kunde ta en liten rundtur (bokstavligt talat), häng på!
I början var det för övrigt lite spartanskt. Prioriterade att få hit min säng och en lampa (så att jag kunde se något) och inte alls att bädda min säng (dock har inte så mycket förändrats där).
Hade flyttkartonger som bord i några dagar och fick till sist hit en soffa också. Men nu är det möblerat! Det enda jag fortfarande saknar är en balkong. Och två ramar till två målningar jag fått av Wille.
När en kommer in från trapphuset möts en av den här långa hallen/transportsträckan och Döden-tavlan längst bort (som jag nu ser hänger snett, rackarns!). Till vänster är det garderober och till höger dörren in till badrummet. Har en torkställning i taket (blev himla nöjd när jag hittade en i stål så jag slipper plast) istället för en taklampa och en ihopfällbar stol (under tavlan) som jag har kläder på när ingen annan än jag är här.
Döden-tavlan funkar lite som min enda helkroppsspegel och är en av de saker jag tycker mest om i mitt hem. Något jag skulle vilja rädda om det börjar brinna (utöver dator och mina andra tavlor och så).
Till höger efter hallen står min säng, ett nattduksbord och min tvättkorg. Har haft många idéer om att måla eller tapetsera det där nattduksbordet men det har bara aldrig blivit av.
Vid sängens fotända finns ett fönster och mitt notställ. Samt min rävtavla som en bara skymtar ramen av till höger. Har tänkt att jag vill ha en låg träbänk längs med kortsidan, men har inte hittat något som passar än.
Om vi vänder nittio grader från förra bilden ser en mitt skrivbord, vardagsrumsfönstrena (som jag kallar dem för att göra skillnad på mina fönster) och soffan.
Till höger om soffan finns min bokhylla. Börjar nog dock redan krisa med plats (har ju ännu fler böcker kvar hemma hos mamma och pappa), mest pga kurslitteratur. På soffbordet (som egentligen är någon slags tv-bänk) finns serieböcker och min ekorrlampa vid namn Kurre.
I fönstret finns mitt apelsinträd, diverse ätbara växter då och då, min ugglelykta, iittala-skålar och rävtavla no 2 som Wille har målat. Apelsinträdet har ju dock växt till sig sedan det här kortet togs någon gång i vintras.
Om en sitter och göttar sig i soffan ser en köket med vask och mikro och fler garderober. De vita stolarna mot väggen har jag egentligen en undangömningsplats för, men orkar aldrig flytta tillbaka dem.
I köksfönstret har jag mitt andra apelsinträd, och två vinflaskor som jag fick av mina undulater när jag fyllde 22 år. Jag använder flaskorna mest som ljusstakar nu när vinet är uppdrucket.
Och vid köket är en också tillbaka till ingången, hatthyllan och mina skor.
Badrummet ser ut såhär och det finns väl inte så mycket mer att säga om det, egentligen. På pallen på golvet har jag oftast olika krämer så jag lätt kan komma åt dem när jag har duschat och på avställningsbordet finns olika hårverktyg och prdouktförråd.
Det var det hela! Precis bredvid dörren har jag små hyllor med sådant som jag kan behöva precis innan jag sticker ut igenom dörren så som solglasögon, läppstift, handkräm och reflexer.
Hej då och välkommen åter!

Female leader engineer, face in things och Odödliga

2015-09-07 10:22:36
Fint
"Female Leader Engineer är en utmärkelse för kvinnliga ingenjörsstudenter på Kungliga Tekniska Högskolan och Chalmers Tekniska Högskola i samarbete med svenska industriföretag. Syftet med utmärkelsen är att öka andelen kvinnor på ledande positioner i näringslivet genom att bland annat bygga en bas av unga ingenjörer med potential för framtida ledarroller."
Så är du en kvinnlig ingenjör eller känner någon som är det, så in och anmäl! Superbt bra möjlighet till ett traineeprogram! In och anmäl här, vettja.
Det finns en twitter-feed som är dedikerat till endast saker som ser ut som ansikten. Faces in things heter det (@FacesPics). Om ni behöver prokastinera någon gång eller så ...
Andreas Öhmans senaste film Odödliga verkar ju vara något en absolut måste se. Så himla fint foto, också.

Birthday wishlist

2015-09-06 14:57:00
Min Dag
Om lite mindre än två veckor fyller jag år. 23 faktiskt, vilket ju är smått galet men antagligen bara att acceptera. Tills dess tänkte jag att vi kunde ta en kik på min önskelista om jag får önska helt fritt och bortser från självklara och viktiga saker som fred på jorden, mindre miljöförstöring och jämställdhet.
Vin- och champagneglas från Eva Solo. Har slutligen kommit fram till att det är dessa glas jag vill ha, om jag får välja. De är precis rätt minimalistiska; enkla men det "händer" ändå något och inte för mycket.
 
En sladdslös dammsugare eftersom jag har upptäckt att det nog blir lite, lite enklare att städa den här lägenheten jag bor i om jag faktiskt har en dammsugare (blåser in massa pollen på våren vilket är svår-uppborstat). Och en sladdlös tar lite mindre plats. (Vet dock redan att jag kommer få en, men vill ju inte sluta önska mig en för det!)

En mortel och/eller skärbräda i vit marmor. Plus fler bestick (har bara sex av varje och några gånger har jag fått be folk ta med sig bestick pga jag inte har tillräckligt), måste fråga mormor var hon köpte de jag har.

Upplevelser av olika de slag. Typ resor, konserter, vandringar, middagar, utflykter eller bara hänga i ett bollhav.

Får en önska sig en fest med ballonger och fina människor? I så fall gör jag det. Och en och en annan hatt och fluga när jag ändå håller på.

Flykt

2015-09-05 16:33:00
Tankar Och Funderingar
Jag har de senaste dagarna, precis som kanske alla andra i det här landet och resten av Europa, blivit medveten om krigsflyktingar som försöker ta sig igenom Europa. (Mest för att jag varit hos mina föräldrar ute på landet och haft stor tillgång (och tid) till radio, tv och dagstidningar, men det är inte jätteintressant i sammanhanget.) Och det är tyvärr ingen ny nyhet men det som de flesta medier väljer att rapportera och lägga fokus på i nuläget. Vilket gör att folk (liksom jag själv) börjar att agera. Börjar agera för att hjälpa, antingen med tid eller pengar.
 
Jag har idag hjälpt till med pengar. Jag swishade 100 spänn till Radiohjälpens insamling. Vill du göra samma sak är det bara att swisha valfritt belopp till 9019506 och skriva FLYKT som meddelande. Himla smidigt och pengar som nog kommer komma till bättre användning än något jag hade valt att lägga dem på. Vill en inte skänka pengar till just Radiohjälpten finns det många andra organisationer att skänka till (tror aftonbladet och diverse andra medier har listor) eller så kan en säkert höra av sig till sin kommun om att ta emot en flykting i sitt hem eller vara med och få dessa flyktingar att känna sig välkomna och komma in i samhället (genom att gå på kafé någon gång i veckan).
En förälder sätter ju inte sitt barn på en båt som kanske kan ta det vidare till andra sidan Medelhavet, men med en osäkerhet ifall barnet kommer komma fram levande eller död, om det inte är något värre som väntar om en låter det stanna kvar. En lämnar inte sitt hem och blir flykting om en inte ser en annan utväg.

Italia, part two of three

2015-09-03 15:48:00
Filmer Resor - Italien
Andra filmen från Italien! En del från San Marino där vi bland annat hade vattenkrig vid en färgglad fontän, en biltur där Dash var glad i hatten, en kattunge och lite akrobatik. Och avslutar med en middag hos Fransesca (där Mattia och Camilla också var med). Himla fint! (Ett tips är att se i HD.)
 
Upptäckte dock nu att musiken är djävulskt dåligt klippt (vilket jag har fått göra av upphovsrättsliga skäl), så bara bortse från det ett tag så ska jag försöka fixa till mig ett musik-klippar-program (och lära mig hantera det) ... 
 
Part one finns att se här, om ni skulle ha råkat missa.
 

Italia 2015, part two of three from Elin Haraldsson on Vimeo.


Italien - the movies

2015-09-02 14:10:05
Filmer Resor - Italien
Jag, Gürra, Bagge och Dash tog ju oss en liten sväng ner till Italien, genom Europa, i sommar. Och nu till slut har jag fått klippt ihop allt filmaterial. Dock blev det en himla stor fil vilket vimeo inte riktigt tillät, så jag har fått dela upp den i tre delar.
 
Har även kommit till insikt att jag kanske bör skaffa mig något bra program där jag kan klippa i låtar. Försökte i videoredigeringen, men det blev ju inte riktigt så snygga övergångar som jag hade velat. Men det får funka för nu.
 
I den här första delen är det mest resvägen dit, men även lite av vad vi hittade på när vi kommit fram. Som att klättra på höbalar, busa med Bagges kusin och mata hönorna. Bilder från vår resa finns här, förresten.
 

Italia 2015, part one of three from Elin Haraldsson on Vimeo.

 


hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0