Elinkaka och ros

2014-07-31 21:07:00
Min Dag
Mor min räckte över en tallrik på vilken det stod en kaka innehållandes nyttiga solrosfrön och dekorerad med nyplockad citronmeliss.
Grattis på namnsdagen, sade hon. Ska du fotografera den eller kan jag och mormor ta oss varsin bit?
 
Mormor räckte fram en nyplockad ros.
Jag har den äran, jag har den äran, sjöng hon. De mår ju inte så bra av att det blåser så mycket. De blir lite ledsna. Men den här var fin. Ska jag sätta den i en vas åt dig?
 
Tack igen, fina kvinnor i mitt liv. <3
 

She drives me crazy

2014-07-24 14:14:44
Dagens låt
En av mina favoritlåtar, som jag lyssnade mycket på under högstadiet och som jag nyligen hittade tillbaka till igen.
Gör mig jämt peppad och glad!
Fine young cannibals - She drives me crazy
 

Orange

2014-07-22 20:40:07
TV/Podcast Tankar Och Funderingar
Igår såg jag klart på andra säsongen av Orange is the new black. Är lite förvånad över att denna säsong inte avslutades med en någon jättestor cliffhanger som får en att vilja att nästa säsong släpps omedelbart bums och bli halvt galen. Tur det, känner jag. Nu kan jag tredje säsongen få komma lite när den vill.
 
Oh, well. Det jag har gillat med den här serien är ju såklart att så många kvinnor har fått stå i centrum och haft andra problem än sådana som rör män, pojkvänner eller förhållanden. Att de hade en liten lektion i hur kvinnors underliv ser ut eftersom så många av internerna (och säker en del av tittarna) inte visste om det. Att som tittare få en inblick i att anledningen till att en hamnar i fängelse kan vara att en är på fel plats, vid fel tillfälle (låter så naivt, men då jag inte är i kontakt med fängelsemiljöer och aldrig heller varit på ett fängelse, har jag väldigt liten inblick eller erfarenhet av varför folk hamnar i fängelse).
 
Det jag tyvärr tycker är tråkigt är att de har jobbat en del med sterotyper då karaktärerna har skapats. Att latinokvinnor är på ett visst sätt, att afroamerikaner är på ett annat. Det är inte alltid folk i verkligheten är på samma sätt bara för att de skulle ha samma hudfärg eller samma språk, och detta borde också ha kunnat spegla av sig i serien.
 

Picknickfilm

2014-07-20 11:16:00
Filmer Min Dag
 

Knytpicknick from Elin Haraldsson on Vimeo.

En och en halv minut av förra lördagen då jag och ett finfint gäng hade knytpicknick. Och tack till Nalle som också filmade då och då. Upptäckte även att jag glömt att fixa att den lades upp i HD-format, så det är lite sämre kvalité, tyvärr.

Låt: Seinabo Sey - Younger Kygo Remix

 
 
 
 
 

Dalsland

2014-07-19 11:00:33
Min Dag
Jag har spenderat de senaste dagarna i Dalsland med Wille och hennes föräldrar. Vi har plockat nästan oförskämt mycket blåbär (tror inte jag har sett så mycket blåbär i det vilda på en och samma gång), ätit blåbärspaj, blåbär till frukosten (så himla, himla gott!) och tagit med hem till far och mor. Och ätit nyplockade, stekta kantareller på smörgås.
Vi har sprungit i skogen, över klippor och broar och genom en äng för att få extra starka ben och förbättrad kondition på ett varierande sätt.
Jag har läst mycket och lyssnat på många podcasts och ätit mycket fisk (så jag hoppas på att jag ska få superminne nu!). Mestadels haft påmig shorts och mjukisbyxor men gjorde undantag för våra utflykter. Första dagen åkte vi och kollade på Sveriges enda akvedukt i Håverud och köpte rökt fisk.
En annan dag åkte vitill herrgården Baldersnäs och promenerade omkring i den gigantiska trädgården, kikade i hantverksaffärer men köpte inget och hälsade på scouter som hade läger där.
Gick över fina broaroch åt urgod lunch.
Vi tog oss iväg till små öar i Vänern genom att paddla, ro eller åka motorbåt. Kände mig så himla utvilad och härlig när jag kom hem igen att jag började städa mitt rum, byta sängkläder och ge mig ut på en springtur (vilket inte gick så bra på grund av olika skador jag ådrog mig). Så jag har haft det ypperligt finfint!
 
 
 
 

Knytpicknick

2014-07-18 19:15:00
Kalas och festligheter Min Dag
I lördags begav jag mig, tillsammans med mina pizzabullar, till Slottskogen för att ha knytpicknick med ett gäng fina personer. När jag kom höll de andra redan på att hugga in på efterrätterna, så jag fick mestadels äta upp pizzabullarna själv. Eddie och Astrid hade gjort blåbärspaj.
Vi åt, drack, lyssnade på musik, hälsade på personer som anslöt sig till gänget och diskuterade.
Bästa Nalle var i Göteborg över helgen och ville spendera den med oss och ta selfies med mig. Så himla fint!
Jag och Nalle gick en liten promenad. Träffade på änder och en man med gitarrfodral som talade med sig själv.
Men efter ett tag gick vi tillbaka och hängde med de andra. Exempelvis dessa fina.
När det började bli kväll åkte vi hem till coola Astrid och gick sedan på en 27-årsfest innan det blev dags att gå för att hinna med sista bussen hem.
 

Pizzabullar med spenat och feta

2014-07-15 13:41:00
Mat och recept
Till en knytpicknick jag var på i lördags gjorde jag pizzabullar med spenat och fetaost. De blev okejgoda, mest för att jag glömde några ingredienser och hade inne de i ugnen några minuter för länge. Men jag tror de hade blivit superba annars! (Fick dock beröm för dem av de som smakade!) Jag blandade ihop ett glutenfritt pizzadegrecept med ett annat jag länkat till längre ner.
I vilket fall, här kommer receptet (glöm inte tomatsåsen och parmesanen, vilket jag gjorde ...).
 
Du behöver ungefär
Till degen
8 deciliter mjölmix (eller vetemjöl om en inte vill ha glutenfria)
50 gram jäst (jag använde torrjäst pga hade inte färsk hemma)
4 matskedar olja
en halv tesked salt
3 deciliter 40 gradigt vatten
 
Till fyllningen
12 soltorkade soltorkade tomater (eller vanliga körsbärstomater)
600 gram spenat (färsk eller fryst)
en tärnad lök
6 vitlöksklyftor
400 gram fetaost
olja
70 gram parmesan
4 matskedar tomatsås
ett ägg
sesamfrön
salt och peppar
 
 Blanda mjöl, torrjäst och salt. Används färsk jäst ska ju den blandas i vatten först.
Häll i vatten och olja. Blanda.
Skiva tomaterna (skulle i efterhand ha tagit fler tomater än dessa eftersom det inte smakade så mycket) och blanda i degen. (Hade inte soltorkade hemma så fick ta körsbärstomater.)
Låt degen jäsa i ungefär 30 minuter.
 Tärna löken och hacka vitlöken under tiden.
Fräs löken och vitlöken. Tvätta, rensa och hacka spenaten (om du använder färsk). Tillsätt i stekpannan. Salta och peppra och låt svalna.
Kavla ut degen till en rektangel efter att den jäst klart.
Lägg på fräset och strö sedan över fetaost och riven parmesanost.
Rulla ihop degen och skär den i ungefär två centimeter tjocka bitar.
Ställ på bakplåtspapper på plåt, pensla med ägg och strö över sesamfrön. Stoppa in i 225 grader varm varmluftsugn och vänta i ungefär 20 minuter.
Klara! Ät upp, exempelvis i en park med fina människor.
 Recept delvis tagit härifrån.

Hav och sommarprat

2014-07-11 11:33:49
Min Dag Tankar Och Funderingar
Gillar så att jag har kunnat spendera de senaste dagarna på en av mina favoritplatser på jorden. Undgått att bränna mig, både av sol och maneter.
 
Jag har läst ut böcker, simmat långt, kastat frisbee och lyssnat på podcasts. Lyssnade på Timbuktus sommarprat häromdagen medan jag låg på bergslätten och självtorkade i solen. Det var ett väldigt fint sommarprat. De personer som tycker att det är så himla viktigt att få säga ordet "negerboll" istället för chokladboll borde absolut lyssna. För att förstå. För att förstå att den första delen av ordet innehåller så mycket hat. Så mycket nedtryckande, så mycket orättvisa och historia. För att få höra om hur stor betydelse innebörden av att få ett svenskt pass har. Och om att mörkhyade människor och människor med ursrpung från andra länder, tyvärr, fortfarande och dagligen kommer i kontakt med racismen som frodas i det här landet.

Black skinhead

2014-07-08 10:49:25
Dagens låt
Min senaste hang-up-låt. Gillar den mer för beatet än för texten.
Det går så himla bra att springa till den här låten! Ah!
 
Kanye West - Black Skinhead
 

Att göra när en har sommarlov, no 2

2014-07-07 14:47:00
Min Dag
Hänga hemma hos Elsa tillsammans med Anna och Sofia. Dricka piggelindrink, ta hemmagjord lakritsshot, äta tacosrester, lyssna på HåkanH och bara prata om allt. <3
Börja se på Orange is the new black efter tips från syster och vänner. Så bra serie. Ogillar ju Mendez starkt och hoppas på att han får sparken snarast ...
Hänga med bästa undulaterna i en park tillsammans med andra Chalmersvänner, komma in i en fest som är på upphällningen och bara dansa, dansa, dansa, gå hem och hänga hos Elin och missa bussar. Ha ett fint samtal med den äldre mannen på bussätet bredvid mitt i natten om miljö- och jämställdhetspolitik och fotbolls-VM. Så fint.
 

Tisdag 1 juli

2014-07-03 14:00:41
Ett foto i timmen
08 Vaknar av att mamma och katt väcker mig. Ligger kvar i sängen och lyssnar på podcasts tills det blir dags att gå upp.
09 Äter frukost och gör mig iordning.
 10 Åker iväg till Stenungsund med mamma och mormor.
11 Går omkring på marknaden längs med havet.
12 Äter räksmörgås bara för att det fanns glutenfria, woop, woop. Mormor vill att jag tar kort på hennes också (den undre). <3
13 till 15 Provar skor, kläder och handlar mat.
16 Åker till slut hem igen med våra fynd.
17 till 18 Läser och sover. Älskar Anna Gavalda, hade kunnat läsa bara, bara, bara henne!
19 Springer sex kilometer i regn och solsken.
 20 Äter lax, potatis och bönsallad till middag.
 21 Sätter mig vid datorn.
 22 till 02 Ser på The Butler (vilken alla borde se, så himla bra!), går och lägger mig och lyssnar på podcast tills jag inte kan hålla ögonen öppna längre.
 

5050listan

2014-07-02 16:45:18
Musik Tankar Och Funderingar
Nätverket 50/50 har gjort en spellista med över 600 svenska, kvinnliga sångerskor och band för att påvisa och öka medvetenheten om att de faktiskt finns. För att bland andra festivalarrangörer ska få upp ögonen för och boka fler kvinnliga artister. För att svaret "det finns inga bra kvinnliga band" ska kunna motvbevisas. För att öka jämvikten på musikscenen.
 
Denna spellista är den jag mestadels har lyssnat på det senaste och jag har hittat många nya finfina låtar och artister som jag inte tidigare hört. Älskar att göra det!
 
 
 
 

Bråvalla

2014-07-01 21:59:00
Kalas och festligheter
Lana Del Rey
 Mando Diao
 Min festivalklädsel, woop woop!
 
I söndags kom jag hem igen från Norrköping där jag tillbringat fem dagar tillsammans med Janen, Brumm och ett gäng andra personer på festival- och campingområdet. Jag har levt på pommes frites och tonfisk, gått på en del konserter, varit för trött för eller hittat på annat istället för att gå på en del konserter (missade Bianca Kronlöf och är fortfarande ledsen över det), träffat massor av kul människor, lyssnat på Mister Cool till tröttnadsgränsen, fått användning för min regncape, köpt och använt en barncampingstol (tigerstolen <3), dansat, dansat, dansat och varit nära på att skaffa en tatuering (som skulle gått bort efter tre dagar, du kan vara lugn, mamma).
 
Jag har mestadels haft det alldeles strålande bra. När åskan slog ner några hundra meter från där jag befann mig skrek jag till och hjärtat slog några extra slag. Att få duscha kan ha varit bland det bästa under festivalen. Och The Hives tyckte jag var allra bäst av alla de artister jag såg. Nu är jag så himla pepp på den andra festivalen jag ska på senare i sommar! Woop, woop!
 
 
 
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0