Vecka 48. Adventsmys och tillfrisknande

2022-11-28 11:12:00
Veckorapport
 
Week 48. Advent coziness and recovering
 
 
 
Glad första advent i efterskott! Fixade till lite adventmys igår bland flyttlådor och snörvel (samt premiärspelade julspellistan hela dagen tills Anton blev tokig, heh). Vi blev sjuka i tisdags förra veckan och förblev så resten av veckan. Fick hjälp att handla det nödvändigaste (toapapper och choklad) av Antons syster. Tänker att förkylningsviruset måste varit det som gjorde att jag hade så hög puls under måndagen, och att det var lika bra att det inte var något inplanerat. Nu känner vi oss bättre. Ska bli skönt att kunna ta en lunchpromenad sedan - höll på att bli smått galen av att inte ha ork att röra på mig. Är för övrigt den här saffranskakan som jag bakar varje december på bilden - blir typ alltid lyckad och är enkel att göra.
 
"Vår första advent som sambor", sa han och smekte min kind.
 
 
Bild från förra veckan, nu är det barmark och grått igen. Även denna vecka händer det inte så mycket. Hoppas kunna simma, packa flyttlådor, och gå på second-hand-jakt efter sänglampor att ha på väggen (tycker alla som finns att köpa verkar så tråkiga, men kom gärna med tips!) om jag inte vinner en budgivning i veckan. Nästa vecka händer det desto mera - framförallt tillträde till lägenheten (iiiih) och flytta - så det kan vara gött med en lugnare vecka innan. Och så är jag taggad på december med julkalender och annat julmys. Tjolahopp tjolahej, det är alles för nu. Ha en underbar vecka.
 

Friendsgiving, och söndagsbrunch i renoverat hus

2022-11-22 11:34:00
Kalas och festligheter Min Dag
 
Friendsgiving, and Sunday brunch in a renovated house
 
 
 
Låt oss kika på helgen som var! På fredagseftermiddagen gjorde jag en chokladkolapaj med lingon (recept hittade jag här) till morgondagen, och tittade sedan på säsongspremiären av På spåret. Min sambo var iväg på spelkväll, så jag hade soffan och glasspaketet för mig själv. 
 
 
LÖRDAG! Vi åt pannkakor och lyssnade på Ring så spelar vi som varje lördagsmorgon. Packade någon flyttlåda med köksgrejer också.
 
 
Körde ett yogapass. Namaste. 
 
 
Passade på att testa lite olika kläder efter duschen. Gammal tröja från Monki som fortfarande gör mig glad och pepp. Den får vara kvar.
 
 
Lunchdags. Tittade på Bear på DisneyPlus. Åt vad jag har ätit till lunch flera dagar i veckan det senaste för att det är så lätt att slänga ihop när jag är hungrig: glasnudlar med ärtor, sojabönor, och sesamfrön i sås av citronjuice, jordnötssmör, och sojasås.
 
 
Testade att ta på läppglans för en gångs skull och vi satte oss i bilen. Åkte hem till Antons mamma för att få bytt till vinterdäck (innan snöfallet skulle komma över Göteborgsregionen), och fika med familjen. Och hälsa på familjens senaste tillskott som är två månader gammal nu. ♥ 
 
 
En ihoptryckt hissbild. Åkte vidare in till Göteborg med lingonkakan i påse och gräddpaket i handen. Hem till Emma och Fredrik för att ha friendsgiving.
 
 
Hem till dukat bord och smarta och roliga diskussioner. Tilde, Igor, och Herkules anslöt också. 
 
 
Denna middagsbjudning gick ut på att varje par lagade varsin rätt med hösttema och så fick vi allihopa njuta av trerätters. Först ut var en morotspuré med paprika som tilltugg. Mycket smarrigt.
 
 
Lite senare fylld butternut pumpa (som skulle efterlikna en vegetarisk variant av en kalkonrätt om jag inte minns fel) med potatis och brysselkål. Blev heeeeelt proppmätt efter detta goda. Så vi tog en lång paus till efterrätten. 
 
 
Emma och Fredrik hade köpt julklappar till oss ("Ifall vi inte hinner ses innan jul"). ♥ 
 
 
Och till slut serverades lingonpajen med vispad grädde. Hade jag gjort kakan igen hade jag nog haft lite flingsalt i kolasmeten, speciellt om det inte hade varit lingon till - blev lite väl söt annars. När jag kände att jag höll på att somna av matkoma åkte vi hem igen. 
 
 
SÖNDAG! Tog en långsam morgon. Åt pannkakorna som blivit över från lördagen till frukost. Och tog det lugnt tills det var dags att ta på sig finare kläder.
 
 
Kappa och haldsuk för att det är kallt nu. Och ännu ofyllda flyttkartonger i hallen för att det är där de får plats just nu.
 
 
Vi åkte ut i Svartedalen hem till min kusin för att bli bjudna på brunch och för att få se huset som de har renoverat. Väldigt fint och hemtrevligt med synliga träbjälkar och hemsnickrade lösningar. Och smarrig brunch!
 
 
Snön föll sakta utanför fönstren och hade så smått börjat lägga sig. När jag och min stilige karl åkte hem igen var jag glad över att vi hunnit sätta på vinterdäcken. Vi åt bakpotatis och rödbetssallad (säsongens första, äntligen, så gott!) till middag och började se The Peripheral. Klart slut med en novemberhelg.
 
 

Vecka 47

2022-11-21 11:11:00
Veckorapport
 
Week 47
 
 
 
Trodde verkligen inte snön skulle ligga kvar idag från gårdagens snöande, men jodå. Det fick mig till och med ut på en liten morgonpromenad - tänkte att det har säkert hunnit försvinna fram till lunch så ville ute och passa på och bli lite uppiggad. Men det ligger kvar än, så nu tänker jag att det kommer vara borta till mitten på veckan istället. Skolbarnen åker stjärtlappar nerför backen på skolgården. Jag fick rosiga kinder när jag kom tillbaka in.
   Tänkte att promenaden också skulle hjälpa mig att få ner den höga pulsen som min pulsklocka emellanåt varnar mig för att jag har idag. Att genom fysisk aktivitet höja pulsen så att hjärtat kommer ihåg att det behöver vila. Men har blivit varnad tre gånger medan jag skrivit det här inlägget. Vaknade upp med lågt body battery också. Så det är en sådan dag. Får bli mycket vilande. 
 
 
I helgen hade vi middag med vänner (Friendsgiving) och var på brunch hos min kusin med familj. Det var trevfligt alltsamman. Den här veckan är det (än så länge) inte så mycket planerat. Mer än att det är första advent i helgen och jag kommer vilja tända ett ljus och baka saffranskaka (bland flyttlådorna). Finns alltid massa pill att fixa med som att söka jobb och packa en till flyttlåda, så känner mig inte speciellt sysslolös. Kan ladda batterierna inför kommande flyttveckan. Det får vara alles. Ha en fin vecka! ♥ 
 
 

En riktigt gammal ek och kalkstensgrottor i Västra Götaland

2022-11-18 15:07:58
Resor
 
An old oak and limstone caves in Western Götaland
 
 
 
Fortsättningen på vår helgutflykt på Halle- och Hunneberg kommer här! Senast avslutade vi bredvid sjön vid (på?) Kungens kök. Vi åkte tillbaka till herrgården för att vila (och värma) upp oss en stund.
 
 
På kvällen åkte vi in till Vänersborg för att strosa omkring och käka middag. Vi hittade efter en stund en italiensk restaurang som serverade mat jag kunde äta. Verkade vara ett typiskt stammishak med en del gäster som kände personalen till förnamn - mysigt. 
 
 
När vi kom ut från restaurangen var det mörkt. Jag kikade upp om det fanns några sevärdheter i staden att se. Kyrkan hittade vi på en topp tio-lista och den låg i närheten så dit gick vi. Och en byst eller staty av någon. Så det var det. Tillbaks till herrgården och läggdags!
 
 
Ny dag. Söndag. Mot frukosten! Passade på att gå direkt när jag vaknat och njöt av att det var få andra där så tidigt. Det hade ändrats till vintertid under natten så misstänkte att andra hotellgäster passade på att sova ut en timme extra. 
 
 
Men inte jag. Frukost direkt. Och lite korsordslösning. 
 
 
Vi checkade ut. Hej då hej då. 
 
 
Parkerade vid foten av Hunneberg för att egentligen titta på kalkgrottorna, men vi hittade en del annat också. En gammal kvarn till exempel. 
 
 
Och! Den här eken. Största jag sett. Den tros ha börjat växa runt 1100-talet. Otroligt. Är så tydligt åt vilket håll söder ligger. 
 
 
Och där står ju jag och poserar. Nådde inte ens upp till första grenen. Vill ni ha en mäktig ek-upplevelse kan jag rekommendera ett besök hos Tunhemseken vid prästgården. Var som ni ser väldigt fint där nu på hösten. 
 
 
Längs med promenadslingan hittade vi till slut kalkgrottorna som var så djupa att det knappt gick att se väggen längst in. Försökte lysa in med mobilens ficklampa men det hjälpte inte för att se tydligare. Men pelarna som har sparats för att hålla uppe resten av berget gick att se. 
 
Sedan tog jag visst inga fler bilder. Hade väl fullt upp av att gå och gå och gå och gå över kyrkogården, bredvid hagar (ibland var det läskigt nära elstängslet), förbi fler ekar och förbi den gamla prästgården. Sedan fick det vara nog. Vi satte oss i bilen och åkte hemåt till Antons mamma för att få lunch och hämta flyttkartonger. Och det var alles från denna helgutflykt!
 
 

Vecka 46. Julkalender, mående, och döda växter

2022-11-17 13:41:08
Veckorapport
 
Week 46. Advent calender, well-being, and dead plants
 
 
 
Vårt hushålls julkalender för det här året har anlänt! Min sambo beställde den häromdagen och den kom bara någon dag senare. Förra året hade vi en med olika lakritsbitar (och som vi betygsattte varje dag) från Lakrids by Bülow, och i år blir det en med små gåtor att lösa varje dag. Är oerhört taggad och förväntar mig hög mysnivå - ser framför mig att sitta och läsa kluringar i dovt ljus och med decembermörker utanför fönster. Kanske att jag köper även en kalender med choklad att käka samtidigt ...
 
 
Har, som jag tidigare nämnt, bävat lite inför november eftersom jag brukar må som sämst då. Förvånade mig häromveckan med att komma på att jag faktiskt inte mår så piss som jag var inställd på. Kanske är jag på en okej plats i livet just nu, och har kunnat varva ner och ha låga förväntningar vad gäller dagliga prestationer. Har även fått in regelbundenhet i simning och yoga, utan att det överhuvudtaget är prestationsbaserat utan jag gör vad och hur mycket jag orkar från dag till dag. Känns peppigt! Speciellt idag när det var soligt och jag fick nästan ont i ögonen av att behöva kisa med ögonen på promenaden.
 
 
Håller ju på att packa och fixa inför flytten. Har till slut tagit tag i att slänga alla döda växter och kunna packa ner krukorna. Ser så oerhört mycket fram emot att få flytta - förtränger det tråkiga med det som att bära lådor och möbler, packa upp och stressen av att bo bland flyttlådor. Ser bara det positiva och förlitar mig på att det här blir toppenbra. Fler kvadratmeter, varsina rum, inreda tillsammans. Några veckor kvar bara.
   Tills dess, eller snarare den här helgen, ska vi på friendsgiving-middag, samt käka brunch i min kusins nyrenoverade hus. Ser fram emot detta. I måndags körde vi Escape room med Niklas och Lisa (30-årspresent från oss), och vårt lag är andra bäst någonsin på den banan. ✌ Hoppas ni får en toppenfin vecka! ♥
 
 

Oktoberhelg på en herrgård och platåberg

2022-11-10 15:30:00
Resor
 
October weekend spent in a mansion and on table mountains
 
 
 
Hallå från sista fredagen i oktober. Min sambo hade tagit ledigt, och några timmar efter frukost åkte vi norrut och stannade i Trollhättan för att käka lunch. Men först blev jag visad av honom till den här lekplatsen.
 
 
Roys och Rogers bilservice, eller Macken, fixat för barn. Kul grej! Fanns både verkstaden och servicebutiken och en husvagn att springa runt i. 
 
 
Med mat i magen åkte vi vidare till Vargön, och till Hunneberg. Ett av två närliggande stora berg som har platåer istället för toppar - mycket fascinerande fenomen. Njöt av alla naturens färger. Förutom kanske det gråa och trista.
 
 
Gjorde ett besök på Kungajaktmuseet Älgens berg. Tittade på uppstoppade djur och fick lära oss en hel del om älgen. Samt om människor som bott på och runt berget. Anton hade redan varit där tidigare i år när han var på bäversafari, så han visade mig runt. 
 
 
På väg ner igen stanande vi vid Byklevsfallet. Maffigt med naturkraft!
 
 
Och där är ju jag! Min fotograf glömde visst säga till att mitt hår hade lagt sig precis som bergens platåer ... Nåväl.
 
 
Vi for vidare till Ronnums herrgård där vi hade bokat rum över helgen. 
 
 
Checkade in. Duschade. Vilade. 
 
 
Tills det blev dags att gå bort till restaurangen. Alltid lika skönt när kockarna vet mina allergier / matpreferenser på förhand och kan slänga ihop något gott. Kommer tyvärr inte ihåg exakt, men förrätten var något med mozzarella och tomater i sherry.
 
 
Stekt rotselleri och andra goda grönsaker till huvudrätt. Anton sa att min mat var godare än det han hade käkat. Win! För ja, den där rotsellerin var ot-e-roligt god.
 
 
Spanade in de andra gästerna (ett gäng norska barn satt till bords i skelettdräkt och Hogwartsdräkt - får anta halloweenfirande), och inredningen. Och pratade om nuet, dået, och framtiden. Det var fint.
 
 
Pavlova med physalis till efterrätt för min del. Vi drack upp ur glasen och gick sedan mätta till vårt rum. Klart slut med fredag!
 
 
Korridoren gav mig Downtown Abbey-vibbar i verkligheten, men såhär på bild får jag inte riktigt samma känsla. Nåväl.
 
 
Så fort jag fått kläder på mig styrde jag raka vägen mot frukosten. Alltid lika lyxigt att få den uppdukad, och ha flera olika val. Blev pangmätt.
 
 
Vi gjorde oss redo för dagens äventyr och åkte upp på Halleberg, det andra berget. Körde så långt in på vägen vi kunde för att promenera i naturreservatet där, och få utkik över Vänern.
 
 
Traskade på lövbeklädda stigar. Tycker om den här bilden så mycket. Vet inte om det är djupet tillsammans med färgerna som gör det. Plus att det är en favorit därframme med ryggsäck.
 
 
Någon kilometer senare nådde vi Predikstolen med utsikt över Vänern. Satte oss och käkade lunch. Blev så glad när jag upptäckte att vi hade pannkakor med oss hemifrån från fredagsfrukosten! Småpratade med några få andra som också tagit sig dit. 
 
 
Promenerade omkring lite till. Tog en annan väg tillbaka till bilen. Såg skägglav och oändligt med färgglada löv.
 
 
Avslutade vår Hallebergstripp vid Kungens kök där det fanns en sjö och sittplatser och toa. Satte oss med mellanmål en stund, men fick ge upp efter en stund eftersom det blåste och vi blev kalla. Åkte tillbaka till hotellet för att vila upp oss inför kvällen. Men det äventyret tar vi en annan gång!
 
 

Vecka 45

2022-11-08 11:52:43
Veckorapport
 
Week 45
 
 
 
Förra veckan fick vi ett oväntat och något tumultartat besked. Det har väl hunnit landa lite mer nu och framtidstankarna fått ändras en aning. Men förra veckan gick jag runt i något som liknade chocktillstånd. Träffade Annie och hennes son efter beskedet och minns det som att skallen var helt tom och hade svårt att ta in nya intryck. Nu känns det bra och det kommer bli fint. Återkommer när jag kan berätta mer om det (obs det är inget hälsofarligt eller så).
   Ovanpå detta håller vi på med flytten (snart en månad kvar!), och jag söker a-kassa i väntan på arbetsbesked. Så fullt upp, allt på en gång. Livet händer.
 
 
Käkade kladdkaka med glass på kladdkakans dag igår - mysigt. November fortsätter vara november och det finns inte så mycket mer att säga om det. Så vi avslutar väl här. Ha en toppenfin vecka! ♥ 
 
 

Vecka 44. Nedstämda november i antågande

2022-11-02 10:07:18
Veckorapport
 
Week 44. Depressing November coming up
 
 
 
Nu är den här. November-månaden. Det är grått och trist och mörkt och det smittar av sig på mitt humör och min energi. Igår eftermiddag satt jag vid köksfönstret och tittade ut i ett totalt mörker och kände tröstlöshet och hopplöshet (fick gå in i vardagsrummet och stirra på upplysta växter för att känna lite lättnad). Så är det varje november. Jag vet om att det blir så i november. Jag ser därför till att ta det lite lugnare och vara snällare mot mig själv. Aptiten går ner - så fort solen har gått ner kommer en mättnadskänsla och om det är en bättre dag kan jag i vart fall få i mig smörgås till middag. En smörgås är bättre än inget och kan vara en seger den dagen.
Och jag ber inte om några tips ("ät d-vitamin, det funkar för mig", "glöm inte att äta", "motion är bästa botemedlet"). Jag kan dem redan och jag vet vad som fungerar för mig. Mestadels bara att vänta ut det och vara rimlig mot mig själv - jag vet att december brukar kännas bättre, speciellt med julmyset. Inte vifta bort det eller förminska det, men inte heller förstora det. Och framför allt funkar det att bara tänka att det är inte farligt. Det är inte för alltid. Det kommer gå över. Det bara är såhär just nu. Det är vanligt att känna så. Det är okej. 
 
 
I helgen kramade jag en ek som tros ha börjat växa på 1100-talet (och alltså t ex varit med om digerdöden, Gustav Vasa, och två världskrig!). Ja, det är jag som är den lilla lila pricken längst ner vid stammen. 720 cm i omkrets är Tunhemseken och gjorde stort intryck på mig. Vi var iväg på en liten helgutflykt till Halle- och Hunneberg som ligger utanför Värnesborg - mer om det får bli i ett annat inlägg.
   Den kommande helgen skulle jag ha åkt upp till Stockholm, men har fått ställa in det på grund av att jag mår lite oberäkneligt just nu och det kändes jobbigt att eventuellt ha en pissdag på andra sidan Sverige. Så istället ska jag besöka mormor och morfars grav (det är ju ändå allahelgona), försöka fortsätta flyttpackningen, ha en mysig tjôtkväll, och förhoppningsvis få vara ute lite i naturen. Hoppas ni får en fin vecka, och ta hand om er och varandra. ♥ 
 
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0