Vecka 5. Internationella tvillingdagen 🍒

2024-01-30 08:00:00
Veckorapport
 
 
Week 5. International twin day 🍒
 
 
På fredag, den andra februari 2/2, är det internationella tvillingdagen. En ny högtid i vår familj. Hög tid att uppmärksamma tvillingupproret som är kampen för tvillingföräldrar att få lika många föräldradagar som familjer med två enlingar får. De flesta jag pratar med tar för givet att vi får dubbla dagar, men så är verkligen inte fallet. Antar att vi kommer fira med någon körsbärs-efterrätt i år också, eftersom körsbär är den svenska symbolen för tvillingar.
 
 
Dagarna börjar sakta men säkert bli längre och mer dagsljus att nyttja och få energi av. Börjar få ett ökat behov av att få lämna lägenhetens fyra väggar, och få hjälp med att stimulera barnen. Få lite energi av att bryta vårt vardagsmönster hemma. Igår hängde vi på biblioteket och barnen kunde klättra omkring och titta i böcker, och få träffa andra småbarn. Blir mer och mer lockad av tanken att hänga på öppna förskolan trots att det är en bilfärd bort - det mesta andra i staden har vi lyxigt nog promenadavstånd till.
 
 
I helgen som var firade jag Gurras 30-årsdag och anordnade en baby shower för min syster (snart kommer väl bäbisen! ♥). Var rätt så sliten igår, trött i huvudet över att ha haft mycket planerande i huvudet. Skönt och tråkigt på samma gång att denna helg är över. Kommande helg ska vi fira mammas 60-årsdag med kalas. Utöver det har vi inte så mycket planerat mer än det gamla vanliga ståhejet. Hopppas ni får en fin vecka! 
 
 
P.S. Om ni läser från mobilen får ni gärna klicka på det lilla hjärtat nere i högra kanten. Det brukar se ut som på bilden nedan. Tack på förhand! D.S.
 
 
 


Ettårsdagen

2024-01-28 08:00:00
Kärlek Min Dag
 
 
Anniversary
 
 
I söndags var det vår ettåriga bröllopsdag. Körde vanliga rutinen med gröt, lek, och bäbisvila på morgonen.
 
 
Medan barnen sov gjorde jag och Anton iordning oss. Kul att få klä upp sig lite. Bar en ny blus med rosetter. Tog på läppstift. Hade jag haft mer tid kanske jag hade gjort något kul med håret, men hittade inte ens några hårspännen så det fick vara. Synd att min frisörstid var bokad dagen efter. Gick runt och var pirrig. Förväntansfull på att få göra något ihop utan barnen. 
 
 
Mina hjärtans gull vaknade från deras vila. Mina föräldrar kom för att passa de små liven. Efter att ha gett en genomgång om vad barnen skulle äta till lunch och vilka leksaker som är deras favoriter just nu stack jag och Anton ut. Det var glashalt på vägarna och vi fick ta små små steg. Njöt av att inte ha barnvagnen med oss och genade och gick upp och nerför trottoarkanter bara för att vi kunde.
 
 
Tog oss till café Tant Rut. Jag åt en semlemuffins och drack en chai latte. Vi försökte att prata om allt annat än barnen för omväxlings skull. Tjuvlyssnade på de andra cafégästerna som pratade om dejter och tatueringar.
 
 
Här satt vi tills det kändes som att vi borde gå för vi beställde inte mer att förtära. Ut på isgatan igen. (En hel hylla i montern var fylld med glutenfria bakverk. Fantastiskt. Tips till er andra glutenintoleranta.)
 
 
Vi tog oss till Västra gatan och in på secondhandbutiken Viggolova. Hittade en bärstol för barn som min syster är på jakt efter. Hon bad oss köpa.
 
 
Och så bar Anton den genom resten av dagen. Mötte en annan man med vandringsryggsäck som glatt hejade åt oss. 
 
 
Promenerade vidare till Gamla torget. Tittade på hus på Östra gatan. Blev omkörd av saltbilen flera gånger.
 
 
Så blev klockan ett och vi gick till Il trullo där vi hade bokat bord.
 
 
Slog oss ner och försökte att njuta så mycket det bara gick av att bara ha sig själv att tänka på för en stund.
 
 
Här är vi! 
 
 
Käkade en pizza med karljohansvamp på. Mycket god och blev mycket mätt. Anton fick hjälpa till att få slut på den. Drack vin till vilket jag inte gjort på väldigt länge. Tyckte det slog till direkt. Fick dricka mycket vatten. Dagen efter hade jag smått huvudvärk, börjar tänka att alkohol kanske inte längre är något för mig.
 
 
Det började snöa. Vi pratade om minnen från Italien och om italienare vi bott hos och haft boende hos oss under gymnasietiden.
 
 
Vi beställde in efterrätt. Kanske inte rätt dag att äta ett stort lass med kall citronglass. Tur den var god.
 
 
Ut i kall nederbörd. Och precis här var vi ett år tidigare, i den vita byggnaden till höger. Alltså inte kyrkan.
 
 
Tog en selfie utanför bara för att vi var ju ändå där. Lyckades inte tajma några bussar tillbaka hem, så vi traskade hela vägen tillbaka. Sa att det var verkligen rätt dag att inte behöva gå med en barnvagn. Och tur att det var snö och inte regn som föll.
 
 
Tillbaka till dit vi började. Hem till tvillingarna. Oklart om de ens hade märkt att vi var borta. De var på dunderhumör och klättrade på deras mormor när vi kom. Fint att få barnpassning. Fint att få hänga med dig. Ett år till, visst?
 
 

Stargate. En julberättelse - en bokrecension

2024-01-26 08:00:00
Böcker
 
 
Stargate. A Christmas story - a book review
 
 
Hörrni det är fredag igen, dags för bokrecension. Jag har läst ännu en bok av Ingvild H. RishøiStargate. En julberättelse. Gillade Vinternoveller så hade förhoppningar om även denna bok. Och de infriades. 
 
 
För det första är det är en kort bok på under 150 sidor, vilket passar mig detta år. För det andra var den svår att lägga ifrån sig. Bara läsa lite till tänker jag medan minuterna går och plötsligt har en timme gått och jag kanske borde ha gått och lagt mig och sådana bladvändare får alltid högt betyg. Hursom. Berättelsen handlar om 10-åriga Ronja vars pappa hamnar i alkoholismens klor igen, strax efter att han har fått jobb som julgransförsäljare på ett torg i Oslo, ett jobb som hennes äldre syster Melissa lyckas ta över. Och för en tid är kylskåpet fullt igen. Det finns hopp om julklappar och julgranar. Precis som i Vinternoveller är varje ord och mening vackert utmejslade och får berättelsen att sväva fram och ger den tyngd och känsla.  
 
 
Gav den fem av fem i betyg. Läs! 
 
 

Spotify wrapped 2023

2024-01-24 08:00:00
Musik
 
 
Spotify wrapped 2023
 
 
Låt se nu hur mitt musikår (och podd-) såg ut förra året. Hade en stark känsla av att Flowers skulle bli min mest lyssnade låt, och se det stämde ju. Stockholmsvy tycker jag har så härligt gung och passar för typ alla tillfällen förutom kanske dansfest. Phil Collins som mest spelade artist är Antons förtjänst, som lyssnat på Tarzan med barnen och försökt dansa.
 
Jag lyssnade mindre än vanligt, 2022 lyssnade jag i mer än dubbelt så många minuter. Haft så lite ork. Först gravidtrött, och sedan jaga sömntimmar när barnen kom. Och lyssnat på mer poddar än vanligt. Så är inte förvånad. Detta år vill jag hinna lyssna mera.
 
 
Mina låtar topp-10.  
 
 
 
Flashback Forever är podden jag lyssnat allra mest på. Humor har jag haft ork till, även när jag varit trött. Somnade dock flera gånger på balkongen i solstolen med FF i hörlurarna. Fick spola tillbaka när jag vaknade igen. 
 
 
Ungefär 91 timmar poddlyssning blev det. Försökt botanisera bland andra poddar, men har inte fastnat för så många ännu. 
 
 
Bebispodden har varit mysigt att lyssna på med barnen, som en pekbok i ljudformat. Favoritavsnittet är om nappen. De andra poddarna har passat min sinnestämning. Krävdes inte att jag lyssnade helt och fullt och koncentrerat för att hänga med. Kafferepet lyssnar jag typ bara på när jag har lyssnat ikapp de andra poddarna. Så var det med det. 
 
 
 
 
 

Vecka 4. Ett år som gift

2024-01-22 08:00:00
Veckorapport
 
 
Week 4. Married for one year
 
 
Jag såg fram emot så mycket förra veckan. Gå till frisören, ha vänner på besök, barnkalas. Vi blev sjuka och fick ställa in allt. Det enda vi inte ställde in var "firande" av vår ettåriga bröllopsdag igår. Ett år som gifta. Vi firade kort och gott med barnpassning några timmar mitt på dagen (kommer väl ett inlägg om det så småningom, här är för ett år sedan). Glömmer ofta av att jag är gift. Blir påmind när jag fyller i enkäter och det frågas efter min civilstatus. Ja just det ja. Hursom känns det fortfarande bra - tycker vi blir bättre för varje dag som går. Vi klarade ett år till ihop. Med tvillingar i bäbisålder. Hurra för oss.   
 
 
Den här veckan ska det bli varmare igen. Med det menat några få plusgrader. Är glad att vi tog tillfället i akt och provade babypulkorna en kortis efter en lunchpromenad - det var succé även om de små händerna blev väldigt kalla. Jag har en ny tid hos frisören, och till helgen ska födelsedagar firas. Återigen kul saker att se fram emot och jag hoppas vi håller oss friska ett tag framöver. Ha en fin januarivecka!
 
 

16 bilder från första januariveckan - tre kalas och kyla

2024-01-20 08:00:00
Kalas och festligheter Min Dag
 
 
16 pics from the first week of January - 3 parties and coldness
 
 
Första veckan i januari bjöd på minusgrader, lite snö, och mycket blåst. Men vi är ute i alla väder.
 
 
Blivit (för en gångs skull) fotad bakifrån. Mina standardkläder när vi är ute och går. Varmt och praktiskt är mina ledord.
 
 
Hade finbesök av Katta och Pigge. Mycket mysigt att få snacka ikapp och bara ses, men då tog jag inga bilder. Vad jag däremot gjorde, och sist av alla som vanligt, var att skaffa BeReal. En app som bestämmer när en bild ska tas, så det är meningen att det ska vara taget i stunden och utan att vara iscensatt. Kul idé. Som en motreaktion på perfekta Instagram.
 
 
Gick med barnvagnen en dag själv när Anton handlade mat. Solen. Gör mig på så gott humör.
 
 
Det blir många foton på solsken över älven såhär års. Det kommer bara vara så. 
 
 
Älven såg ut att vara en snölagd stor äng, som jag skulle promenera över bort till gamla kexfabriken. Min syster bad mig att inte prova tack snälla. Isflak efter isflak som hakat in i varandra. 
 
 
Trettondagsafton var det redigt kallt. 14 minusgrader utomhus på morgonen. 
 
 
På dagen något varmare när vi gick ut på promenad.  
 
 
Toodeloo. På eftermiddagen packade vi in hela familjen och packning och åkte hem till min moster för att traditionsenligt fira trettondagsafton. Så skönt att kunna slänga in ungarna till min släkt och be kusinerna att ta av overallerna medan jag och Anton bär in packningen. 
 
 
Vi käkade trerätters, varje familj från min mammas syskon lagade en rätt var. Först ut en toast med avokadoröra. Mina barn fick gröt och försökte att inte dra i duken. Till huvudrätt käkade vi tacos. Emellanåt lekte kusinbarnen ihop, precis som vi kusiner gjorde denna afton när vi var små. ❤ En av tvillingarna fick vara med och spela kort, och hjälpte tydligen till att fuska. 
 
 
Innan efterrätten åkte vi hem, men fick med oss massor av cheescake hem (vi har fortfarande kvar i frysen) som min mamma och syster hade gjort. Jag försökte natta ett barn i min mosters sovrum, men kom på efter ett tag att det kanske bara är bättre att hålla dem vakna en liten stund till och åka hem. De slocknade i baksätet så fort bilen satts i rullning. Mycket mysigt att få träffas allihopa, nästa år hoppas jag vi kan vara med lite längre. 
 
 
På trettondagsafton glittrade luften i solskenet. Som att det snöade glitter. Utöver att njuta av att den vackra vyn tillbringade vi förmiddagen med att återigen packa ihop oss. 
 
 
Och åkte ut till barnens farmor som fyllde år. Vi kom dit lite tidigare för att hinna ta barnvagnspromenaden och dagstuppluren där. Fick lasagne och tårta när vi kom tillbaka. Och barnen lekte med duplo och spelade piano. 
 
 
Det kom lite snö innan vi skulle åka och jag blev nöjd över att ha lyckats fånga snöflingor på bild. 
 
 
På söndagen var det återigen kalas hemma hos barnens faster. Bus med kusin, faster, och farfar, och hjälpa till att öppna paket. Paketsnören är fortfarande det bästa med paket tycker tvillingarna. Sedan promenad och prat om bröllopsdagar och secondhandbutiker. Det var det från första dagarna i januari.
 
 

Listan om mitt 2023

2024-01-18 08:00:00
Frågelistor Tillbakablickar
 
The list about my 2023
 
 
Gjorde du något 2023 som du aldrig gjort förut?
- Gifte mig!
- Födde barn! I plural. Hängde på neonatalavdelningen och tog hand om två små barn med allt vad det innebär.
 
 
Vad var din största framgång jobbmässigt 2023?
Inget, har varit föräldraledig majoriteten av året. 
 
 
Och vad var din största framgång privat?
Att förstå hur jag fungerar med lite sömn, och att utforska min roll som förälder. 
 
 
Vilka länder / städer / platser besökte du?
Enda större utflykterna vi gjorde var till Nääs slott och skördefesten på Öland. Vi bodde mycket i Antons familjs sommarstuga under sommaren, men gjorde inga större eskapader därifrån. 
 
 
Bästa dagen på året / ett datum du kommer minnas från 2023?
21 januari när vi vigdes. Och marsdagen då våra tvillingar föddes. Och deras dopdag.
 
 
Vad gjorde du på din födelsedag / hur firade du din födelsedag?
Anton hade fixat ihop en överraskningsfest till mig hemma hos oss några veckor innan min födelsedag. Blev så glad och rörd! ♥ Vilket jobb att hålla det hemligt och styra allting. Tänkte ja, jisses vilken grej i veckor efteråt.
   Min födelsedag firade jag med bara min lilla familj. Pannkaksfrukost och pussel när barnen somnat. Minns det som att jag var väldigt trött den dagen. 
 
 
Vad gjorde du på midsommar?
Hängde med Antons familj. Var på en hembygdsgård och tittade på när de större barnen dansade kring midsommarstången. Barnen låg i deras babygym i skuggan i gräset. Åt jordgubbar och färskpotatis.
 
 
Och vad gjorde du under jul och nyår?
Jul firades i tre dagar med Antons och min familj. Vi fick en vilodag emellan vilket var behövligt för att komma ikapp med sömn och vardagssysslor. Nyår hängde vi första hemma i lägenheten och åkte sedan hem till Malmgrens efter fyrverkerierna.
 
 
Bästa köpet?
En amningskudde som gav bra med stöd - upptäckte när vi kom hem att vi behöver ju två om även Anton ska kunna mata med nappflaska. Vi använder den fortfarande, först som sittstöd för barnen och nu som ett slags skydd att ramla på.
 
 
Maträtten du åt mest under 2023? Bästa matupptäckten?
Lasagne kanske, det är en bra matlåderätt och lätt att göra mycket av. Sådant uppskattas just nu. Söndagspreppen har vi kört mycket, och har blivit förvånad över hur otroligt gott allting blev. Billigt och vegetariskt och Ca 25 kr per portion är de vi har testat. Men det bästa är att jag upptäckt att jag tål mandel! Och därmed kan äta semla, så länge den är glutenfri. Fantastiskt.
 
 
Vad gjorde dig riktigt ledsen?
Att vara övertrött och behöva ta beslut eller prestera. Att världen kan vara så hatisk. Att så många i min närhet gick bort, mitt i vår babylycka.
 
 
Vad gjorde dig riktigt glad?
Att få en överraskningsfest ordnad åt mig. Har alltid drömt om att bli överraskad med en fest. Att höra barnen skratta och varje vårdbesök där vi får veta att allt ser bra ut.
 
 
Något oväntat som hände?
Att tvillingarna kom mer än en månad för tidigt, och bara lite plötsligt sådär. Alla extra läkarundersökningar vi varit på.
 
 
Vad önskar du att du hade gjort mer?
Sovit och tagit saker med ro.
 
 
Vad önskar du att du hade gjort mindre?
Stressat upp mig över att saker måste fixas nu.
 
 
Vad är du mest stolt över under 2023?
Att jag och Anton har utvecklat ett bra föräldraskap. Att kroppen snabbt återhämtade sig från förlossningen och graviditeten. Mina barn.
 
 
Årets bästa låt, bok, film, och tv-serie?
Flowers med Miley Cyrus.
   Bästa bok blir Gatan av Ann Petry, ett mästerverk jag verkligen rekommenderar. Men tycker att majoriteten av böckerna jag läste i år har varit kanon!
   Har varit ett dåligt filmår, svårt att få till att se en hel film. Triangle of sadness var bra. 
   Serie: Historien om Sverige, och Kungen och jag. Båda på SVT.
 
 
Finns det något som kunde ha gjort ditt år bättre?
Tror nog faktiskt inte det. Eller okej, lite mindre vätskefyllda ben och gravidkrämpor men det känns glömt och förlåtet nu.
 
 
Högsta önskan just nu för 2024?
Att jag får ett jobb. Att barnen fortsätter mår bra. Lite fred på jorden hade inte suttit fel.
 
 
Tidigare års sammanfattningar finns här:
 

Vecka 3. Omvärdering av januari

2024-01-16 08:00:00
Veckorapport
 
 
Week 3. Revaluation of January
 
 
I mitt minne är januari trött, grått, mörkt, och trist. Lite som november, men efter julledigheten och det finns bara trettondagen att se fram emot. All mysig julbelysning är nedplockad. Det tydligaste tecknet att nu är vi tillbaka i vardagen igen med all dess ståhej. I år tycker jag att januari känns fin. Soliga dagar, frostiga träd, och helgerna fulla av kul aktiviteter. Är januari ovanligt fint i år, eller är det alltid sådär frostigt och isiga dammar och soligt? Jag är hemma som föräldraledig (så det där med ledig är ju inom citationstecken) och utnyttjar dagarna genom att vara utomhus 90 minuter dagligen. Hinner se soluppgångarna och solnedgångarna. Det blir januari i ett annat ljus, och jag är från och med nu benägen att omvärdera denna månad. 
 
 
Den uppmärksamme bloggläsaren har noterat att det kommer ett inlägg varannan dag klockan 08:00. Har kommit på att det är trevligt att sitta en kväll och tidsinställa inlägg för en vecka framåt, istället för att försöka skrapa ihop något från dag till dag när det finns tid över. Hur länge detta håller i sig får vi se.
 
 
Nu i veckan ska jag till frisören och det ser jag otroligt mycket fram emot. Har inte klippt mig på exakt ett år då jag klippte mig inför vår bröllopsdag. Som ju infaller på söndag i år. Till den har vi skaffat barnpassning under dagtid. Vad vi ska göra i flera timmar utan barnen har vi i skrivande stund inte helt bestämt än, mer än att det bör innefatta en måltid på restaurang. Känns peppigt och kul att få fira ett år som gifta! Och så ska barnen (och vi) gå på deras första barnkalas.
 
 
Det var det om detta. Ha en fin januarivecka och njut av frostiga träd.
 
 

Mina mål för 2024

2024-01-14 08:00:00
Tankar Och Funderingar
 
 
My goals for 2024
 
 
Insåg att det var längesedan jag satte uppe mål för året, senast var 2019. Att skriva upp dem då gjorde att jag bland annat fick draghjälp av Pigge att vandra uppe i Abisko, och det var ju toppen. Att få hjälp samt att bli påmind om dem gör dem lättare att uppnå. Här kommer målen för 2024: 
 
 
• Läsa 12 böcker
Brukar ha som årsmål att läsa omkring 30-40 stycken, men får i år sänka förväntningarna och kommer vara nöjd om jag hinner läsa ut en varje månad. Tror på korta och lättsamma böcker, inga tegelstenar detta år.
 
 
• Löpträna regelbundet igen / orka springa 10 km
När det är lite fler plusgrader vill jag sätta igång med detta. Och om det går sig väl vill jag lägga till att öva upp till att springa milen under en timme. Annars tänker jag att jag ska vara snäll mot mig själv, var över ett år sedan jag sprang någon längre sträcka.
 
 
• Söka jobb 
Vi har en plan om när barnen ska börja skolas in på förskolan, och det vore bra om jag också har ett jobb då. Och för att få ett jobb behöver jag ju söka lediga tjänster. Har inte satt upp ännu hur många jag ska söka per månad, men vet vad arbetsförmedlingen tycker. 
 
 
• Mindre skärmtid
Känner hur mycket bättre jag mår av att inte ha slöscrollat facebook på ett tag, så det vill jag fortsätta med även detta år. Rensa bland appar och verkligen bara ha "nödvändiga". Hinna med mer av det jag faktiskt vill göra i riktiga livet.
 
 
• Våga åka på utflykter och störa rutiner 
Märker av att jag inför nya situationer blir uppstressad för hur ska det gå med barnens mat- och sovtider, det kommer bli kaos och gråt och jag kommer bli utmattad. Men efter varje kalas och utflykt vi har gått på har jag alltid varit glad över att vi kom iväg, det blev ett fint minne. Så vill fortsätta våga att hänga med på saker och anamma ett "men det löser sig, det blir kul"-tänk.
 
 
Det var alles.
 
 
 
 

Vinternoveller - en bokrecension

2024-01-12 08:00:00
Böcker
 
 
Vinternoveller - a book review
 
 
Gör ett försök om att återuppta förra årets tradition med bokrecension på fredagar (som jag lyckades hålla fram till dagen innan barnen föddes). För jag har läst ut årets första skönlitterära! Tjoho. Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi har jag slukat och berörts av denna gång.
 
 
Det är tre små noveller och deras röda tråd är människor i svåra situationer, relationen mellan barn och vuxna, och att det är snö och kallt. Som om mamman som vänder på slantarna i väntan på att pappan ska betala underhåll och egentligen inte har råd att köpa nya trosor till sin lilla dotter som ständigt kissar på sig, men går till varuhuset ändå. Och som pappan som nyss kommit ut från fängelset och är så taggad på att ta tag i sitt liv och få umgås med sin son men det låser sig när han ska köpa en ny kudde, och han trillar in på en bar igen. Och som storasystern som rymmer iväg med sina yngre syskon för hon vet att hon tar bäst hand om dem, men därhemma finns ett brev om att hon ska omhändertas av socialen. 
 
 
Alla novellerna får det att kännas, precis där. Tack vare språket, och det känns som att varje ord och mening är noga utvalda för att ge den där känslan. Berättelsena hade kunnat ta vägen och sluta precis hursomhelst och det ger en nerv genom läsningen. Men det var en tröst att de, med lite hjälp av julmagi kanske, slutar på ett fint sätt. Jag gav den fyra av fem i betyg. Nu har jag lånat hem Stargate av samma författare och ser mycket fram emot att läsa.
 
 

Mellandagarna och nyår

2024-01-10 08:00:00
Kalas och festligheter Min Dag
 
 
The holidays and New Year's
 
 
Det blev mellandagar och vi tog det mest lugnt. Vädret var vackert en dag när jag var ute med barnvagnen själv medan Anton handlade. Luftballonger tog en färd uppe i luften. De är så otroligt stora när de kommer nära.
 
 
Jag lyssnade på podcast. Njöt av vyerna och att båda barnen sov.
 
 
Vi fixade i lägenheten för att vi skulle få fikagäster på nyårsafton. Fick satt upp mormors gamla tavlor på väggen och Håkan Hellström-planschen fick hitta ett nytt ställe. Har stört mig på den planschens placering sedan vi satte dit den men inte kommit på något bättre. Detta blev mycket bättre och luftigare och skönare för ögat.
 
 
Dagen innan nyår kom barnens faster och hjälpte till att ta på och få ut barnen på barnvagnspromenad. Jag och Anton stannade hemma. Det blev plötsligt så tyst och lugnt. Kunde pyssla med precis vad vi ville och det var så välbehövligt. Insåg att okej vi behöver få vara borta från barnen någon längre stund ibland.
 
 
På kvällen läste jag ut Vinternoveller. Årets första bok som inte är en barnbok! Hurra. Den fick mig att inse att jag kanske ska satsa på kortare, lite lättsammare böcker det här året. Tips mottages gärna.
 
 
NYÅRSAFTON. Förmiddagen bestod av att packa inför kvällen, och gå ut på promenad med barnens faster med sambo. På eftermiddagen kom våra gäster som hade med sig fika. Perfekt så.
 
 
Jag bytte om från vandringsbyxor till glitterdressen. Hade en blå rosett baktill i håret, bäbishår som stack upp i luggen, och blåa glitterstrumpor på fötterna i år. 
 
 
Efter fikat (och nattning av barn) tittade vi på fyrverkerierna från fästningen. Några stod på balkongen, några var kvar inne i soffan i värmen och tittade ut genom fönstret. 
 
 
När gästerna gått stuvade vi in oss själva och packningen i bilen för att åkta till vårt nyårsfirande.
 
 
Hemma hos Malmgrens. Barnen lekte med brio-tåg och bäbisleksaker, åt gröt och fick smaka på förrätts-soppan. Vi åt kikärtsbiffar och hasselbackspotatis och pratade ikapp om livets händelser.
 
 
När tvillingarna somnat för kvällen spelade vi Ticket to ride och åt kex med ost i väntan på tolvslaget. Och så blev det 2024. Vi skålade och gick ganska snabbt och lade oss. Dagen efter vaknade vi alla i omgångar, och efter lunch gav oss ut på en promenad bland kvarter jag känner mig väl hemma i från barndomen. Fint att få sova över. Finns en god risk (eller chans) att det här upplägget på nyår börjar bli tradition.
 
 

Vecka 2. Energi

2024-01-08 08:00:00
Veckorapport
 
 
Week 2. Energy 
 
 
Jag har fått någon slags nytt-år-energi. Vill ta tag i saker. Sätta upp mål. Rensa. Ordna. Strukturera. Fixa. Är lite mindre sentimental och vill mest få gallrat och göra plats. Hoppas på att det håller i sig åtminstone några veckor till. 
 
 
I helgen var det fullt upp med att fira trettondagsafton och födelsedagar, mellan promenader och mattider. Vi har fått med oss mat och fika hem från kalasen. Mycket lyxigt. Barnen var glada över att vara med på kalas, men vi har lite sömntimmar att ta ikapp nu efteråt. 
 
 
Denna vecka har vi BVC-besök och ännu en födelsedag (och namnsdagar) att fira. Lite lagom fullt upp. Hoppas att ni får en fin januarivecka.
 
 


Julhelgen

2024-01-06 08:00:00
Kalas och festligheter
 
 
The Christmas holidays
 
 
Vi "smygstartade" julfirandet redan den 23 december. Stekte äpplen i kanel och smör på morgonen.
 
 
Och så käkade alla i familjen risgrynsgröt med kaneläpple. Bäbisarna fick riven variant, och med malda pumpafrön för att få lite mer järn och annat nyttigt.
 
 
Efteråt städade vi lite. Kul att moppa (och dammsuga!) från gå-bilen tycker tvillingarna. 
 
 
Vi bytte om till finkläder. Jag hade min sidenblus och en grön sidenrosett i håret. På med tröja över för att klara minusgraderna. 
 
 
Vi åkte hem till barnens kusin och firade med Antons familj. Där låg julklappar och väntade. Men först käkade vi jullunch.
 
 
Och promenerade till havet. Mötte hurtiga personer som var ute och sprang, och som tog sig ett dopp i havet efteråt. Brr. 
 
 
En så fin vinterdag! Vi pratade om julkalendrar och luciafiranden. Gick in, fick fika, och barnen öppnade julklapparna. Sedan åkte vi hem och tog det lugnt.
 
 
Julafton! Risgrynsgröt med kanelstekta äpplen till frukost igen. Barnen fick dock den vanliga havregröten.
 
 
Öppnande av morgonjulklappar. Av oss fick tvillingarna nya nappar som åkte in i munnen och testades direkt. 
 
 
Det låg fortfarande lite snö på marken, men det skulle regna bort senare under dagen. Vintrigt och alldeles stilla.
 
 
Förutom två harar som blev jagade av en katt på gräset. Bäbisarna sov sin förmiddagsvila och vi passade på att packa vad vi skulle ha med oss. 
 
 
Bäbisarna vaknade och det blev dags att byta om och stuva in allt i bilen. Jag hade på mig en grön byxdress och sedan en grön sidenrosett i håret. Vi kom iväg lite senare än tänkt, så det blev en del gråt i bilen när klockan blev över nu-brukar-vi-äta-lunch.
 
 
Vi kom hem till min syster på Orust. Satte min familj i arbete direkt: sätt ihop stolen, värm barnmaten, klä av barnen overallerna. Chopchopchop. Medan barnen käkade grönsakstimbaler och kikade efter vad hunden Bosse hade för sig, åt vi andra fika och drack glögg.
 
 
Lunchpromenad och sovstund i lätt nederbörd. Fick draghjälp av Bosse. 
 
 
När vi kom tillbaka hade fler gäster anlänt och vi käkade jullunch. Och med Kalle Anka på i bakgrunden delade vi sedan ut julklappar. Ett paket till barnen var högre än de (det var en babypulka i). Vi hann käka lite gotter (men fick med oss mycket hem) innan vi packade in oss i bilen igen och åkte hem. Barnen somnade gott och snabbt.
 
 
På juldagen hängde vi hemma och tog ikapp tvätt, sömn, och matlagning. Jag försökte fota barnens julklappar, vilket blev ett projekt med en bäbis i gå-bilen och en krypandes omkring. Men lyckades till slut. De fick så mycket fint. Folk är så snälla. I min familj hade vi en variant av julklappsleken och vi fick med oss en brandfilt och köksgrejer hem.
 
 
När jag var klar med fotograferingen fick tvillingarna leka med och hjälpa till att packa upp sina julklappar.
 
 
Och på kvällen, efter att ha nattat barnen, löste jag klart årets julrebus i Göteborgs-Posten i skenet från adventsljusstaken.
 
 
På annandagen åkte vi hem till barnens farfar för lunch med saffranstema, och utdelning av julklappar. Snörena var det bästa med paketen tyckte tvillingarna. Vi tog en promenad på isgator innan vi åkte hem och hade barnens faster över en stund som busade.
 
 
Det var alles med julfirande för denna gång. Tack och bock. 
 
 
 

December - en sammanfattning

2024-01-04 07:00:00
Månadssammanfattning
 
 
December - a summary
 
 
Årets andra sammanfattningar finns här.  
 
 
Månadens sysselsättning
Adventsfikor och annat julstök med paketinslagning och saffransbak. Ha barnpassning så vi kunnat fixa och dona. Julfirande och nyårsfirande. Sångstunder inomhus och promenader i snön. Röja undan på bänkar och låga bord för nu klättras det och långa armar som sträcker sig efter prylar. Lösa gåtan i vår julkalende varje dag fram till julafton.
 
 
Månadens tv-serier
Trolltider - legenden om bergatrollet - Årets julkalender som vi såg några avsnitt av, men tappade intresset av halvvägs in.
Har jag sett något annat? Tror inte det. Levde en vecka med Musikhjälpen på i bakgrunden.
 
 
Månadens musik
Min spellista med jullåtar (som jag tänker varje år att den här borde jag verkligen rensa upp i). Astrid Lindgren-visor. GP:s 100 bästa låtar från 2023; Flowers med Miley Cyrus kan nog vara min mest spelade låt detta år, har inte kollat min Spotify Wrapped än.  
 
 
Månadens poddar
Flashback forever och Oförskämt att anta som vanligt. Årets radiojulkalender Tjuven på Nikolaus läroverk - den var riktigt bra i år, det var mysigt att få hänga i en magisk värld liknande Hogwarts. 
 
 
Månadens godaste mat
Rödbetssallad och potatis. 
 
 
Månadens sämsta
Orkeslöshet och trötthet trots att jag fått mer sömn denna månad än på länge.
 
 
Månadens bästa beslut
Att be än mer om hjälp med barnpassning någon kväll eller dag varje vecka. 
 
 
Månadens app
Riktiga vykort för att kunna skicka julkort.  
 
 
Månadens anteckning
Dagliga att-göra-listor. Packlista inför jul- och nyårsfirandet. 
 
 
Månadens klädesplagg
Långkalsonger och regnbyxor. Ut på tur aldrig sur. 
 
 
Månadens film
Inte ens en julfilm såg jag denna månad.
 
 
Månadens böcker
Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi, och den gav jag fyra av fem i betyg. Annars sångböcker med barnvisor och pekböcker.
 
 
Månadens mest lästa inlägg
 
 
Månadens rutin
Byta barn vi sover med varje vecka. Njuta av egentid någon timma eller tre efter att barnen lagt sig för natten. Annars är det samma rutinschema som förra månaden.
 
 
 
 

Vecka 1 2024

2024-01-02 17:38:00
Veckorapport
 
 
Week 1 2024
 
 
Första dagarna, första veckan, första månaden på det nya året. 2024 är här. Jag har tänkt att jag inte har några nyårsmål, men medan jag satt och nattade en bäbis igår tänkte jag att jo men det har jag väl visst. Så det får skrivas ner i en lista. Jag är pepp på att det börjar bli ljusare om dagarna, även om det väl dröjer till slutet av februari innan det är ljust innan och efter arbetstid. Vi har blivit påminda om att det snart är vår ettåriga bröllopsdag och det hade varit kul att göra något med det. Längre fram på året har vi barnens ettårsdag att fira och planera. Och fira alla de små nya liven som kommer till världen. Hoppas innerligt att 2024 blir ett bättre år än 2023, som för mig blev dödens år. 
 
 
Lite mer kortisiktigt: Den här veckan ska vi få finbesök från USA, fira trettondagsafton med mina släktingar, och fira barnens farmors födelsedag. Mycket kul att se fram emot, alltså. Det ligger snö på marken och om minusgraderna håller i sig kanske vi får möjlighet att testa babypulkorna för första gången. Hoppas ni får en fin första vecka!
 
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0