Namnsdagsros

2013-07-31 22:00:00
Min Dag
Idag har jag namnsdag, tillsammans med alla andra som heter Elin eller Helena. Så grattis till oss. Av mormor fick jag en namnsdagsros från hennes trädgård. Tack.<3
 
 

Skagen över dagen

2013-07-28 11:30:00
Resor
I onsdags gick jag och Patrik upp klockan fem (jag vet, helt galet tidigt!) för att ta bussen en halvtimma senare. Nodre Älv låg stilla och vackert spegelblank och de andra på bussen försökte få sig en sista tupplur innan arbetsdagen skulle börja.
Två timmar senare befann vi oss på färjan mot Danmark.
Det blåste utepå däck såjag fick hålla hårt i hatten. Var för övrigt rädd för att lite vad som helst som jag hade på mig skulle blåsa iväg.
Älskar så den här bilden på Patrik. Och ja, jag älskar Patrik också.
Efter lite tågletande, tågåkande och promenad genom hela Skagens industriområde fann vi till slut stranden. Helt utan karta, sjukt nöjda!
Där hängde vi ett tag tillsammans med Skagenbor. Vi badade i det iskalla vattnet. Blev så imponerade på de som bara sprang rakt ut i vattnet och dopppade sig utan något knussel. Och ja, det kunde vi också göra efter att ha varit i i en kvart eller så. Då var vi inte lika jätteimponerade längre, bara lite.
Och så åt vi mat vi hade tagit med oss. Risotto med fetaost och gurka. Vi hade glömt att packa med bestick så vi fick äta med kexen vi hade med. Gott.
Efter några timmar bestämde vi oss för att det fick vara nog med att ligga på stranden så vi påbörjade vår promenad mot stället där de två haven möts.
Vi gick och gick och gick och turades om att bära kylväskan och växlade mellan att gå barfota (i sanden) och ha på tofflor (på stenarna).
Efter två kilometer av strandvandrande kom vi till slut fram till turistparkeringen och kunde ana vårt mål lite längre fram.
Fin utsikt och precis här tog vårt dricksvatten slut.
Efter än mer strandpromenerande kom vi fram till "grenen". Där var det redan fullt med andra turister. Vi stod där och tittade en stund, tills vi bestämde oss för att gå tillbaka. (Ej stället där haven möts på bilden, där var det för mycket folk för att jag skulle vilja ta kort.)
Så blev det dags att gå två kilometer tillbaka igen. Dock på asfaltsvägen den här gången. Men utan något att dricka. Ångrade så att vi inte hade hyrt cyklar (tips!).
Efter att ha handlat på oss dricka i en affär vi började ge upp hoppet om att hitta, gick vi till tågstationen och missade precis ett tåg. Så vi satte oss och hade lite picknick och försökte få i oss vatten.
Efter en tågresa var vi tillbaka i Fredrikshavn. Där hade alla affärer stängt och vi hade inte så mycket att göra så vi satte oss på en bänk och satt där tills jag blev rastlös.
Så vi flanerade runt trots att fötterna och benen var trötta. Fanns en del fontäner och skulpturer att titta på. Såg en törstig fågel. Hörde mer svenska än danska. Till slut blev det dags att gå till terminalen.
Vi satte oss och åt upp det vi hade kvar. Degestivekex med (ekologisk) brieost. Gott!
Sedan åkte vi tillbaka till Göteborg med en alldeles fullsatt färja.
 

Hittills

2013-07-27 22:53:00
Min Dag
Hittills i helgen har jag träffat Anna och fikat i Haga, sedan gått på bio och sett "Känn ingen sorg" tillsammans med ett gäng bra personer till. Finfin film. Vet ej hur den är att se om en inte är så insatt i Håkan H:s musik eftersom det är småhintar då och då. Men historien är fin, rolig och lite sorglig. Rekommendation.
Och så har jag varit med Wille. Vi bokade biljetter, lagade kikärtssoppa (urgod!) och såg på film ("A single man"). Och imorgon ska jag och Patrik åka och se på en lägenhet. Kanske att den blir vår. Kanske inte. Men bra helg hittills!
 
 
 
 

Latch

2013-07-26 10:00:00
Dagens låt
Så grym låt. Har en liten hang-up på den just nu.
Och ja, fler pussar åt folket!
"Now I got you in my space, I won't let go of you".
 
Disclosure feat. Sam Smith - Latch
 

Müsli

2013-07-25 11:00:00
Min Dag
Här kommer receptet på müslin jag äter till frukost  tillsammans med a-fil varje morgon.
Mät upp en liter havregryn,
 en deciliter solrorsfrön,
och en deciliter linfrön. Har man andra favoritfrön/kärnor (som pumpakärnor) går det utmärkt att ta en deciliter av det med.
Häll ut det på en långplåt och rosta det i ugnen i ungefär tio minuter. Ugnen ska vara på 175 grader. Häll gärna på lite vatten och/eller flytande honung. Rör om då och då så att det inte bränns vid! Ta ut och låt svalna.
Häll en deciliter avvardera torkade bär/frukter, de man gillar mest. Jag brukar ha russin, gojibär och blåbär.
När havregrynen och fröna har svalnat är det bara att blanda ihop med bären och lägga i en passande burk, sätt på ett lock och sedan har du frukosten/mellanmålet klart.
 

Tisdagsäventyr

2013-07-24 11:00:00
Min Dag
Igår tog Wille och Anton med sig mig och Patrik ut på äventyr! Vi tog oss fram på skumpiga vägar med Wille stadigt framför ratten. Tills sist, efter att ha klarat oss från att köra av vägen nerför diken och vidare in i skogen, kom vi fram till vårt mål som var den här sjön. Den har varit död så vattnet är alldeles klart.
Efter att ha suttit och pratat, mest om Chalmers och nolllningen eftersom tre av fyra ska få vara med om det (och tre av fyra redan varit med om den förut), badade vi och var från och till alldeles ensamna i den tysta naturen. Längre bort såg vi någon som nakenbadade och några som tog sig ett förmiddagsdopp.
Sedan hade vi picknick och hade det gott. En alldeles utmärkt tisdagsutflykt!
 
 
 
 

Nötbollar

2013-07-23 11:00:00
Mat och recept
Nötbollar är lite som köttbullar, fast utan kött i. Egentligen ska det vara hasselnötter i, därav namnet, men eftersom jag är nötallergiker byter jag ut det mot solroskärnor.
Mormor smakade på dem och undrade om det verkligen inte var kött i. Hon godkände dem i vilket fall. Här kommer receptet.
Det här behövs:
vitök och gul lök
ägg och riven ost
ströbröd och solroskärnor
salt och peppar
grönsaksbuljong och vatten
Börja med att hällaupp 100 gram solroskärnor (eller nötter) i en mixer.
Mixa!
 Finhacka en gul lök och pressa vitlöksklyfta. (Jag gjorde dubbel sats, därav det dubbla antalet lökar).
Häll mixade solroskärnor, lök och 1,5 dl ströbröd i en bunke.
Häll också i tre ägg och 1,5 dl riven ost.
Och två matskedar vatten. Blanda ihop smeten.
Smaksätt med salt och peppar.
Koka upp en liter vatten tillsammans med två grönsaksbuljoner.
Rulla smeten till små bollar. De kommer att svälla senare.
Koka bollarna i ungefär sex till sju minuter. Ett tips: använd hålslev.
Låt de kokade bollarnarinna av på ett papper.
Stek dem eller laga dem i ugnen (precis som en gör med köttbullar, alltså), vilket en föredrar.
Klart. Ät och njut! Eller frys in och ät någon annan dag.
Recept hittat i en gammal kokbok hemma och här.
 

Bokhögen

2013-07-22 10:00:00
Böcker
Jag har samlat på mig en del böcker som hamnat på en hög. Jag ska försöka komma ner till "Bockfesten" av Mario Vargas Llosa (den skaju tydligen vara hans bästa och jag gillade ju så hans "Den stygga flickans rackartyg", så höga förväntningar alltså!) innan skolan börjar.
Och så här ser det ut på den nedre delen.
Var och hämtade ut "Montecore" samma dag som jag tog ovanstående kort, så den kom ju till i efterhand.
Vid sidan av högen ligger även dessa olästa. Är väldigt pepp på "Hatet", men misstänker också att den kommer att få mig arg och ledsen så jag väntar lite med den tills jag är i rätt sinnesstämning.
Så, det har blivit en del med andra ord. Återkommer om jag stöter på någon alldeles extra bra bok som jag tycker att alla, alla, alla borde läsa.
 

Mat det senaste

2013-07-21 11:28:00
Min Dag
Jag tycker oftast inte att det är roligt att laga mat, men det senaste har jag fått något slags intresse av det och lagat en del. Vi kikar på det, tycker jag.
Gjorde dubbel sats sesampannkakor för att kunna ta fram en lunch eller middag från frysen de dagar det inte känns lustfyllt att laga mat. Recept finns här.
I tisdags blev det fisksoppa med potatis. Eller det skulle blivit, men eftersom pappa hjälpte till blev det mer som potatissoppa med fisk. Ändå gott. Recept finns här, men vi hade inte i saffran.
De andra i familjenåt skink- och ostpaj, men jag testade en spenat- och fetaost paj med tomat. Var himmelens gött.
Och i går grillade vi lax hos farmor och farfar på den årliga grillkvällen. Känner att vi bör grilla mer fisk om det blir så gott var gång.
 

Onsdag

2013-07-20 10:00:00
Min Dag
I onsdags, på den varmaste dagen hittills, åkte jag och min hatt in till Kungälv för att byta batteri i min klocka och min räknare plus hämta ut en bok på Bokia.
Använde mina sandaler för första gången. Med dem promenerade jag runt, blev uppmött av Patrik och gick sedan hem till honom och hängde där ute i solen tills mamma slutade jobbet.
 
 

Mousserat

2013-07-19 12:00:00
Min Dag
I förra veckan kom mormor hit med fler klasar fläderblommor, men eftersom vi har tillräckligt med flädersaft (plus att vi ungefär aldrig dricker saft) testade jag att göra mousserat flädervin.
Igår hällde jag upp det på flaskor. Provsmakade lite och jag är rädd för att eftersmaken är beroendeframkallande.
Sedan fick flaskorna bli som små shejker och nu står de och blir mousserat. Vinet ska vara klart någon gång lagom till att skolan börjar.
 
 
 
 

Song for Zula

2013-07-18 11:00:00
Dagens låt
 
Ett för mig nyupptäckt band. De kommer och spelar på Way out West (som jag antagligen kommer att gå på) och jodå, dessa vill en ju se!
Finfin och bra låt. Bara lyssna.
 Phosphorescent - Song for Zula
 

Vid havet

2013-07-17 10:00:00
Foto
 

Bra talat

2013-07-16 12:00:00
Tankar Och Funderingar
 Jag kan inte arabiska (mer än att habib betyder mjölk och habibi älskling) men jag hoppas att översättningen är den rätta. Det vore ju helt underbart fantastiskt att en sådan ung människa är så insatt i politiken och vill att det ska bli en förändring.
Och det jag kanske gillar mest är när han säger att samhället består till hälften av kvinnor och att det därför är konstigt att de bara är representerade av sju kvinnor i konstitutionen. Det är ju faktiskt himla konstigt.
 
Och om jag hade fått bestämma hade jag (också) gjort honom till nästa president. För typ alla länder.
 

Hattifnatt

2013-07-16 11:00:00
Konsumtion
Jag har införskaffat enny hatt. En vit gjord av papper.
 Bra att ha en som inte är för varm att ha i solen och som skyddar mig från solens strålar.
 

Antagen och så

2013-07-15 11:00:00
Min Dag Skolan
I fredags väntade och väntade jag. Väntade på ett mail som vad det kändes som aldrig kom. Men det gjorde det. Sent på kvällen, men då var jag redan medveten om beskedet som mailet innehöll; att jag har blivit antagen vid Chalmers Tekniska Högskola. Och jag kunde bara inte sluta att vara glad. Ropade på pappa från balkongen, kramade om min mormor och skickade ett sms med versaler till mamma och Wille.
Så om jag inte ändrar mig under studietiden kommer jag att studera vid Chalmers de fem närmsta åren. Just nu känns det himla bra och är så himla pepp på nollningen!
 
Annars har jag varit på en klassträff vid havet med en tredjedel av min gamla gymnasieklass. Mysigt, trevligt och himla bra.
 

New York

2013-07-14 12:56:00
Min Dag
 
Min favoritlåt för tillfället. Ni vet, sådär att en inte kan sluta lyssna på den.
I run New York.
Angel Haze - New York
 
 
 
 
 

Klippt

2013-07-11 17:00:00
Min Dag
Vi var hos frisören idag. Jag fick klippt bort allt slitet hår. Känns så konstigt när håret är sådär rakt. Men det växer snart till sig och ser oklippt ut. Jag försöker spara ut till långt hår för att det är lättare att hantera (bara sätta upp i en tofs så slipper det hamna i ansiktet) men det går inte så fort och nu är det kort igen.
 
 
 
 

Måndag 8 juli

2013-07-10 12:00:00
Ett foto i timmen
09 Gick upp, åt frukost och tog på mig. Underbart att kunna ta på sig shorts direkt på morgonen!
10Hade tagit bussen in till Kungälv och gick till biblioteket för att låna en mattebok.
11 Hade handlat lite på Bokia och Systembolat och köpt mig en glass.
12Åkte med bussen hem igen.
13 Åt broccolisoppa och bröd till lunch.
14Patrik hade kommit och vi cyklade ner till havet.
15Badade, åt kakor och läste.
16 Var kvar vid havet, badade fötterna och funderade på att snart cykla hem igen.
 17 till 18Hade kommit hem och vi letade efter vårt badmintonnät och racketar men fann inget av det. Patrik hittade dock vårt stora plockepinn.
19 Åt potatis, nötfria nötbollar, majs och gräddfil till lunch. Smaskens.
20 Jag gjorde iordning mitt flädervin och Patrik sin flädersaft.
21 Flädervinet var upphällt i flaskor (nu är det bara att vänta tills slutet av augusti!) och det var ungefär min måndag.
 

Flädervin, flädersaft och bröd

2013-07-03 21:49:00
Min Dag
I söndags hade jag bokat Patrik att umgås med mig. Sa jag i vart fall. Han fick mest plocka fläder med mamma.
Det blev inte så himla många klasar eftersom vårt fläderträd blev nedsågat för något år sedan.
Det räckte i vart fall till en halv sats flädervin som jag testade att göra. Det behövs en del socker.
Och lite varmt vatten samt jäst.
 Patrik hade annat för sig.
Han skulle göra en halv sats med flädersaft eftersom det är ungefär bara han som dricker det.
Så blev jag till slut klar. Till helgen ska jag börja hälla upp det i flaskor och sedan vänta ytterligare någon månad, sedan kan vi smaka!
Eftersom det blev jäst över från vingörandet bestämde vi (mest jag) oss för att baka två olika sorters bröd. Det gick dock inte så himla bra för oss. Först hällde Patrik i två liter vatten istället för två deciliter (gick dock att rädda degen) och lite senare hällde jag i två deciliter sirap istället för två matskedar. Tänkte att så här lös och himla söt ska väl degen inte vara innan jag upptäckte misstaget. Fick göra flera satser och började bli trött på att baka bröd innan jag ens hann börja.
Och så blev Patriksrosenbröd klara. Goda.
 Och till slut blev alla mina bröd också klara (med lite hjälp från mamma). Solrosbröd i korg heter de, väldigt okladdiga att göra eftersom en inte måste hålla på och knåda degen, superbra! Så nu har jag hembakat bröd för ett tag fram över och det är ju alltid bra.
 

Konfirmationsklädsel

2013-07-01 12:00:00
Min Dag
På lördagsmorgonen vaknade jag upp hemma hos Wille och efter frukostätande och källsortering fick jag skjuts hem. Väl hemma åkte vi sedan iväg tillbaka till Mölndal för att gå på min kusins konfirmation.
Jag hade det här på mig. Och det var i princip min lördag.
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0