Nötbollar

2013-07-23 11:00:00
Mat och recept
Nötbollar är lite som köttbullar, fast utan kött i. Egentligen ska det vara hasselnötter i, därav namnet, men eftersom jag är nötallergiker byter jag ut det mot solroskärnor.
Mormor smakade på dem och undrade om det verkligen inte var kött i. Hon godkände dem i vilket fall. Här kommer receptet.
Det här behövs:
vitök och gul lök
ägg och riven ost
ströbröd och solroskärnor
salt och peppar
grönsaksbuljong och vatten
Börja med att hällaupp 100 gram solroskärnor (eller nötter) i en mixer.
Mixa!
 Finhacka en gul lök och pressa vitlöksklyfta. (Jag gjorde dubbel sats, därav det dubbla antalet lökar).
Häll mixade solroskärnor, lök och 1,5 dl ströbröd i en bunke.
Häll också i tre ägg och 1,5 dl riven ost.
Och två matskedar vatten. Blanda ihop smeten.
Smaksätt med salt och peppar.
Koka upp en liter vatten tillsammans med två grönsaksbuljoner.
Rulla smeten till små bollar. De kommer att svälla senare.
Koka bollarna i ungefär sex till sju minuter. Ett tips: använd hålslev.
Låt de kokade bollarnarinna av på ett papper.
Stek dem eller laga dem i ugnen (precis som en gör med köttbullar, alltså), vilket en föredrar.
Klart. Ät och njut! Eller frys in och ät någon annan dag.
Recept hittat i en gammal kokbok hemma och här.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0