16 böcker jag läste 2017

2018-01-05 11:08:55
Böcker
 
16 books I finsihed 2017
 
 
 
 
Mitt mål för år 2017 var att läsa minst tio skönlitterära böcker under året. Jag lyckades plöja 28, så fick guldmedalj då va. Tänkte vi kunde ta en titt på de 16 böckerna som fick högst rating av mig på goodreads (så jag håller koll på vilka böcker jag läst och vill läsa). Ordningen är inte superrättvis, utan är hur de dök upp i min goodreads-lista. Men nu kör vi!
 
---
 
My goal for year 2017 was to read at least ten fictional novels during the year. I managed to finish 28 books, so I recieved a gold medal, yes yes. Thought we could take a look at 16 of these books with the highest rating of me at goodreads (which I use to keep on track of book I've read and want to read). Let's go!
 
 
 
16. Ett litet liv - Hanya Yanagihara
♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Sommarens stora snackis och läsning. Gripande historia på 734 sidor om Jude och tre av hans vänner. Men mest om Jude som bär på en livshistoria som succesivt kommer till ytan för oss läsare. Det här är en historia om vänskapens förändring genom livets skeende och om lidande. Fint och tragiskt samtidigt. (Om ni som jag inte tål blod så bra kan jag varna för att det är några blodiga scener.)
 
 
15. Americanah - Chimamanda Ngozi Adichie
♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Vi får följa Ifemelu och Obinze, hur de blir föräldskade i varandra och hur de skiljs från varandra. Då militären får mer och mer makt i Nigeria flyttar Ifemelu till USA för att bo hos sin moster. Obinze blir kvar i Nigeria, efter en sväng i London. En berättelse om hur det är som afrikan att leva i USA, om rasism, om ungdomlig kärlek som liksom aldrig riktigt släcks. Och Chimamandas otroliga sätt att skriva och formulera sig och berätta historier.
 
 
14. Svindlade höjder - Emily Brontë
♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Läste den här klassikern om Heathcliff och Catherine. Tänkte jag skulle ta tag i att läsa klassiker som jag har missat, men det gick inte så jättebra; andra böcker kom emellan. Har inte så mycket att säga om den, mer än att den tog ganska lång tid för mig att läsa ut och att den innehåller kärlek, girighet, intriger, våldsamhet, ömhet, nyfikenhet.
 
 
13. En bön för de stulna - Jennifer Clement
♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
En berättelse om Ladydi och alla (vackra) flickor som blir bortrövade av drogkarteller i Mexico. Det var lätt att tänka att det var en historisk fiktion och tänka att så där kan det ju inte vara längre. Förutom att Jennifer har intervjuat kvinnor (flickor, mammor, mormödrar) i Mexico för att få underlag till boken, och att hon skrev den 2015. Så det händer fortfarande och det är S-J-U-K-T att mammor gräver hål att gömma sina döttrar i och målar deras ansikten med kolbitar för att göra dem fula.
 
 
 
12. En droppe midnatt - Jason Timbuktu Diakité
♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Jasons familjehistoria, från USA till Sverige, porträtteras av honom själv i samband med hans sökande efter svar. Om rasism, i dåtidens och nutidens Sverige och USA. Om längtan efter tillhörighet och få pusselbitar till sin bakgrund. Får fyra av fem pga språket inte riktigt var till belåtenhet.
 
 
11. Samtal med vänner - Sally Rooney
♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Francis och hennes före detta flickvän (numera bästa vän) hänger en kväll med fotografen Melissa och hennes man Nick. En liten flirt mellan Francis och Nick utvecklar sig till en djupare relation, och ett slags triangeldrama (fast med fyra personer) uppstår. Så ni förstår ju att avundsjuka, sex, vänskap, och kärlek får ta plats här. Älskade språket.
 
 
10. New York trilogin - Paul Auster
♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Tog mig an en modern klassiker i form av denna trilogi. En får följa olika detektiver och olika fall i de olika berättelserna, och kanske hänger de ihop - eller så gör de inte det? Älskade citatet "Sist av allt tänker jag bli lindansare [...] Dansa på lina tills jag dör". Gillade mystiken, och att den skulle kunna göra en galen för att en tror att en vet, men så visar det sig att en står helt öde i en öken utan vetskap.
 
 
9. Flickorna - Emma Cline
♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Om Evie som börjar hänga med en grupp flickor vilka bor ute på en ranch och verkar fria och härliga och gör som de vill. Gruppens ledare är en man vid namn Russell och dessa unga kvinnor verkar göra vad som helst för att få vara nära honom. Till och med utföra mord. Historien bygger på Charles Mansons "familj", som högg ihjäl en fem personer i Los Angeles 1969. Gillade Emmas sätt att porträttera intrigerna, lojaliteten, och konkurrensen som utspelade sig på ranchen.
 
 
8. Välkommen till den här världen - Amanda Svensson
♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Greta bor i Malmö men flyttar till Köpenhamn. Vill helst hålla på med någon sorts konst. Träffar Simon och hans vän Claus. Avundsjuka börjar växa fram hos Claus när Simon umgås mer och mer med Greta (DE E NÄR DU TAR I HENNES HAND SOM OM DEN VA BRÄCKLIG! de e faktiskt bara en vanli jävla hand ...). Amandas formuleringar, just de där orden som gör att det KÄNNS. Det är fint det.
 
 
7. Mannen utan öde - Imre Kertész
♠♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Började starkt med att den 14-årige huvudkaraktärens pappa förs till arbetsläger. Det är i Ungern och det är andra världskriget. Även huvdpersonen förs till ett arbestläger, och forslas sedan runt till olika sådana läger under historiens gång. Tyckte det var intressant med en vinkligen att karaktären förlikar sig med sitt öde och bara gör det bästa av situationen, ingen kamp mot poliserna och nazisterna. Parallellt med alla hemska berättelser och upplevelser människor i lägren upplever och har upplevt.
 
 
6. Doktor glas - Hjalmar Söderberg
♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Läste visst en till klassiker. Hade bråttom att läsa ut den också för ville få den utläst innan vi gick och såg uppsättningen på Stadsteatern (det löste sig). Om att försöka göra det rätta och bolla livsval fram och tillbaka. Ska jag låta döda den här mannen för att han är förskräcklig mot sin fru - som dessutom är vacker och som jag inte hade sagt nej till att gifta mig med?
 
 
5. Nära hem - Alice Munro
♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Vill en läsa trevliga och välskriva noveller kan en alltid läsa Alice Munro. En blir aldrig besviken.
 
 
 
4. De oroliga - Liv Ullman
♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Linn Ullmans roman om sin pappa Ingmar Bergman. Under hans sista åren när han blir mer och mer dement och de bestämmer att de ska spela in samtal så att hon senare kan skriva en berättelse utifrån det. Tog ett litet tag innan jag kom in i hennes språk, men sedan rullade det på och blev en trevlig läsupplevelse om minnen och glömska och en relation mellan far och dotter.
 
 
3. The handmaid's tale
♠♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Antar att de flesta har koll på denna framtidsdystopiska historien vid det här laget (inte minst för att den finns som tv-serie). En kristen grupp har tagit över samhället i USA och deras sekt utgår från bibelverserna om Rakel och Jakob. Då Rakel inte kan få barn ber hon Joseph att skaffa barn med deras tjänarinna så att Rakel kan få ett barn "genom henne". Miljöförstöring har gjort att få kvinnor kan få barn, och de kvinnor som kan få barn blir tjänarinnor hos högt uppsatta familjer och har ritualer när samlag och födelse sker.
 
 
 
2. Berättelse om ett äktenskap - Geir Gulliksen
♠♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Äktenskapet har tagit slut. För att förstå vad som hände måste han se det ur hennes perspektiv. Den där flirten med den där andra mannen. Var gick det snett? Så fin skildring om olika sidor av kärlek, och om förhoppningar. En av årets bästa böcker, helt klart! (Och få sidor.)
 
 
1. Kriget har inget kvinnligt ansikte - Svetlana Aleksijevitj
♠♠♠♠♠ av ♠♠♠♠♠
Svetlana har intervjuat och pratat med flera hundratals kvinnor som stred eller på annat sätt var med och stred för Sovjetunion. Kokerskor, piloter, prickskyttar, sköterskor, och stridsvagnsförare vars historier sällan kommer till tals. Vid ett tillfälle finns även en korrespondens med hennes redigerare (censur?) och de stycken han ville att hon skulle utelämna. Bland annat för att det fick de sovjetska kvinnorna att framstå som djur. Så många gripande berättelser, och berättelser med kämparglöd, och om kärlek.
 
 
 
Andra böcker jag också läste detta år:
♦ Hey Dolly - Amanda Svensson
♦ Destination unknown - Agatha Christie
♦ Knappt lovlig - Katarina von Bredow
♦ Min fantastiska väninna - Elena Ferrante
♦ Tripprapporter - Tone Schunnesson
♦ Fyren mellan haven - M.L. Stedman
♦ Århundradets kärlekskrig - Ebba Witt-Brattström
♦ Trädet som kunde niga - Beverly Nichols
♦ De polyglotta älskarna - Lina Wolff
♦ Den finns ingenting att vara rädd för - Johan Heltne
♦ Bitterfittan - Maria Sveland
♦ När kejsaren var gudomlig - Julie Otsuka
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0