Risotto, sparris, och gremolata

2018-05-19 11:10:10
Mat och recept
 
Risotto, asparagus, and gremolata
 
 
 
Sparris är ju i säsong nu. Mmm. En får passa på att käka dem nu. Så häromveckan lagade jag sparrisrisotto. Är väl i och för sig det jag alltid lagar när jag har sparris hemma om jag inte äter dem grillade. Borde kanske testa något nytt. Det får bli till nästa gång. Nu. Risotto som sagt. Utgick från det här receptet.
 
---
 
It's the season for asparagus now. Mmm. One has to take the opportunity to eat them now. So the other week I cooked asparagus risotto. Well, it's my standard dish to cook for when I have asparagus at home, if I don't eat them grilled. Maybe should try something new ... Well, it's something for next time. Now. Risotto. Inspired from this recipe.
 
 
För en middag och ungefär tre lunchlådor behövs:
○ Risotto till fyra portioner (typ 3 deciliter)
○ Ett knippe sparris
○ 2 schalottenlökar
○ 2 vitlöksklyftor
○ 7 deciliter grönsaksbuljong (vatten + tärning)
○ 2 deciliter vitt vin
○ Lite riven parmesan
○ En klick smör
○ Salt och peppar
 
○ ½ deciliter citronjuice (ungefär saften från en citron)
○ Persilja
○ 4 matskedar olivolja
 
 
Koka upp buljong. Skär sparrisen i bitar; spara knopparna. Skala och finhacka lökarna. Stek dem lagom i olja i en kastrull. Häll i riset och låt fräsa en liten stund. Häll på vinet och låt koka in en stund. Rör då och då. Tillsätt sedan buljongen en del i taget, och rör om emellanåt. Fortsätt så tills alla buljong är inkokad och riset är färdigt. Tillsätt sparrisbitarna (obs! inte knopparna) när riset kokat i ungefär 10 minuter. Strö över parmesan och lägg i en klick smör och rör runt, så blir risotton krämig och trevlig. Tillsätt salt och peppar (jag gillar att ha ganska mycket peppar i min risotto).
 
 
Stek sparrisknopparna hastigt i en stekpanna (de blir bra som dekoration i slutet). För att göra gremolatan: Strimla persiljan. Blanda persilja, olivolja, och citronjuice.
 
 
Klart! Servera risotton med några knoppar per portion och ringla över gremolatan. Bara att äta upp. (((:
 
 

Kommentarer
Postat av: Angelica Wåhlin

Men åååh, så gott!!

2018-05-19 @ 16:18:47
URL: http://angelicawahlin.se/

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0