Mapo tofu

2019-02-24 08:25:07
Mat och recept
 
Mapo tofu
 
 
 
Den här helgen har jag fullt upp med att se på filmer jag snart måste lämna tillbaka till bibblan. Och tydligen vara sjuk. Vaknade upp igår med ont i magen, och idag med ont i halsen & öron. Därav rätt mycket tystnad här för tillfället. Och inte så mycket kul mat lagad. Men förra lördagen gjorde jag Mapo tofu, en kinesisk rätt. I en bok jag läste för ett tag sedan var det någon som käkade denna rätt, och jag tänkte att det får vi ta och prova. Den är rätt lätt att göra och sköter sig ganska mycket själv. Det ska vara sichuanpeppar i, vilket är ytterhöljet av en liten frukt och jag hittade dem lite avsides i kryddhyllan i affären. Nu kör vi igång tycker jag! (Utgick från detta recept.)
 
---
 
This week-end I'm busy watching films I'll soon have to return to the library. And apparently being sick. Yesterday, I woke up with ache in my stomach, and today with ache in throat & ears. Hence the silence in here for now. And the lack of cooking inspiring food. But last Saturday, I cooked Mapo tofu, a Chinese dish. This dish was eaten in a book I read the other day, and I thought I have to try this. It's quite easy to cook and kind of take care of itself. One's supposed to use sichuan pepper, which is the husk around a small fruit and I found them a little bit aside in the spice rack in the store. Now, let's go! (Used this recipe.)
 
 
Till en lunch och ungefär fyra matlådor behövs:
○ 1,5 deciliter solrosfrön & pumpakärnor
○ 3 matskedar tomatpuré
○ 1 tesked majsstärkelse
○ 3,5 deciliter vatten
○ Rapsolja att steka i
○ 3 finhackade vitlöksklyftor
○ 1 matsked hackad röd chili (eller en halv hel)
○ 3 matskedar finhackad ingefära
○ 0,75 teskedar mortlad sichuanpeppar
○ 400 gram fast naturell tofu
○ 3 matskedar japansk soja
○ 2 teskedar sesamolja
○ 1 matsked socker
○ 1 deciliter finhackad gräslök
 
○ Kokat ris till fyra portioner
 
 
👉 Börja med att koka riset enligt instruktionerna på förpackningen.
 
 
👉 Mixa frön, tomatpuré, majsstärkelse, och vatten med en stavmixer. Skär tofun i tärningsbitar.
 
👉 Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Stek vitlök, chili och ingefära någon minut. Tillsätt sichuanpepparn (mortlad!) mot slutet och sist tofun. Vänd runt alltihop och stek i någon minut till.
 
 
👉 Häll på den mixade fröblandningen och låt koka i några minuter. Smaka av med japansk soja, sesamolja, och socker.
 
 
Och bara sådär. Nu är det klart. Servera tofun med riset och garnera med gräslök. Det enda som återstår nu är att käka upp. 😄
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0