Torsdag 19 januari - glukosbelastningstest och ultraljud

2023-01-24 10:02:45
Ett foto i timmen Graviditet / bäbisliv
 
A photo every hour: 19th of January - diabetes screening and ultrasound
 
 
07. Går upp ur sängen (varit vaken / halvvaken sedan kl 4) och är otroligt hungrig. Nästan svimfärdig. Får inte äta något, och får be Anton om skjuts med bil ner till barnmorskemottagningen istället för att promenera som jag hade tänkt. Känner för att testa en ny "vardags"-utstyrsel med gula linneskjortan och en kofta - tycker den funkar. Munskydd på såklart.
 
 
08. Får ett stick i fingret för att mäta mitt glukosvärde efter minst 8 timmars fastande. Glukosvärdet visar sig vara bra; 3,7 (där ett rimligt intervall är 3,5 - 6/7 och en högre siffra innebär risk för utvecklad graviditetsdiabetes). Dricker sedan en sockerlösning med 75 % socker (får nästan en throwback till Indonesiens söta efterrätter och mellanmål) och får ett rum att ligga och vila i. Ska vara där i två timmar utan att få äta eller dricka något. Plockar upp tidsförströelse men mår mest illa så ligger still. Fått veta av sköterskan att om jag kräks under mina två vilotimmar så blir testet istället under en hel vecka och med stick i fingret en gång om dagen. Nej tack till det tänker jag och fokuserar på att hålla kvar maginnehållet.
 
 
09. Ligger ner och lyckas till slut halvsova. Drömmer om mat och när jag är vaken får jag tvinga mig själv att inte ta tag i ryggsäcken och sluka något av maten jag har med mig. Mår något bättre när jag vaknar.
 
 
10. Får ta det andra sticket i fingret till slut (usch). Det visar ett perfekt och förväntat värde (runt 6, där istället ett värde över 10 hade varit risk för diabetes). Så har inte utvecklat graviditetsdiabetes än så länge. Kroppen orkar producera insulin till oss alla tre. Skönt att veta! Avnjuter beskedet med frukt, yoghurt, och kexchoklad. Äntligen.
 
 
11. Efter en liten sväng i köpcentrat (köpte bland annat smycken till mig själv att ha på vigseln) vandrar jag hemåt genom ett grått Kungälv med snöflingor som faller ner och landar på mössan.
 
 
12. Äter medköpt hamburgare - hade legat och drömt om det inne i vilorummet - med Anton. Så gott. Otroligt gott.
 
 
13. Tar på munskydd och sätter oss i bilen igen. Dags för ett extrainsatt ultraljud hos en läkare då den ena bäbisen verkar ha större huvud än den andra.
 
 
14. Ligger på en brits med gel på magen härinne och får reda på att den ena (ettan som ligger längst ner, liksom först) bara är lite större än den andra. Går inte att dra några slutsatser att något skulle vara konstigt med det - de följer sina egna tillväxtkurvor bara och har bra med fostervatten och utrymme båda två. Allt såg bra ut helt enkelt. Ettan väger runt 1 kg och tvåan 800 gram. Puh. Är för övrigt så otroligt rörigt nu kring förlossningen på Östra - de bygger om och ska bygga jättestort. 
 
 
15. Kommer hem och det blir soffhäng. Öppnar ett paket som väntade på oss utanför dörren. Jag har i och för sig beställt hem det själv genom att betala frakten för det, men det får mig att känna mig lite som en influencer. Innehöll lite testprover och rabatter till mig och bäbisarna. Tänker jag ska läsa lite i boken men somnar. (Lyckades läsa några sidor i vilorummet tidigare, och än så länge undrar jag hur länge jag ska stå ut med den.)
 
 
16. Vaknar från tuppluren och det är mörkt ute. Tänder adventsstjärnan som vi har kvar för jag tycker att den ger ett mysigt ljus. Men i slutet på månaden får den nog ryka. Allt annat julpynt förutom belysning har vi packat ner. Har världens mest ledsna monstera - bara ett grönt blad kvar. Håller tummarna för att vårsol ska få den att piggna till annars är det nog tack så mycket för denna tid vi fick tillsammans.
 
 
17. Gör iordning mellanmål. Yoghurt, rårörda lingon, och chokladmüsli är det jag oftast äter mellan lunch och middag. Förbereder lite inför lördagens vigselkalas genom att ställa fram och diska de glas vi tänker använda.
 
 
18. Äter en matlåda med kikärtsgryta till middag. Gott, speciellt med extra citronjuice. 
 
 
19. Skissar upp hur jag har tänkt dukningen. Ifall jag behöver vila på fredagen när vi får hjälp att duka. Då har jag i vart fall framfört min idé. 
 
 
20 - 21. Delar av Antons familj kommer över med porslin vi får låna till lördagens kalas. Dricker te i soffan och pratar igenom livets händelser just nu.
 
 
22. Läggdags. Tar med mig bok och vattenflaska till sängen. Somnar.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0