Begravning, dop, och midsommarhelgen

2023-07-21 07:52:00
Kalas och festligheter Min Dag
 
 
A funeral, our children's baptism, and Midsummer Eve
 
 
I juni begravdes min farfar. Räckte bara med att se min syster stå vid kistan inne i kyrkan för att jag skulle börja gråta. Vi hade med tvillingarna i kyrkan och det gick oväntat bra, fick se till att mata dem precis innan bara. Pappas kusiner som själva är tvillingar hamnade i bänkraden framför oss och sa att tvillingar är ju den bästa sortens barn. Begravningsakten var väldigt fin, med sånger som farfar hade tyckt om. 
 
 
I tåget ner mot graven noterade sällskapet bakom oss att det låg tvillingar i barnvagnen och sa något om att "ja, det är ju en del tvillingar i Haraldsson-släkten". Det var mer än vad jag visste, haha. Det blev ett fint farväl. Farfar passade på att gå bort när det är som mest blomsterprakt, vilket känns rimligt då han jobbade som florist och trädgårdsmästare. Men nu var det andra som fick göra kransarna och buketterna åt honom. Min kusin hade gjort ett hjärta av rosor från oss barnbarn (och barnbarnsbarn). 
 
 
En vecka senare var vi tillbaka i samma kyrka och församlingshem för att döpa våra tvillingar. Kvällen innan fick vi god hjälp av våra familjer att pynta och ställa iordning inför kalaset. Vi hade bjudit 90 pers (varav hälften var bara min släkt), och över 70 dök upp. Så det blev en del fix med att få iordning borden på ett bra sätt. Blev så otroligt rörd över att så många ville komma på deras dopdag. 💕
 
 
Vi hade fått hjälp av mamma, barnens moster, och barnens faster att baka tårtor, cheescakes, och kakor. Och hjälp av barnens farmor med barnpassning så jag kunde baka de veganska tårtorna. Det blev ett riktigt tårtkalas.
 
 
Min syster håller i sitt fadderbarns hand. 😍 Så liten hand i stor hand. Tvillingarna döptes i de klänningar som jag och Anton har döpts i, vilket jag tycker blev extra fint. Och i kyrkan där jag är döpt och konfirmerad.
 
 
Vi hade psalmen 832 (Sov du lilla) som vårt förstahands val, och Trygga räkan som andrahandsval. De hade ordnat så att församlingen sjöng Trygga räkan och att en tjej, med otrolig röst ska tilläggas, sjöng Sov du lilla efter att barnens hår hade blivit vått. Fick gåshud.
 
 
När gästerna fått i sig tårta tog vi oss an det stora presentbordet. Under hela dopet och kalaset var det andra familjemedlemmar som höll i och tog hand om tvillingarna, vilket var väldigt skönt så att vi åtminstone kunde umgås lite med våra gäster. Jag bar en byxdress som jag var nöjd över passade - kan fortfarande inte komma i en stor del av min tidigare garderob. Hursom, barnen fick så mycket fint! Blir många fina minnessaker för dem. Det var stor undran över vad som var i de där stora paketen under bordet (jag gissade på en trumma) - det var bord och stolar med barnens namn och födelsedetaljer som vikt och datum. Jag grät några gånger då jag blev rörd av fina verser folk skrivit i gratulationskorten. 
 
 
Efter att ha fått alla gäster att skriva i gästboken och vi fått hjälp med att städa lokalen åkte vi hem till mina föräldrar för att äta pizza. När pizzan låg i magen däckade alla i soffan. Bäbisarna var också helt slut efter allt kalasande.
 
 
Jag slängde upp alla presenter på vardagsrumsbordet - detta är bara omkring hälften. Som sagt fick de så mycket fint! Böcker, träpussel, gosedjur, matservis, en gunglama, tavlor med satellitbilder från dagen de föddes, kläder, mätstickor, och smycken. Tröjor, bestick, flaggstänger, och termosar med deras namn ingraverade. Träd som planterats någonannstans i världen. Och fyra fruktträd att plantera och som kan växa i takt med bäbisarna själva. Uppe i vänstra hörnet skymtar de festliga bodysarna bäbisarna hade på sig på dopet - de, vimplar med deras namn, och tavlor med info om deras namn som jag gjort fick bli våra gåvor till dem. 
 
 
Helgen efter dopet var det midsommarafton. Vi tog oss ut till Romelanda och midsommarfirandet på hembygdsgården i Lid. Tittade på familjer som dansade små grodorna och läste poängpromenadfrågorna utan att tävla. 
 
 
Bäbisarna hann bli hungriga när vi var där så jag fick skynda mig bort till bilen för att hämta nappflaskorna. 
 
 
Sedan hem till Antons mamma för att få sommarbål. Bäbisarna fick vara med och matas vid bordet. Vi hade med oss ett av deras babygym som vi lade i gräset så de kunde få sparka av sig i skuggan. 
 
 
När bäbisarna tog en efter-maten-lur käkade vi vuxna. Antons syster och sambo hade fixat så mycket goda grejer. Blev mätt. Avslutade sedan kalaset med jordgubbar. Såklart. 
 
 
En bild med kisande ögon. På midsommardagen tog vi oss i väg till Orust för att fira min systers födelsedag i efterhand. Passade på att kika på deras hus som de bygger om. Har hänt otroligt mycket sedan vi var där senast någon gång innan bäbisarna föddes. Det blir stort och väldigt fint. Vi fick med oss ett första lass till sommarstugan också och bäddade sängarna innan vi åkte tillbaka hem. 
 
 
Stora lasset gick dagen efter. Bilen blev full. Knôkad. Av mestadels bäbisgrejer. Har för mig att jag och Anton kunde fylla en bil själva när vi åkt upp tidigare år, så vette tusan hur detta gick. Kanske att vi har en något större bil nu, eller är mer rutinerade på vad som faktiskt används i sommarstugan. 
 
 
Passerade både ko och gäss som gick på vägen. Att hänga i sommarstugan verkade bäbisarna tycka om, de klagade inte alltför mycket i vart fall. Eller inte mer än vanligt, då. Annars gjorde vi väl det vi brukar när vi är där. Anton klippte gräset, jag lyssnade på sommarprat och plockade blåbär. Tittade på reguljär tv. Badade i havet (en gång). Promenerade i naturreservat. Drack te i de blommiga tekopparna. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0