Fjäril i koppel

2012-07-17 12:31:32
Zinat Pirzadeh är uppvuxen i Iran men bor nu i Sverige och är komiker, skådespelare och författare. Hennes uppväxt och öde återspeglas en hel del i "Fjäril i koppel".
 
Boken handlar om Shirin som föds i Iran och växer upp med fem bröder och med sina föräldrar och släktingar runt omkring. Hon växer upp under revolutionen. Revolutionärerna får inte med sig folket genom Marx och socialism utan måste ta till religionen och lova bland annat att kvinnor ska hållas under sina män.
 
Shirins mormor, som Shirin håller väldigt mycket av, är en kvinna som inte låter sig bestämmas över, utan gör lite som hon vill. Detta påverkar Shirin till att få liknanade tankesätt, ett tankesätt som inte gillas av revolutionärerna. När Shirin och fyra vänner under inspiration av deras kvinnliga fysiklärare startar en liten, liten tidning och sprider budskap om att kvinnor ska stå på sig mer, blir hon och en vän satta i fängelse.
 
Boken är stundtals sorglig, stundtals humoristisk och stundtals kokar den av vrede. Ville inte lägga den ifrån mig, ville veta mera. Mera om miljön runtomkring, mera om Shirin, mera om hennes liv.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0