Johnny & Mary

2015-01-28 14:34:00
Dagens låt
Jag tror jag kan ha fått en ny favoritlåt. En som är lång (vilket alltid är bra för en låt som en tycker är fantastiskt bra vill en ju aldrig ska ta slut) och himla fantastisk.
Kommer väl tyvärr "lyssna sönder" den här med, men just nu är det den här det enda jag vill lyssna på.
Todd Terje kommer för övrigt till Way Out West i sommar (och Tove Lo är klar, hurra!), vet dock inte om Bryan Ferry följer med. Men det kommer hur som bli awesome.
 
Todd Terje feat. Bryan Ferry - Johnny and Mary

Söndag 25 januari

2015-01-26 10:23:00
Ett foto i timmen
09 Vaknade (faktiskt prick nio) och solen lyste in som aldrig förr. Åt en miniminifrukost, städade litegrann och lyssnade på podcast.
10 Bytte om till kläder som går att visa sig i, tog på hatt, jacka, raggsockar och gick till affären för att möta upp Wille. Hon hade bestämt att vi behövde ha en "hel jävla dag" (Willes egna ord). Jag säger ju inte nej till sådant.
11 till 12 Fixade och åt en redig brunch med Wille. Nybakta scones, färskpressad apelsinjuice, hemmagjord müsli och päronbitar. Så. Gott. Så gott att vi befann oss i matkoma i flera timmar efteråt och hängde mest i soffan, lyssnade på musik och pratade.
13 till 14 Bestämde oss för att se på film, för det var det enda vi orkade just då. Vi såg I heart Huckabees, som var konstig och bra.
15 Vi gav oss ut på promenad. Vilket även betydde att jag följde med Wille en bit hem till henne och fortsatte sedan promenera hem själv.
16 Promenerade hemåt genom Safjället. Fick sådan lust att få springa! Kan det inte bli vettig temperatur och isfritt väglag snart igen?
17 till 18 Pratade med mamma i telefon (<3) och pluggade. Tänkte att det kunde vara bra att nörda ner mig lite i hur celler funkar, för det hade jag inte gjort på hela veckan.
19 Åt kikärtsburgare till middag. Men denna gång med klyftpotatis och rödbetor. Det var också gott. Blev alldeles proppmätt (potatis är ju så gott!). Upptäckte för övrigt att det var en helt vegansk måltid, om jag inte hade druckit mjölk till vill säga.
20 till läggdags Redigerade bilder, såg på youtubeklipp och gick sedan och lade mig i sängen och lyssnade på podcasts tills det var dags att sova.
 

Kikärtsburgare

2015-01-25 20:30:00
Mat och recept
Gjorde kikärtsburgare till lunch igår, och de blev så himla goda, så här kommer receptet!
Du behöver
Två burkar kokta kikärtor (ungefär 400 gram/burk)
Två gula lökar (jag tog tre pga gillar lök och de ekologiska är oftast lite mindre i storlek)
En deciliter soltorkade tomater i olja (ungefär, jag köpte en liten burk bara)
Persilja (mycket!)
En deciliter ströbröd
Salt och peppar
 Hacka löken. Det behöverinte vara så himla fint/bra eftersom det ändå ska mixas sedan.
Hacka också tomaterna i mindre bitar (snällt mot mixern).
Mixa avrunna kikärtor, lök och tomater.
Tillsätt persilja (typ två deciliter), ströbröd, salt och peppar. Mixa till bra smet. Jag hade i mycket mer ströbröd än en deciliter. Vet inte om det beror på att jag använde glutenfritt eller för att jag inte riktigt följde recepts mängd vad gäller kikärtorna. Men det är ju bara att testa sig fram lite tills en får en vettig konsistens!
Forma smeten till biffar och stek i olja tills de fått fin färg. Jag fick det till minst tio stycken. Ett tips är att använda oljan som tomaterna låg i, för att få extra smak + spara på resurser.
 Servera med hamburgebröd, ketchup, sallad, groddar och/eller annat som är smarrigt till. Nomnomnom.
 
(Ursprungsreceptet kommer från en gammal tidning från coop, om jag inte minns fel, och som jag hittade i min receptpärm. Så jag kan alltså tyvärr inte länka till originalet.)

Agnes Wold

2015-01-24 22:49:00
Tankar Och Funderingar
Lyssnade på Agnes Wolds vinterprat förut idag (jag ligger litegrann efter i mitt podcast-lyssnande). Jag tror hon kan vara min nya förebild. Hennes arbete går ut på att lära sig mer och få veta om sådant som rör bakterier, immunförsvaret och gener. Allt det där som jag tycker är så himla intressant. Jag skulle också vilja göra det hon gör, veta det hon vet och få nörda ner mig i det som jag tycker är allra mest intressant.
 
Hon kämpar också för att få fram kvinnor inom sin yrkesgrupp men även allmänt. Hon berättar i sitt vinterprat om varför klimakteriet har visat sig vara så bra genom evolutionen att de kvinnor som inte genomgick klimakteriet inte överlevde i samma utsträckning. Vilket ju leder till att vi kvinnor har klimakteriegener och till att mor- och farmödrar är så himla bra som istället för att fokusera på att få fram avkommor istället kan ägna tid och energi till att de avkommor som finns ska må bra. (Vad far- och morfäder gör istället, biologiskt sätt, alltså, vet jag inte. Men säkert något annat viktigt.)
 
Hon pratade även om att de stackars dammtussarna inte är så himla farliga och försökte även få allmänheten att inse att de flesta bakterier inte heller är så himla farliga. Så länge bakterierna inte hamnar på fel ställe (och gör oss sjuka, vilket ju vårt immunförsvar ändå tar hand om) har vi oftast nytta av dem. Och dammtussar innehåller bara baketerier som vi redan har på huden och är därför helt ofarliga. Tänker att det är bra att veta att lite dammiga hörn inte är så himla farligt eller äckligt.
 
Lyssnade ju på hennes sommarprat i somras också, vilket jag även tyckte var minst lika fantastistkt och intressant. Hon är så himla mycket wow för mig.

Läsperiod tre, läsvecka ett, dag tre

2015-01-21 20:17:00
Min Dag Skolan
Den här läsperioden tänker jag, återigen, att jag ska ligga i fas och plugga bra. Det gick hyfsat bra förra läsperioden, mest tack vare att jag och Astrid satte oss tillsammans och pluggade de få tider vi kunde. I vart fall de första läsveckorna. Sedan kom tröttheten och annat i vägen.
 
Men jag har i vart fall börjat bra. Känner mig hyfsat studiemotiverad, ligger hittills i fas med de uppgifter jag ska göra efter varje föreläsning och har ännu inte behövt oroa mig för några laborationer (tänker att det kan vara labbrapporterna som eventuellt knäcker en den här perioden). Jag har börjat skriva en sammanfattning för en av kurserna (den är över två läsperioder så jag måste göra det) och försöker läsa på innan varje föreläsning vad som kommer att gås i genom. Hittills har det gått bra. Känner mig lite som Hermione Granger, tänker att det är bra (trots att hon är lite överambitiös). Men det är som sagt tredje dagen i läsvecka ett, jag bara hoppas att det håller i sig! I vart fall i minst tre veckor till ...
 
Imorgon är det pubrunda (vilket innebär att det finns 21 pubar på Chalmers att gå till under en och samma kväll) och jag är helt ledig på fredag. Det blir bra.
Bild från när jag och bØf-14 precis hade gått på och hade som mål att besöka alla pubarna för ett år sedan.
 

Måndagsfint; hemmagjord twix och crazy cat lovers

2015-01-19 09:05:48
Fint
Jag kan ju inte äta twix köpt från affären (pga innehåller gluten) så jag tänker att jag absolut borde testa det här receptet på hemmagjorda!
Cat-sweetness overload! Andréanne Lupin har tagit en serie foton på crazy cat lovers. Åh! Så många katter på en och samma gång. Blir ju galen! Vill hoppa in i varenda bild.
 
Tänkvärt i en tid som denna, speciellt med tanke på vad som hände i Paris.
 

Att göra när tentorna är över

2015-01-18 20:44:00
Min Dag
Ta bort alla julprydnader och ställa in dem i garderoben (yes, mamma, de fick plats!). Damma av litegrann och laga mat (alla mina matlådor i frysen tog slut precis i läge med att sista tentan skulle skrivas).
Äta kladdkaka till middag (kände mig sjukt vuxen, alltså i den aspekten att jag kan göra vad jag vill), titta på när ens barn syr sina overaller och fira med sina pateter tills klockan är sex på morgonen. Och njuta över att ångesten över att en vet att en egentligen måste plugga inte infinner sig. I vart fall i några dagar.
 

Ett år med bØf på sex minuter

2015-01-18 15:31:55
Filmer Tillbakablickar

Ett år med bØf from Elin Haraldsson on Vimeo.


Ett år går ju så himla fort. Nu såhär i efterhand önskar jag att jag hade filmat mer. Vare sig de andra tycker om det eller inte. ;)

De har varit mycket öva dans, mycket planerande, mycket skratt och en del kalas. Fint!

 


Crazy stupid love-besatthet

2015-01-17 11:35:00
Filmer Min Dag Skolan
Jag har under tentaveckan försökt ha en facebook-detox (faktiskt väldigt skönt) och har inte lyssnat på några podcasts. Detta har lett till att jag istället har fått hitta på andra saker att prokastinera med. Som att kolla på youtubeklipp.
 
Jag har blivit helt besatt av klippet ovan. Jag har sett det säkert hundra gånger. Jag kan alla repliker utantill och skådespelarnas rörelser. Jag har pendplat mellan att tycka att Gosling är supersnygg och inte-så-snygg. Jag måste få se filmen snart innan jag blir galen! Jag vet inte vad det är som gör att jag ser om det här klippet. Är det för att Ryan Gosling är utan tröja eller för att Emma Stone är så fantaiskt bra? Jag vet inte, men det jag vet är som sagt att jag måste få se den här filmen snart innan jag exploderar! Det jobbiga är ju att den inte finns att tillgå på viaplay. Åh, hjälp mig, någon!
 
Kanske skulle en även kunna dra en slags slutsats om att Facebook-detox leder till besatthet av filmer som egentligen inte är så himla världsbäst. Vet inte heller om det är bra eller dåligt. Återkommer eventuellt med en djupare analys senare.
 
 

Om demokrati

2015-01-15 15:17:00
Tankar Och Funderingar
Hittade lite intressant läsning om vårt statsskick. Demokrati är det bästa när det kommer till att en ska ha ett samhälle, en nation där allas synpunkter får komma upp till ytan och fås med i debatten. Den är dock inte lika effektiv som diktatur, men desto mer human och vettig.) Det är ju alldeles strålande superbt, om det inte vore så att de flesta partierna istället, i jakt på att få röster, väljer att kompromissa något så hejdlöst att det inte finns mycket kvar av grundidéerna. Alltså gå till val på sådant som en tror att majoriteten vill, istället för det som var ursprungstanken med partiet. Det är tyvärr därför det har gått så bra för SD, eftersom då de är så himla långt ut på högerkanten, är de i stort sett enda alternativet för de som inte vill rösta på ett alternativ i mitten.
 
Sedan finns det även olika definitioner på vad som bör ske inom demokrati-ramen. Vad som egentligen är demokratiskt och odemokratiskt. Om hela befolkning röstar för ojämställdhet och rasism är det ju demokratiskt, men inte humant eller vettigt.
 
Läs mer här, vettja.
 
"Demokrati, som vi ser det, är att alla får en röst, att allas röster är lika mycket värda och att det som flest röstar på får driva igenom flest saker. [...] I dag finns det fler kvinnor än män i Sverige. Tänk om de skulle rösta för att begränsa mäns rättigheter. Det skulle väl vara demokratiskt eftersom alla fått delta i röstningen?
Det finns i dag partier som vill inskränka rättigheterna för vissa grupper i samhället, vilket i sig är en odemokratisk handling. Men eftersom partierna är inröstade till riksdagen så anses det inte längre vara inskränkande utan tvärtom – demokratiskt."
 
 (1. Om det nu finns fler kvinnor än män i Sverige, varför behandlas vi som en minoritet? Varför märks det inte? Varför är vi inte mer representerade?
2. Tänker att jag borde ha skrivit något kritiskt, några fler egna tankar. Skyller på att jag har tentavecka och idag fick sådan huvudvärk av allt pluggande (eller vad det nu beror på). Men ville dela  länken för jag fann den intressant.)

Rödbetor med fetaost och honung

2015-01-14 08:40:00
Mat och recept
Slängde snabbt ihop det här häromdagen till middag. Finns inte så jättemycket tid till matlagning den här veckan eftersom det är tentavecka (lever mest på rester från frysen). Räckte till en middag och en lunch, ungefär.
Det här behövs:
Ett gäng rödbetor (typ 500 gram)
Ett paket fetaost
Honung
Rapsolja
Balsamicovinäger
Salt, svart- eller vitpepper
Ruccola, mangold, paprika, solrosfrön och/eller annat en råkar ha hemma och kan ha i
 
Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär rödbetorna i bitar. Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. Ringla över lite rapsolja, salta och peppra. Låt vara i ugnen i ungefär 25 minuter, de ska inte bli helt mjuka.
Häll över rödbetorna i en skål (det är sådant här jag skulle vilja ha en skål i keramik till, mamma), häll över en matsked honung och en matsked balsamicovinäger. Blanda i ruccola eller vad du nu vill ha i (hade ingen ruccola hemma så jag tog paprika och lite solrosfrön).
Smula över osten, blanda runt litegrann och ät upp. Nomnomnom.
Recept tagit härifrån.
 

Ändrat

2015-01-12 09:21:00
Bloggen
Nu har jag ändrat lite i designen igen. Är fortfarande inte helt nöjd, men kommer inte på var jag ska ändra för att det ska bl bättre. Funderar på om jag ska flytta upp delar av mennyn till headern och i så fall hur det ska se ut/gå till. Men så så länge får det vara såhär!
 
Som det såg ut under några få dagar av det nya året:
 
 

Överlämningsmiddag

2015-01-11 12:38:00
Kalas och festligheter Tankar Och Funderingar
Igår var vi i bØf-14 på överlämningsmiddag hos våra nytillträdda barn (våra efterträdare). Vi myste framför brasan, åt urgod mat (<3), dansade som bara bØf:are kan, höll tal och överlämnade vår kontuinetet och saker med symoboliskt värde. Det vi alla kan säga efter den här kvällen är att bØf-15 är alldeles superba och att vi kommer att stötta och hjälpa dem så mycket vi kan.
 
Så nu har jag gått av min post som sittande ordförande i bØf och överlämnar till mitt barn och bØf-15. Det har varit kanske ett av mina bästa år. Jag har fått sex nya fantastiskt fina vänner som jag är oerhört glad över att ha fått lära känna och umgås med. Jag har fått lära mig var mina gränser går och hur mycket jag klarar av. Jag har fått dansa, dansa, dansa (vilket ju är så himla fint!). Jag har fått lära känna många andra bra och fina personer i de andra sektionernas nollK och kommittéer. Jag har skrattat och fått vara med om helt otroligt roliga upplevelser. Men även gråtit och fått gå igenom jobbiga situationer.
Jag har förändrats en del det här året. Jag som trodde att prata inför 120 personer skulle vara jobbigt gjorde det ungefär varje dag i fyra veckor och märkte att det inte var farligt överhuvudtaget. Jag har blivit lite bättre på att argumentera för min sak och att prioritera det som är viktigt.
 
Tack bØf-14 för det här året och för allt ni har givit mig. Nu ska leva rövare som pateter!
 

Trettondagarna och vidare

2015-01-08 12:52:00
Kalas och festligheter Min Dag
Någon gång i helgenbakade jag bröd och använde min köksmaskin för första gången. Åh, det blev ju så himla bra och faktiskt bättre än när jag gjort för hand. Här ska bakas bröd (när tentorna är klara)!
På trettondagsafton åkte jaghem till mina föräldrar och sedan vidare till mormor. Vi åt årets första julbord (eller med andra ord åt vi upp släktingarnas rester från julhelgens julbord) och fick en liten present var. Fint och trevligt och bra.
På min säng hosmamma och pappa stod en present, eftersom det var trettondagsafton, innehållandes det här. Trä och stål (och lite silikon) och ingen plast. Superbt!
Åt äggost till frukost på trettondagen. Det är ju så gott!
Jag hade den härpälsbollen till sällskap när jag skulle sova och när jag behövde ta en paus från pluggandet.
Men även när jag pluggade. Dock var hon mest i vägen då och jag uppskattade inte hennes försök att äta upp mina pennor, men det förstod hon inte.
 

Vitt mot transparent

2015-01-03 23:42:00
Bloggen
Jag kände att det var dags att byta ut den gamla designen. Jag har ju haft den ända sedan maj förra året!
Det blev inte världens förändring, men jag har lyckats lära mig hur bilder kan sparas med transparent bakgrund och hur en får texter att se kromade ut. Det är för övrigt sjukt svårt att hitta en vettig nyans av ljusbrun. Just när jag tror att jag har hittat den så verkar den vara för rosa eller för grå. Vill ha någon fin, ljusbrun historia som bakgrund. Letandet kommer att fortsätta!
Tänker att jag får göra något åt innehållet och sidmenyn också. Och ändra min signatur. Men det får jag ta någon annan dag! Det får se ut såhär så länge.
 
Den förra såg ut såhär, om någon är intresserad:
 

2015-listan

2015-01-03 09:39:00
Tankar Och Funderingar
2015 är alltså till slut här! Jag är peppad och nästan helt redo för vad det här året kommer föra med sig. Vissa saker kommer uppdagas senare, vissa saker vet jag redan på förhand. Exempelvis vet jag att jag kommer att få fortsätta gå på många möten då jag sitter som utbildningsansvarig i KfKb-styret 2015 och ordförande i studienämnden. Men jag vet inte vilka nya människor jag (förhoppningsvis) kommer att lära känna eller vad som händer på min födelsedag.
 
Istället för att avge nyårslöften (som jag är en aning emot), har jag satt ihop en lista med saker jag vill uppnå och göra under detta år, och saker som jag vill kommer att ske:
 
- Få minst godkänt på mina tentor.
- Skaffa ett sommarjobb.
- Springa flera gånger i veckan. Helst långt också.
- Ta mig igenom Göteborgsvarvet utan att skada mig.
 
- Besöka minst två platser/städer jag inte besökt förut.
- Fotografera mera.
- Hitta nya favoritrecept.
 
- Hinna umgås med familj och vänner.
- Upptäcka nya platser.
- Lära känna nya människor.
- Äta gott och må bra.
 
- Hinna/Kunna gå på konserter, teaterföreställningar och liknande.
- Plantera/så massa grönsaker. (Och sedan skörda dem, såklart.)
- Läsa många böcker som inte är kurslitteratur.
- Skratta mycket.
 
Jag har nog inte så jättehöga krav på 2015. Jag tror det är bra, då blir det fler överraskningar och trevligheter, tänker jag.
 
 
 
 

Let the music play

2015-01-02 10:14:16
Dagens låt
Börjar det här nya året med att bland annat få en ny favoritlåt! Har redan lyssnat på den över tusen gånger och kan helt enkelt inte sluta. Men tycker den är så himla fin och bra!
Den må vara över 50 år gammal, men jag upptäckte den nu.
 
Diana Ross & the Supremes - Let the music play
 

Infirandet av 2015 (aka nyårsafton)

2015-01-01 15:18:00
Kalas och festligheter
På nyårsaftons eftermiddag befann jag mig hemma hos Felicia tillsammans med Wille och Ellen. Vi löste quiz, både om medeltiden och om året som gått i musikform. Jag kom sist på medeltidsquizet men tvåa på musikquizet, om någon är intresserad.
Efteråt satte vi igång att göra nyårsmiddagen vilket var ett slags buffébord med massa gött. Getost med fikonmarmelad, mozzarellsallad, tomater med färskost tillagade i ugn, stekt halloumi och halloumi med röbetor på spett. Nom, nom, nom.
Och så bön- och getostbollor som jag fick göra. De blev också goda. Sedan befann vi oss i gemensam matkoma och spelade kort i väntan på att klockan skulle närma sig tolv.
Vilken den till slut gjorde! Då åkte efterrätten fram.
Citronsorbet med champagne.
Och mynta. Det var gott och kändes nyårsaktigt. Vi smygskålade med champagnen som blev över från desserten.
När tolvslaget var mycket nära gick vi ut på balkongen. Vi såg fyrverkerier avspegla sig i Gothia Towers fasad och på närmare håll.
Skål och gott nytt år!
Jag försökte ta en skålselfie med Wille men det gick som vanligt dåligt. Det här blev den bästa bilden. Vi gick in och fortsatte att spela kort. Någon gång under nattan åkte jag och Wille med det som tydligen var nyårsaftons bästa partyspårvagn. Älskar ändå nyårsafton, när alla firar tillsammans och alla är så himla glada och trevliga!
God fortsättning på er!
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0