Gott nytt år

2012-12-31 14:00:00
Min Dag
Gott nytt år och god fortsättning önskar jag er. Hoppas ni får en fin nyårsafton med personer ni tycker om.
Själv ska jag fira med Patrik och ett kompisgäng. Det blir fint och bra.

Glöm inte djuren

2012-12-31 12:00:00
Tankar Och Funderingar
Idag är det nyårsafton. För många betyder det att man ska avfyra nyårsraketer. Om ni ska göra det vill jag bara be er om en sak; att inte smälla dem någon annan tid än runt tolvslaget. Det är så många djur som är fruktansvärt rädda för nyårsraketer och måste vara livrädda hela nyårshelgen då det smäller till när de minst anar det. Om alla enas om att bara smälla runt tolvslaget kan man som djurägare förbereda sig och sina djur inför det.
 
Tack.
 
 
 

Perspektiv i second handaffären

2012-12-30 19:50:00
Tankar Och Funderingar
Igår var jag och Emelie inne i olika second handaffärer i Göteborg. Tanken var att jag skulle hitta en klänning eller liknande att ha på nyår då den jag beställt (och som jag tyckte var alldeles perfekt för nyår och att det inte skulle gå att hitta något lika bra) inte kommer att hinna anlända till mig innan vi säger farväl till det gamla året och hälsar det nya. Jakten gick inte så bra. Det slutade med att Emelie provade koftor och jag bläddrade bland ytterrockarna.
 
I en av butikerna överkom vi en konversation mellan ett sällskap. En av personerna hade provat en kofta, sett att den passade henom och bestämt sig för att köpa koftan. Det vi hörde var att personen i fråga bad en i sällskap betala tio kronor och en annan tjugo kronor. Vad jag förstod var det en del av henoms julklapp. En annan person beslöt sig för att betala hela beloppet på sextio kronor för koftan. Personen som skulle köpa koftan sa att hen skulle betala tillbaka det nästa gång de syntes. Personen som betalade sa att det inte behövdes och att hon hade blivit så ledsen över att hen hade sagt att hen inte hade råd att köpa nya kläder.
 
Det gjorde även mig  ledsen. En kofta för sextio kronor är för mig nästintill gratis men för den här personen var det något dyrt. Jag kände mig bortskämd. Jag som hade tänkt att köpa en klänning  - och även senare gjorde tillsammans med ett par byxor och strumpbyxor - men just då istället hade blivit inställd på att köpa en rock. Mest för att jag ville och kunde. Och för att jag tänkte att en svart rock skulle vara så himla snyggt på mig. Jag köpte inte någon rock.
 
Jag vet att det är fler som kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Inte bara i slutet i månaden innan lönen kommer, utan varje dag. Personer som vänder på varje slant och måste prioritera bland mat och kläder. Personen i affären hade vänner och/eller familj som stöttade henom och det är i alla lägen guld värt. Det är något att tänka på om man märker att det börjar gå dåligt för en vän eller familjemedlem. Att en kofta för sextio kronor kan vara mer värt än att ge en sedel.
 
Samhället vi lever i just nu går mycket ut på att man ska köpa, använda några få gånger och sedan slänga. Även många företags strategi går ut på att tillverka kläder och saker som ska ha en viss, kort hållbarhet. Ur den ekonomiska och miljövänliga aspekten är det ett ohållbart samhälle. Och rent ut ett hån mot personer som inte har råd att köpa nytt varje säsong. Som att det ens skulle vara ett krav. Men även om du har råd, om jag har råd, bör vi fundera på vad det för slags samhälle vi vill ha. Ett som är ohållbart i längden eller ett som faktiskt är någorlunda hållbart.

September till december 2012

2012-12-30 12:03:18
Tillbakablickar
September
Den första september hade vi kräftskiva tillsammans med släkten. Jag åt mest räkor och gjorde White Russian till min favoritdrink eftersom Patrik hade lärt mig att göra den dagen innan.
En av pappas arbetskamrater hade plockat kantareller och gett en del till oss. Vi gjorde svampstuvning att ha på smörgåsen och åt svamppaj.
Jag gick på Nollfinalen fastän jag inte går på Chalmers. Vi hade förfest hos Carl, jag tappade bort mig från mitt sällskap inne på Chalmers och pratade med några indier som sa något om att jag var en prinsessa.
Jag fyllde tjugo år och var så här superglad. Firade med att få välja middag (mormors tomatsoppa!) och fick finfina presenter.
Wille och Felicia hade en bokstavsfest där man skulle klä ut sig till något som börjar på samma bokstav som ens namn. Jag var nummer ett, till exempel. Glömde dock ta kort.
Jag hade min lilla 20-årsfest med temat "hattar, mustascher och en och en annan katt". Fint att så många hade hatt på min födelsedagsfest.
Dagen efter hade jag och Emelie vår släktkalas. Åt paj och kladdig kladdkaka och fick presenter.
Mot slutet av september bakade vi tunnbröd. Jag bakade inte så mycket, eller inte alls, utan sprang mest och hämtade saker.
Senare på tunnbrödbaksdagen åkte jag och Patrik in till Göteborgsoperan för att se Chess. Patrik fjantade sig och jag spillde vin på golvet. Efter föreställningen åkte vi hem till en av Patriks vänner för att fira att en annan vän fyllt år.
Och sista septemberdagen åkte jag in till Svenska Mässan för att gå på bokmässan.
 
Oktober
I oktober gick kedjan av på cykeln. Cykeln som jag mestadels använder för att ta mig till jobbet. Jag hade precis varit inne i Göteborg och hade tung och otymplig packning med mig. Den fick Emelie komma och hämta på mopeden och jag fick gå resten av vägen hem.
Senare den dagen åkte jag och min mexikanska, siamesiska tvilling Wille hem till Niklas för att passande nog gå på ett mexikansk födelesdagsfest. Vi åt tacos, drack mojitos och slog sönder en piñata.
Jag gjorde hasselbackspotatis en dag och upptäckte attt både jag och Patrik råkar vara något av experter på det.
Annars jobbade jag mycket men var också sjuk en del och tröstade mig då med det ovanför. Plus att jag blev tröstad av min sköldpadda.
Mot slutet av oktober gjorde jag högskoleprovet och dagen efteråt var det dags för det vi pratat ända sedan sommaren: Emelies födelse- och konfirmationspresent. Det var första gången Emelie flög någonsin och mamma hade inte flugit på mer än tjugo år.
Och så landade vi i Malta, hamnade till slut efter mycket letande vår lägenhet och trivdes redan.
Första dagen tittade vi oss mest omkring i Birzebugga, staden där vi bodde. Hur underbart att för första gången i mitt liv gå i shorts i oktober/november.
Andra dagen åkte vi in till huvudstaden Valletta för att se den och för att shoppa lite. Eftersom det regnade på morgonen trodde vi att det skulle regna hela dagen, men tydligen är inte klimatet så i Malta och vi hade tagit på oss långbyxor i onödan.
 
November
Första november gick vi på en lokal marknad (vi var ungefär de enda turisterna) i staden och åkte sedan två timmars bussresa till Gozo och besökte Ramla Bay. Mycket mer än så hann vi inte eftesom bussresan hade tagit längre tid än vi trott och solen gick ner runt klockan fem.
Fjärde dagen i Malta besökte vi Sliema, en av de tre största städerna. Vi smakade på Kinnie, en maltesisk läskdryck, åt lunch med vacker utsikt och blev trötta i huvudet mot slutet av dagen.
På lördagen fick jag ge med mig då de två andra ville ha en dag på stranden. Men jag fick till slut igenom beslutet om att i vart fall besöka Marsaskala, en närliggande liten oc vhacker stad. Där såg vi vad som skulle kunna vara ett maffiahus och Emelie köpte en glass som hon inte kunde äta för att hon hade glömt sina laktostabletter och hade kvar den i väskan tills vi kommit hem.
 
På söndagen gick vi den tjugo minuer långa vägen till Marsaxlokk där den veckoliga fiskmarknaden. Vi köpte ingen fisk för vi tyckte de hade för ohygienisk hållning av fiskarna och skaldjuren. Men vi köpte lite presenter i form av lokalt producerad mat och dryck. Resten av dagen var vi på stranden och såg en landkrabba.
På måndagen gick vi upp supertidigt, innan soluppgången, för att kunna hinna med så mycket som möjligt på Gozo. Vi besökte Maltas största kyrka, Rotundakyrkan, besökte Citadellet, fick se Dwejra i dagsljus och badade ännu en gång på Ramla Bay.
Tisdagen var vår sista hela dag och den spenderade vi mestadels i huvudstaden. Vi åkte dit tidigt, innan affärerna öppnat för att se mer av staden än bara shoppinggatorna. Upptäckte ett Andra världskrigetmonument som inte stod med i vår guidebok, försökte gå in i en kyrka utan att ha övertäckande kläder på oss och såg att det var julskyltad. Och dagen efteråt åkte vi till flygplatsen och hem till regninga Sverige igen.
Vi åkte hem till mormor för att visa alla bilder och prata om vår resa.
Jag köpte en finfin ekorrlampa vid namn Kurre som jag ska ha i mitt hem när jag flyttat hemifrån.
En dag åkte jag och Patrik hem till Wille och Anton för att äta middag. Det var fint.
Vinterns första snö kom och jag började använda en fin kofta jag köpt på en marknad i Malta.
Jag köpte en ny, varm vinterjacka som är alldeles jättebra. Och ett par nya träningsskor som jag ännu inte fått tillfälle att prova. Och så började mamma spela julmusik och då vet man att det inte är jättelångt kvar till jul.
 
December
Första advent hjälpte pappa mig att sätta dubbdäck på cykeln och en stund efter det gick strömmen som var borta ett tag men kom strax tillbaka.
En dag mötte jag upp Wille vid Domkyrkan för att besöka Julform och sedan försöka handla några julklappar, men då vi inte hittade något bestämde vi oss för att fika istället.
En dag gick jag på ett 7-årskalas och cyklade sedan hem i snön. Det gick bra. Hade bara isiga tår när jag kommit hem.
Jag bytte header två gånger på inte så kort tid. Detta är den slutliga och den jag har för tillfället.
Farmor fyllde 75 år och det firade vi med att äta trerätters på restaurang. Jag hade min, för tillfället, favoritblus på mig. Patrik var också med.
Patrik och jag bakade pepparkakor den andra advent. Det blev bara djur. Mest grisar och små hästar och bara en räv.
En annan dag bakade jag och Patrik julgodis. Patrik gjorde jättegod apelsinkola fast han inte följde receptet ordentligt, jag gjorde hemmagjord mandelmassa utan mandel och världens enklaste pepparkakskola.
I mitten av december åkte jag, Patrik och ett kompisgäng in till Skandinavium för att först lyssna på Filip och Fredriks livepodcast och sedan se deras föreställning "Jakten på den försvunna staden". I slutet sprutades det ut konfetti för att göra det extra festligt.
Och så började det ju närma sig jul. Eme gjorde ett pepparkakshus, jag slog in paket och ställde upp mina tomtar.
Jag mötte upp Wille och bytte julklappar och fick en rundtur i hennes hus på Chalmers. Alltså där hon pluggar, inte där hon bor. Jag fick dessa finfina och stora temuggarna.
Och så blev det dagen före julafton och till slut julafton. Vi krockade på vägen till mina kusiner, åt julmat två gånger, såg på Karl Bertil Johnssons julafton, delade ut paket och öppnade dem. På juldagen firade vi jul igen hemma hos min faster.
Jag köpte bara saker från iittala på mellandagsrean och beställde en nyårsklänning som inte kommer att komma fram i tid (jag har dock något annat jag vet att jag ska ha på mig).
 
Och imorgon är det nyårsafton. Det blir fint.

Malta, sista dagen

2012-12-29 13:00:00
Resor - Malta
Och så vaknde vi upp på den sista dagen på Malta för den här resan. Passade på att kika lite på utsikten.
Upptäckte att det växte kaktuspäron under vår balkong! Såg ingen väg jag hade kunnat ta för att plocka på mig ett för att smaka. Ångrar att jag inte köpte på marknaden.
Så blev det dags för att äta frukost. Och att äta upp all mat vi hade kvar. Fick tvinga i oss "bara en smörgås till" och var sedan superproppmätta.
När vi diskat, packat och städat klart blev det dags att bara sitta och vänta på att en hyresvärd skulle komma så vi kunde lämna över nyckeln.
Till sist kom både hyresvärden och vår chaufför, så det blev dags att lämna lägenheten och åka till flygplatsen.
När vi hade checkat in (tog ett tag att förstå att vi inte skulle checka in själva, eller göra något själv för den delen) och alla hade klarat sig igenom säkerhetskontrollen gick vi runt i väntrummet och taxfreen.
Och så kom vårt så fint utsmyckade flygplan och det var dags att gå ombord.
Nosen täcktes av änglar. Det kändes ju tryggt.
Fina mamma.<3
Resenärerna som tillbringat nio nätter tillsammans i Malta. <3
Och så lyfte vi.
Vi fick middag på flyget. Det fick vi när vi åkte ner också och det var ingen som hade nämnt något om det så det blev en trevlig överraskning, mest eftersom jag faktiskt kunde äta maten. Bröden och kakan fick ju de andra dela på.
Eftersom vi åkte under eftermiddagen/kvällen höll solen på att gå ner.
Emelie hade fönsterplatsen och fick se det fina mest.
När solen till sist gått ner landade vi på Frankfurt och började genast att leta efter vår gate på den enorma flygplatsen.
Den låg ungefär längst bort, men vi hittade dit till sist. Jag köpte kanske världens godaste chokladlikör, vi åt för många M&Ms och det var märkligt att höra så många svenskar prata runt omkring sig.
När vi hamnade i Sverige var det regnigt, kallt och bilarna körde på den andra sidan än vad vi hunnit bli vana vid. Alltjämt hade vi en finfin resa och jag misstänker att vi snart åker dit igen. Vi har ju så mycket kvar att besöka och uppleva!

Innuti mina julpaket

2012-12-29 11:00:00
Kalas och festligheter Konsumtion
På julaftonsmorgon brukar jag och Patrik öppna, från varandra, var sitt paket. I år fick jag den här fina kudden efter att vi hade ätit julgröt med sirap och mjölk.<3
Jag får en julprydnadssak varje år. I år blev det detta paret som är på väg at åka skidor, eller har åkt. Annars har jag fått presentkort, smycken, pengar och bra saker att ha när jag flyttar hemifrån om ett tag, exempelvis en stavmixer och en ballongvisp. Superbra!
Sedan fick jag också den här skjortan av Patrik<3. Jättefin. Den över 700 sidor tjocka boken fick jag av Emelie.
Fast det kommer ta ett tag innan det blir dags att läsa "Fågeln som vrider upp världen". Ska ta mig igenom den här högen först. Får se hur lång tid det kan ta ...
Fick ni något extra kul eller fint?
 
 
 

Mellandagsrealisation och cykelinlämning

2012-12-28 20:17:00
Konsumtion Min Dag
I går bestämde jag mig för att jag skulle spana in mellandagsrean. En sköldpadda ville hoppa upp i min säng och sova där när jag sovit klart. Det får hon göra.
Först åkte vi och bytte mammas julklappsfleecetröja och lämnade in min cykel på lagning. Tänker att det är lika bra att passa på att göra det nu när jag misstänker att jag kommer vara jul- och januariledig ett tag.
Sedan åkte jag själv vidare till Nordstan.
Mötte upp Emelie. Efter att ha gått runt i affärer ett tag gick vi till Condecco för att äta lunch. De har glutenfria (och veganska, om man så vill) mackor där. Hur. Bra. Som. Helst! Strax därefter åkte vi hemåt igen.
Det här var det enda jag fick köpt på mellandagsrean.
Glaskulor med kanske finaste mönstret på.
Och två fina små skålar i grönt. Alltihop från iittala.
 
 
 

Juljuljul

2012-12-27 12:00:00
Kalas och festligheter
På julaftonsmorgon såg det ut såhär när man tittade ut. Väldigt juligt och fint. Vaknade upp bredvid bästa Patrik efter att någon bankat på dörren och ropat att klockan snart var åtta. Då var det dags att, för det här året, gå ner till farmor och farfar och äta julfrukost. Himla mysigt. Sedan hem igen, göra sig iordning och åka iväg på jullunch. Dock krockade vi på vägen. Har skrivit om det här.
Efter att ha ätit julmat till lunch åkte vi hem. Jag sov istället för att se på Kalle Anka och sedan fick hela familjen, förtuom mamma som jobbade, hjälpa till att ta fram julmaten och göra iordning allt.
När farmor, farfar och mormor kommit drack vi glögg och åt pepparkaka med mögelost.
Vi åt mat och som vanligt åt jag mig mätt på potatis, röbetssallad och en köttbulle. Vi hade paus mellan kall- och varmrätten för att se på Karl Bertil Jonssons jul.
Sedan fick vi julklappar och öppnade dem.
Här är mina två högar. Fick finfina saker!
Och såhär såg jag ut på julaftonen. Älskar den här blusen med blåa tygbitar vid kragen som får det att se ut som en rosett. Älskar skjorta och rosett!
På juldagen åkte vi hem till min faster och kusiner för att fira jul igen. Fick än mer fina klappar. Utöver incideten på motorvägen hade jag en finfin jul! Hoppas ni också hade det.

Och äntligen stod bilden still

2012-12-26 11:23:00
Min Dag
På julafton åkte vi hem till mina kusiner som bor en bit utanför Göteborg för att äta jullunch och för att fira att de fyllt år. Under natten hade det snöat och på vägarna var det slaskaktigt.
 
Vi åkte på motorvägen och pappa körde om en bil för att han inte ville få den framförvarande bilens slask på framrutan. När han sedan skulle köra tillbaka in i högerfilen hörde vi en bil som tutade. Jag tittade åt höger och såg att där var en bil som antagligen höll på att köra om oss på insidan och som pappa inte hade sett. Pappa gjorde en snabb gir tillbaka. Men däcken tappade fästet i modden. Plötstligt började bilen snurra runt. Det fanns inget man kunde göra. Jag hörde mig själv och Emelie skrika. Jag kunde inte styra någonting. Hann inte registrera någon annat än att vi snurrade runt. Att vi var på motorvägen där andra bilar kör i över 100 km/h.
 
Till slut kom smällen och bilen stod äntligen still. Jag hörde glas som krossades och tänkte först att en bilruta hade gått sönder. Vi stod mot färdriktningen mot vägräcket som vi hade slagit i.
 
Jag höll min mobil i handen och det första jag sa var: "Vem ringer vi?" Jag tänkte på bärgningsbilen, polisen eller en ambulans. Började sedan kontrollera så att ingen hade skadat sig. Bara farmor hade slagit i axeln och hade fruktansvärt ont, annars var alla oskadda. En bil stannade för att kolla så att vi var oskadda och att vi mådde bra. Det var väldigt fint gjort.
 
Bilens baklampor hade gått sönder, därav ljudet av glasskross och en buckla hade bildats på bilen. Är så glad för att det inte blev värre än vad det blev. Jag mådde bara lite illa resten av julaftonen och var trött och sov istället för att se på Kalle Anka.
 
 
 
 
 
 
 

Maj till augusti 2012

2012-12-25 12:00:00
Tillbakablickar
Maj
I maj gick jag på ännu en 20-års fest, den här gången med temat "ursäkta, har jag kommit fel?". Jag var utklädd till någon slaks antika grekisk kvinna och Patrik hade på sig en våtdräkt och bar på en surfbräda. Fick dock inga bra bilder på det.
 
Jag tog mig runt Göteborgsvarvet. Dock vrickade jag foten efter ungefär fem kilometer, fast det visste jag inte då utan kämpade mig igenom det. Var såhär superglad när jag kom i mål. Dock inte lika glad när jag märkte att jag inte kunde gå ordentligt på foten.
 
Wille och Niklas fixade ett överraskningskalas till Anton när han fyllde 20 år och jag var bjuden. Vi åt tacos, pannkakstårta och drack cider.
I slutet av månaden var det så varmt att jag kunde sitta utomhus i shorts och äta frukost.
 
Jag och Patrik firade tre år tillsammans, Patrik fyllde 20 år och så firade vi mors dag också. Fast inte allt på samma dag.
 
Juni
I början av juni åkte jag och Patrik in till Pustervik för att gå på Christer i P3:s tio-års-firande.
På nationaldagen åkte jag in till Göteborg för att se på Moonrise Kingdom på bio. Har ni inte sett den filmen: se den!
David tog studenten så vi firade honom. Först med studentkalas hemma hos honom, drack god champagne och åt god mat, sedan åkte vi in till Göteborg tillsammans med andra studenter.
Patriks bror gifte sig med sin Sandra. Vi var bjudna på bröllopet. Superfin dag!
På bröllopsdagskvällen åkte vi vidare för att fira att Frida och Sofia fyllt 20 år.
På min systers födelsedag (hon var ändå inte hemma) firade jag och Patrik att vi varit tillsammans i tre år. Vi åkte in till Slottskogen, klappade getter och åt bröllopsmatsrester.
På midsommarafton fick blommor på skjortkragen kompensera för utebliven midsommarkrans. Vi firade hemma hos en kompis som bodde en kvarts gångväg från mig, vilket medfödde att ett gäng kompisar sov över hos mig. Fin midsommar.
Mot slutet av juni firade vi fina Anna som fyllde 20 år och drack cider på Calor.
 
Juli
Min syster konfirmerades och det firade vi med att äta god mat och ge presenter. Min present till henne var att välja valfri destination inom Europa och att jag betalde transport och boende. Åh, vad peppade vi var på att boka resan.
Jag hade min första sommar utan jobb sedan jag slutade nian. Det var ett medvetet val eftersom jag jobbat hela året. Dock var det rätt tråkigt eftersom alla vännerna jobbade.
Jag åkte ut till havet två gånger. En gång med Patrik och en med Emelie.
Plockade blåbär och åt till frukost tillsammans med mjölk. Hur. Gott. Som. Helst.
En fredag åkte vi in till vikingamarknaden. Jag köpte ekologiska chips och åt glass och åkte sedan hem för att se på OS-invigningen.
 
Augusti
I början av augusti gick vi på en regning marknad, beställde hem resväskadresslappar och bokade klart vår resa. Var hur peppade som helst! Resan var ungefär det enda vi pratade om. Vår första, egna utlandsresa!
Jag och Patrik hade kräftskiva hemma hos mig. Vi blev upp mot femtio personer till slut.
Dagen efter kräftskivan och efter att vi till slut fått städat iordning gick vi till farmor och farfar för att ha den årliga grillkvällen.
Och så började Göteborgs kulturkalas. Jag, Wille och Eme startade den med att gå och se Linnea Henriksson när hon sjöng på en invigning av ett ungdomens kulturhus.
Sedan fortsatte jag och Eme bort till Götaplatsen för att se Timbuktu och Damn!.
En annan dag såg vi Den svenska björnstammen efter att ha ätit glass i Kungsparken och gått runt i den internationella marknaden på Gustaf Adolfs torg.
Jag köpte en ny bokhylla och satte ihop den själv med lite hjälp från Emelie.
Jag hade min första jobbdag, vilket kändes jobbigt efter att ha haft så lång semester. Jag blev dock snabbt förkyld och fick tröstäta.
Patrik och jag sprang Midnattsloppet. För första gången i mitt liv sprang jag en hel mil utan att stanna upp. Var så sjukt nöjd och var hög på endorfiner efteråt.
I slutet av augusti begravde jag min fisk Kerstin. Det var tungt och det blev tomt efter henne. Det är det värsta med att ha husdjur fast de ger en så fantastiskt mycket fint medan de lever.
 
 
 
 

God Jul

2012-12-24 12:00:00
Min Dag
 
Önskar er alla en riktigt god och fin jul. Hoppas att ni tar hand om varandra och alla i er närheten som ni bryr er om och so behöver er. Ger er min för tillfället bästa, eller nya, favoritjullåt: You've got balls med The Soldiers.
 
God jul.
 
 
 

23 december

2012-12-23 19:35:00
Min Dag
Det är den 23 december och julkulorna hänger i granen.
Tallen lyser fint i olika färger, som ett minidisco om man så vill.
Vi öppnade vår familjejulklapp en dag i förväg. I år blev det en sodastream.
Vi har testat att göra julmust och lemon/lime, med blandade resultat. Blir dock bättre efter varje gång!
Ute är det en mild snöstorm. En sådan där ens fotspår är helt igensnöade en trekvart senare.
Utomhus lyser utebelysningen så fint.
Och inomhus har jag bäddat med julsängkläder.
 
Det är den 23 december och jag väntar på att Patrik ska ta sig hit trots blåsigt snöväder.
Det är den 23 december och en av mina kusiner fyller år.
Det är den 23 december och vi ska snart fixa iordning det sista och sedan bara ta det lugnt.
 
Det är den 23 december och imorgon är det julafton.

Julklappar, kattklappar, tomtar och pepparkakshus

2012-12-22 16:37:00
Min Dag
Den senaste veckan har jag:
- Åkt in till Chalmers efter att ha inhandlat de sista julklapparna. Mötte upp bästa Wille, bytt julklappar och smidde superbra framtidsplaner!
- Öppnat min julklapp från Wille. Den innehöll två superfina, stora temuggar. Precis vad jag önskat mig! En till mig och en till Patrik.<3
- Slagit in julklappar.
- Försökt hålla katterna ifrån att tugga på paketsnörena. Eller från att förstöra de inslagna paketen överhuvudtaget.
- Klämt på de andra julklapparna för att försöka gissa vad det ligger i dem.
- Klappat sköldpaddan när hon inte tuggat sönder snören, tror hon för övrigt kan vara världsmästare på just det. Och på att äta russin.
- Tittat på när Eme byggt ett pepparkakshus och ätit för många av Non Stopen vilket gjorde pepparkaksbyggaren arg.
- Julpyntat på väggen.
- Slått in de allra sista julklapparna.
- Julpyntat på hyllan.
- Och i bokhyllan.
- Varit hos mormor för att klä granen. Blev inte så mycket att jag hjälpte till för jag åkte iväg till Patrik och firade julafton i förväg. Har nog redan ätit för mycket julmat.
- Fått fyra adventspresenter i ett och samma paket.

Dance in high heels and play a game

2012-12-21 15:00:00
Konsumtion
Nu under december har några företag haft en slags julkalender där de lagt upp ett erbjudande för varje dag. Jag har hittills bara nappat på två stycken och fått hämta ut två paket i affären.
Ett paket innehöll de här skorna. Tänker mig att de blir bra till nyårsafton. Vill inte frysa ihjäl mina fötter genom att ha vanliga pumps och vara lite festligare än kängor.
Det andra paketet innehöll det här spelat som jag fyndade för under 200 kronor. Älskar ju kunskapsspel! Har ännu inte testat det men jag misstänker att det snart ges tillfälle för det.

Piers Morgan och Larry Pratt

2012-12-20 19:56:06
Bloggen Filmer
 
För svaret på skolskjutningsproblemet är ännu mer vapen åt amerikanska folket. Allra helst till lärarna så att de kan gå runt beväpnade på skoltid och kunna försvara sig.

Tre dagar kvar

2012-12-20 19:30:00
Tankar Och Funderingar
Imorgon är det tre dagar kvar till julafton. Det är den 21 december 2012, alltså det datum som vissa forskare anser vara mayaindianernas förutspådda domedag. Jag misstänker att det kommer hypas något så enormt om det på sociala medier. Kanske att jag just därför kommer att hålla mig borta därifrån för att slippa läsa meningar som "haha, jorden gick inte över" eller "Mayaindianerna hade fel".
 
Det finns inte så mycket att säga om det egentligen. Antingen kommer det inträffa eller inte och din upplysning om det på facebook eller twitter kommer inte ändra på det. Alla andra kommer också märka om jorden går under eller inte. Tro det eller ej, men alla andra behöver inte någon som upplyser dem om det faktum att tellus finns kvar. Så jag förespråkar att ni ska lägga er energi på något annat imorgon, kanske umgås med någon ni tycker om eller göra något som skulle förgylla en eventuell sista dag på jorden.
 
Eller så spär du på ditt behov av att känna skadeglädje över att andra kan ha fel och skriver en statusuppdatering. Om det nu känns viktigt.
 
 
 

Jakten på den försvunna staden

2012-12-19 20:59:00
Min Dag
I söndags tog jag mig igenom ett duggregn till bussen och vidare in till Kungälv för att möta upp Patrik och ett kompisgäng.
Efter en fikapaus hemma hos Patrik åkte vi sedan vidare. Här är jag, hejhej.
Vi anlände till Scandinavium för att först lyssna på Filip och Fredriks livepodcast.
Sedan gick vi upp till baren, drack lite cider, öl eller cola. Efter det försökte jag ta ett kort på mig och Patrik. Glömde av att jag hade zoomat in och det här blev den bästa bilden.
Så började föreställningen "Jakten på den försvunna staden" som fick fyra fyrar i måndagens GP.
Det var äppelskjortor, gitarrer, granar och en anslagstavla.
På slutet, när vi i publiken fått ta fram Göteborgs nya slogan, fick alla en flagga att vifta med. Det var fint.
Och sedan kom det konfetti. Och efter att ha applåderat ut dem efter ett litet extranummer åkte vi hemåt igen. Bra föreställning, bra söndag.

Kola, mandelmassa och ett bakgeni

2012-12-18 12:00:00
Min Dag
I fredags bestämde sig jag och Patrik (mest jag, Patrik hakade mest bara på) för att baka julgodis. Fram med sirapen, vispgrädden och apelsinerna! alltså.
Jag malde solroskärnor och hade hörselskydd på mig.
För jag gjorde hemmagjord mandelmassa utan mandel. Jag är mandelallergiker och det senaste året har det varit ypperligt svårt att få tag i bakmassa, tror den utgått ifrån sortimentet tyvärr. Den blev okej, lite väl söt kanske. Men annars världens enklaste recept innehållandes endast tre ingredienser.
Patrik gjorde apelsinkola. Trots att han misslyckades lite med att läsa av rätt måttenheter blev den bra. Kanske att han är ett slags bakgeni som undermedvetet inte följer receptet utan utvecklar det till något bättre.
För övrigt har vår gran utomhus satts upp och tänts.
Sedan gjorde jag världens enklaste pepparkakskola i mikrovågsugnen. Tusen gången lättare än att koka den på spisen.
Eskil ville också vara med ett tag. Sedan tröttnade vi, mest för att vi hade ätit så mycket socker och blev sega i huvudet.
 
 
 
 

Längtar till just nu

2012-12-17 19:13:00
Tankar Och Funderingar
- Julafton och juldagen (vi firar jul båda dagarna hos oss).
- Resa någonstans. Är mest sugen på London eller att besöka Paris eller Malta igen. Har tyvärr ingen resa inbokad. Ännu. Är öppen för alla möjliga förslag.
- Gå på en fest med något slags tema.
- Flytta hemifrån (förhoppningsvis) tillsammans med Patrik och med helst till den här staden.
- Börja plugga igen.
 
 
 

Jag kan inte säga dig så mycket mer

2012-12-16 13:00:00
Tankar Och Funderingar
Jag kan inte säga dig så mycket mer.
Du är vacker.
Du ser bra ut.
Bry dig inte om det mer.
 
Jag kan inte säga dig så mycket mer.
Sluta att tänka på det.
Dansa lite till istället.
Bry dig bara om att få skratta ännu en gång.
 
Jag kan inte säga dig så mycket mer.
Somliga dagar regnar det.
Andra skiner solen.
Bry dig bara om att få skutta gatorna fram.
 
Jag kan inte säga dig så mycket mer.
Du är fin.
Sträck på dig.
Bry dig bara om att få skratta ännu en gång.

Blogghjälpen

2012-12-15 10:36:15
Allmänt
Vintagefabriken har startat en utmaning där de utmanar bloggare och bloggläsare att skänka pengar till musikhjälpen. De kallar sin utmaning för "Blogghjälpen". Ett finfint initiativ tycker jag.
 
Det enda ni behöver göra är att på skänka pengar till Musikhjälpen och sedan kontakta Vintagefabriken, antingen genom att skriva en kommentar till det här inlägget eller skicka ett mail till Emma. Inget krånligt alls. Annars finns det mer info här.

Danse

2012-12-14 11:00:00
Dagens låt
Grégoire är en av mina favoriter bland franska artister. Så bli inte förvånade om jag lägger upp flera låtar av honom här. Den bästa låten har jag redan lagt upp. "Danse" är också himla bra.
 
Grégoire - Danse

Allez danse, danse ta vie, danse, danse avec moi.
 

Julklappar och musikhjälpen

2012-12-13 18:05:00
Min Dag
Jag har börjat att slå in julklappar. Har köpt paketpapper från Lagerhaus för det är det enda stället jag vet där man kan köpa miljövänligt papper.
Jag upptäckte att Body Shop-påsar är utmärkta till att slå in med. Klippte bara av handtagen, satte ihop två påsar och det blev en finfin kartong. Dock lite mjuk, men ändå stabilt.
Och nu börjar jag blir färdig. Är helt klar med klapparna till två personer.
I bakgrunden lyssnar jag för övrigt på Musikhjälpen och har redan skänkt hundra kronor. Har dock inte hört en enda av mina önskade låtar än.
 
 
 

Malta, dag åtta

2012-12-13 10:00:00
Resor - Malta
Tisdagen var vår sista hela dag i Malta. Vi gick upp tidigt för att så fort som möjligt ta oss ner till busshållplatsen.
Vi åkte in till Valetta och var där innan butikerna öppnade. Vi passade på att gå runt i delar av staden som inte var shoppingstråk.
Många riktigt långa gator.
Efter att ha strövat runt inne i staden travade vi vidare till ytterkanterna och gick längs med havet.
En typiskt parkering, såg flera sådana här intressant parkeringssätt.
Fin utsikt.
Vi hittade ett Andra Världskriget-monument som inte stod med i vår guidebok. Malta var en av de mest bombade platserna under det kriget, något man inte så ofta läser om.
Emelie ville också se klockan.
Den skulle i vanliga fall ringa klockan tolv varje dag, men just när vi var där var den avstängd.
Fina utsikter ändå.
Längst ut vid piren låg ett soldatmonument.
Med tillhörande text för att komma ihåg alla de människor som dog under andra världskriget.
Klockan var stor, men alltså för tillfället avaktiverad.
Vi bestämde oss för att gå vidare.
Fortsatte vår promenad längs med havet, gick igenom en tunnel och plötsligt hade vi gått för långt och hamnat i en annan stad! Så vi fick vända om.
I ett hörn mellan Triq Sant Ursula och Triq Santa Lucia stod den här skulpturen. Ungefär här fick Emelie solsting och blev yr.
Men vi kämpade oss uppför trappen som är en del av Triq Santa Lucia.
Och nådde till slut St Pauls Shipwreck Church. Men där fick man inte gå in, utan ingången låg runt hörnet så vi fick gå tillbaka igen.
Dock kom vi på att både mamma och Eme hade glömt att ta med sig övertäckande kläder, så vi såg bara det man kan se ifrån ingången. Vilket inte var så mycket.
Vi satte oss istället och åt, piggnade till och fortsatte dagen med att återbesöka affärer där det fanns saker vi funderat över om vi skulle spendera våra pengar på eller inte.
På huvudgatan Triq ir-Repubblika hade de julpyntat. Kändes väldigt konstigt i och med att det var varmt och soligt.
Till sist besökte vi The Wembley Store. Det är en slags mataffär med många varor som är ekologiska och fairtrademärkta. Plus att det fanns många glutenfria artiklar, hur bra som helst, helt enkelt!
Vi njöt lite extra av vår balkongutsikt och de sista soltimmarna eftersom det var vår sista hela dag.
Annars packade vi mest och städade lite lätt (fastän städning ingick i priset).
På kvällen besökte vi Al Fresco för att äta middag. Först verkade det vara stängt och eftersom vi var inne i ett äta-ute-mood blev vi besvikna och en aning trötta över att behöva laga maten själv. Men till sist öppnade det och vi var ungefär de enda gästerna, kanske att vi åt alldeles för tidigt.
Efter att ha ätit upp våra pizzor gick vi ut för att gå ner till vår lilla havsvik.
Kände lite på vattnet fortsatte sedan vår promenad hemåt.
Någon eller några hade byggt ett sandslott under dagen.
Väl i lägenheten igen smakade mamma och Eme på den här bakverket som skulle vara en maltesisk specialitet, jag åt någon kokoskaka istället. Deras betyg blev inte jättehöga.
 

Januari till april 2012

2012-12-12 13:00:00
Tillbakablickar
Här kommer en liten summering av mitt 2012. Kanske ett av de bättre åren. Så många bra och fina saker som hände mig och personer i min närhet. Redan i början av året kände jag att det skulle bli ett extra bra år. 2013 har jag många saker att se fram emot, som att börja på universitet och förhoppningsvis flytta hemifrån. Men, såhär var mitt 2012.
Januari
Den femte januari fick jag godkänt på min andra uppkörning och fick alltså körkort. En sådan lättnad att inte längre behöva ta och betala för körlektioner, plugga teori eller vara orolig inför proven. Emelie var så snäll och bakade en grattiskladdkaka åt mig.
I julklapp av Wille fick jag välja vilken föreställning jag ville på Göteborgsoperan förutom West Side Story eftersom hon redan hade sett den. Jag valde Tosca och vi såg den i mitten av januari. Den var himla, himla bra.
Dessutom började vi boka vår Parisresa och gjorde sparrissoppa.
Jag såg ut lite såhär. Hade tandställning men döljde det genom att le med stängd mun.
Rensade min dåvarande bokhylla och i min gardrob.
 
Februari
Alldeles i början av februari blev jag äntligen av med min tandställning. Det var så himla ovant men så himla underbart. Dock tog det minst ett halvår innan jag började vänja mig vid att le utan stängd mun.
På alla hjärtans dag åt vi våfflor hemma. Jag och Patrik firade det inte något speciellt. Såg på naturfilmer och frågesportsprogram.
Och så åt vi semlor också. Både hemma och på jobbet. Himla gott.
Jag lade klart ett 500-bitarspussel också. Hade blivit så pusselsugen efter att ha sett barnen på förskolan pussla.
 
Mars
Jag åt mestadeles pasta carbonara till lunch de dagar jag var hemma och inte jobbade.
Wille fyllde 20 år och hade efterrättskalas. Alla gäster hade med sig någon form av efterrätt. Jag hade gjort en chokladtryffeltårta som blev god. Jag hade med mig ballonger och presenter också.
Det blev varmt fort och jag kunde redan sitta ute och läsa. Läste en hel del den här månaden, ungefär sju stycken. Dessutom gick jag på mitt livs första yogapass.
En dag vandrade jag runt i Fontin med braiga Anna och pratade om framtidsplaner och nuet.
 
April
I början av April gjorde jag mitt livs första högskoleprov, gick på en fest hos Patrik efteråt och dagen efter reste jag och Wille iväg.
Till Paris! Vi gick högst upp i Eiffeltornet, besökte Louvren, Musée D'Orsay, Centre George Pompidou och Notre dame, såg Triumfbågen och den okände soldatens grav och försökte prata så mycket franska som möjligt.
Vi hoppade lite också.
Drack shrekdrinkar på Le Kitch, köpte macroner på Ladurée och böcker på Shakespear & CO och Le Bon Marché.
När vi kommit hem till Sverige igen firade vi påsk och gick på en 20-årings barnkalas.
Och så gick jag, Anna, Elsa och Sofia till Henriksbergsterassen för att bara lyssna på HåkanH-låtar en hel kväll. Fast vi gick vidare på andra långgatan sedan.
På valborgsmässoafton såg vi på Chalmers Cortège. Extra roligt eftersom vi kände några som var med i årets tåg. Vi hade picknick med baguetter, ost, vindruvor, jordgubbar cider och champagne.
 

Andra advent med pepparkaksbak

2012-12-11 11:00:00
Min Dag
I söndags kände jag och Patrik att det var en bra dag för att baka pepparkakor. Mamma hade redan gjort iordning degen åt oss. Tack, tack.
Vi tände andra ljuset också.
Vi gjorde bara pepparkakor i form av djur. Häst, snigel/val, ekorre, igelkott och gris till exempel.
Patrik var koncentrerad.
Första plåten blev klar.
Och till slut fylldes även andra plåten med pepparkaksdjur. P:et på en av katterna står för Pelle Svanslös, eller för att det är Patrik som har gjort den. Det kan man kanske bestämma lite själv.
Sedan gick vi hem till min farbror för andra adventsfika. Jag hade jobbig huvudvärk så jag gick rätt snart hem och lade mig igen och smakade på några pepparkaksgrisar.
 
 
 
 

Nobel

2012-12-10 17:44:00
Min Dag Tankar Och Funderingar
Idag är det Nobeldagen vilket jag gissar att ingen, med undantag för Patrik, kan ha missat. Jag har tittat på SVT:s Nobelstudion ungefär hela dagen eftersom jag ändå varit hemma på grund av sjukdom (känner mig friskare nu och kan nog jobba imorgon). Kul att de har försökt att förklara vad forskarnas upptäckter spelar för roll för mänskligheten och försökt att förklara vad det egentligen är de har upptäckt så att allmänheten kan få ett större inblick i vad dessa forskares år av studerande och forskande betyder för oss "vanliga" människor.
 
Jag tycker vetenskap, framförallt naturvetenskap är väldigt intressant och läser ofta om vad forskare nyligen har kommit fram till eller hur saker och ting fungerar i naturen och världen omkring oss. Kanske därför som jag har en sådan stor tjusning för det här med Nobelpriset och därför som jag gärna ser hela Nobelmiddagen. Så, ikväll, om  bara en kvart faktiskt, ska jag bänka mig framför teven och följa middagen och prisutdelningen.
 
För övrigt är det tråkigt att det så ofta är män som får priset. Jag menar inte att man ska kvotera in kvinnor utan man ska gå på vem det är som har forskat fram för mänskligheten mest betydande. Kanske att det för det här året bara råkade vara att alla pristagarna var män. Fast det känns ju inte jättetroligt att det absolut inte finns en enda kvinna som skulle få ett av priserna. Kanske att det behövs in mer kvinnor i styrelserna som tar fram pristagarna helt enkelt, för enligt statistik är det lätt att män ger priser till män.
 
Glad Nobeldag på er!
 
 
 
 
 

75-årskalas

2012-12-10 11:00:00
Kalas och festligheter
I lördags eftermiddag gjorde jag mig iordning efter att ha vilat några timmar (bra att göra det om man är sjuk men ska på kalas). Jag tog på mig den här nyköpta blusen.
När Patrik hade kommit hem till oss (till slut) åkte vi ner till golfbanan och dess restaurang. Golfbanan var inte särskilt spelbar men fint snöbelagd.
Efter att ha hälsat på de andra gästerna som kommit, sagt grattis till farmor som fyllde 75 år och fått välkomstdrink satte vi oss vid bordet.
Vi fick förrätt. Så himla gott med toast!
Sedan kom varmrätten in. Sjuka jag tyckte det blev för tung mat, så Patrik fick äta upp ungefär hälften.
Vi spexade lite vid vårt bord. Visade saker man kunde göra med sin fingrar och mamma visade stället där hon inte har någon knoge, alltid lika spektakulärt.
Och så fick vi efterrätt.
När alla hade ätit upp och vi sjungit för farmor (och för min kusin eftersom de har samma födelsedag) åkte vi hem till farmor och farfar för att fortsätta firandet.
Grattis farmor.
 
 
 

Det stora huset

2012-12-09 12:00:00
Böcker
I Nicole Krauss bok "Det stora huset" får man följa tre olika personer, tre olika berättelser som sammanflätas genom ett skrivbord. Ett skrivbord om tillhört en judisk familj men som försvann från dem under andra världskriget. Ett skrivbord som är rätt fult och klumpigt men svårt att göra sig av med när man väl fått det innanför dörren. Ett skrivbord som tillhört en judisk familj, en författare och en poet.
 
Jag hade svårt att komma ihåg de olika personerna och berättelserna. De återkommer minst en gång till med en fortsättning om vad som händer dem, vad de tänker och funderar på. Kanske att det var på grund av att jag lät det gå ett tag emellanåt mina läsningar. Jag läste ut den i Malta och det var bara då som jag riktigt sträckläste.
 
Förutom den dispyten är det ju Krass vackra språk och annourlunda och intressanta persongestaltningar som bär historien.
 
 
 

Malta, dag sju, eftermiddagen

2012-12-08 11:00:00
Resor - Malta
Efter att ha handlat lite lunch (le vache qui rit, riskakor och frukt) gick vi bort mot Citadellet.
Inuti citadellet fanns en katedral. Vi hade lite bråttom och skulle vidare till andra ställen senare så vi gick inte in.
Fortsatte istället genom smala gångar och förbi souvenitbutiker.
Tills vi nåddes av den här utsikten. Katedralen som syns långt bort i fjärran misstänker vi vara den stora katedralen vi besökte på förmiddagen.
Fantastisk utsikt! På kullen i ungefär mitten av bilden stod en Jesusstaty och blickade ut över havet, eller staden.
När vi beundrat klart gick vi tillbaka genom de smala gångarna, såg några små, skygga ödlor här och där och fortsatte bort mot busstationen för att ta oss vidare på ön Gozo.
Vi kom till slut till Dwejra och Azur window, som är en av de mest fotograferade platserna i Malta. Och till slut fick vi också se det i dagsljus.
Klipporna var märkliga, annorlunda och häftiga.
Jag klättrade runt med kameran i ett fast grepp. Mestadels letade jag efter en plats där vi kunde bada eftersom det i vår guidebok stod att det skulle finnas en sådan i närheten.
En underlig men vacker plats.
<3
Vågorna var kraftiga och inbjöd inte till något bad. Så jag fick leta vidare.
Bestämde mig för att vända håll och gå tillbaka mot Azur window.
Hamnade på baksidan av Azur window. Där fanns bara stup rätt ner mot havet och ingen badplats alls.
Till slut hittade vi en liten vik, varifrån det mest gick turistbåtar ut till klipporna. Det var ingen bra bottnen (men okej dyrkarställe vad det verkade) och Eme skar sig på foten så vi bestämde oss för att åka därifrån.
Åkte istället till Ramla Bay ännu en gång. Ett säkert kort eftersom vi var badsugna, tänkte vi.
Gick den tre minuter långa promenaden från busshållplatsen till stranden.
Ramla Bay med sin röda strand.
Vi försökte bada men det fanns så mycket torkat sjögräs som kändes som krabbor så vi var inte i någon längre stund.
Mamma och jag njöt istället av de sista soltimmarna för dagen och önskade att vi kunde stanna fler dagar.
Så blev det dags att packa ihop sig och åka den över två timmar långa bussresan hem till Birzebugga. I Cirkewwa där vi väntade på en buss fanns det en envis taxichaufför som gärna ville att vi skulle åka med honom fast vi sa tack men nej tack.
Väl i Birzebugga passade jag och Emelie på att ta ett kvällsdopp i vår lilla, lilla vik vid lägenheten eftersom vi visste att vi inte skulle kunna bada något mer om badkläderna skulle hinna torka tills det var dags att packa ner dem. Lång men fin måndag!
 
 
 
 

Look at this Instagram

2012-12-07 22:45:38
Filmer
 

"Sometimes I just wanna browse a hundred thousand pics of clouds. Hang on, I need to get this duck. Hold still, goddamn it, fuck."
Lite fredagsunderhållning, varsågod.

J'ai une rhyme

2012-12-07 20:02:00
Min Dag
Det kan vara rätt tråkigt att höra på folks klagan om att de är förkylda. Vi blir alla förkylda då och då och det är en del av livet och det är bara att kämpa sig igenom den sjuka perioden även fast det känns så himla jobbigt just där och då. Men jag tänkte ändå meddela att jag blivit sjuk. Har mått lite småkrassligt ungefär hela veckan och känt att det är något på gång. Nu, på fredag eftermiddag har förkylningen bestämt sig för att bryta ut. Har ont i halsen och ont i öronen och vill helst bara inte göra någonting. Men det tycker jag är så fruktansvärt tråkigt så jag tvingar mig till att gå igenom inlägg på bloglovin. Sedan tänkte jag se en inte alltför djup eller svåringatlig film. Ge gärna tips om ni har något!
 
Hoppas ni får en mer händelserik eller friskare fredagskväll!

Malta, dag sju, förmiddagen

2012-12-07 11:00:00
Resor - Malta
På måndagen gick vi upp extra tidigt, klockan fem. Jag dukade fram frukosten. Älskar att det fanns så mycket glutenfritt att inhandla, inget problem alls att hitta.
Medan Eme och mamma vaknade och gjorde sig iordning passade jag på att dokumentera vår lägenhet. Här ser ni mig i en spegel i mina medresenärers sovrum.
Till deras rum kom man genom en liten hall där det också fanns en toalett och ett till sovrum (som vi inte använde).
Hallen utan klädupphängare eller skohylla. En aning ovant så vi gjorde så bra av situationen vi kunde.
I den här sängen sov jag.
I anslutning till mitt rum hade jag en egen toalett. Dock fanns duschen där så jag fick inte ha den för mig själv. Dessutom trodde vi att själva toaletten var trasig (visade sig att de bara glömt fylla på vatten) så jag fick mest bara användning för handfatet.
Runt halv sju gick vi ner till vår lilla vik för att för en gångs skull få se soluppgången.
Eme tog också kort.
Sedan gick vi bort mot busshållplatsen.
Vi hann beundra soluppgången än lite mer innan bussen mot Valetta kom.
Vi åkte buss i ungefär två timmar. Roade oss med att äta m&ms, lyssna på musik och läsa bok.
Till slut närmade vi oss Cirkewwa varifrån färjan till Gozo går.
Väl på Gozo åkte vi till Maltas största katedral: Rotundakyrkan.
Mamma var pytteliten i jämförelse med den gigantiska porten. Vi räknade att det får plats fem mammor längs med porten.
På insidan var det fint utsmyckat och väldigt högt i tak.
Man kunde skriva en liten hälsning, så det gjorde vi.
Påven och heliga Magdalena var såklart också i kyrkan.
Efter att ha beundrat den enorma katedralen gick vi ut och runt hörnet för att komma till den lilla, lilla kyrkan som förr var den aktuella.
Där fanns en miniatyr  av katedralen. För 2 euro (om jag inte minns fel) kunde man åka hiss upp till tornet fast vi avstod ifrån det.
Istället gick vi ut i värmen.
Hej hej.
Vi gick ner mot busshållplatsen. Eftersom det fanns tid innan bussen skulle komma ringde jag ett läskigt samtal till dem som skulle hämta upp oss och köra oss till flygplatsen två dagar senare.
Vi åkte tillbaka till Gozos "huvudstad" Victoria/Rabat och gick in i ett litet köpcentrum för att köpa med oss lite lunch till nästa resemål för dagen. Och det var vår måndagsförmiddag!
 

Svartvitt och litet mot brunvitt och stort

2012-12-06 21:38:00
Bloggen
Nu har jag ändrat lite igen. Jag har velat ha större header och content ett tag (men har inte riktigt haft tid att klura ut vad som är vad i HTML-koderna), och efter att ha suttit och småpillat ett tag har jag nu fått det. Och då fick den fyra dagar gamla headern också försvinna.
Så nu ser det ju ut lite mer såhär. Kanske att jag förminskar det någon gång, men nu kör jag på det här ett tag. Tills efter jul i vart fall, för då får jag i vart fall byta ut den snöflingiga headern.
 

7-årskalas

2012-12-06 20:01:20
Kalas och festligheter
Igår efter jobbet åkte jag in till Kungälv för att inhandla en present. Jag och Patrik var nämligen bjudna på ett 7-årskalas. Det var fint. Vi fick marängsviss till efterrätt, det äter man ju alldeles för sällan.
Och sedan cyklade jag hem i en oväntad snöstorm, mestadels på en oskottad cykelväg. Hade isiga tår och rosiga kinder när jag kom hem. Bilden tog jag idag när jag cyklade hem ifrån jobbet, då var cykelvägen skottad och det glittrade så fint i snön.
 

Julformsfredag

2012-12-05 15:00:00
Min Dag
I fredags åkte jag in till Göteborg. Clarion Hotel är så fint dekorerat. En liten göteborgsvits att det ser ut som ett paket eftersom postkontoret låg där förut.
 
Jag åkte vidare till Domkyrkan och mötte upp bästa Wille.
 
Vi gick till Julform som hade smygöppnat en dag i förväg. Hittade många fina koppar, tavlor, kort, brickor och kläder. Köpte inget just då, men tänker mig att jag åker dit en till gång innan de stänger igen den 22 december.
Vi gick och fikade, spanade efter julklappar och till slut gick vi till nyöppnade COS. Jag köpte ett par fina strumpbyxor.
När vi kramats hej då åkte jag hem till Patrik med en påse chips och såg Liftarens guide till galaxen. Hade inte sett den förut och den är ju superbra! Perfekt fredagsfilm.
 
 
 

Julstjärna

2012-12-04 11:00:00
Min Dag
I lördags fick jag upp min julstjärna i mitt rum. Och en annan tomte eftersom de stod lite iväg och jag tänkte att jag lika gärna kan ställa fram dem istället för att ställa tillbaka de i garderoben igen. I min familj brukar vi annars ställa fram alla tomtar några dagar innan julafton, ungefär i samband med att julgranen tas fram. Men det kan vara bra att inte alltid göra som man brukar.
 
Om bara några få veckor är det julafton. Har så mycket fint att göra innan dess. Baka pepparkakor, göra julgodis, skaffa julklappar, dricka glögg och äta pepparkakor. Och lyssna på alldeles för mycket julmusik.
 
 
 

Första advent med strömavbrott och dubbdäck

2012-12-03 21:34:43
Min Dag
Igår var det första advent. Snön låg kvar som ett tunt, tunt täcke. Det var fint.
Jag firade advent hemma hos farmor och farfar där vi fikade och tände första advents-ljuset. Sedan åkte jag och Eme in till Göteborg en kortis.
En stund efter att vi varit hemma igen fick vi strömavbrott. Jag och Eme tände genast en massa ljus för att kunna se.
Och för att bibehålla värmen. Jag höll på att sätta upp en hylla när strömmen gick. Lyckades få den på plats trots begränsat ljus.
Och så hade vi satt dubbdäck, som jag köpt tidigare på dagen, på min cykel. (Jag testade dem idag, de verkar vara bra.) Och så fick vi strömmen tillbaka. Det var min första advent.

Morgon i Jenin

2012-12-03 12:00:00
Böcker
I "Morgon i Jenin" berör Susan Abulhawa ämnet Palestina och Israel och konflikten som råder där. Abulhawa skriver om det öde Amal Abulheja och hennes släkt och vänner drabbas av i och med beslutet att låta judarna få en del av Palestina. Tillsammans med Amal får man uppleva kusiners död, hur deras hus blir bombat och hennes lillebror rövas bort och växer upp i en judisk familj.
 
Berättelsen ger en inblick i Palestina-Israel-konflikten som är så invecklad och belagd med år av hat, förvirring och besvikelse. Jag kan ärligt säga att jag inte var så insatt i den förut, men jag antar att jag nu fått en mindre förståelse för den.
 
Boken lämnar en inte oberörd och som GP:s rescensent skrev, är det en bok man aldrig glömmer när man väl har läst den. Och jag finner den så på många sätt bra, varm men ändå omtumlande att jag tycker att alla bör läsa den.
 
 
 
 

Brunt mot vitt

2012-12-03 11:00:00
Bloggen
Jag har ändrat lite på designen. Kände att det var dags nu. Här ovan ser ni den gamla headern. Hade tydligen glömt att spara en bild på hur hela designen såg ut.
 
Så här ser alltså den nya designen ut. Funderar på om jag ska låta rubriken vara brun eller göra om även den till grå. Kan ju vara fint med någon form av färgstänk, tänker jag dock. Men så länge får den se ut såhär.

It's not always easy, And sometimes life can be deceiving, I'll tell you one thing, its always better when we're together

2012-12-02 09:18:56
Filmer Kärlek
 

Tony & Kevin // readings from Harry Potter and Jack Johnson's Better Together from Ipomoea Films on Vimeo.
"And so far, a perfect wedding."

 

this is our year. from Joe M on Vimeo.

Kärlek är kärlek är kärlek är så himla fint.


Trädgården i november fotografier

2012-12-01 10:00:00
Foto

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0