Nyårsafton

2023-12-31 08:00:00
Min Dag
 
 
New Year's Eve
 
 
Såhär såg jag ut för prick ett år sedan. En glittrig discokula. I år ska jag väl ha samma byxdress - den har börjat bli min standard nyårsoutfit - men utan kula. De som befann sig därinne på insidan ska nu få hänga med på deras första nyår på utsidan. Vad jag också tänker på när jag ser den här bilden: åh, vi kunde ha den lilla julgranen framme på en liten pall och duk på soffbordet. 
 
 
Idag ska vi fira på samma sätt som vi gjorde förra året. Fika och spana på fästningens fyrverkerier på eftermiddagen, och att alla gäster efteråt ger sig av på sina respektive nyårsfiranden. Det blir mysigt. Så länge barnen är nöjda och glada bara. Det får bli sista inlägget för i år. Hoppas ni får en fin söndag och nyårsafton, vad ni än har för er. Gott nytt 2024.
 
 

Dagarna innan jul - maten vi lagat och snöpromenader

2023-12-28 11:08:53
Min Dag
 
 
The days before Christmas - what we cooked and walks in the snow
 
 
Vi löste aldrig färdigt förra årets julkalender, så en kväll när barnen lagt sig tog vi fram den. Mitt minne av den var att det var kluriga luckor och att Anton löste majoriteten, om inte alla, av dem. Nu, när jag inte längre är gravidtrött, var de lagom svåra. Den hoprullade yogamattan på golvet har vi förresten som ett skydd från gå-bilen.
 
 
En eftermiddag var mamma här efter jobbet och lekte med tvillingarna. Lagade tomatsoppa med vita bönor och fetaost (recept från Under tian). Min mixerstav gick sönder. :( Gummit och kniven lossnade, antagligen av för mycket varm soppa. Tur Anton också har en, för just nu använder vi den ofta till barnens mat. Eftersom vi hade barnpassning passade vi på att fixa till mera lutning på barnens bilstolar.
 
 
Vi har också lagat quornfärslasagne (blev okej, men smakade mycket quornfärs) och bananbröd som mellanmål till barnen. 
 
 
Sista matbilden! Dessa små muffinsarna är också till barnen. Grönsakstimbaler av broccoli, morot, vitpeppar, riven muskot, och ägg. Tillagas tre minuter i micron. Har blivit våra favoriter det senaste då de är så lätta att göra och enkla att ta med. Plus att silikonformarna har varit poppis att leka med.
 
 
Vi har promenerat. Som varje dag. I ur och skur. Upplever att barnen nu har fattat att så fort overallerna åker på så blir det snart sovstund i vagnen. Mindre gnäll för de vet vad som komma skall.
 
Och så har jag gjort ett nytt försök med saffranskakan när barnen var vakna så vispen kunde vara igång längre. Hade ett av barnen med mig i köket, och det blev gnäll så fort jag inte berättade eller visade vad jag höll på med. Mycket nyfikenhet nu!
 
 
Piffat till årets julklappar. Såg ett inlägg hos Bloggbevakning om tips på paketinslagningar. Såg tipsen och tänkte "men vem har tid och ork att göra sådant?". Det gick någon dag eller två. Och sedan: Jag. Tydligen jag. Rosetterna och solfjädern gjorde jag av sidor från Buffé-tidningen. Om det inte blev bra så har jag bara använt papper som ändå ska slängas i återvinningen, tänkte jag. 
 
 
Det kom snö. Hipp hipp hurra. Inget nytt försök med pulkaåkning. Mer gå runt med barnvagnen och beundra så här kommer ett gäng bilder på snö och solsken.
 
 
Älven var spegelblank. Och på andra sidan har vi Hisingen.
 
 
Min lilla familj.
 
 
Älvens vatten hade nästan tagit sig upp på gångbanan. Livbojarna var på väg under vattnet.
 
 
Det var fint och uppiggande att få vakna till. Annars har vi väl mest gjort vad vi brukar: öva på att stå, gå, och klättra. 
 

Vecka 52. Julen slut, snart nyår

2023-12-27 20:09:00
Veckorapport
 
 
Week 52. Christmas is over, soon new year's
 
 
Jul har firats i dagarna tre. Fjärde adventsljuset har tänts. Det var vemodigt att öppna sista luckan i julkalendern på julaftonsmorgon, speciellt när jag redan hade listat ut lösningen på den gåtan runt lucia och det gick lite för fort. GP:s julrebus har lösts i skenet från stearinljus en kväll när barnen lagt sig. Jag är osugen på att lyssna på jullåtar, men kan inte få nog av rödbetssallad och potatis. Finner det typiskt att snön försvann nu när barnen fick babypulkor i julklapp; de får invigas nästa år istället. Isgata och vattenpölar turas om från dag till dag. 
 
 
Ungefär så är väl läget just nu. Mellandagarna har ett skimmer av lugn och ledighet över sig. Det är min hjärna fortfarande inställd på, trots att det absolut inte gäller för i år - dagarna ser ungefär likadana ut oavsett. Har inte hunnit läsa någon bok än, utöver Knacka på och diverse pekböcker då. Men får jag en god natts sömn bara, så jag inte behöver sova ikapp med barnen under dagen, så ska det nog gå att få till en liten lässtund.
 
 
Snart är det 2024 och det kommer bli speciellt på många sätt. Barnens kusiner (och vänners barn) kommer komma till världen, och vi kommer att ha varit föräldrar i ett år (!), till exempel. Hoppas ni får en fin sista vecka på året. 
 
 

God jul

2023-12-24 09:26:50
Min Dag
 
 
Merry Christmas
 
 
Gladelig julafton. Vi har ätit risgrynsgröt med kanelstekta äpplen. Barnen har öppnat sina morgonjulklappar (av oss fick de nya nappar). Presentpapprena har varit mer intressanta än själva presenten. Nu tar de sin förmiddagslur och det är tyst och lugnt. Ah. Dags att förbereda och fixa lite inför resten av dagen.
 
 
Hoppas ni får en fin julafton, eller bara vanlig söndag. Kör försiktigt om ni ska ge er ut på vägarna. Bättre att komma fram hela lite senare än inte alls. God jul och trevlig helg! 💚
 
 

Vecka 51. Julledighet

2023-12-20 21:26:06
Veckorapport
 
 
Week 51. A Christmas break
 
 
Vi har tidigare i veckan promenerat till biblioteket. Lånade mest böcker till barnen (sång- och ramsböcker - de små liven blir på så gott humör av en liten sångstund). Men även en till mig själv (Vinternoveller). Som jag inte hunnit läsa ännu. Min hjärna är snabb på att tänka att snart får vi julledighet och bygger upp en fantasi om hur jag kryper upp i lilla soffan i barnens-blivande-rum och läser ut min bok i lugn och ro. Det kommer ju inte ske. Får inte julledigt från föräldraskapet. Men så inpärntat, så djupt rotat, i mitt sinne är det att få julledigt. Har ju haft julledigt sedan jag var sex år gammal. 
 
 
Jul ska dock firas. Smygstartar redan på lördag med Antons familj. Julklapparna är inslagna. Mat är inhandlad. Har redan skrivit en lista på vad vi ska ha med oss när vi åker iväg. Outifts har spånats på. Känner mig rätt lugn inför denna högtid. Hoppas på att det kommer bli kunna bli mysigt, och att tvillingarna är lugna och  får sova ordentligt.
 
 
Apropå sova ordentligt verkar vår metod att sova med varistt barn ge oss alla mer och bättre sömn. Samt att vi har rutiner som oftast håller, så alla vet vad vi kan förvänta oss under dagen. Tycker det var längesedan jag var irriterad av sömnbrist. Känner mig friskare än på länge; ingen snuva, halsont, eller öronvärk. Otroligt skönt. Vad viktigt det är med sömn, hörrni. Så nu ska jag väl gå och lägga mig. Ha en fortsatt fin vecka, och god jul och trevlig helg i förväg.  
 
 


13 bilder från första halvan av december

2023-12-16 10:05:12
Min Dag
 
 
13 photos from the first half of December
 
 
Första december och det var dags att tända kalenderljuset. Våra planer med middagsgäster blev inställda. Vi käkade tacos som planerat ändå. Ursäkta för död och vissen växt i bakgrunden. Den är slängd nu.
 
 
Andra december åkte vi hem till mina föräldrar. För att komma iväg från lägenheten innan jag blev tokig. Barnen visade sina nya tricks. Vi fick batteriljus av mamma i adventspresent att ha i vår lykta. Katta kom över på kvällen. Vi drack glögg och uppdaterade varandra om livet.
 
 
Första advent hängde vi på Bohus fästnings julmarknad med Antons familj. Vi köpte en dörrkrans - känns väldigt vuxet. Efteråt fikade vi och kusinerna lekte. Jag hade bakat en saffranskaka (den jag gör varje år) på förmiddagen, den blev dock inte så fluffig i år och hoppas det beror på att jag inte vågade vispa så länge med rädsla för att väcka de sovande barnen.
 
Barnen som vi innan fästningsbesöket försökte få att sitta fint vid vår lilla julgran med tomteluvor för att ta julkort. Ett barn välte snabbt granen, det andra försökte äta upp tärnljuset haha. De fick sina första första-advents-presenter (fyra par strumpor) också. 
 
 
Vi hade sista babysimtillfället. Barnen var som vanligt gött trötta efter och somnade snabbt i bilen.
 
 
Vi åkte hem till min morbror för att hämta lådor med barnleksaker och pyssel och spel som de ville bli av med efter att hans fru inte längre har dagbarnsverksamhet. Alltså lådor. I plural. Fantastiskt. 
 
 
Vandrat upp genom snöigt skogslandskap till dammen som fryst. Just denna dag hade jag vagnen själv och ett barn sov och ett barn var ledset. Blir så stressad av att behöva lugna och göra nöjd igen, innan det andra barnet vaknar.
 
 
Gunga har hänt. Kalla vindar och kylig luft så det blev inga längre stunder.
 
 
Det kom mera snö och barnen verkade pigga när vi gick ut på barnvagnspromenad. Fram med pulkorna! Barnen hann dock bli trötta och tyckte inte det var kul att få snö uppskvätt i ansiktet. 
 
 
Upp i skogen istället med två sovande ungar. Det var så drömmigt med snötyngda grenar.
 
Annat vi gjort medan det fortfarande fanns snö: Gått på bäbismys på biblioteket där vi sjöng sånger och ramsor. Gått på min farmors 86-årskalas hos min faster och gått barnvagnspromenad i snöblandat regn. Därefter började snön försvinna. 
 
 
Andra advent hängde vi hos barnens kusin för julbak och mys. Vandrade ner till havet på lunchpromenaden. Blev lite sugen på att hoppa i. Var så varm under alla lager med kläder.
 
 
Jag har stekt ärtplättar som mellanmål till barnen. Det är typ pannkakssmet med mixade ärtor i (recept från Knatteplock-kokboken). Blev succé. Kom på att plättjärnet borde vi ju använda när vi ska steka biffar.
 
 
Det har varit lucia. Anton och en bäbis kom in i sovrummet med tärnljus och lussekatt och sjöng lusse lelle. Firade med lussekatter och pepparkakor till efter-promenads-fikat. 
 
 
Och vi har öppnat luckor i årets julkalender som vi fått av familjen Malmgren. De har en likadan. I år är ska vi också lösa klurigheter för att ta oss vidare till nästa lucka. Vi har hittills löst meddelanden med morsealfabetet och schiffernycklar, funnit fem fel, och lekt med bokstäver och siffror. Lagom svåra klurigheter som vi hinner göra när barnen sover. Och det var allt från första halvan av december. 
 
 

November - en sammanfattning

2023-12-14 09:16:19
Månadssammanfattning
 
 
November - a summary
 
 
Årets andra sammanfattningar finns här.  
 
 
Månadens sysselsättning
Överleva den här månaden. 🙃 Vara sjuka, alllihopa men aldrig helt samtidigt som tur var. Gå på babysim. Byta till vinterdäck (det blev kallt helt plötsligt). Packa undan babygrejer vi lånat men inte längre behöver (vad fort det gick). Julpynta. Gunga gunga gunga.
 
 
Månadens tv-serie
Bäst i test - Norges och Storbritaniens versioner. Den sista svenska säsongen går tydligen inte längre att se på SVT.
Historien om Sverige - hajpat sedan i somras och så kom premiären till slut. Snyggt producerat, men hade velat ha mer. Ett avsnitt till för varje tidsålder, eller varför inte en hel säsong.
Historiskt eftersnack - givet.
På spåret - inte kunnat se så många avsnitt och lyckats läsa spoilers om vilken första staden är i varje program. Således blivit några 10-poängare i Duo-appen.
 
 
Månadens musik
Min Bara vara-spellista på högtalaren. Disney på svenska om Anton fick bestämma.  
 
 
Månadens poddar
Flashback forever och Oförskämt att anta som vanligt. Och några avsnitt av Bebispodden i Barnradion
 
 
Månadens godaste mat
Mammas matlådor. Potatis- och purjolökssoppa, currygryta med quorn (som var så god att vi lagade den själva), lökpaj, och kålpudding.
 
 
Månadens sämsta
Novemberdepp.
 
 
Månadens bästa beslut
Att be om hjälp med matlådor och barnpassning.   
 
 
Månadens app
Inte Facebook i alla fall. Har inte gått in och slöscrollat (eller läst inlägg) sedan jag fick välja om jag ville betala eller ha kvar gratisversionen. Trodde jag skulle ha starkare fomo, men känns mest bara skönt. Hoppas jag får en notis ifall jag blir inbjuden till något kul event.  
 
 
Månadens anteckning
Frågor till BVC.
 
 
Månadens klädesplagg
Långkalsonger och halsduk. 
 
 
Månadens film
Triangle of Sadness. Får väl fem av fem.
 
 
Månadens böcker
Knacka på sedan vi fick den av BVC. Älskar den. Ett av mina barn verkar ha lärt sig att det ska knackas - kul!  
 
 
Månadens mest lästa inlägg
 
 
Månadens rutin
Morgongröt, vila, lunch, promenad, fruktstund, vila, kvällsgröt, sova. Nöta in det bara.
 
 
 

Vecka 50. Musikhjälpen

2023-12-12 21:06:33
Veckorapport
 
 
Week 50. Music aid
 
 
Årets bästa och viktigaste vecka är här. Har på Musikhjälpen i bakgrunden så fort båda barnen är vakna, eller lyssnar med hörlurar när de sover. Händer så mycket kul i den där glasburen hela tiden. Finns också otroligt många bössor och engagemang igång som vanligt. Det går att buda på bärnstenen från årets julkalender, vinna ett bokpaket från P3-klubben, eller visa att t ex islandshäst-communityn i Sverige är mest givmilda och därmed bäst (eller din skola, din arbetsplats, ditt djur, ditt community). Med mera med mera med mera. Alla bössor finns här. Alla tävlingar finns här (där det räcker att skänka 50 spänn för att vara med i dragningen). Och auktionerna hittas här. I år är temat att Ingen ska behöva dö av hunger
 
 
Annars denna vecka har vi lämnat tillbaka babyskydden som vi hyrt från NTF. En milstolpe att byta till större bilbarnstolar. Det snöar och det töar. Det blir blött och det fryser. Funkar oväntat bra att gå på isgator med barnvagnen som stöd. Vi fick en vit början på december i vart fall, och hann åka pulka (ingen succé med trötta barn som fick snö i sina ansikten). Hoppas ni får en fin vecka!
 
 

Vecka 49

2023-12-06 15:45:22
Veckorapport
 
 
Week 49
 
 
Igår var det prick ett år sedan vi fick nycklarna till vår lägenhet. Var så taggad på att få flytta bort från tvåan då. Var så taggad på hur bra det skulle bli. Och det har det blivit. Enda jag saknar är ibland ett rum till (går det att någonsin bli nöjd?) och att kunna släppa ut ungarna på en gräsplätt utanför dörren. Ett roligare kök också. Annars. Annars är den toppen. 
 
 
Jisses vad mörk och dyster bilden blev. Tänkte den var lite vintrig och fin med snö på grenarna, men det verkar inte synas. Blev mer av ett albumomslag till något svårt band. Matchar humöret jag hade när jag tog bilden och var ute med vagnen själv, dragandes genom snön och med ett skrikande barn som inte blev nöjd vad jag än gjorde.
 
 
I helgen hängde vi hos mina föräldrar och på julmarknaden på Bohus fästning. Det var kallt att vara utomhus (trots underställ). Gött att komma in i värmen igen. Ätit saffranskaka som varje första advent.  Vi har varit på sista babysimmet och barnen fick ett simmärke för genomförd prestation. I helgen ska vi på kalas och på julbak. Blir mysigt. På måndag drar Musikhjälpen igång. Äntligen. Hoppas ni får en fin vecka. 
 

Bäbisteater, promenader, och julpynt - bilder från November

2023-12-01 09:18:25
Min Dag
 
 
Baby theater, walks, and Christmas decoration - photos from November
 
 
Ett skepp kommer lastat med bilder från november. Första är dock från slutet av oktober. Vi hängde med Annie och hennes familj. Tog en promenad runt Ramberget i regnet. Fick med oss en stor kasse med barnkläder som vi får låna. Tjocka mössor. Overall. Byxor. Pyjamaser. Så himla toppensnällt! Lade ut kläderna på golvet och tog foto som ett kom-ihåg av vad vi har lånat.
 
 
Promenerat längs med älven. Den har varit spegelblank och vacker.
 
 
Vi fick cider och choklad i present av Wille när hon var här. Det avnjöt vi en fredagskväll och såg på Triangle of sadness när barnen gått och lagt sig. 
 
 
En lördagsförmiddag promenerade vi med Nour. Runt fästningen bland höstlöven, vidare mot Västra gatan och in på ett fik för lunch.
 
 
Vi firade kladdkakans dag efter barnvagnspromenaden. Ett av barnen hade fått testa på att gunga för första gången - så stort leende på den ungen.
 
 
Mera kläder! Fyndat på Viggolova secondhand. De hade inte så mycket inne i just storlek 74 och 80 då. Plockade på oss allt vi hittade.
 
 
Vi var på bäbisteater på Mimers hus teaterscen. Äppel päppel hette teatern och handlade om ett äpple. Undrade innan hur tusan det går att ha teater för bäbisar, men fick gott svar under föreställningen. Typ mimik men med ljud och sång. Mysigt att sitta i ring på scengolvet med andra bäbisar och föräldrar. Blir så glad att sådant här anordnas i "vår lilla stad". 
 
 
Fick spänningshuvudvärk och novembertrötthet. Snälla mamma lagade ett gäng matlådor till oss, bland annat potatis- och purjolökssoppa. Allt var så otroligt gott! Fick också hjälp med barnpassning en eftermiddag. Kunde ta en lugn och avkopplande dusch utan att höra trötta barn skrika utanför.
 
 
Sedan gungpremiären har vi gungat flera gånger. De blir så glada varje gång. Pirr i magen. Gulligt att vi kunde sätta syskonen i samma gunga - har sett framemot det sedan jag såg bilder från andra tvillingföräldrar tidigare i år. Nu har de tjockare overaller och behöver sitta i varsin gunga.
 
 
Beställt mer kläder till barnen. Började bli stressad över att de inte har några kläder i nästa storlek. Laddade ner Sellpy och lade en beställning. Allt såg ut som förväntat enligt bilderna. Blev lite lugnare. Och nöjd. Fick allt för ungefär 36 kronor per plagg. Fyndigt.
 
 
Ett besök i lärkskogen med bärselar. Barren gav en känsla av nyfallen snö. Täckte stockar och stigen och stubbar. Barnen börjar bli tunga nu så orkade inte gå så långt - en börjar närma sig 9 kilogram. Puh.
 
 
Lagat rotfrukter i ugn. Det är ju så gott. Kom på den brillianta idén att samtidigt rosta till barnen (osaltat och okryddat) i muffinsformar. Morotstavarna blev succé, och potatisen smälte i gommen. Behövdes inga tänder för att äta dem.
 
 
Det blev kallt och frost. Soluppgångarna över Hisingen den här tiden på året är magiska. 
 
 
 
Mamma kom över en eftermiddag för barnpassning så vi kunde få fixat hemma. Få ner grejer till källaren. Upp med alla julprydnader och juleljus och spela julmusik. Och återigen kunna ta en dusch i lugn och ro. Ah. Hon hade med sig mässingljusstakarna som vi hade under min barndom och som jag varit på jakt efter. Blev så tjusigt så tjusigt i fönstren. 
 
 
Det kom snö! Barnens första. 😍 Väntar på att det kommer mer så vi kan åka pulka. Det har dock inte hindrat barnen i området som åkte stjärtlapp på nästan barmark. 
 
 
Och så har vi druckit årets första glögg till efter-promenads-fikat. 
 
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0