Vecka 31. Mantran

2023-07-31 09:35:21
Veckorapport
 
 
Week 31. Mantra of a parent with small children
 
 
När det känns kämpigt har jag några mantran som jag upprepar för mig själv i huvudet medan jag räknar djupa andetag.
- Om en timme kommer de att sova. Hinner det gå en timma så upprepar jag det bara igen, eller prövar med nappflaskan. 
- Det kommer komma en dag då jag längtar tillbaka till den här tiden, då de låg stilla där jag lade dem och där deras behov mest bestod av mat och sömn.
- Kommer jag om en vecka bry mig om eller vara glad för att jag stressade upp mig idag? När jag stressar upp mig för att hinna med mycket på kort tid eller det inte blir som jag tänkt mig. Och svaret blir ju alltid nej.
- Prioritera det som ingen annan kan göra för mig. Äta, pumpa, gå på toa, sova. Diska nappflaskorna skulle faktiskt någon annan som har ätit kunna göra. 
- Det kommer inte alltid vara såhär. Den här tiden är procentuellt en liten del av mitt liv.
 
 
Dessa mantran gör att jag oftast lyckas ta mig igenom vad som känns som en omöjlig nattning med övertrött bäbis och inte helt tappar det. Eller så får Anton ta över. Det är skönt att vara två. 
 
 
Det är så fint i rabatterna vid älvpromenaden.
 
 
Utöver det som hände på måndagen, var vi i förra veckan på lunchbuffé hos barnens farfar, och vi firade Antons kusin med storfika. Vi tog oss också ut till mina föräldrar så jag fick plockat lite svarta vinbär - det hann inte bli så jättemycket men någon påse i vart fall. Vi har börjat ta med ett babygym, och ibland även en babysitter, när vi ska någonstans. Främst för att ha någonstans att lägga barnen och samtidigt kunna aktivera dem. Fungerat toppen hittills. Det känns lagom med en aktivitet / utflykt ungefär varannan dag, efter att ha testat lite olika. Då får alla fyra i familjen en dag att vila och eventuellt hitta tillbaka till rutiner. Men som allt annat, har jag märkt, kan det ha ändrats till nästa vecka. 
 
 
Denna vecka får vi besök av Malmgrens, och vi ska på ett 70-årskalas. Idag är det min namnsdag och jag har blivit firad med pannkaksfrukost. Annars är det inte så mycket annat i kalendern än olika maträtter vi ska laga under veckan. Kanske hinner vi bocka av fler grejer på att-göra-listan. Finns alltid något att göra utöver att hålla bäbisarna vid liv. Och imorgon går vi in i augusti. Redan?! Ha en bra vecka, hörrni!
 


Måndag 24 juli - ett foto i timmen

2023-07-28 07:20:42
Ett foto i timmen
 
 
Monday 24 July - a photo every hour
 
 
Häng med på en ganska vanlig dag med ett foto taget ungefär varje vaken timme. Jag brukar dock gå och lägga mig tidigare på kvällen. Hade jag inte skrivit ner vid varje tagen bild vad som skedde just då hade jag inte kommit ihåg det, dagarna och timmarna flyter ihop. 
 
 
03 Vaknar av att en bäbis gör ljud, men räcker med att stoppa om med det avsparkade täcket och ge nappen. Den andra bäbisen har dock vaknat och vill ha mat så det är bara att gå upp och fixa iordning. Anton har tydligen matat båda två medan jag sovit vid midnatt. Pumpar - åtta timmar sedan jag pumpade senast så viktigt att få det gjort så jag inte får mjölkstockning igen. Vi får sällskap av Anton och den andra tvillingen som vill ha sig en slurk igen. 
 
 
04 Har nattat bäbisen. Är egentligen för tidigt att äta men magen är hungrig så jag äter en liten skål med yoghurt och fröer - jag försöker ha som regel att inte äta innan klockan fem på morgonen för att minimera konstant småätande. Övar franska på mobilen. Det spöregnar utanför. Tar hand om disken. Går och lägger mig igen.
 
 
07 Blir väckt av en ropande bäbis närmare klockan åtta. Det låter som "ey, ey, ey ". Matar bäbis igen, tillsätter droppar med järn och d-vitamin. Vet inte varför våra barn ska få järndroppar två gånger om dagen när det finns järn i ersättningen de får - måste komma ihåg att fråga på bvc nästa gång.
 
 
08 Lägger bäbisen för att sova igen. Jag bröstpumpar för andra gången denna dag. Äter havrekuddar med bär och frön till frukost. Publicerar ett blogginlägg. Bäbis kommer visst inte till ro, Anton hämtar. Har visst spytt lite i sängen, antagligen för att jag inte rapade ordentligt. Får byta sängkläderna.
 
 
09 Byter om från pyjamas. Min stil just nu är bekväma kläder. Träningshorts och t-shirt oftast. Bäbisen kom lite till ro i Antons famn, men får sedan bli förflyttad till gymmet så Anton kan koka potatis. Den andra bäbisen sover fortfarande. 
 
 
10 & 11 Barnens farmor är på besök, och fastern kommer också över en kortis. Får hjälp med att mata bäbisarna och passar på att röja lite. Vi dricker te och pratar sommarplaner.
 
 
12 Äter potatissallad till lunch. Har slängt ihop denna flera gånger nu sedan vi bjöd på den förra helgen. Den är väldigt enkel och går att förbereda i etapper, och ätes sedan kall vilken blir en smidig matlåda. Jag pumpar och matar gråtande barn igen. 
 
 
13 Ut och går med vagnen medan Anton veckohandlar. Behöver som tur är knappt få användning för regnskydden. 
 
 
14 På väg tillbaka hem igen efter att ha shoppat på Viggolova secondhand på Västra gatan. Det är för övrigt en toppenaffär, vi hittar alltid vad vi behöver där så som bröstpump, solhattar, och barnkläder. Barnen sover i vagnen. Jag lyssnar på musik och låtsas ha lite egentid. 
 
 
15 Bröstpumpar och tvättar upp våra fynd. Tre pyjamasar och två bodys för 285 kr. Samtidigt får barnen mat eller så leker de i gymmet. Vet ej varför bilden blev så suddig.
 
 
16 Lyckas lägga ett av barnen och lägger mig själv för att ta en tupplur. Efter en stund kommer Anton och den andra tvillingen in, och så sover vi alla fyra. 
 
 
17 Vaknar upp ganska exakt en halvtimme senare av en bäbis. Matdags igen. Så sitter vi sedan alla fyra nyvakna och groggy i soffan och matar / äter. De får alltid först bröstmjölk som jag pumpat ut, och sedan kompletterar vi med ersättning tills de markerar att de är mätta. 
 
 
18 Anton nattar en av bäbisarna. Den andre sätter jag i babysittern medan jag hänger tvätt. Leker lite genom att göra olika grimaser för att få skratt. Diskar nappflaskor och lägger dem i ångkokaren. Försöker natta men bäbis verkar vara för pigg. 
 
 
19 Ger över bäbisen till Anton som får försöka i stället. Jag äter kubanskt ris i matlåda till middag och pumpar för sista gången denna dag. Övar på franska i mobilen. 
 
 
20 Sätter bröstpumpen på laddning. Diskar pumpgrejerna och lägger dem i ångkokaren. Sätter igång diskmaskinen. Äter solskenskladdkaka med glass och ser på Miss Marple (efter tips från mamma att serien finns på Viaplay) medan resten av familjen sover. 
 
 
21 & 22 Ser färdigt på Miss Marple. Tror jag väntar på att en tvättmaskin ska köra färdigt. Gör lite yoga innan jag borstar tänderna och går och lägger mig tillsammans med resten av familjen. Vaknar igen strax efter midnatt och det hela börjar om igen. 
 
 

Nääs slott och kattbegravning

2023-07-26 07:16:13
Min Dag
 
 
Nääs castle and a cat funeral
 
 
Förra veckan satte vi ihop Stora att-göra-listan och började bocka av saker från den. Som att Anton gav sig på att få upp alla tavlor på väggarna. Döden-tavlan har hittat sin plats. 
 
 
På onsdagen skrev mamma att Elsa-Sara hade börjat få svårt att gå och verkade skröpplig, och det pratades om det kanske är dags för henne att få somna in. Jag grät och Anton frågade om jag ville åka ut. Vi stuvade in hela familjen i bilen och åkte. Jag fick klappa och mentalt börja förbereda mig på att säga hej då. (Inte bild från då.)
 
 
Torsdag och vi stuvade in hela familjen i bilen igen. Sidospegeln hoppade ur när Anton backade ut bilen. Som tur var gick den inte sönder. Sattes fast provisoriskt med tejp. 
 
 
Vi åkte till Nääs slott och mötte upp barnens mormor, morfar, morbror, och morbrors sambo. Barnen ville ha mat innan vi tog oss ur bilen så jag fick lösa det med hjälp av mamma medan Anton plockade ut barnvagnen. 
 
 
Så var vi på gång. Gick runt lite i området. Anton försvann varje gång jag var inne i butiken. Var är min man och mina barn undrade jag. De tog tydligen promenader i parken. 
 
 
Mamma bjöd oss på guidad tur inne i slottet. Hade barnen i bärselar. Var först lite stressigt och var rädd för att barnen skulle överrösta guiden med skrik eller läten. Men så fort gruppen börjat avancera till andra rum än hallen började jag slappna av lite för då gick det alltid för oss att bara vända. Förutom när vi var nere i köket och min bäbis skrek ett tag tills jag fattade att det var av hunger. Najs att ha matning på rutin nu och ha flera familjemedlemmar med som kunde hjälpa till att hälla upp i nappflaskan - gick som på ett löpande band.
 
Angående den guidande turen gick den igenom vad alla rum har använts till och lite kuriosa kring livet där - alla rum har sparats så som den sista ägaren lämnade det. Spiraltrappa och lönndörrar för tjänstefolket. Extravagans och separata herr- och damrum. Delar av tv-serien Vår tid är nu är inspelad här förresten.
 
 
Det var ett annat tvillingpar med i gruppen, men de var i vuxen ålder. Tvillingarnas mamma pratade lite med Anton - det blir ofta så att andra tvillingföräldrar ger sig tillkänna. Vi kom ut i solljuset igen. Min lilla familj satte oss under några träd och åt medhavd mat, och sa sedan hej då till min stora familj. Vi tog en promenad längs med sjön.
 
 
På fredagen tog jag med mig ett barn i bärsele för att möta upp mamma hos veterinären. Efter en undersökning beslutades det att det fick bli dags för den 17-åriga gamla damen att somna in. Vi grät och klappade henne en sista gång. De gjorde det fint med att vi var i ett dovare rum med tända ljus. Lilla Elsa-Sara. Katten som föddes utomhus borta vid skomakartorpet och klöste pappa blodig när han hämtade in henne till oss. Katten som fick namnet Sara av tysken vi hyrde ut torpet till just då, men som mamma döpte om till Elsa eftersom alla katter och barn ska börja på bokstaven E. Katten som var det säkraste vårtecknet - när hon vågade sig utomhus igen efter vintern visste vi att våren var här på riktigt. Lilla pälsbollen.
 
 
Packade in familjen i bilen tredje dagen i rad och åkte ut till landet. Pappa grävde en grav och jag och mamma plockade blommor. Vi lade ner den lilla pappkistan och kramades. Det blev fint. Nu ligger hon på vår djurkyrkogård bredvid sin mamma, sina bröder, och min mormors hund. Efteråt gick vi tillbaka in och åt begravningslunch.
 
Och med mat och kaka i magarna åkte vi in till Hisingen för att se Antons kusin spela semifinalen i Gothia cup. Blev tyvärr förlust för hans lag. 
 
 
Så kom helgen - vilket dock för oss är som vilka andra dagar som helst. Lagade kubanskt ris med mojosalsa, mest för att jag upptäckte att vi hade ingredienser till det. Det är godare än vad det kanske ser ut på bilden, samt är en bra matlåderätt.
 
 
Fick struket ännu fler punkter från att-göra-listan. Som att byta in doppresenten vi fick dubletter av, och köpa ramar till dopbevisen. Och fixa iordning i skåpet ovanför köksfläkten. Där har vi satt alla kryddburkar på en snurrbricka. Hoppas på att det kommer hjälpa att ge en bättre överblick över vilka kryddor vi har. Det var den veckan det. 
 
 


Vecka 30 - att hitta rutiner och lära känna sina barn

2023-07-24 08:41:38
Veckorapport
 
 
Week 30 - to find routines and get to know our children
 
 
Den bästa tid på dygnet just nu är efter att ha nattat en bäbis efter runt klockan fyra-matningen. Då har jag oftast en stund helt för mig själv. Resten av familjen ligger och sover. Det är ett tyst lugn i lägenheten och utanför är det ovanligt tyst. Staden har ännu inte vaknat. Solen har nyligen gått upp och gör mig sällskap medan jag bröstpumpar och äter frukost. Jag kan öva på franska, läsa bok, kolla igenom nattens nyheter, läsa bloggar, eller googla efter kunskap i godan ro och med vetskap om att jag inte kommer bli störd. Den här stunden är så skön att jag ibland utnyttjar den för länge och byter ut den mot sovtimmar. Men till slut blir det dags att gå och borsta tänderna. Kanske slänga in en tvätt så den är färdig tre timmar senare. Och lägga mig igen för att vakna av att bäbisen jag har hand om för natten vill ha mat igen. 
 
 
På kvällen har vi också hittat barnens rutin med att de sover efter omkring klockan sju. De vaknar upp igen av hunger först framåt midnatt som tidigast. Att ha fått förståelse för det underlättar otroligt mycket. När jag har nattat en bäbis där på kvällen kan jag slappna av och nästan låtsas som att jag är barnfri. Göra yoga, duscha, äta varm mat till middag, läsa bok, eller se något avsnitt av en serie. Men ibland smyger jag in och kikar bara litegrann på dem för de är som allra gulligast när de sover. På dagen tror jag det finns ett mönster att hitta för när de blir hungriga, men det är svårare att få kläm på. Vi har lärt oss att barnens gråt betyder olika saker: den ena bäbisen gråter för att den är helt övertrött, och den andra för att den är hungrig. Att ha förstått det gör det också så mycket lättare än att försöka mata en som bara vill få sova, eller testa att lägga en vars mage vrålar efter mat. Mer sinnesro och husfrid. 
 
 
Förra veckan tänkte vi ha en mer lugn hemma-vecka i kontrast till veckan innan, utöver en dagsutflykt till Nääs slott. Fixade ihop den Stora-att-göra-listan och fick bockat av en del från den. Men så skrev mamma att 17-åriga katten Elsa-Sara verkade bli sämre och jag behövde få åka dit och klappa och säga hej då. Och på fredagen följde jag (och en av bäbisarna) med till veterinären för att låta henne somna in. Vi grät och hade begravning på djurkyrkogården hos mina föräldrar. Det blev ännu en begravning detta år.
 
 
Denna vecka är inte heller så mycket mer inplanerat än en lunch och ett kalas. Barnen växer ur sina kläder, så vi behöver införskaffa fler kläder i storlek 62. Framförallt pyjamasar, försöker ha en pyjamas-på-natten-rutin. Ingen aning om det hjälper bäbisarna att förstå att det är natt, men det är ett bra tillfälle att få bytt kläder om inte annat. 
 
 
Och det får vara alles för nu. Ha en skön julivecka!
 

Begravning, dop, och midsommarhelgen

2023-07-21 07:52:00
Kalas och festligheter Min Dag
 
 
A funeral, our children's baptism, and Midsummer Eve
 
 
I juni begravdes min farfar. Räckte bara med att se min syster stå vid kistan inne i kyrkan för att jag skulle börja gråta. Vi hade med tvillingarna i kyrkan och det gick oväntat bra, fick se till att mata dem precis innan bara. Pappas kusiner som själva är tvillingar hamnade i bänkraden framför oss och sa att tvillingar är ju den bästa sortens barn. Begravningsakten var väldigt fin, med sånger som farfar hade tyckt om. 
 
 
I tåget ner mot graven noterade sällskapet bakom oss att det låg tvillingar i barnvagnen och sa något om att "ja, det är ju en del tvillingar i Haraldsson-släkten". Det var mer än vad jag visste, haha. Det blev ett fint farväl. Farfar passade på att gå bort när det är som mest blomsterprakt, vilket känns rimligt då han jobbade som florist och trädgårdsmästare. Men nu var det andra som fick göra kransarna och buketterna åt honom. Min kusin hade gjort ett hjärta av rosor från oss barnbarn (och barnbarnsbarn). 
 
 
En vecka senare var vi tillbaka i samma kyrka och församlingshem för att döpa våra tvillingar. Kvällen innan fick vi god hjälp av våra familjer att pynta och ställa iordning inför kalaset. Vi hade bjudit 90 pers (varav hälften var bara min släkt), och över 70 dök upp. Så det blev en del fix med att få iordning borden på ett bra sätt. Blev så otroligt rörd över att så många ville komma på deras dopdag. 💕
 
 
Vi hade fått hjälp av mamma, barnens moster, och barnens faster att baka tårtor, cheescakes, och kakor. Och hjälp av barnens farmor med barnpassning så jag kunde baka de veganska tårtorna. Det blev ett riktigt tårtkalas.
 
 
Min syster håller i sitt fadderbarns hand. 😍 Så liten hand i stor hand. Tvillingarna döptes i de klänningar som jag och Anton har döpts i, vilket jag tycker blev extra fint. Och i kyrkan där jag är döpt och konfirmerad.
 
 
Vi hade psalmen 832 (Sov du lilla) som vårt förstahands val, och Trygga räkan som andrahandsval. De hade ordnat så att församlingen sjöng Trygga räkan och att en tjej, med otrolig röst ska tilläggas, sjöng Sov du lilla efter att barnens hår hade blivit vått. Fick gåshud.
 
 
När gästerna fått i sig tårta tog vi oss an det stora presentbordet. Under hela dopet och kalaset var det andra familjemedlemmar som höll i och tog hand om tvillingarna, vilket var väldigt skönt så att vi åtminstone kunde umgås lite med våra gäster. Jag bar en byxdress som jag var nöjd över passade - kan fortfarande inte komma i en stor del av min tidigare garderob. Hursom, barnen fick så mycket fint! Blir många fina minnessaker för dem. Det var stor undran över vad som var i de där stora paketen under bordet (jag gissade på en trumma) - det var bord och stolar med barnens namn och födelsedetaljer som vikt och datum. Jag grät några gånger då jag blev rörd av fina verser folk skrivit i gratulationskorten. 
 
 
Efter att ha fått alla gäster att skriva i gästboken och vi fått hjälp med att städa lokalen åkte vi hem till mina föräldrar för att äta pizza. När pizzan låg i magen däckade alla i soffan. Bäbisarna var också helt slut efter allt kalasande.
 
 
Jag slängde upp alla presenter på vardagsrumsbordet - detta är bara omkring hälften. Som sagt fick de så mycket fint! Böcker, träpussel, gosedjur, matservis, en gunglama, tavlor med satellitbilder från dagen de föddes, kläder, mätstickor, och smycken. Tröjor, bestick, flaggstänger, och termosar med deras namn ingraverade. Träd som planterats någonannstans i världen. Och fyra fruktträd att plantera och som kan växa i takt med bäbisarna själva. Uppe i vänstra hörnet skymtar de festliga bodysarna bäbisarna hade på sig på dopet - de, vimplar med deras namn, och tavlor med info om deras namn som jag gjort fick bli våra gåvor till dem. 
 
 
Helgen efter dopet var det midsommarafton. Vi tog oss ut till Romelanda och midsommarfirandet på hembygdsgården i Lid. Tittade på familjer som dansade små grodorna och läste poängpromenadfrågorna utan att tävla. 
 
 
Bäbisarna hann bli hungriga när vi var där så jag fick skynda mig bort till bilen för att hämta nappflaskorna. 
 
 
Sedan hem till Antons mamma för att få sommarbål. Bäbisarna fick vara med och matas vid bordet. Vi hade med oss ett av deras babygym som vi lade i gräset så de kunde få sparka av sig i skuggan. 
 
 
När bäbisarna tog en efter-maten-lur käkade vi vuxna. Antons syster och sambo hade fixat så mycket goda grejer. Blev mätt. Avslutade sedan kalaset med jordgubbar. Såklart. 
 
 
En bild med kisande ögon. På midsommardagen tog vi oss i väg till Orust för att fira min systers födelsedag i efterhand. Passade på att kika på deras hus som de bygger om. Har hänt otroligt mycket sedan vi var där senast någon gång innan bäbisarna föddes. Det blir stort och väldigt fint. Vi fick med oss ett första lass till sommarstugan också och bäddade sängarna innan vi åkte tillbaka hem. 
 
 
Stora lasset gick dagen efter. Bilen blev full. Knôkad. Av mestadels bäbisgrejer. Har för mig att jag och Anton kunde fylla en bil själva när vi åkt upp tidigare år, så vette tusan hur detta gick. Kanske att vi har en något större bil nu, eller är mer rutinerade på vad som faktiskt används i sommarstugan. 
 
 
Passerade både ko och gäss som gick på vägen. Att hänga i sommarstugan verkade bäbisarna tycka om, de klagade inte alltför mycket i vart fall. Eller inte mer än vanligt, då. Annars gjorde vi väl det vi brukar när vi är där. Anton klippte gräset, jag lyssnade på sommarprat och plockade blåbär. Tittade på reguljär tv. Badade i havet (en gång). Promenerade i naturreservat. Drack te i de blommiga tekopparna. 
 
 

Vecka 29; nytt sömnrekord och hemmafix

2023-07-18 13:55:08
Veckorapport
 
 
Week 29; new sleeping record and home decorating
 
 
I natt har min sömn slagit rekord. Sex timmars sammanhängande sömn fick jag. Bäbisen jag hade hand om i natt sov väl säkert åtta timmar själv - hade jag vetat det hade jag gått och lagt mig tidigare. Otroligt lyxigt. Vi var dock uppe 03:30 för att äta, men gick och lade oss igen ungefär en timme senare. Anton fick desto mindre sömn för den andre bäbisen håller stenhårt i sitt äta var tredje/fjärde timma-schema. Vi har flyttat över dem till spjälsängen och de har sovit där skavfötters i kanske en vecka nu. Ett av våra babynästen började bli lite väl trångt, och jag blev orolig att det skulle kunna hämma tillväxten för bäbisen. Var förberedd på att det skulle komma klagomål på att sova på nytt ställe, från vad jag har hört från andra att det kan bli, men det har gått lite väl smidigt. Lyxigt att kunna breda ut sig i sängen igen. Trist dock att inte kunna pussa på dem precis innan jag somnar. 
 
 
Förra veckan hade vi något inbokat varje dag. Vårdbesök eller besök här hemma. Kul att kunna träffa och umgås med andra, även om tre fjärdedelar av min hjärnkapacitet går åt till att hålla bäbisarna nöjda och vid liv. Vi besökte även min farmor tillsammans med pappa och mamma, och vi tog ett foto med fyra generationer vilket jag önskat mig. Vill skriva ut och sätta upp det på väggen. 
 
 
Denna vecka är desto lugnare. Ser till att få fixat saker här hemma. Tavlor har kommit upp på väggarna. Har röjt i kökskåp. Vi behöver få iordning i garderoberna - i en garderob i hallen står till exempel bara en massa pappkassar intryckta. Verkar bli en dagsutflykt med mina föräldrar i veckan. Annars ska vi väl bara vila och ta det lugnt. Kanske därför bäbisarna vilat så mycket igår och idag, de tar igen sig från förra veckan. 
 
 
Det har regnat och regnat och åskat. Nu verkar det bli uppehåll i några dagar, men lite blåsigt och är inte så jättevarmt. Och denna väderleksbeskrivning får avsluta denna veckorapport. Ha en strålande fin vecka! 
 
 
 

Vecka 28

2023-07-12 07:19:42
Veckorapport
 
 
Week 28
 
 
Vi har kommit hem igen efter att ha hängt i sommarstuga i två veckor. Med två billaster fick vi med oss allt vi trodde oss behöva, och har konstaterat i efterhand att vi har använt typ allt vi tog med oss så inget släpande var i onödan. Vi lyckades bada i havet en gång, och jag tog med mig en av bäbisarna ut och plockade blåbär. Köpt Sundborn punsch från glassbilen och det är den bästa glassen jag vet, den verkar vara tillbaka för försäljning igen efter att ha varit borta några år. Vi vandrade i ett naturreservat med mina föräldrar, barnens farmor, och barnens kusins familj. Hade Annie med familj över på besök en dag; det blev spring varv efter varv runt huset och lunchkäk utomhus. Barnens farmor bodde med oss ett tag och det var otroligt lyxigt att kunna få avlastning och lagad middag varje dag.
 
 
Ett åskoväder med hällregn har precis dragit in, och jag undrar vad bäbisarna kommer tycka om åska. De har inte varit med om det än. Men de verkar sova på just nu, och jag borde också gå och lägga mig så jag hinner få någon timmes sömn innan nästa matning. I natt har vi matat runt midnatt och runt halv fem. Vi sitter i mörkret och matar för att försöka få dem att förstå att nu är det natt och då borde vi egentligen sova. Har inte kunnat utvärdera än om det funkar eller ej, haha. De har fyllt fyra månader nu (men 2,5-3 månader rent biologiskt som en läkare sa häromdagen) och väger runt 5,5 kg var. Tänk va. Vi har varit föräldrar till de här små (men tunga!) knytena i fyra månader. Otroligt. Tittade på bilder från när de var nyfödda igår och de var så små så små och det känns som så längesedan samtidgt som det känns som att det var för en vecka sedan. 
 
 
Startade den här veckan med två olika vårdbesök. Lyckats ta oss in till Sahlgrenska och tillbaka. Passerade flera krockolyckor på motorvägen hem och det kändes läskigt. Såg en mamma stå bredvid sin krockade bil med ett litet barn i famnen, huga. För oss består väl resten av veckan att tvätta all sommarstugetvätt och att ha familj och vänner på besök. Det ska regna och vara molnigt enligt min väderapp så det blir passande aktiviteter.
 
 
Okej nej nu behöver jag gå och försöka vila lite. Ha en fin sommarvecka hörrni. (Edit: hann knappt lägga huvudet på kudden innan bäbisen jag hade hand om inatt blev hungrig. Typiskt.)
 





Juni - en sammanfattning

2023-07-04 16:47:39
Månadssammanfattning
 
 
 
June - a summary
 
 
Här finns sammanfattningarna för februarimars, april & maj.    
 
 
Månadens sysselsättning
Fixa det sista inför barnens dop. Ha dopkalas. Sortera presenterna. Och som vanligt bara se till så de små liven håller sig nöjda. 
 
 
Månadens tv-serie
Gift vid första ögonkastet - otrolig säsong ändå väl? Var riktigt orolig efter förra årets missmatchningar, men i år verkar de ha lyckats över förväntan. Tycker också alla deltagare verkar så vuxna och diskuterar igenom saker och är transparanta. Ina <3 Bruce har jag också sett, den var gullig trots att jag inte alls har den relationen till Bruce Springsteen men skulle för mig själv kunna översätta det till att vara ett Håkan Hellström-fan.
 
 
Månadens musik
Svenska barnvisor. 
 
 
Månadens poddar
Flashback forever som alla andra månader. Även börjat lyssna lite på Kafferepet som läser upp historier som är för bra för att vara sanna och som deras lyssnare skickat in - lite lagom och lättsamt för min förälder-till-nyfödda-hjärna. Hade velat börja lyssna på Sommarpraten men det får bli ett juli- och augustiprojekt.
 
 
Månadens youtube
Utöver yogapass (som jag kanske får till 1-2 gånger i veckan i genomsnitt) har jag tittat på några av Emil Hansius videor. Han har också nyligen fått tvillingar vilket är kul att följa, samt att jag tycker han verkar vara en vettig person och rimlig förebild för kidsen.  
 
 
Månadens godaste mat
Midsommarmaten. Färskpotatis. Lagade recept från Söndagspreppen denna månad också. 
 
 
Månadens sämsta
Farfars begravning. Inte hur det var utan mer att den ägde rum överhuvudtaget. 
 
 
 
Månadens bästa beslut
Åka upp till sommarstugan så att vi får känna att det är sommar på riktigt. 
 
 
Månadens app
Duolingo - övar i en kvart typ varje gång jag pumpar. Övar på franska, men även lite indonesiska. 
 
 
Månadens anteckning
Lista på vad vi skulle packa med till dopet. Lista på vad vi ville packa med till sommarstugevistelsen, och se till att vi får med allt hem igen. Det är babybrezza, amningskudde, sovnästen, skötbädd, tvättlappar, babygym, barnvagn, flytande alvedon, babykläder, bröstpump, och ångkokare. Puh!   
 
 
Månadens klädesplagg
Byxdress till dop och begravning. Tyvärr inga badkläder än. 
 
 
Månadens film
Blev inget filmtittande denna månad heller.
 
 
Månadens böcker
Sommaren av Elin Persson. Gav mig ett obehag ju längre fram i berättelsen vi kom. Om en sommar då 12-åriga Lea och den något äldre och utmanande Jelena blir bonussystrar. De utforskar tillsammans gränser och varandras kroppar. Gav den fyra av fem i betyg. Påbörjade Skuggkungen av Maaza Mengiste och har väl tagit mig de 100 första sidorna att komma in i berättelsen.
 
 
 
Månadens rutin
Verkar som att det börjar bli längre tid mellan matningana nu, i vart fall på natten, woho! Börjat förstå när bäbisarna vill lägga sig för natten och att det då gäller att lägga sig för att inte missa chansen för fyra-fem timmars ostörd sömn. Samt fått rutin på att besöka folk, vad vi behöver packa. Krävts att vi har glömt bröstpump och blöjor för att inte göra om det. 
 
 
 
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0