10 vanliga frågor om bäbisarna och föräldraskapet

2023-06-16 09:10:33
Graviditet / bäbisliv
 
 
10 questions about the babies and being a parent
 
 
Vi får bra och intressanta frågor av folk, som jag tänkte dela med mig av. Håll i hatten och håll i nappen, nu kör vi!
 
 
HUR KÄNNS DET ATT VARA FÖRÄLDER?
Mycket svår fråga att svara på tycker jag, kanske för att jag inte har känt efter riktigt. Det är ett heltidsjobb. Nej, det är ett dygnet-runt-jobb. Det är en ny vardag. Det är en liten varelse att ta hand som är oförmögen att ta hand om sig själv, eller ja två då i vårt fall. Det är någon som ler mot mig när de ser mig, om hen inte är hungrig och upprörd. Det är starka instinkter och kärlekskrafter som jag inte kan styra. Det är en konstant oro (andas du?) och mycket ett liv i nuet.
 
 
ÅH TVILLINGAR, FÅR NI DUBBLA FÖRÄLDRADAGAR DÅ?
Nej, vilket irriterar mig då vi känner att båda föräldrarna behöver vara hemma för att inte någon av oss ska typ gå in i väggen (70% större risk för tvillingföräldrar enligt en norsk studie). Föräldradagarna förbrukas snabbt av två hemmavarande föräldrar, dessutom behöver vi skaffa dubbla uppsättningar av mycket vilket blir dyrt. Vi får 180 dagar extra utöver de 480 dagar som alla med enlingar får. Hade vi fått två enlingar födda samma år (vilket ju är en möjlighet) hade vi ju fått 480 dagar två gånger. Det politiska argumentet emot är typ att tvillingföräldrar inte ska kunna vara förädralediga längre tid än enlingsföräldrar, det blir ju orättvist då. 🙃 
 
 
SER NI SKILLNAD PÅ DEM?
Ja, och det tycker jag vi har kunnat göra sedan de föddes. De är också olika i personlighet, det upplevde jag att de var redan inne i magen. Vi har några kännetecken som vi brukar nämna så att andra också kan veta vem som är vem. 
 
 
FÅR JAG LÄGGA UT BILDER PÅ DEM?
Helst inte än så länge. Vi har ännu inte bestämt oss i frågan om bilder på barnen i sociala medier. Letar argument för och emot. "Alla andra" lägger ju ut bilder på sina bäbisar och barn, och det är väl okej och upp till var och en att bestämma. Även om våra bäbisar ju är de gulligaste som finns och resten av världen bara borde få ta del av deras söthet. 😍 Börjar dock känna att det finns något jag vill skydda dem mot. Att deras googleträffar ska vara deras egna att skapa. 
 
 
FÅR NI SOVA NÅGOT?
Det tycker jag ändå. Gäller att sova när de sover bara. Blir inga längre sovstunder och det varierar mycket, från 1 timme till 4 timmar. Går oväntat bra att sova lite hackigt. I början var det tufft med en ny omställning, men nu tycker jag att jag har vant mig. 
 
 
AMMAR / BRÖSTPUMPAR DU?
Ammar när jag känner för det, men det kanske blir någon eller några gånger i veckan bara. En av tvillingarna föredrar flaska, men den andra kan tycka att det går an att bli ammad. Annars bröstpumpar jag, mest för att vården ivrat för hur bra mammans bröstmjölk ska vara för barnet. Utöver det får de ersättning. Hade ingen stark åsikt om hur vi skulle göra mer än att det vore bra om Anton kunde hjälpa till att mata åtminstone emellanåt. I och med att barnen sondmatades första månaden fick vi aldrig in någon amningsrutin heller, och jag började bröstpumpa redan andra dagen efter deras födsel. Smidigt att kunna vara flexibla med både flaska och amning tycker jag.
 
 
HUR GAMLA ÄR DE?
Tre månader nu. De är födda i mars.
 
 
HUR LÄNGE SKA NI VARA FÖRÄLDRALEDIGA? ÄR BÅDA HEMMA?
Båda föräldrar är hemma, och det är otroligt skönt. Vi tänker fortsätta såhär så länge det är ekonomiskt möjligt för oss. Tar inte ut så många föräldradagar än, vi kunde vabba hela första månaden samt fick ut pengar från vår gravidförsäkring för sjukhusvistelse. Någon gång efter att de har fyllt ett år får de väl börja på förskola dock. För att försvara vår SGI kommer vi behöva ta ut fem föräldradagar i veckan efter att de har fyllt ett år, och då kommer dagarna bli tvingade att förbrukas om vi ska kunna vara hemma.
 
 
VAD HAR FÖRVÅNAT DIG MED ATT BLI / VARA FÖRÄLDER?
Att det var matning var tredje timme, dygnet runt, den första månaden. Vet inte vad jag hade förväntat mig, men blev överraskad. Att jag kunde bli avundsjuk på sjukhuspersonalen som fick hålla mina barn och umgås med dem även när jag inte var med - besökte bäbisarna en dag och då höll en sköterska i en av våra bäbisar efter vägningen och en rädsla för att mina barn skulle knyta an till andra kvinnor kom över mig. Alla instinkter och försvarsmekanismer som satts igång. Att jag hinner läsa böcker och har mer ork än vad jag trodde jag skulle ha. 
 
 
ÄR DET KUL ATT VARA FÖRÄLDER?
Oftast. Speciellt när de sover, haha. Då är de som gulligast. Det är kul och fascinerande att få följa utvecklingen, från att de inte kunde göra något själva utan allt var på ren reflex till att de nu börjat le och är på väg att upptäcka att de har armar och ben som de kan styra. Det är kul att få se vilka egenskaper och gener de har fått från oss föräldrar. Det är jobbigt när de uttrycker missnöje och allt vi gör verkar vara fel, har fått börja säga att nu behöver jag få ta en paus från den här tvillingen så du får ta över. Det är kul att få vara med om det här med min bästa vän. 
 
 

Vecka 24

2023-06-14 11:42:00
Veckorapport
 
 
Week 24
 
 
De varma och soliga dagarna fortsätter. Hänger emellanåt på vår balkong med markisen utfälld. Skönt att kunna fixa skugga när det blir över 30°C i solen. Vi har inte inrett balkongen mer än med lite växter och en bänk att sitta på. Vi har lite planer men inte fixat något av det än. Blev lite roligare med växterna i vart fall. Ett fikonträd och en stor tomatplanta, resten är olika örtväxter. Anton fick alltihop i födelsedagspresent.
 
 
Bäbisarna verkar klara värmen bra. De snarare njuter av den. Vaknar upp svettiga ibland, men det verkar inte bekomma dem utan fokuserar bara på att få oss föräldrar att förstå att de vill ha mat NU. Jag har börjat sova i bara påslakan, blir alldeles för varmt med täcke.
 
 
Vi har varit på 3-månadersbesöket hos BVC. Bäbisarna väger snart 5 kg var, vilket märks då det är tyngre att hålla dem. Växer så det knakar! De första kläderna i storlek 44 har vi lagt undan, och behöver göra det med storlek 50 också. Känner mig dock nostalgisk och sentimental kring kläderna de burit, så det tar emot. ♥ De fick också sina första vaccinsprutor och jag blev så ledsen när de fick ont. Det brast i mitt hjärta.
 
 
I fredags var vi på farfars begravning. Tvillingarna fick vara med. Grät en del. Skrattade en del. Svettades en del. Min faster sa att nästa helg blir det roligare träff i kyrkan när tvillingarna ska döpas. Påminnelse av döden och firande till livet på ungefär en veckas mellanrum.
 
 
Jag hann förresten göra färdigt vimplarna med barnens namn förra veckan. Hann även baka några tårtor och småpyssla när vi hade barnens farmor på besök i helgen och vi fick hjälp med barnpassning. 
 
 
Just nu sitter jag med ett sovande barn i bärsele, men tror det snart är matdags igen. Verkar så till och med. Okej det får vara allt för nu. Ha en fortsatt fin vecka! 
 
 

Vecka 23

2023-06-06 18:32:00
Veckorapport
 
 
Week 23
 
 
Sommaren kan väl ha räknats anlänt nu? Varit över 20°C i flera dagar nu. Vi går ut på promenad varje dag. I ur och skur, även om det börjar bli längesedan nu som det regnade. Hälsar på kanadagåsen och ankorna som fått ungar uppe vid dammen. Säger till gåsmamman att här i vagnen ligger mina bäbisar, de är inte lika fjuniga men ungefär lika gulliga som dina. Jag sitter en stund på balkongen varje dag, men oftast blir jag inkallad igen av en hungrig bäbis. Säger till mitt barn att det är bra att du kallade in mig så att jag inte lyckas bränna mig. Vissa dagar gör jag yoga där med markisen utfälld för att få lite skugga och inte bli alltför svettig. Många nätter somnar jag medan jag matar en av mina bäbisar. Vaknar av att bäbis säger till och upptäcker att nappflaskan åkt ur munnen och hamnat någon annastans. Här fås ju ingen mat säger bäbis, jag äter väl inte med pannan heller. Vaknar med öm nacke. Någon dag kommer jag väl få nackspärr.
 
 
I helgen hade vi besök från både USA, Stenungsund, och Stockholm. Med andra ord var Pigge, Katta, och Wille (och hennes kille) här. Bäbisarna ville vara med och höll sig vakna en längre stund (eller hade svårt att komma till ro). Det är fint att kunna träffa folk igen, och att kunna ta oss till platser. Känner mig inte längre lika isolerad. 
 
 
Idag har vi "firat" nationaldagen med att åka ut till havet. Åt jordgubbar och tittade på alla modiga som hoppade i vattnet trots den något kyliga blåsten. Glömde kvar all packning på en bänk vid den stängda kiosken vilket vi upptäckte när vi kom hem. Anton fick åka tillbaka. Mycket att tänka på. Får väl vara glad för att åtminstone barnen kom med i bilen, haha.
 
 
I resten av veckan väntar kalas och begravning. Inte på samma dag dock. Och att få hjälp att passa bäbisarna så vi kan baka och fixa inför dopet. Är så tacksam för alla gånger vi får hjälp. Vet inte hur vi hade klarat oss annars.
 
 
Vaknade upp från min korta tupplur förut av att en av bäbisarna lät. Så nu sitter jag och väntar på att ett barn ska vilja ha mat. Flaskorna preppade bredvid mig i soffan, men barnet verkar sova vidare i sitt näste. Falskt hungeralarm? Kanske att jag hinner göra något mer jag tänkt. Få strukit något från min mentala att-göra-lista Som att fortsätta med vimplarna med barnens namn jag gjort som dekoration till dopet. Tänk om jag hinner det. Wow i så fall. Ha en fin vecka, vettja!
 

April och maj - sammanfattningar

2023-06-04 13:33:00
Månadssammanfattning
 
 
 
April and May - summaries
 
 
Hann aldrig med någon sammanfattning för april så den kommer här tillsammans med maj. Ett av mina barn sitter nöjt framför mig i babysittern (men kan tröttna vilken minut som helst) och det andra barnet ligger och sover, så tänker att jag får passa på. EDIT: barnet kände sig färdigt med babysittern och det andra barnet vaknade, så får ge det en ny chans såhär sex timmar senare. EDIT 2: Fick ge upp även förra gången för bäbis kom inte till ro plus att vi fick besök, och ger det en ny chans nu två dagar senare med en bäbis i babysitter och en sovandes - håll tummarna att jag ska få gjort klart denna gång. Här finns sammanfattningarna för februari och mars.  
 
 
Månadens tv-serie
April: Tittade inget på serier vad jag minns. Såg ett avsnitt av Pippi Långstrump för nostalgi.
Maj: Ointressant nog samma svar som ovan. Har fortfarande ambitionen att se senaste Bäst i test-säsongen och Händelser vid vatten. 
 
 
Månadens musik
April: Blev tipsad av Anna om att Håkan släppt nytt album och jag lyssnade igenom nästan hela. 
Maj: Själv sjungit olika låtar och visor för barnen när jag matar eller ska få dem att sova, än vad jag lyssnat på musik. Blir allt möjligt från Sov du lilla videung till Love is all around. Roar mig med att byta ut namn eller andra substantiv i sångerna till barnens namn.
 
 
Månadens poddar
April: Som vanligt Flashback forever. Försökte mig på Spanarna i P1 och NomoFomo-podden men de kändes båda alldeles för smarta för min sömnbristhjärna.
Maj: Gick tillbaka till att bara lyssna på FF.
 
 
Månadens youtube
April: Något avsnitt av Therese Lindgren som jag satte på i bakgrunden för att jag tänkte att ett av mina barn skulle bli lugn av att höra röster medan jag gick iväg på typ toa. Annars yogasessioner.
Maj: Yoga. 
 
 
Månadens godaste mat
April: Minns inte vad vi åt, mer än cheesecaken vi fick av mamma kring påsk. Med oreo-botten och aprikossås. Så otroligt god. Förknippar den med att läsa högt ur vår bok med deckargåtor.
Maj: All mat vi blivit bjuden på hemma hos folk då vi börjat packa med oss barnen i bilen och göra besök. Lagade recept från Söndagspreppen en vecka, blev så otroligt gott allting och skönt att redan ha bestämt vad som ska ätas nästkommande dag. 
 
 
Månadens sysselsättning
April: Mata - först med sond sedan gå över till flaska. Pumpa. Natta. Byta blöjor. Sova. Väga bäbisarna och rapportera till neonatalavdelningen. Hitta rutiner. Fira Antons födelsedag.
Maj: Tappa rutiner och hitta nya. Småpyssla och delegera ut uppgifter inför dopet. Se alla soluppgångar då vi ofta har en matning då.
 
 
Månadens sämsta
April: Dödsfall i släkten och att jag och Anton blev sjuka.
Maj: Farfar somnade in och jag hade mjölkstockning (herregud så ont det gör, rekommenderar ej, tack och lov gick det över efter en eller två dagar). 
 
 
Månadens bästa beslut
April: Be om hjälp med barnpassning när vi var sjuka. Och testa att springa 2 km - det gick! Få börja gå ut med barnvagnen!
Maj: Börja ha barnen i babysitters, och våga ge oss iväg för att besöka folk.
 
 
Månadens app
April: Mobilspel och facebook. Så otroligt tidsdödande appar, men med facebook har jag åtminstone fått något tips på hur trösta bäbis, eller hur andra tvillingfamiljer löst olika situationer.
Maj: Gav mig själv stopp från mobilspelet för att jag satt uppe och spelade istället för att typ sova. Övergick till att jag övar franska i Duolingo-appen istället, vilket känns som ett bättre tidsfördriv.
 
 
Månadens anteckning
April: Började skriva ner hur mycket mjölk som kommer efter varje pumpning för att få koll på hur mycket det blir på en dag - därav vet jag att mjölkstockningen berodde på en period av oregelbundet pumpande pga tyckte det var så tråkigt och ibland stressigt att hinna med. Ingen hade berättat för mig att det kunde bli sådan konsekvens.
Maj: Ett excelark med lista om vilka som är bjudna till och tackat ja till att komma på dopet.   
 
 
Månadens klädesplagg
April: Bekväma och funktionella. Tröjor med dragkedja.
Maj: Shorts och linne. Äntligen! Samt få tillfälle att klä upp mig inför kalas - woho! 
 
 
Månadens film
Blev inget filmtittande dessa månader heller.
 
 
Månadens böcker
April: Gatan av Ann Petry - gav den 5 av 5, mästerligt skriven om svarta amerikaners liv och öde på 1940-talet beskrivit genom livet på en gata i Harlem. När de första sidorna består av beskrivelsen av en vinds framfart och skrivet på ett så intressant sätt kan det inte bli annat än toppbetyg. Simmarna av Julie Otsuka som fick 4 av 5 betyg och berättar om stammisarna på ett simbad och hur de alla reagerar den dagen en spricka uppdagas på bassängbotten, övergår sedan till att handla om dementa Alice (en av simmarna) och hennes relation till dottern. Fint skriven.
Maj: Lucky Lada och jag av Maria Maunsbach - gav även denna högsta betyg, det var en toppenbok att läsa medan jag bröstpumpade och gjorde att jag kunde längta till nästa pumpning. En berättelse om en flickas, och senare ung kvinnas, uppväxt i skånska Höör där vi får bekanta oss med ortens olika karaktärer och kvinnans upptåg under uppväxten genom tillbakablickar och mammans historieberättande. Skrivet med humor och ett lättsamt och samtidigt detaljrikt språk. de av Helle Helle som jag gav 2 av 5 i betyg då jag aldrig kom in i språket eller hängde med på vad som hände. Har läst andras recensioner för att förstå vad alla andra tycker är så bra med den, och för en del verkar det ha krävts omläsning för att få riktig glädje av historien. Inget min förälder-till-nyfödd-hjärna klarar av just nu.
 
 
Månadens mest lästa inlägg
 
 
Månadens rutin
April: Få kläm på att komma ut med barnvagnen - mata, ta på kläder för utomhusvistelse, få med mat till bäbisarna och vatten till föräldrarna, bädda ner i vagnen, få ner vagnen i delar nedför trappan, promenera. 
Maj: Förstå att barnen vill börja vara vakna några stunder på dagen och bli stimulerade. Även få till rutiner för att åka på besök - få med blöj- och klädbyten samt mat för minst två matningstillfällen. 
 
 
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0