Sjuka veckan

2013-01-30 13:35:57
Min Dag
Jag har varit något så alldagligt som sjuk ett tag nu. Vet inte riktigt vad det kan vara, antingen är det något svårare förkylningsvirus eller så är det influensa. Emelie smittade ner mig under helgen och nu är även pappa smittad. Känns skönt att vara på bättringsvägen i vart fall. Vitlök och c-vitaminer gör susen, kan jag meddela!
 
Har varit både varm och kall, haft ont i öronen och halsen (börjar släppa nu, gud så underbart), haft huvudvärk och rethosta. Jag försöker tänka att det är en av kroppens försvarsmekanismer. Som att kroppen höjer temperaturen (då man får feber, fast jag får inte riktigt feber utan något mildare) för att döda bakterier och virus. Blir lättare för mig att uthärda det då, när jag vet att det är för en god sak och att det kommer göra mig bättre.
 
Försöker att inte ta några tabletter förutom halstabletter (som jag inte tycker hjälper så mycket ändå) för att jag tror att kroppen är rätt bra på att klara av viruset själv. Dessutom är huvudvärk och dylikt en indikation på att något inte stämmer i kroppen och jag tycker det är bättre att lösa problemet än att bara dämpa det. I mitt fall brukar huvudvärken minska om jag dricker vatten, sover eller äter något. Hjälper inte det kan jag överväga att ta en tablett
 
Mår som sagt bättre nu men vet inte hur jag mår imorgon så jag har tagit ledigt då med och hoppas kunna jobba på fredag. Det var så typiskt att jag skulle bli sjuk just den här veckan för jag hade blivit bokad för jobb hela veckan. Vanligtvis brukar jag vara ledig någon dag i veckan.
 
Hoppas ni är friska och mår bra i vart fall.

15 minus

2013-01-23 21:35:00
Min Dag Tankar Och Funderingar
Denna vintermorgon låg temperaturen på 15 minusgrader. Sådär kallt att en känner hur slemmet (eller snoret) i näsan fryser till is, vilket är en väldigt ovan och kylig känsla. Och att käkmusklerna stelnar till och det blir en aning svårt att prata.
 
Jag tog mig i vart fall till jobbet på cykel, som vanligt. Och om ni undrar om det var kallt så kan jag meddela att jag inte frös nämnvärt. Bara det där snoret i näsan som frös till is när jag andades in och sublimerades (eller smältes, kanske lite av båda) när jag andades ut som påminde mig om att det var riktigt kallt ute idag. Och att jag hade så mycket kläder på mig, som två par vantar och en fleecetröja under min vinterjacka. Då blir det inte så himla kallt.
 
Och känslan att få komma in i värmen på jobbet, ta av alla kläder och känna mig pigg trots att klockan är halv åtta på morgonen och var hur trött som helst när jag lämnade hemmet. Den är härlig. Så härlig. Ni borde prova.

Same Love

2013-01-23 12:00:00
Dagens låt
En låt vars text är så himla, himla viktig. En text som handlar om allas rätt att få vara kär i vilken person som helst. Det är så sorgligt att sådant här fortfarande måste kämpas emot.
"A world so hateful some would rather die than be who they are."
Kärlek är kärlek är kärlek. Är alltid så himla fint.
 Macklemore & Ryan Lewis ft. Mary Lambert - Same Love
 

Mitt livs första massagebesök

2013-01-22 20:43:00
Min Dag Tankar Och Funderingar
Igår var jag på mitt livs första massörbesök. Och ja, jag fick massage. Jag fick massage och lyssnade på lugnande musik. Jag är dock dålig på att slappna av helt. Kroppen var avslappnad och kändes lealös men i huvudet fanns det ungefär hundra tankar, så som det brukar vara för mig. En del tankar handlade om med vilka ord jag skulle kunna beskriva upplevelsen att bli masserad och att det skulle vara intressant att testa sådan massage där massören barfota går på ens rygg.
 
Efteråt kändes kroppen så märklig. Så len och mjuk, som ryggen inte riktigt fanns. Den existerade inte på det sätt jag är van vid. Är van vid att känna att den bär upp mig, men mellan huvudet och benen fanns ett ingenting, fast ändå något, något som var alldeles mjukt. Tänkte att det är såhär en nyfödds rygg måste kännas. Alldeles utan någon stelhet eller krämpor. Det var som om att ryggen helt hade glömt av att den hade burit upp mig i mer än tjugo år och allt vad det innebär. Väldigt märklig känsla.
 
Som dock inte varade så himla länge för jag trampade ner i ett snötäckt dike jag inte hade upptäckt och ryggen vaknade till liv igen och mindes att den faktiskt tillhörde mig och tog en del av stöten för att jag inte skulle ramla omkull. Och då var alla de där värkarna i ryggen tillbaka. (Vill förtydliga att jag inte har problem med ryggen eller har så himla ont i den, bara de där vardagliga känningarna jag tror alla mer eller mindre bär på.)
 
Medan jag blev masserad tänkte jag också på att det vore ju underbart att få en sådan där massage varje morgon när man vaknar och lyckas få ryggen att tro att den är en del av en alldeles nyfödd person. En annan tanke som dök upp var ifall massörer får ont i muskler och leder av att massera andras muskler och leder hela dagarna. Fick en aning dåligt samvete för att jag eventuellt bidrog till massörens försämrade rygg och armmuskler. Jag försökte trösta mig med att det säkert ingick i utbildningen att lära sig de rätta arbetsställningarna så att framtida värk kunde minimeras.

Thrift Shop

2013-01-21 08:00:00
Dagens låt
Den låt jag lyssnar på allra mest för tillfället. Mest för att den gör mig på bra humör.
Gillar saxofonbeatet (säger man så?) i bakgrunden speciellt mycket. Och att det kanske är världens första raplåt som handlar om att spara pengar och inte om att spendera dem på dyra bilar och guldtänder. Thrift shop betyder för övrigt second handaffär.
Macklemore & Ryan Lewis ft. Wanz - Thrift Shop
 
 
 
 

Les Misérables

2013-01-20 18:58:00
Filmer Min Dag
Jag träffade Wille idag. Jag bjöd henne på lunch och köpte popcorn och hon betalade biobiljetterna till Les Misérables, en dramamusikal om vilken jag visste ganska lite innan jag såg den idag. Jag har inte sett några föregångare och har därför inget att jämföra med, men jag tyckte Tom Hoopers version var strålande och berörande.
 
Jag gillar för det mesta musikaler över lag. Speciellt de som innhåller pampiga, majestätiska och mäktiga musikstycken och mäktiga röster som ger gåshud. Och det gör sannerligen Les Misérables. När hela den revoltära gruppen framför "Do you hear the people sing" går det inte att inte beröras.
 
Här och där rullar tårar nerför min kind. Speciellt många i slutet och kanske därför väntade personalen så länge med att tända lamporna, för att man skulle få tid att torka bort de största tårarna. Att sedan på väg ut få möta andra människor med rödgråtna ögon och veta att även de har berörts, kanske inte av samma anledningar eller under samma scener som jag, men ändå av samma film. Det är något fint i det. Att känna någon slags gemenskap med främmande människor som man inte känner eller kommer att träffa igen och med vetskapen om att vi precis delat en upplevelse tillsammans, fast ändå var och en på sitt håll.
 
Tom Hoopers Les Misérables är lite mer än 2,5 timmar lång. Jag var medveten om det innan jag såg filmen och tänkte att det någon gång under filmvisningen skulle bli långtråkigt och att jag skulle börja fundera på vad klockan var och hur lång tid det egentligen kan vara kvar. Men det hände aldrig. Alltigenom var det något som höll det hela levande, som höll en kvar i berättelsen och det är i högsta grad imponerande.
 
Gå och se den, helt enkelt!

Onsdag 16 januari

2013-01-18 12:00:00
Ett foto i timmen
08. Vaknade och utanför såg det ut såhär. Vackert vinterlandskap.
09. Åt frukost och läste bok. Min frukost bestod av ett glas juice, a-fil (ekologisk) och hemmagjord müsli.
10. Satt i soffan och läste ut boken. Klappade den här sköldpaddan då och då. Hon lade sig i mitt knä medan jag läste, det är himla mysigt.
11. Redigerade bilder, läste bloggar, lyssnade på musik och surfade runt lite.
12. Åt lunch, vilken bestod av gårdagens rester av spaghetti och köttfärssås och ett glas juice.
13 till 14. Spelade sims. På bilden: ett hus som jag byggde en gång och som är nästan helt i vitt och med många fönster
15. Började göra mig iordning. Bytte hemmakläder till byxor och t-shirt till exempel.
16. Körde mig själv till bussen. En aning konstig vinkel på kortet, jag vet.
17 till 18. Fikade med fina Elsa i Kungälv. Pratade om livet och dess tankar.
19. Åkte hem igen.
20. Läste bok och lyssnade på podcast, inte samtidigt dock. Värvets intervju med Jessica Gedin är så himla, himla bra!
21 till 22. Tittade på Eskil när han lekte med mattan och läste mig sedan till söms.
 

Isbjörnar

2013-01-17 11:00:00
Konsumtion
 
 
 
Häromdagen var jag inne på NK för att titta på vad som fanns på deras realisation. Jag hittade en isbjörn med en liten svans.
Och en till.
Både jag och Patrik gillar djur, så jag tänkte att de här isbjörnsmuggarna blir finfina att dricka te eller juice ur när vi flyttar ihop. Muggarna kommer för övrigt från Kinto.
 
 
 

Julgransplundring och årets första semlor

2013-01-16 11:44:00
Min Dag
Igår togs julgranen ner och med den alla andra julsaker, som den här lilla julkulan. Fast i mitt rum är tomtarna kvar, jag tänker att jag ska ta ner dem någon gång i helgen.
Mamma bakade semlebullar.
Och så åt vi semlor som var ungefär så hemmagjorda de kunde bli med egengjord mandelmassa (utan mandel) och hemmagjorda bullar. Dessutom var de gluten-, laktos- och mandelfria. Så det går att äta semlor trots överkänsligheter. Himla bra.

A room with a view

2013-01-15 11:00:00
Böcker
Jag tycker så mycket om "A room with a view". Har fått rekommendationer om att även filmen ska vara bra, så jag tänker se den om inte alltför länge. Man får följa Lucy Honeychurch (älskar efternamnet, honungskyrka, åh) under hennes resa tillsammans med hennes kusin i Italien. Där förälskar hon sig i unga George Emerson som också bor på pensionatet tillsammans med sin far. Men efter en omständighet bestämmer sig kvinnorna för att lämna Florence och åka till Rom där Cecil Vynch och hans familj befinner sig.
 
Denna Cecil förlovar hon sig med. Hon tänker att hon tycker om honom, hon bestämmer sig för att hon tycker om honom. Men när familjen Emerson flyttar in i ett grannhus förändras det. Jag vek, för andra gången i mitt liv, ett hundöra i en bok för att komma ihåg ett citat jag gillade:
 
"It is obvious enough for the reader to conclude, 'She loves young Emerson'. A reader in Lucy's place would find it obvious. Life is easy to chronicle, but bewildering to practise, and we welcome 'nerves' or any other shibboleth that will cloak our personal desire. She loved Cecil; George made her nervous; will the reader explain to her that the phrases should have been reversed?"
 
Gillar främst den allra meningen. Den visar hela situationen och den förnekelse hon försöker hålla upp för sig själv. Så himla bra fångat av författaren, E.M. Forster. För att vara utgiven för första gången 1908 tycker jag att han är modern i sina tankar om kvinnan och dennes rättigheter. Man får reda på att Lucys mamma är emot att kvinnor skriver böcker eftersom det då tar tid ifrån att ta hand om hushåll och familj. På det sättet händelsen framförs tolkar jag det som att det inte var Forsters egna åsikt, utan att han snarare var emot sådant tänkande.
 
Alltjämt en fin liten historia med vackert språk.

One line art

2013-01-14 10:47:00
Allmänt
Så fantastiskt fint att kunna måla en bild med bara en linje. Quibe har gjort hur många fina som helst. Finns att kika på här.
 
 
 

Little women

2013-01-13 10:00:00
Böcker
"Little women" ("Unga kvinnor" på svenska) är Louisa May Alcotts mest berömda bok och en av alla de amerikanska klassikerna. Alcott levde under 1800-talet och var i vuxen ålder feminist och emot slaveri, något som återspeglas i boken och antagligen även hennes andra böcker (som jag ännu inte läst). Kvinnorna arbetar (främst med hemundervisning, att tvätta för människor i området och liknande), får ta plats och studerar (dock inga högre studier).
 
Berättelsen är delvis självbiografisk. Alcott växte själv upp i en familj bestående av fyra systrar och två föräldrar. Pojkflickan Josephine, eller Jo, är ett självporträtt. Hon får mestadels vara precis som hon är vilket oftast är det bästa för en person.
 
I stort handlar boken om de fyra systrarna March och om allt vad de hittar på och deras längtan efter att deras pappa äntligen ska komma hem från striderna under det Amerikanska inbördeskriget. Tankar om livet i litet och stort.
 
För övrigt trodde jag att deras hembiträde Hannah Mullet var mörkfärgad eftersom hon pratade liknande Jim i "Huckleberry Finns äventyr", men hon var tydligen från Irland.
 
 
 
 
 
 

Daniel

2013-01-12 12:00:00
Dagens låt
 
 
Bat for Lashes - Daniel
 

Trettondagsafton

2013-01-12 11:00:00
Kalas och festligheter
Förra lördagen var det trettondagsafton.
Och vi åkte hem till mormor och där träffade vi hela släkten.
Mormor har äpplen i sin gran. Det vill jag nog också ha i framtiden. Det är fint.
Vi åt pepparkakor med ädel- och brieost på. Gott.
Och så åt vi julmat. Äggost är något av det godaste. Långt senare drack de andra kaffe ur små, små koppar (jag dricker inte kaffe) och vi försökte äta upp Ris à la Malta:n. Det gick nog sådär.
Patrik var också med och efteråt åkte jag hem med honom och såg på en film vi blivit tipsade om, men som vi inte tyckte var i vår smak. Istället såg vi på några avsnitt Chuck.
 

Fredagsklämma och snöväder

2013-01-11 12:33:00
Min Dag
Idag är det fredag och jag verkar bli ledig. Har inte gjort något mer speciellt än att diska några svarta backar, fotat och gjort iordning lite inlägg.
Ute snöar det. Kortet ovan tog jag för sisådär två timmar sedan och nu är berget än mer vitt. Berget syns inte ens. Ja, så kan det bli.
Jag har satt upp håret med en klämma, för övrigt. En fredagsklämma. Det tycker jag är fint. Dock ser det ur som att jag har världens utväxt på bilden vilket jag omöjligt kan ha. Har inte färgat håret sedan jag gick i högstadiet om jag inte minns fel. Fel ljussättning, bara.
Oh well, ha en finfin fredag allihop!
 
 
 

Rörlampa

2013-01-10 17:15:56
Allmänt
Göra en lampa av ett rör - varför inte. Snyggt och enkelt. Tänkte jag skulle posta detta tipset här, så att jag lättare kan hitta det när jag ska flytta hemifrån sedan. Tänker mig att det kan vara fint i mitt framtida hem.
Beskrivning till hur man gör finns på Annaleena Leinos blogg.

Run to your mama

2013-01-10 10:00:00
Dagens låt
Vill ni lyssna på en lite annorlunda, men, i vart fall för mig, peppande låt medan ni löptränar? Varsågod!
Annars tycker jag den är peppande överlag. Och en aning svår att sitta still till. Kan ju inte tacka nej till en sådan låt.
 
 The Goat - Run to your mama
 

Ledig städrycksdag

2013-01-09 15:05:00
Min Dag
Har varit ledig idag och passande nog fick jag ett städryck. Det betyder att jag börjar städa, rensa, röja, slänga och fixa. Rycket höll i sig i ungefär tre-fyra timmar. Och som vanligt blir det väl ändå bara jag som märker någon skillnad. Men det är gott efteråt när det är gjort. När det är rensat någonstans, i något hörn och jag kan luta mig tillbaka och uppfyllas av någon slags tillfredställelse över att det är ordnat och fint.
 
Fick i vart fall rensat i badrumsskåpet där jag har alla mina duschprodukter. Slängde (källsorterade) massa gamla förpackningar och fick plötsligt plats att ställa in mina små flaskor (innehållande duschtvål och body lotion, så inga misstuppfattningar görs) jag har med mig när jag reser (vilket ju inte är så himla ofta, det är därför det är bra att ha en plats åt dem i skåpet).
 
Nu ska jag vara ledig återstoden av dagen.
Ha en finfin onsdag.
 
 
 
 

Secret heart

2013-01-09 14:07:36
Dagens låt
 
Feist - Secret heart
 

Always like this

2013-01-08 18:05:32
Dagens låt
 
Bästa bli-glad låten för tillfället.
 
Bombay Bicycle Club - Always like this
 

Ett år

2013-01-06 14:00:00
Allmänt Min Dag
I går kom mamma in i mitt rum med en skraplott och sa "grattis på ett-årsdagen". Jag blev genast konfunderad och började tänka igenom vad som skulle kunna få henne att uttrycka sig så.
 
Jag är ju absolut äldre än ett år, jag och Patrik har absolut varit tillsammans i mer än ett år (snart fyra!) och jag har absolut inte gått på någon diet och lyckats hålla den i ett år.
 
Så slog det mig. För ett år sedan blev jag ju godkänd på uppkörningen och fick därmed mitt körkort. Fick glädjetårar för att det var en sådan otrolig lättnad att bli av med hela körkortstagandet och allt vad det innebär. Jag hade minst sagt lätta steg när jag vandrade hem igenom Kungälv till Patrik. När jag sedan kom hem bakade min syster en grattiskladdkaka åt mig. Himla fint.
 
Så, ett år med körkort alltså. Jag är ännu inte ägare till en bil och vet inte om jag någonsin kommer att bli. Just nu klarar jag mig finemang på att cykla, åka kollektivt och låna mina föräldrars bilar om jag måste transportera mig med ett sådant fordon. I vilket fall är det skönt att ha tagit körkort och att jag kan och får köra bil när jag behöver.
 
Och för övrigt: Nej, jag vann inget på skraplotten.
 

Little things, december

2013-01-05 12:00:00
Just Little Things

Årets första träningsendorfiner

2013-01-04 19:21:00
Träningen
Har fått belöning i form av endorfiner och välmående. Älskar kroppens belöningssystem när jag har motionerat. Älskar att jag kämpar på fast det är tungt och efteråt mår så  bra att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Älskar att få röra på mig.
 
Idag har jag tagit årets första springtur. I dimman och fem graders temperatur. Och nej, jag har inget nyårslöfte om att börja ett sundare liv eller börja röra på mig mer. Jag tror inte på den sortens nyårslöften. Man kan inte förändra sina vanor över en natt, även om det är ett nytt år. Sedan jag i somras tränade efter ett träningsschema har jag byggt upp ett behov av att röra på mig. Sedan i julas någon gång har jag haft ett stort sug efter att få ge mig ut på en springtur men dåligt och kallt väder och kalas har stått i vägen. De flesta dagar har jag i vart fall gått ut på en promenad för att jag känt att jag annars kommer börja må dåligt och bli trött och grinig. Men så äntligen gav jag mig ut idag efter att ha hämtat hem min cykel som varit på lagning. Och fastän det var tungt och knappt gick att se längre än femtio meter framför mig på grund av dimman så var det alldeles underbart. När jag till slut kom hem och fick sätta mig.
 
 
 
 
 

The dreamer

2013-01-04 12:00:00
Dagens låt
 
 
Tallest man on earth - The Dreamer
 

Becca Stadtlander

2013-01-03 19:34:38
Konsumtion
Jag har hittat till Becca Stadtlanders fina illustrationer. Den översta med katterna skulle jag vilja rama in och ha på vägen, fastän det är ett kort. Korten finns att köpa på hennes etsy-sida.
Klicka på bilderna för källa.

Nyår 2012/2013

2013-01-02 12:00:00
Kalas och festligheter
Den sista dagen på året 2012 hade jag rosett i kragen. En nyårsrosett. Älskar att ha rosett knuten runt kragen.
Jag hade på mig en enkel klänningshistoria med en ärmlös skjorta under (för att få en krage) och svarta strumbyxor med ett bronsguldig rand på framsidan. På det kavaj. Knäppte jag kavajen såg det lite ut som att jag hade frack på mig. Nyårsfrack!
Nyår firade jag i Romelanda. Först hos en vän där vi åt mat och några dansade limbo. Jag försökte men är urdålig på det. Senare åkte vi vidare till en vän till mitt nyårssällskap och där stannade vi resten av året.
Vid tolvslaget fick jag den obligatoriska nyårskyssen från Patrik, några försökte tände en sky lantern (det som syns på bilden) och tre timmar senare var vi hemma hos Patrik igen för att dricka mjölk och sova.
 
 
 

Trädgården i december fotografier

2013-01-01 12:00:00
Foto

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0