Vecka 18

2019-04-30 08:18:00
Veckorapport
 
Week 18
 
 
 
Glad Valborg! I denna del av Sverige ska det vara soligt och varmt hela dagen. Så vi kan lämna paraplyerna hemma när vi ser på Cortègen. Det blir kul tror jag. Dock har jag sedan helgen känt en förkylning vara på gång. Kom dock på idag att jag glömt ta allergitabletter sedan i fredags, så hoppas det beror på det och inte är ett virus som härjar i kroppen. Har lett till att jag är seg och trött och har svårt att sova ordentligt. Men nu knaprar jag tabletter igen och hoppas på att det ska hjälpa.
 
---
 
Happy Walpurgis Night! This part of Sweden will be sunny and warm today. So we can leave the umbrellas at home when watching Cortègen. I think it will be fun. Though, I've felt a cold approaching since the weekend. However, found that I hadn't take allergy pills since Friday, so I hope it's due to that and not some virus in my body. This has led to that I'm tired and slow and can't sleep properly. But now I'm eating pills again so hope that this will make me feel better.
 
 
Angående helgen har jag kommit hem senare än jag tänkt och fått dansa mer än jag hade förutsett. Mycket bra helg överlag! Var glad och pepp hela tiden. Utöver förkylningssymptomen vill säga. Den kommande helgen ska jag bara ta det lugnt. Hänga ute på landet. Klappa katter. Läsa böcker. Är pepp på det. Hoppas ni får en fin vecka!
 
---
 
Regarding last weekend, I came home later than I ha planned and danced more than I had predicted. A very good weekend overall! I was happy and stoke all the time. Except for the cold symptoms, of course. This weekend will be calm. Be in the countryside. Pat cats. Read books. Stoke about it. Hope your week will be awesome!
 
 

Mitt påsklov med mitt första GoT-avsnittet någonsin och körv me' brö'

2019-04-26 16:40:00
Filmer Min Dag
 
My Easter break with my first GoT-episode ever and hot dog
 
 
 
Förra veckan var det ju påsklov, och eftersom jag för tillfället arbetar som lärarvikarie hade även jag det. Detta är bland annat vad jag hittade på: Såg den tre timmar långa franska filmen Paradisets barn. Den utspelar sig i teaterlivet i 1830-talets Paris och handlar kort om den omöjliga kärleken mellan en mimare (Baptiste) och en skådespelerska (Garance), samt tre andra män som också är förälskade i henne. Har vunnit en Oscar för bästa manus, och det var väl förtjänt.
 
---
 
Last week, it was Easter break, and since I for now work as a supply teacher, I also had a break. This is what I did, among other things: Watched the three hour long French film called Children of Paradise. It takes place at the theatre in the 1830s Paris, and is shortly about the impossible love between a mime (Baptiste) and an actress (Garance), and three other men who also is in love with her. It won an Oscar for the best script, which it was well worth.
 
 
Promenerat till Götaplatsen och suttit bland duvorna i solen och läst. Och tjuvlyssnat på folks samtal.
 
---
 
Walked to Götaplatsen. Sat among the pigeons in the sun and read. And eavesdropped at people's chat.
 
 
Tagit en löptur och sedan råkat somna. Bild på nyvaken person.
 
---
 
Took a run and then accidentally felt asleep. Picture of just awoke person.
 
 
Fått bråttom att ta mig över till mina grannar.
 
---
 
Left in a hurry to my neighbors.
 
 
Lagat chili sin carne hos Bagge och Dash. Nalle, Ellen, och Janen hjälpte också till att äta upp det. Sedan såg vi på första Game of thrones-avsnittet från sista säsongen. Jag har aldrig sett ett enda GoT-avsnitt innan så jag blev inkastad rätt in i slutkamperna. Offrade mig för sällskapet.
 
---
 
Cooked chili sin carne at Bagge and Dash's place. Nalle, Ellen, and Janen also helped eating it up. Then we watched the first Game of Thrones-episode from the last season. I've never watched a GoT episode before, so I got thrown right in to the final battles. Sacrificed for the company.
 
 
Läst inomhus med fönstren öppnade för att få sol. Avslutat Thomas Manns noveller.
 
---
 
Read indoors with opened windows to get sun. Finished the short stories by Thomas Mann.
 
 
Börjat läsa Liftarens guide till galaxen. Kände att i år var det dags att ta itu med denna serie.
 
---
 
Started to read The hitchhiker's guide to the galaxy. Felt it was time to read this series this year.
 
 
Käkat körv med bröd och potatissallad. Och paprika för att balansera upp enligt tallriksmodellen.
 
---
 
Ate hot dogs with potato salad. And bell peppers to make it more healthy.
 
 
Sprungit mera. I solsken och studerat knopparna som börjat slå ut på träden.
 
---
 
More running. In sunshine and studied the tree's buds that have started to bloom.
 
 
Läst utanför bibblan medan jag väntat på gymnasietjejen jag hjälper med matten. Snart dags för prov och jag börjar själv bli lite nervös!
 
---
 
Read outside of the library while waiting for the high school girl I'm helping with the maths. It's soon final exams, and even I start to get a little bit nervous!
 
 
Fått ett påskägg av ovannämnda tjej och hennes mamma (som jag känner från ett tidigare jobb). ♥ Åt upp allt jag kunde äta samma kväll. Tog med mig resten till släktens påskfirande. Men mer om det tar vi en annan gång!
 
---
 
Got an easter egg from mentioned girl and her mum (who I know from a former job). ♥ Ate it all up the very same evening. Brought the rest to my family's easter celebration. But more about that another time!
 
 

De 12 bästa böckerna jag läst hittills i år

2019-04-26 08:47:00
Böcker
 
The 12 best books I've read this year so far
 
 
 
Hittills i år har jag läst 19 böcker, håller på att avsluta den tjugonde. Mitt mål är att läsa 30 böcker, och jag verkar vara på god väg att uppfylla detta. I tisdags var det världsbokdagen. Jag hade tänkt göra detta inlägg då eller dagarna efter men lägenhetsvisningar och Civ V kom i vägen ... Hoppsan. Så här kommer ett försenat bokinlägg om de tolv böcker jag tyckt bäst om hittills i år.
 
---
 
So far this year, I've read 19 books, and am about to finish the twenth. My goal this year is to read 30 books and it feels achievable. Last Tuesday, it was World book day. I had planned to create this post until then, but spent the time checking out apartments and playing Civ V instead ... Oops. So this is a late post about the twelve books I liked the best this year so far.
 
 
12. Under det rosa täcket - Nina Björk. Första boken jag läste i år och mitt detaljminne är uselt. Letade upp att jag tyckte att det märks att den är skriven för 20 år sedan med tanke på ord som används. Har hundörat flera sidor jag fann intressanta på olika sätt, därav fick den ändå fyra stjärnor av fem.
 
 
11. Mitt namn är Lucy Barton - Elizabeth Strout. Elizabeth Strouts "grej" är att skriva om småstäders invånare och deras livshistorier. I Mitt namn är Lucy Barton blir en ung kvinna inlagd på sjukhus under en längre tid och får besök av sin mamma. Sida efter sida berättas historien om Lucys uppväxt i en dysfunktionell familj i en småstad i Illinois.
 
 
10. Valsångaren - Zakes Mda. En poetisk historia om en man kallad Valsångaren och hans förhållande till byns fyllo Saluni och valen Sharisha. Saluni och Sharisha får slåss om Valsångarens uppmärksamhet och kärlek, och svartsjukan låter inte dröja på sig.
 
 
9. Riv alla tempel - Henrik Bromander. Trodde aldrig jag skulle tycka att en bok om body building skulle vara intressant, men Henrik Bromander lyckas. Huvudpersonen Johans uppväxt kantas av mobbing på grund av att han är tjock. Men i tonåren upptäcker han att gymma är något han kommer att brinna för. Så mycket att han börjar ta anabola och jakten på den perfekt stora kroppen. 
 
 
8. Swing time - Zadie Smith. Zadie Smiths femte roman som behandlar ämnen som kön, ras och klass. Två bästa vänner som växer upp i en fattig del av London ägnar en stor del åt att studera och utöva dans. Dock har bara en av de riktig talang, och den andra (berättarjaget) får mest bara följa med som en svans. Historien utspelar sig även när flickorna växt upp och ifrån varandra, och allteftersom berättelsen tar sig framåt framkommer det hur berättar-jaget alltid har stått i skuggan av andra. 
 
 
7. Olive Kitteridge - Elizabeth Strout. Ännu en bok om ett liv i en amerikansk småstad. Olive Kitteridge är en barsk pensionerad matematiklärare. Hon förekommer i alla tretton kapitel av boken, även om de är löst sammanhängande och gestaltar andra personer i stadens liv. Otroheter, rykten, förebilder, och svek. Mycket som ryms i denna bok. Är även gjord till tv-serie och finns att se på HBO. Jag har inte kollat in den än men den står på min att-se-lista.
 
 
6. Bonjour Tristesse - Françoise Sagan. Unga Cécile lever med sin pappa sedan hennes mor gått bort. Hennes pappa fördriver tiden med olika damer, vilket inte berör Cécile något nämnvärt. Förrän han ingår ett förhållande med den döda mammans väninna och Cécile tar till manupulativa knep för att sätta igång en otrohetsaffär för att döva sin svartsjuka. Eller är det måhända hennes tristess som behöver dövas?
 
 
5. Döden i Venedig; Tonio Kröger - Thomas Mann. Döden i Venedig handlar om en manlig kompositör som på sin långa semestervistelse i Venedig förälskar sig i en ung polsk (?) pojke vid namn Tadzio. Han betraktar och dyrkar pojken på håll och gör inga närmanden utom i sina egna tankar. Har läst andras recensioner av boken och de flesta verkar tolka det som en förskönad bild av pedofili. Jag, å andra sidan, tolkade det som att pojken minst var över tjugo år, och att det istället handlade om homoerotik som jag tyckte var vågat för att vara från början av 1900-talet.
 
 
4. Mjölk och honung - Rupi Kaur. En samling av Instagramfenomenet Rupi Kaurs poesi- och prosatexter. Hon har även själv illustrerat bilder till. Boken är uppdelad i fyra kapitel och tar en på en resa genom kärlek, kärlekssorg, och att resa sig efteråt. Vissa rynkar på näsan åt att denna kallas för diktsamling. Jag som inte är så bevandrad i dikternas värld hade lätt att ta mig till det, hundörade flera sidor och kände saker. Det räcker för mig.
 
 
3. Den vita tigern - Aravind Adiga. Vi får följa Balram Halwai, en tjänare, filosof, entreprenör och mördare. Under sju nätter skriver Balram brev till den kinesiska premiärministern Jiabao om sin livs historia och försöker ge en förklaring till varför han blev en mördare. Det är Indiens landsbygd, klass, kast, och en jakt på att ta sig till det så kallade ljuset. Berättelsen är skrivit på ett humoristiskt och skoningslöst sätt.
 
 
2. Tionde december - George Saunders. Ett gäng noveller som drabbar en. Geroge Saunders verkar vara expert på att skriva med få ord vilket verkligen är en konst. Minns fortfarande den mycket mycket korta berättelsen om en påle i en trädgård, tror den tog upp högst en sida. Läs läs läs.
 
 
1. Hjortronlandet - Sara Lidman. Min första Sara Lidman-bok. Språket är rikt, men tar några sidor att komma in i. Men när en väl kommit över tröskeln är det en fantastisk läsupplevelse. Berättelsen utspelar sig i en liten fattig västerbottnisk by. De olika familjerna i byn försöker på sina egna sätt leva och överleva. Vi får mestadels följa den lilla flickan Claudette (kallad Klaodätte eller Kladdan av byborna) som har läshuvud och längtar bort från byn. Många olika livsöden, framträdande kvinnokaraktärer, jakt på gemenskap och kärlek, och att passa in.
 
 
 

Kålpudding, Bonjour tristesse och rosa träd

2019-04-23 19:47:00
Böcker Min Dag Spel
 
Cabbage pudding, Bonjour tristesse, and pink trees. 
 
 
 
Välkommen till min vecka 15! Här är åtta bilder från då. Börjar starkt med boken jag läste just då och en ny maträtt. Två noveller av Thomas Mann. Upptäckte när jag började läsa Tonio Kröger att detta känner jag ju igen, och jojomän. Den hade jag redan läst. Förra sommaren till och med. Nåja, läste om den för det är ju ändå en novell och det går rätt så fort. Angående Döden i Vendig tycker jag det var modigt av honom att i början på 1900-talet skriva om en man som blir kär i en annan man, även om det bara är på håll.
 
---
 
Welcome to my week 15! Here are eight photos from then. Start off with the book I read and a new dish. Two short stories by Thomas Mann. Discovered when I started reading Tonio Kröger that I recognised it, and yes. I had already read it. Last summer even. Oh well, finished it again because it was a short story. Regarding Death in Venice, I think it was brave of him to write about a man's love for another man in the beginning of the 20th century.
 
 
Angående maten: en tomatsås med svarta bönor, pasta, och mozzarella. Himla gött.
 
---
 
Regarding the dish: a tomato sauce with black beans, pasta, and mozzarella. Very good.
 
 
Från en solig promenad i Safjället. Kyligt i skuggan men svettigt i solen. Som det brukar på våren.
 
---
 
From a sunny walk in Safjället. Chilly in the shadows but sweaty in the sun. As usually in the spring.
 
 
Lagade även kålpudding för första gången i livet. Det är ju så orimligt gott. Speciellt med lingon och inlagd gurka till. Oj oj oj. Är glad att jag hade energi denna vecka till att laga annat än pasta med bara mozzarella.
 
---
 
Also cooked cabbage pudding for the first time in life. It's so ridiculously good. Especially with lingonberries and cucumber pickles. Wow wow. Am so glad that I had energy enough this week to cook other things than pasta with only mozzarella.
 
 
Läste Bonjour Tristesse på vägen till jobbet. Hade jag haft en bokklubb hade jag valt den som läsobjekt. Finns en del att dissekera och diskutera här!
 
---
 
Read Bonjout Tristesse on my way to work. If I would have a book club I would have chosen this book. There are things to dissect and discuss here!
 
 
Jag valde att lägga tid på att rita en delfin på tavlan. Eleverna i fjärdeklassen gav mig beröm, men de skulle bara veta att jag dels ritat av en bild från google och dels suddat och ändrat flera gånger. Brukar även få beröm för min handstil när jag börjar skriva på tavlan. Men när de märker hur snett och oregelbundet jag skriver tar en del tillbaka berömmet. Haha, jaja.
 
---
 
I chosed to spend time drawing a dolphin on the board. The fourth grade pupils gave me credit, but they should only know that I had copied an image found on google, and erased and changed several times. Usually, I also get credit for my handwriting. But when they notice how crooky and unregular I wriite, they often take the credit back. Haha, oh well.
 
 
Köpte spelet Frost punk. Var väldigt taggad på att få börja spela. Jag orkade spela en liten stund, men sedan gav jag upp eftersom min dators processor inte verkade orka med det och hackade en del. Får vänta tills jag har köpt en ny dator. Vilket jag tänkt göra någon gång snart, och sagt i kanske ett år nu?
 
---
 
Bought the game Frost punk. I was very stoked to get started. I managed to play for a little while, but then I gave up since it seemed like my computer's CPU couldn't handle it to the fullest. Will have to wait until I buy a new computer. Which I will do soon anyhow, and said for like a year now?
 
 
Upptäckte rosa träd nära Kungsparken på en av mina längre stadspromenader. Fint vare.
 
---
 
Discovered pink trees near Kungsparken on one of my longer city walks. It was nice.
 
 

Vecka 17

2019-04-23 10:03:00
Veckorapport
 
Week 17
 
 
 
Hallå hej. Verkar som att jag blir ledig idag också. Då kanske jag hinner med att göra det jag hade tänkt göra igår när jag istället valde att spela Civ V eller ligga och läsa ute i solen. Har träningsvärk i nacken. Antagligen från danslektionen igår. Nu kan vi koreografin och vi kör den om och om igen. Den ska sitta så vi kan göra den i sömnen.
 
---
 
Hello hi. Seems like I'll be off today too. Maybe then I can fix things I had planned for yesterday, but when I instead chose to play Civ V or be in the sun reading a book. My neck muscles are sore. Perhaps from yesterday's dance class. We know the choreo now, so it's just to repeat it. We should be able to do it in our sleep.
 
 
Jag firade ju påsk i Halland med min mammas släkt. Det var väldigt mysigt och chill. Jag fick promenerat / sprungit mycket. Varit så mycket i solen att jag fått soleksem på fötterna. Utöver eksemen: 10 av 10. Denna vecka ska jag gå på lägenhetsvisningar och ha jobbintervjuer. Till helgen ska jag dricka vin och hoppas på att få dansa. Men vi får se hur det går med den biten.
 
---
 
I celebrated Easter in Halland with my mum's family. It was very cosy and chill. I got to walk / run a lot. Spent so much time in the sun that I got dermatitis on my feet. Except for the dermatitis: 10 out of 10. This week I'll check out some apartments and have work interviews. This weekend I'll drink wine and hopefully dance. But we'll see about that.
 
 
Upptäckte igår (!) att björkarna ju har börjat slå ut. Det är grönt. Nästan överallt. Såg en rhododendronbuske (ett ord jag för övrigt aldrig kan lära mig stava, måste kolla upp varje gång) i full blom också. Förträffligt trevligt. Nu är det vår tänkte jag säga men enligt meteorologerna är det redan sommar i denna delen av Sverige. Vill bara ha lite regn (enligt min väderapp kommer det till helgen). Om inte annat så att mina fönster blir tvättade, hehe. Nåväl. Det om detta. Ha en finfin vecka nu då!
 
---
 
Yesterday (!) I discovered that the birches are blooming. It's green. Almost everywhere. Saw a fully blooming rhododendron as well. Very nice. I was to write now it's spring, but according to the meteorologists it's already summer in this part of Sweden. I just wish for some rain (according to my weather app it'll come this weekend). Unless otherwise to get my windows cleaned, hehe. Oh well. That about that. Have a splendid week!
 
 

Glad påsk

2019-04-20 07:39:00
Min Dag
Happy Easter
 
 
 
Glad påsk-hälsningar från Hallands län där jag firar påsk med mammas släkt. Jag har hittills promenerat på naturstigar, sprungit utan att veta vart, nästan badat i sjö (kanske blir av idag?), somnat i solen (har dock inte bränt mig tack och lov), och lyssnat på Povel Ramel som på den tiden då mormor var med. Och! Ätit supergod mat. Druckit vin. Låtit bli att dricka whiskey. Så jag har det helt okej faktiskt. Nej, nu tror ja det snart är dags för frukost. Hoppas ni har en fin påskhelg, vad ni än har för er.
 

En separatistisk kusinträff med pinnar och badtunna

2019-04-18 08:32:00
Min Dag
 
A separatist cousin meeting with sticks and hot tub
 
 
 
Lördagsmorgon och jag fick ägna en del tid åt att piggna till efter att ha druckit vin kvällen innan. Mitt mål detta år med att bli bättre på att dricka vatten har gott bra tills denna helg. Lyckades ändå packa på en kvart och hann med bussen jag tänkte ta. Min syster köpte glass åt mig och hämtade upp mig.
 
---
 
Saturday morningwhich I spent trying to buck it up after drinking wine the night before. My goal this year of getting better at drinking water have been fullfilled until that weekend. Anyhow, managed to pack my bag in fifteen minutes and catched the bus I had planned to take. My sister bought me ice cream and picked me up. 
 
 
Alla som skulle vara med denna helg hade fått ett liknande meddelande från min kusin Sara. Jag var väldigt taggad på dessa små hyss!
 
---
 
Everyone that participated during that weekend had got a message like this from my cousin. Some tasks to perform, and a lot of secrets. I was so stoked!
 
 
Vi mötte upp alla kusiner av kvinnligt kön på min mammas sida. Kramades hej hej. Satte oss i bilar och åkte ut till Svartedalen. Promenerade och promenerade.
 
---
 
We met all female cousins from my mum's family. Hugged hi hi. Get into the cars and went to Svartedalen. Walked and walked.
 
 
Jag jobbade hårt med att samla på mig pinnar utan att någon skulle se. Satte dem innanför jackan. Det gick bra tills det blev en pinne för mycket och de började ramla ut längs med benet. Och tills det började bli för varmt för att ha jackan på sig.
 
---
 
I worked hard with picking sticks without no one noticing. Put them inside my coat. It went fint until I had picked one stick too much and they started to fall out along my leg. And until it got to hot to wear a coat.
 
 
Utöver att denna sjö gjorde sig examplariskt bra på bild hade den även en historia om en gädda. Denna gädda skulle vara så lång att den hade svårt att vända i sjön. Farligt.
 
---
 
Beyond being photogenic, this lake also had a story about a pike. This pike was said to be so long that it had a hard time to turn around in the lake. Dangerous.
 
 
Paus med go' utsikt.
 
---
 
Break with nice view.
 
 
Vi fick också i uppgift att hämta varsin bra grillpinne. Tälja den fin med kniv. Kände att här kom mitt knivbevis från scouterna väl till pass!
 
---
 
We also got a task of picking a good stick for barbeque. Whittle it with a knife. Felt that my knife knowledge from the scouts was useful now!
 
 
Vi tog en till paus för att dela in oss i grupper som vi fick klura ut själva. Genom att sätta ihop ord och förstå att RÖD, HET, och STARK KRYDDA skulle blir Red Hot Chili Peppers. Det blev mitt team! Foto: Maria.
 
---
 
We took another break to divide into groups which we had ti figure out ourselves. By putting words together and understand that RÖD, HET, and STRONG SPIECE whould be Red Hot Chili Pepper. My team! Photo: Maria.
 
 
Tillbaka till Bottenstugan!
 
---
 
Back to Bottenstugan!
 
 
Vi satte igång elden. Drack cider/öl. Lekte charader. Upptäckte att yogapositioner är ytterst användbara vid charader. Så länge inte motståndarlaget också vet hur ett träd ser ut i yoga.
 
---
 
We started a fire. Drank cider/beer. Played charades. Discovered that yoga positions are very useful when playing charades. As long as the opposing team don't know how to make a yoga tree.
 
 
Vi grillade körv. Vi alla luktade rök efteråt. Tror jag fortfarande har kvar lite röklukt i min jacka.
 
---
 
We grilled sausages. We all smelled of smoke afterwards. Think my jacket still does.
 
 
Tillbaka hem till Mikaela och få en välkomstdrink. Skål dårå.
 
---
 
Back to Mikaela's place and get a warming up drink. Cheers.
 
 
Och starta igång eldningen i badtunnan.
 
---
 
And start the hot tub fire.
 
 
Lek nummer två: bygga högsta/snyggaste fantasidjuret av det vi hade tagit med oss från skogen. Mitt lag gjorde en igel-ren som vi döpte till Bertil. En korsning mellan en igelkott och en ren, såklart. Hade en utställning och grannar som vandrade förbi fick rösta vilken de tyckte var snyggast.
 
---
 
Game no two: build the highest/prettiest fantasy animal with the things we had brought from the forest. My team made a hedge-reindeer named Bertil. A crossbread between a hedgehog and a reindeer, of course. We put them out on display so passing neighbours could vote for the best looking.
 
 
Lek nummer tre: norsk karaoke med nynnande. Dessutom fick en klä ut sig med peruker och lösnäsor. Mycket kul. Jag fick feeling till Papaya coconut och kan ha haft mer av en dansshow än nynnande.
 
---
 
Game no three: Norwegian karaoke with humming. And wear wigs and fake noses. Much fun. I got feelings to Papaya coconut and can have had more of a dance show than humming.
 
 
MIDDAG! Knytis med massa gött. Sötpotatisgratäng, potatissallad, tzatziki, och quornfiléer. Uj uj uj så gött.
 
---
 
DINNER! Potluck with tasty things. Sweet potato gratin, potato salad, tzatziki, and quorn fillets. Uj uj uj so good.
 
 
Efter att ha badat badtunna och sjungit högt till Diana Ross hamnade vi i soffan och käkade crème brûlée.
 
---
 
After bathing hot tub and singing to Diana Ross with high voices, we ended up on the couch and ate crème brûlée.
 
 
Och chips. Senare: mot sängen.
 
---
 
And chips. Later: bed time.
 
 
Vi vaknade upp till härligt solsken. Dukade upp för frukost och ÅT.
 
---
 
We woke up to nice sunshine. Set the table for breakfast and ATE.
 
 
Kändes som hotellfrukost med så mycket gött att välja på. En bra helg!
 
---
 
Felt like hotel breakfast with so much to choice from. A good weekend!
 
 

3 maträtter jag lagade i mars

2019-04-18 07:19:40
Mat och recept
 
3 dishes I cooked in March
 
 
 
Risotto med soltorkade tomater. Och saffran. Och en väldans massa parmesan och peppar. Risotton blir som bäst då. 👌
 
---
 
Risotto with sundried tomatoes.And saffron. And a lot of parmesan and black pepper. Makes a better risotto. 👌
 
 
Blev gult och härligt i kastrullen. Tror jag utgick från detta recept, men hade ingen kapris i.
 
---
 
Nice yellow color in the pot. Think I used this recipe, but didn't add caprice.
 
 
Ugnsrostad tomatsoppa. Hittade burrata till kort-datum-pris i affären och då passade det bra att laga denna soppa. Smakrik och supergod.
 
---
 
Oven roasted tomato soup.Found a burrata to reduced price in the store, and therefore thought I should make this soup. Tasty and very good. 
 
 
Hittade även pesto utan nötter i affären. Perfekt. Hittade receptet på Elsa Billgrens blogg.
 
---
 
Also found nutfree pesto in the store. Perfect. Found the recipe at Elsa Billgren's blog.
 
 
Sist ut: Halloumi carbonara. Stekt halloumi, grädde och återigen en massa parmesan. MMM. Receptet hittade jag här.
 
---
 
Last: Halloumi carbonara. Fried halloumi, cream, and again a lot of parmesan. MMM. I found the recipe here.
 
 

W(h)inefredag

2019-04-17 07:55:00
Min Dag
 
W(h)ine Friday
 
 
 
Det var fredag och jag ägnade förmiddagen åt att ligga i soffan och vänta på att bli utringd på vikarieuppdrag. Ett samtal kom, men det visade sig att uppdraget precis hann bli taget av någon annan. Tillbaka till att läsa bok och öva på franska.
 
---
 
It was Friday and I spent the morning on the couch waiting for a call about supply teacher job. Had one call, but the job was just taken by another one. Back to reading a book and practicing French.
 
 
Blev visst ledig (men får betalt), så gav mig ut på en promenad. Har börjat promenera ner till biblioteket när jag kan. Har alltid minst en bok eller DVD-film att lämna tillbaka.
 
---
 
Apperently ot the day off (but got paied), so went out for a walk. Have started to walk down to the library when I can. Always have at least one book or DVD-film to return.
 
 
Och har börjat gå utomhus utan jacka. Bara jag har en varmare tröja så är det lugnt.
 
---
 
And have started to leave the jacket at home. As long as I wear a warmer sweater, it's fine.
 
 
Fredagsbrallorna på! Och vårskorna fram.
 
---
 
Wore Friday pants. And spring shoes.
 
 
Lånade dessa böcker och filmer. Har läst/sett alla utom Sami Saids och Orhan Pamuks böcker. De är näst på tur!
 
---
 
Loaned these books and films. Have watched/read all of them except for the books by Sami Said and Orhan Pamuk. They're next.
 
 
Bytte om till min gula kavaj och tog på mig ett hårband för jag höll på att bli galen på allt hår som retade mig i ansiktet.
 
---
 
Changed to my yellow jacket. Put on a hairband because I was going crazy from the hair tickling my face.
 
 
Pigge och Lenis kommer över! :D Vi åt pizza och drack vin. Pratade om livet, klimatet, och annat vi behövde få ur oss. Whinade.
 
---
 
Pigge and Lenis came over! :D We ate pizza and drank wine. Talked abouf life, the climate, and other stuff we needed to talk baout. Whined.
 
 
Försökte spela MIG.Tror vi hann svara på två frågor var innan vi blev för rastlösa och bytte till andra lekar. Pigge hade någon sanning-eller-konsekvens-app, så det gjorde vi. Like old times.
 
---
 
Tried to play MIG. Think everyone answered two questions until we got to restless and changed to other games. Like the truth-or-dare-game Pigge had. Like old times.
 
 
Katta var också med! Vi hade tänkt att gå ut och dansa. Men framåt midnatt höll vi på att somna vid matbordet.
 
---
 
Katta was also here! We had planed to go out clubbing. But by midnight, we were all so tired that we almost felt asleep by the table.
 
 
Lika bra var nog det, för dagen efter skulle jag hänga med mina kusiner hela dagen. Hej då från två pussgurkor, tihi.
 
---
 
Was for the best, since I would spend time with my cousins the entire day after. Bye from two kissed girls, tihi.
 
 

Vecka 16

2019-04-15 08:12:00
Veckorapport
 
Week 16
 
 
 
Tjolahopp tjolahej. Den här veckan är det påsklov så jag är ledig och ska försöka passa på att få saker som jag skjutit upp gjorda. Ni vet, vardagsfix som att tvätta. Hoppas också att jag hänger utomhus åtminstone en stund varje dag. Det ska vara soligt. Soligt men något kyligt. Väntar på att det ska regna bara, annars känner jag mig lugnare när jag tänker på vädret denna vecka. Än jag gjorde förra veckan, alltså.
 
---
 
Hello hi. The Easter break is this week so I'm off and will try to get things done that I've postponed. You know, everyday things like doing the launfry. Also hope that I will spend time outdoors at least once a day. It will be sunny. Sunny but slightly cold. Waiting for the rain to come, otherwise I'm calmer this week when I'm thinking of the weather. Than last week, so to say.
 
 
Jag uppdaterar inte lika ofta längre. Tror det beror på att jag ägnar min fritid just nu åt att söka jobb och spela Civilization V. Mycket spelande här. Går att se på steam hur många timmar jag lagt på det spelet. Det är många, kan jag säga. Men det ger inte så mycket blogginnehåll.
 
---
 
I'm not updating as often anymore. Think it's due to that I'm spending my spare time with applying for jobs and playing Civilization V. A lot of gaming here. One can see on steam how many hours I've spent at this game. It's a lot. But it doesn't yield that much of blog content.
 
 
Nu i helgen har jag druckit vin och spelat piano. Vi skulle gått ut och dansat men det blev inte så. Igen. I slutet av den här veckan är det ju påsk. Jag ska fira med min mammas släkt och jag är pepp. Ska bli kul och hoppas få äta god mat och läsa böcker och promenera eller springa och skratta. Det ska väl kunna gå att ordna? Hoppas ni får en fin vecka!
 
---
 
Last weekend I drank wine and played the piano. We had planned to get out clubbing but we didn't. Again. In the end of this week it's Easter. I will celebrate with my mother's family and I'm stoke. Will be fun and I hope to eat good food and read books and take walks or run and laugh. Won't be to hard to arrange? Hope your week will be nice!
 
 

Sista helgen i mars med porno och Civilization

2019-04-10 20:54:00
Min Dag
 
Last weekend in March with porno and Civilization
 
 
 
Wow wow wow. Det var fredag och jag slutade runt klockan två. Älskar att göra det på fredagar. Bild direkt efter jobbet. Lite sliten efter att ha försökt motivera högstadieelever till att franska är fett kul.
 
---
 
Wow wow wow. It was Friday and I finished work at two pm. Love to do so on Fridays. Photo direct after work. Little bit tired after trying to motivate teenagers that French is fun.
 
 
Det var soligt. Varmt. Bra tillfälle att sitta i fönstret i brist på balkong.
 
---
 
It was sunnt. Warm.Good opportunity to use the window as a balcony.
 
 
Läste bok och käkade muffins. Halvsov. Sedan kom Katta över. Vi käkade pizza och berättade historier ur våra liv.
 
---
 
Read a book and ate muffins. Half asleep. Later, Katta came over. We ate pizza and told stories from our lives.
 
 
LÖRDAGSMORGON. Havrekuddar. Är så glad över att det finns glutenfria. Äter dem med sproud, mangobitar (från frysen), och russin.
 
---
 
SATURDAY MORNING.Oat crisps. Am so happy there are glutenfree ones. Eat them with sproud, mango pieces (from the freezer), and raisins.
 
 
Spelade Civilization V ungefär hela förmiddagen. Spelade som Ceasar och försökte erövra världen. Spelar mycket Civ V just nu. Finns så många "härskare" jag inte har spelat som än.
 
---
 
Played Civilization V almost the entire morning. Played as Ceasar and tried to conquere the world. I play a lot of Civ V right now. There's still many leaders I havn't tried yet.
 
 
Läste, somnade, läste. Nu är den utläst. Det har jag sagt, va? 784 sidor. Fick en trea i betyg.
 
---
 
Read, felt asleep, read. Now it's finished. But I've told you, right? 784 pages. Gave it three stars.
 
 
Bytte om. Tog på mig mina gladaste byxor just nu. Som vanligt. Och bar med mig en bib i tygväsken.
 
---
 
Changed. Put on my happiest pants right now. As usual. And brought a bag-in-box in the canvas bag.
 
 
Tog mig över Hisingen. Hem till Annie. Mötte upp Isabel. Vi handlade käk tillsammans.
 
---
 
Went over to Hisingen. To Annie's place. Met Isabel. We bought food together.
 
 
Miniorerservetter för att piffa upp dukningen.
 
---
 
Minions napkins to make the table setting even better.
 
 
Käkade halloumiburgare. Drack vin. Diskuterade livet.
 
---
 
Ate halloumi burger. Drank wine. Discussed life.
 
 
Efteråt: häng i soffan. Lyssnade på My dad wrote a porno. Alla hade fått välja sitt favoritavsnitt. Följde dryckesreglerna. Så längesedan jag hade lyssnat på denna podcast och glömt hur knasigt det egentligen är. Uj uj uj.
 
---
 
Then: on the couch. Listened to My dad wrote a porno. Everyone had chosen their favorite episode. Followed the drinking rules. Long time ago I had listened to this podcast and forgotten how odd it really is. Uj uj uj.
 
 
Alternerade med lite Rackare. Tror jag vann. Woho. Skyller fokus på vinintaget.
 
---
 
Alternated with some Cars against humanity. Think I won. Woho. Blame to focus on the uptake of wine.
 
 
Annie var hooked på OK Go:s musikvideor. Så vi tittade på ett gäng. Som denna. Där det måste krävts så mycket beräkningar och finslip. Överlag: mycket tillfredsställande och one takes.
 
---
 
Annie was hooked on OK Go's music videos. So we watched some. Like this one. So much calculations and tuning that must have been needed. Overall: much satisfying and one takes.
 
 
Tillbaka in till fastlandet och jag och Isabel diskuterade Vetenskapens värld under bussfärden.
 
---
 
Back to the main land and me and Isabel discussed The world of science during the bus ride.
 
 
SÖNDAGEN dedikerade jag åt film. Såg till exempel Fantasia 2000. En modernare tappning av Fantasia från 1940.
 
---
 
I dedicated SUNDAY to watch films. For example, I watched Fantasia 2000. A more modern take of Fantasia from 1940.
 
 
Gillade estetiken på berättelsen om Den ståndaktige tennsoldaten.
 
---
 
Liked the aesthetic at the story about The steadfast tin soldier.
 
 
Käkade körv med pommes. Käkar en del korv med bröd just nu. Det är gött och går fort att göra. Kanske inte hela kostcirkeln, men tänker att jag vill expremintera med lite goda röror till.
 
---
 
Ate sausage with french fries. Eat some hot dog sausages right now. It's good and quickly done. Maybe not the best diet, but think I want to experiment with some nice addings.
 
 
Promenerade ner till bibblan. Lånade dessa filmer. Satte mig utanför bibblan en stund och övade på franska på Duolingo. Tjuvlyssnade på folks samtal. Alltid så mycket olika folk som samlas där, längst upp på Avenyn. Resten av kvällen? Spelade Civ V.
 
---
 
Walked to the library. Borrowed these films. Sat outside the library for a while and practiced French on Duolingo. Eavesdropped at people's conversations. Always so many different kind of people gathering there, at the top of Avenyn. For the rest of the evening? Played Civ V.
 
 

Vecka 15

2019-04-08 08:01:00
Veckorapport
 
Week 15
 
 
 
Tittar på väderleken för de närmsta veckorna. Inte ens en liten millimeters nederbörd i sikte. Är ju gött med sol, men det börjar bli illavarslande att vara utan nederbörd såhär länge. Jag bor ju ändå i Gäteborg som är känt för att vara regnigt. På Morgonstudion diskuteras det att valrossar i Ryssland inte har någon annanstans att ta vägen än upp på land när det inte finns några isflak. Sådant jag funderar kring just nu.
 
---
 
Looking at the weather forecast for the coming weeks. Not a single millimeter of rain in sight. It's nice with sun, but starting to be a bad sign being without rain for this long. Well, I live in Gothenburg which is known for to be rainy. At the morning news, it's discussed that walruses in Russia have nowhere else to go than onto land when there are no ice floes. Things I'm thinking of right now.
 
 
Nu i helgen har jag varit mycket utomhus. Grillat korv, vandrat i skogen, badat badtunna, och käkat gott. Och druckit vin. Känner att jag har fått lite färg i ansiktet. Den kommande helgen har jag desto mindre inplanerat. Är det soligt vill jag vara utomhus så mycket som möjligt även då. Nej, nu måste jag göra mig iordning för att undervisa i matte för en gymnasieklass. Ha en fin vecka!
 
---
 
I spent last weekend mainly outdoors. Grilled hot dogs, walked in the forest, bathed in a hot tube, and ate good food. Feels like I've got a little bit of a tanned faced. This weekend I've lesser plans. If it will be sunny, I want to spend it outdoors as much as possible. No, now it's time for me to ge ready to teach mathematics for a high school class. Have a nice week!
 
 

Måndag första april

2019-04-03 18:38:00
Ett foto i timmen
 
A photo every hour: April 1st
 
 
 
06-07 Vaknar av alarmet. Stänger av det och somnar om. Ännu inte vant mig vid tidsomställningen. Vaknar en timme senare och märker att jag visst somnat mitt under läsningen och inte hunnit sätta i bokmärket. Händer ungefär varannan natt.
 
---
 
06-07Waking up by the alarm. Shut it off and fall asleep again. Have not yet get used to the reset of time. Waking up one hour later and notice that I've felt asleep during the reading and didn't manage to put the bookmark on the right page.
 
 
08 Käkar frukost och ser på Morgonstudion. Äter fortfarande havregrynsgröt med jordnötssmör, svarta vinbär och russin till frukost.
 
---
 
08 Eating breakfast and watching the Morning News. Still have oat porridge with peanut butter, black currants, and raisins for breakfast.
 
 
09 Vattnar växterna. Skickar mail. Fixar med blogginlägg. Får saker gjort.
 
---
 
09Watering the plants. Sending emails. Creating blog posts. Getting things done.
 
 
10 Har en jobbintervju över skype. 
 
---
 
10Having a job interview over skype.
 
 
11 Tycker intervjun inte gick så bra (skyller på rubbad sömn och inte helt hundra med i huvudet) och orkar därför inte göra något annat än att spela Civilization. Därmed blev dagen inte så händelserik som jag först hade planerat.
 
---
 
11Don't think the interview went that well (blame disturbed sleep and not being totally aware) and therefore, can't do anything else than playing Civlization. Thereby, this day didn't became as eventful as I had first planned.
 
 
12 Börjar göra iordning lunch för dagen. Medan jag springer mellan köket och datorn för att kunna trycka på "nästa tur".
 
---
 
12Starting to prepare for lunch of the day. While I'm running between the kitchen and the computer to press "next turn". 
 
 
13 Käkar vietnamesiska vårrullar. Mmm. Hade stekt shiitake, morot, avokado, jordnötssmör, en sojasås med chili & ingefära, bladspenat och glasnudlar.
 
---
 
13Eating vietnamese spring rolls. Mmm. Had fried shiitake, carrot, avocado, peanut butter, a soy sauce with chili & ginger, baby spinach, and glass noodles.
 
 
14 Spelar fortfarande. Tar över hela amerikanska kontinenten med mitt ryska rike.
 
---
 
14Still playing. Conquering the entire American continent with my Russian kingdom.
 
 
15 Får räcka med spelande. Lämnar soffan. Går ut i vårvädret.
 
---
 
15Enough with gaming. Leaving the sofa. Going out in the spring weather.
 
 
16 Är på Axelsons och får massage av en elev. Får extra mycket knådning vid axlar och nacke. Precis vad jag behöver.
 
---
 
16Am at Axelsons and getting massage by a student. Getting extra shoulder massage. Just what I'm needing.
 
 
17 Promenerar genom soligt Göteborg för att komma hem. Hinner inte äta middag utan får ta två bars istället.
 
---
 
17Walking through sunny Gothenburg to get home. I 'm not having time to eat dinner, so eating two oat bars instead.
 
 
18-19 Åker och dansar. Allvarlig min pga stressad att hinna med bussen. Vi dansar till Poison och får positioner inför vår uppvisningsshow. Vi sätter koreografin och jag kan nästan alla steg.
 
---
 
18-19Going to my dance class. Serious face due to stressed to catch the bus. We're dancing to Poison and getting positions to our show. We're setting the choreography and I can almost do every step. 
 
 
20-21 Blir förtjust över att det fortfarande är ljust när jag kommer ut från dansstudion. Åker hem och spelar klart omgången med mitt ryska rike.
 
---
 
20-21Am amazed that it's still light outside when the class is finished. Going home and finishing the round with my Russian kingdom.
 
 
22 Läggdags. Läser mig själv till sömns. (Läste ut den IDAG förresten. Till slut. Tog mig nästan en månad ju.)
 
---
 
22Time for bed. Reading myself to sleep. (Finished it TODAY, btw. Finally. Took me almost a month.)
 
 

Helgen med filmer och hos Familjen

2019-04-02 08:24:53
Filmer Kalas och festligheter
 
The weekend with films and at Familjen
 
 
 
Mina auberingeplantor växer och växer! Såhär långa var de en lördag i mitten av mars. Borde plantera om dem till varsina krukor. Snart.
 
---
 
My eggplant plants are growing! They were this long at a Saturday in the middle of March. Should replant them into a pot of their own. Soon.
 
 
Efter att ha tittat till mina växter och käkat frukost såg jag på E.T. Kom på att jag nog aldrig sett denna klassiska film och lånade den därför från bibblan.
 
---
 
After checking upon my plants and having breakfast, I watched E.T. It stroke me that I might never actually have watched this classic film, and therefore borrowed it from the library.
 
 
Brukar inte gråta till film men grät när E.T. hamnade hos ett slags läkarteam och meddelades död. Bra jobbat av Spielberg att få en att känna så mycket för denna lilla varelse.
 
---
 
Usually, I don't cry to films but I did when E.T. ended up at a team of doctors and was announced dead. Good job by Speilberg to get me to feel so much for this little creature.
 
 
Efter såg jag Hysteria och käkade en lätt lunch. En film baserad på en sann historia om vibratorns uppkomst i vetenskapens tjänst.
 
---
 
Afterwards, I watced Hysteria and had a light lunch. A film based on true events about the invention of the vibrator in the name of science.
 
 
En lättsmält film som bara flyter på. Men tar aldrig riktigt tag i en.
 
---
 
The film is quite light and the story mostly moves on. But I was never really touched.
 
 
Tjenare från lördagens soffhäng.
 
---
 
Hello from the sofa.
 
 
Fick denna härliga snap från min mor. Fick mig att börja längta efter katt.
 
---
 
Got this sweet snap from my mum. Made me longing for a cat.
 
 
Mot eftermiddagen! Bytte om från myskläder till "fredagsbrallorna". Det var soligt och härligt ute. Jag kände att det var dags att ha premiär för converse. Men när solen sedan gick ner längtade jag efter mina varmare skor.
 
---
 
By the afternoon! Changed from sweat clothes to my "Friday pants". It was sunny and nice. I felt it was time to wear converse for the first time this year. But when the sun set, I longed for my warmer shoes.
 
 
Jag mötte upp mamma vid centralstationen och vi tog en promenad till och i Trädgårdsföreningen. Sedan fortsatte vi promenaden till Avenyn.
 
---
 
I met my mother at the central station and we took a walk to and in Trädgårdsföreningen. Then, we continued walking to Kungsportsavenyn.
 
 
Gick in på Familjen. Där hade jag bokat bord. Min födelsedagspresent till mamma. Vi delade på en flaska vin och åt så god mat. Det fanns så mycket glutenfritt! Blev så glad.
 
---
 
Went to Familjen. Where I had booked at table. My birthday gift to mum. We shared a bottle of wine and ate tasty food. They had so much gluten free stuff! Made me happy.
 
 
Blev proppmätta och fick vänta med desserten. Så länge diskuterade vi de andra gästerna (en gäst var så lik min pappa), planer för påsken, och livet i allmänhet. Till slut sa vi till att nu vill vi ha det söta. Var så gott och precis lagom.
 
---
 
Got stuffed and had to wait with the dessert. Until then we discussed the other guests (on looked like my father), Easter plans, and life in general. Finally, we said that now we're ready for the sweets. It was so good and precisely enough.
 
 
Följde mamma tillbaka till centralstationen, och åkte sedan hem till Felicia för att fira hennes och Willes födelsedagar. Där diskuterades det den stundande fotbollssäsongen, litteratur, och att vara eller inte vara lik sina föräldrar.
 
---
 
Walked mum back to the central station, and then went to Felicia's place to her and Wille's birthday party. There, we discussed the upcoming football season, literature, and to be or to not be alike one's parents.
 
 
SÖNDAG. Säger ju att jag är i en titta-på-film-period just nu. Såg på Logan lucky som en kan dra paralleller till Ocean's-filmerna. Vilket de själva skämtar om i filmen. Den når inte upp till Ocean's nivå, men den var lagom en söndagsmorgon som denna.
 
---
 
SUNDAY. Have told you I'm in a watch-film-period right now. Watched Logan lucky which are like the Ocean's films. Which themselves are making jokes about. It doens't reach the level of the Ocean's, but it was nice for a Sunday morning like this.
 
 
Film nr två. Fantasia från 1941. Mycket psykadeliskt i början, lite som någon som hallicunerar. Sedan mer berättelser till tonerna av olika kända verk inom klassisk musik. Föregångare till musikvideon har jag läst någonstans. Jag somnade dock någon gång mot slutet.
 
---
 
Film no. two. Fantasia from 1941. A lot psychadelic in the start, like someone that's hallucinating. Later, more stories to the tunes of famous works of classical music. Read somewhere that this was the precursor for music videos. Though, I felt asleep somewhere in the end.
 
 
Det var allt från den tolfte helgen detta år.
 
---
 
That was all from the twelth weekend this year.
 
 

Vecka 14

2019-04-01 08:51:00
Veckorapport
 
Week 14
 
 
 
Första april. Har tagit ledigt idag eftersom jag har några inbokade ärenden. Håller mig på så vis borta från första-april-bus på arbetsplatser. Har inte hunnit vänja mig vid att vi ställt om tiden. Satt uppe och spelade till klockan ett igår (men det var fortfarande midnatt för kroppen) och somnade om efter att alarmet gick igång imorse. Så atte. Tänker att jag ska lägga mig i tid ikväll och komma upp i tid imorgon. Tror jag blir ledig imorgon med eftersom jag har ett ärende efter lunch, men vi får se hur det blir. Resten av veckan ska jag i vart fall jobba och är uppbokad varje kväll utöver onsdag.
 
---
 
First of April. Have taken the day off today since I've some scheduled errends. Thereby, I'm proteced from April-first-pranks at work. Have not yet get used to the reset of time to summertime. Yesterday, I stayed up and played until one o'clock (though, my body thought it was still midnight) and slept over efter the alarm this morning. Well. Plan to get to bed in time tonight and get up in the morning. Think I'll be off tomorrow as well. For the rest of the week I will work, though, and have something scheduled for every evening except for Wednesday.
 
 
Nu i helgen har jag vaknat tidigt för att solen väcker mig när den går upp (typ halv sex innan vi ställde om klockan igår), och har lagt mig sent. Har därför varit lite groggy och fått ta små tupplurar mitt på dagen. Som ett småbarn. Vilket dock inte hjälper mot groggigheten, men kroppen får mer tid att återhämta sig än. Nåväl, nu ska jag börja göra mig iordning för dagen. Hoppas ni får en underbar vecka!
 
---
 
Last week-end, I woke up early since the sun woke me when it setted (like half past five before we reseted the clock), and went to bed late. Therefore, I've been dizzy and had to take small naps during the day. Like a toddler. Which didn't help to get the dizziness away, but the body got more time for recovery however. Oh well, now it's time for me to get ready for the day. Hope you'll have a wonderful week!
 
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0