Bord 27 och Mikael Wiehe

2022-08-30 20:22:54
Kläder och skor och så Min Dag Musik
 
Table 27 and Mikael Wiehe
 
 
 
Jag tycker vi kikar på vad jag hittade på förra veckan efter kalas och Håkan-konsert! På måndagen tog jag en lång promenad efter jobbet för kändes som att kroppen ville det och kom sammanlagt upp i över 16 000 steg. Vi lagade vegolasagne med svamp & zucchini till middag. Hade matlådor för typ hela veckan sedan. Kanon!
 
 
Klipp till tisdag. Jag passade på att jobba från balkongen på eftermiddagen. 
 
 
Efter jobbet åkte jag in till Göteborg. Höll på att fastna på Hjalmar Brantingsplatsen för alla bussar jag tänkt ta var försenade eller bara kom inte. Så fick lite bråttom. Väntade på Hådd vid "fel" seveneleven.
 
 
Men till slut så! Mötte upp Hådd som satt i solen på Bord 27 där jag hade bokat bord för oss. Trevligt. Och här kommer en räcka med bilder på mat: 
 
 
De hade stenkoll på mina allergier - blir lika rörd varje gång. Skriver alltid upp dem som meddelande när jag bokar för att underlätta. Fick glutenfritt knäcke att knapra på. 
 
 
Åt en burrata med tomater och rostad lök till förrätt. Drack rabarberlemonad till. Gott gott gott. Hådd käkade sotad laxtartar. 
 
 
Grillad broccolini med fryst ädelost och fermenterad broccoli. Och lite annat som de fick lägga till för att jag skulle kunna äta. Dock var det något som var för starkt för mig (jalapeñomajon?) så jag kunde inte äta upp hela (vilket jag dumt nog aldrig sa till). 🙁 Hådd valde långkokt lammlägg och gav det tummen upp. 
 
 
En toaselfie. Lever i princip i dessa kläder just. Linnebyxor och linneskjorta. 
 
 
Kände att det fanns plats för en efterrätt i magen. Tog en crème brulée. Hådd käkade marinerade jordgubbar. 
 
 
Efteråt blev det att vi promenerade och promenerade. Bort mot Kungstorget och vidare över den nya Göta Älvbron och ända bort till Hjalmar där jag hoppade på en buss tillbaka hem. Vi hann prata om dejtande, vänskap, och allmänt mående. Fint! Kom upp i över 16 000 steg den här dagen också. 
 
 
På onsdagen hämtade jag ut ett paket.
 
 
I vilket denna byxdress låg. (Sorry för så sneda bilder förresten.)
 
 
Tänker att den kan jag ha på något framtida bröllop eller bal eller annan tjusig fest. Så bjud mig vettja. 
 
 
Lite senare åkte jag in till Göteborg för andra dagen i rad. Mötte Gurra på Lorensbergsteatern. Vi tog något att dricka och pratade bland annat om vad vi läser för något just nu. Gurra kämpar sig igenom På spaning på tid som flytt. Heja heja!
 
 
Ännu en toaselfie men i andra kläder. Byxdress i linne och en gul skjorta. 
 
 
Vi var på teatern för att lyssna till Mikael Wiehe som hade Göteborg som ett av sina stopp på sin avskedsturné. Mycket kamp kvar i denna snart-80-åring! Det var fint när han mot slutet sjöng för Björn Afzelius och kan hända att jag grät en tår eller två. 
 
 
Och på torsdagen mådde jag piss. Ont i halsen och mot kvällen frossa. Läste ut Stad i världen och därmed hela stadserien. Tycker att den har gett mig perspektiv på mänskligheten och förståelse för vår historia för att ge en mycket kort recension. 
 
 
Min sambo åkte i väg på bäversafari (hans syster fick ta min plats), och hade lämnat pastasallad åt mig i kylen. 💗 Jag såg på Sommaren i Grums på SVT och som jag tycker var lite mysigt men inte riktigt fattar meningen eller tanken med. 
 
 

En 30+25-årsfest & en inflyttningsfika

2022-08-30 19:25:08
Kalas och festligheter
 
A 30th+25th birthday party and a house warming party
 
 
 
Här kommer min förra helg när jag var frisk och kry och dagen efter Håkan-konserten. Åkte ut till landet och välkomnades av pappas dahlior. Tjusigt. 
 
 
Jag och Anton gick bort till bakstugan, för att nästan återigen göra om det här ...
 
 
... till det här. Skulle vankas släktkalas serru!
 
 
Hade svårt att hitta pynt för en 25-årsfest i partybutiken jag besökte innan. Men hittade konfetti och färgglada ballonger i vart fall. Hittade desto mer pynt för att fira en 21-åring, vilket jag stör mig på för vi bor inte i USA där det är en stor grej att fylla just 21.
 
 
Hursomhelst. Min syster kom med blommor från hennes trädgård och så var allt pytandet färdigt. Vi gick och fixade i ordning det sista med maten.
 
 
Gästerna kom. Med presenter 🙂 De fick en välkomstdrink i handen och så stod vi ute i solen och minglade och tjôtade en stund. 
 
 
Matdags. Serverade potatissallad, kött, kyckling, quorn, och lite olika sallader (en med grönkål plockad tidigare under dagen från mitt grönsaksland). Allt tog slut. 
 
 
Min syrra och jag som firades! 
 
 
Solnedgångarna i augusti är så magiska. 
 
 
Till efterrätt: blåbärpaspajer och kakor. Min syster hade lagat typ all mat och fick väldigt mycket beröm av alla. 
 
 
Pajsugna 🙂
 
 
Såg så mysigt ut från utsidan. Och om det blir som vi tänkt så kommer vi bo här om några år! Hjälpte två kusinbarn att tända tomtebloss och de försökte springa runt hela huset innan blosset slocknade. 
 
 
Obligatorisk toaselfie. Höll på att missa att alla åkte hem, men lyckades nog säga hej då till de flesta. Satt uppe och tjôtade en stund med min morbror, moster, och kusin som skulle sova över i husbilen. Mysigt!
 
 
God morgon söndag! Vaknade upp i lilla sommarstugan.
 
 
Käkade en liten för-frukost och löste korsord i morgonsolen. 
 
 
Smakade på ett amerikanskt blåbär på vägen till bakstugan för att städa i ordning. De är som en liten dessert i miniformat. 
 
 
Mamma dukade upp till hotellfrukost i köket. Och så satt vi elva personer i vardagsrummet och pratade om husvagnar och semesterar. 
 
 
Passade på att plocka med mig ett gäng rosenbönor (och zucchinisar - de växer så det knakar, i år igen!) innan det var dags att åka. 
 
 
Åka hem till familjen Malmgren som bjöd på inflyttningsfika i deras nya hus. Ytterst mysigt. Sedan åkte vi hem till lägenheten och jag somnade en stund på soffan. Vilken helg!
 
 

Vecka 35

2022-08-29 19:59:00
Veckorapport
 
Week 35
 
 
 
Hej hallå från sommarstugan. Och sjukstugan. Har åkt på någon rejäl förkylning och mest legat och vilat sedan i torsdags eftermiddag. Började med att få sådär ont i halsen att det gör ont att svälja, vilket jag upptäckte under torsdagen. Fick ställa in att åka med på bäversafarin. 🙁  Sjukanmälde mig i fredags och har läst, sovit, tittat på serier, och försökt få i mig mat & vatten sedan dess. Fick jätteont i höger arm häromdagen också, speciellt i musklerna och handleden. Vaknade under natten och ville gråta för att det gjorde så ont. Det har gått över nu som tur är. Mår något bättre idag (kan i vart fall äta saker utan att tvinga i mig det), men hostar emellanåt och behöver vila efter minsta aktivitet. Tankarna är lite i oreda i min groggiga hjärna och balansen verkar inte vara helt tillförlitlig (höll på att ramla ner från kullar i skogen förut i dag), men det ska väl ordna till sig efter lite mer vila. Har tagit ett hemmatest för covid-19 och det var negativt, så det är något annat virus jag blivit smittat med. 
 
 
Har orkat mig ut på två kortare promenader i dag. Hörde att det finns massor med stora blåbär kvar i skogen - vilket jag har varit och spanat in och bekräftat med egna ögon. Är väl i sluttampen på att kunna plocka dem nu. Vi är alltså  på sommarstället, vilket vi orkade ta oss till i går. Kommer gå att vila upp sig snabbt och bra här. Är tanken. I morse vaknade jag med solen och såg den lilla rådjursfamiljen beta på gräsmattan 05:50 innan de skuttade vidare till grannens tomt. Spana på djur kan absolut få bli en del i min återhämtning.
 
 
Min sambo har hittat massor av kantareller. Väntar på att få bli bjuden på kantarellmacka. Resten av förra veckans alla planer blev helt inställda - hann i vart fall med att äta ute och gå på konsert. Och denna vecka är väl enda planen att klättra i en höghöjdsbana. Så hoppas jag hunnit bli frisk tills dess! Hoppas ni får en fin vecka. 
 
 

Vecka 34

2022-08-22 20:41:00
Veckorapport
 
Week 34
 
 
 
Det är fortfarande sensommarvärme utomhus. Jag har gått på promenader i shorts och t-shirt under dagen. Fantastiskt! Det blev tre promenader till och med. Efter jobbet var det vad min kropp kände för så jag fick ta på mig skorna och gå omkring i området efter att redan ha tagit en på morgonen och på lunchen. Över 15 500 steg har jag tagit idag enligt min träningsklocka. Och det trodde jag inte skulle efter denna fullspäckade helg. Det har varit Håkan-konsert, släktkalas för mig och min syster, och inflyttningsfika. Trodde mer på att vila mycket på soffan idag för var redigt trött i går kväll och imorse när jag vaknade. Men tydligen inte. Idag (och på fredag) är min vilodag, resten av dagarna har jag någon inplanerat. Det är bland annat konsert, bäversafari, och dricka vin & tjôta. Kände att jag ville passa på att träffa folk och hitta på grejer innan vi åker upp till sommarstugan för en sista (?) gång. 
 
 
Apropå att dricka vin (eller snarare inte dricka vin) har jag krånglig mage. Tänker väl inte gå in mer på det än att säga att jag har varit i kontakt med vården angående det innan sommaren, och har bland annat börjat äta en massa torkad frukt efter rekommendation. Och det har gått helt okej fram till förra veckan. Så nu är min plan att undvika alkohol och fet mat i ungefär en månad för att se om det hjälper. Misstänker väl egentligen att det är dricka mer vatten och regelbunden träning som kommer hjälpa. Men kan ju inte bli sämre av att några fler restriktioner tänker jag. För det här behöver jag få bukt med. Det får vara alles från nu! Ha en fin sista vecka i augusti!
 
 

Kantarellmackor och Håkan Hellström i ösregn

2022-08-20 09:50:00
Böcker Mat och recept Min Dag Musik
 
Chantarell sandwiches and Håkan Hellström in pouring rain
 
 
 
Hallå glad lördag! Här kommer min vecka som började ute på landet men sedan tog mig tillbaka till staden. I måndags ösregnade det hela eftermiddagen. Sprang ut för att hämta in hängmattan och blev pisseblöt. Ni vet sådant regn. Och åskade. Hörde hur det låter när åskan slår ner på riktigt nära håll, med det där skratchande ljudet. Vi fick sluta jobba tidigare och dra ut alla elkontakter och tända stearinljus. Blandning mellan mysigt och läskigt. 
 
 
Resten av veckan har jag hängt så mycket i skogen jag kunnat, när jag inte har jobbat. Har plockat så otroligt mycket blåbär. Tre liter kanske. Frysen är numera full med sex liter blåbär. Kommer få behöva låna plats i frysen hos mina föräldrar.
 
 
Blev jättesugen på dessa biffar förra veckan, så nu lagade vi dem i denna vecka. Svampbiffar med getost och färska rödbetor. De blev inte riktigt som jag mindes dem (smakade ganska mycket ägg? Hoppas det beror på att vi fick använda krossade havrekuddar i stället för ströbröd), men fortfarande väldigt goda! Bra lunchlåda dagen efter också. 
 
 
Min sambo gav sig ut på svampplockarjakt. Jag följde med en liten stund, men är så dålig på att se svamp att jag gav upp och gick tillbaka hem. Han hittade tillräckligt många för att steka varsin kvällsmacka till oss. Lyxigt. 
 
 
I torsdags lämnade vi lantstället i Tilda och Viktors händer och åkte hem till lägenheten. Smakade på årets första physalis från mina plantor. Söta och inte så syrliga som jag minns att de brukar smaka. Kul! Alltid så peppigt att få skörda. 
 
 
Igår fredag gick jag med ett brev i handen. Postade min uppsägning av min hyreslägenhet i Mölndal. Och i måndags blev jag folkbokförd i Kungälv. Iiiih. Så snart inte längre sambo på prov, utan på riktigt. Känns så otroligt fint. ♥
 
 
Det var så varmt och kvavt under dagen - sådär så att luften står still men det är fuktigt och du blir fort svettig. Jag jobbade färdigt och bytte sedan om till konsert-kläder. Mina tankar pendlade dock mellan att tycka att det var ett snyggt och kul val, och att jag var ful och tråkig och uppblåst (magen krånglar). En sådan dag bara. 
 
 
Nåväl. Åkte in till Götlaborg och mötte upp min hyresgäst för att få paket och post som hamnat i min brevlåda i Mölndal. Har nog aldrig sett så här många frimärken på ett och samma paket någonsin. Kan något av det till och med vara mycket värt ur ett samlarperspektiv? Känner att det är bäst att spara dem tills jag rett ut det. 
 
 
I paketet låg denna bok. Den sista boken i Stad-serien, och i Bonniers Svalan bokklubb-utgåva. Så nu är min samling komplett och jag kommer att få veta hur det går för Emelie och Maj och Henning och Gunnar och Allan och Jenny. Toppen! Köpte den via Bokbörsen. 
 
 
Jag och min sambo promenerade vidare till Ullevi och sedan till Glenns sportbar för att möta upp vårt konsertgäng. Överallt hördes Håkan Hellström-låtar, och vi passerade flera personer i sjömanskostymer. Kändes som att hela stan var pepp!
 
 
Efter lite ölande promenerade vi mot Ullevi för att inta våra platser. 
 
 
Mysig stämning ändå när arenan håller på att fyllas. Per Andersson och (Lasse Brandebys) damorkester värmde upp. 
 
 
Jag och mitt gäng var pepp! Skål på er. Det var jag, Anton, Agnes, Amanda, och Fabian. Och Agnes blev kompis med de äldre gubbarna i raden framför och fick till och med en öl av dem senare. Jag stoppade i öronproppar och hörde knappt vad någon i närheten sa. 
 
 
Visade sig att min kusin Sara också var där, men på andra sidan läktaren. Så vi försökte digitalt vinka till varandra. När det senare under kvällen ösregnade var vi glada att vi satt under tak.
 
 
Och så drrrrooog det i gång! Blev besviken över den loja stämningen vid Mitt Gullbergs kaj paradis och Klubbland. Men annars: fint drag och peppigt att få sittdansa och stådansa och skrika sig hes. Håkan hade bjudit med sig Göteborgsoperans orkester som ackompanjerade Vid protesfabrikens stängsel och senare Valborg. Herregud. Så maffigt. Blev överväldigad och grät och kramade sönder Antons knä. Misstänkte att det skulle bli så från och med att jag hörde de första stråkarna.
 
 
Var inte beredd på fyrverkerier i slutet på lugna (och så fina) Du är snart där. Hoppade till där på stolen. Och var redan lite skör när Valborg kördes igång efteråt och jag kunde inte ens sjunga med på grund av klump i halsen och tårar nerför kinden. Sedan gick vi genom staden mot bussen. Följde den stora folkströmmen. Det är något mäktigt med en stor folkhop som kan ta över bilvägar och bara gå där. Älskar anarkin och maktövertaget i det. 
 
 

Pigge och Linus bröllop 💗

2022-08-17 21:31:00
Kalas och festligheter Resor
 
Pigge and Linus's wedding 💗
 
 
 
Håll i hatten för här kommer en bilkavalkad från min förra helg som jag mestadels tillbringade i Småland, närmare bestämt Växjö och Rydaholm! På fredagen tog jag en promenad ner till havet. Njöt av utsikten en stund innan det blev dags att göra oss i ordning och åka och hämta upp Katta på vägen söderut. 
 
 
Kom fram senare än vi alla tänkt oss, så det var marsch rakt i säng efter att vi checkat in på hotellet i Växjö. Det var varmt på rummet. Fest utanför på gatan. Så det var bara att välja mellan att ha svårt att sova på grund av ljud eller på grund av värme. Vi valde värme. Sov utan täcke.
 
 
Lördag i staden Växjö. Efter frukost promenerade jag och min kille runt en stund. Jag snabbkollade upp vad som kan vara värt att se i denna stad. 
 
 
Domkyrkan var ett förslag så dit gick vi. Är inte helt såld på exteriören - något med färgen och utformandet jag inte tycker passar ihop. Men insidan var pampig och fin. 
 
 
Efter andlig spis promenerade vi igenom Linnéträdgården och läste att förr gick sjön ända upp till kyrkan men att den har sänkts någon gång tidigare. Satte oss en stund vid fontänen, och promenerade sedan vidare längs med sjön för att möta upp Katta där. Det var vi och badglada barnfamiljer som försökte fånga svalka i skuggan vid badplatsen denna varma dag. Vi gav oss vidare in till staden igen och köpte skjortor och åt lunch på Holy Greens. 
 
 
Fixade i ordning oss på Kattas hotellrum och gav oss sedan ut till busstaxin som skulle föra oss till bröllopet. 
 
 
Det var så idylliskt i Fylleskog. Nyp mig i armen va!-idylliskt. 
 
 
Vi var lite tidiga så vi passade på att se oss omkring. Här skulle brudparet vigas bara någon halvtimma senare. 
 
 
Tjusigt dukat i ladan där bröllopsfesten skulle vara. Min kille matchade visst den nyinköpta skjortan med bordsdukarna. 
 
 
Här är vi! Klädkoden var "sommarfin" och det lyckades vi väl ganska bra med. 
 
 
Tillåt mig att presentera fru och herr Sandolf! Vigda och gifta och numera makar. Det var så fint alltihop. Grät helt okej mycket. Men svettades också väldigt mycket - ibland undrade jag om det var tårar eller svett som rullade nerför ansiktet. Kändes som den varmaste dagen på året.
 
 
Efter bubbel blev det dags för tårta och mera mingel och ta kort med polaroidkamera och skriva i gästboken.
 
 
Stod i princip min namn på den här. Den var smaskens!
 
 
När vi fick komma in i ladan var förrätten serverad. En paj med god sås. 
 
 
Det hölls så många fina tal till brudparet (grät minst en gång). Och pågick trevliga samtalsämnen runt mitt bord. Men när solen höll på att gå ner hade jag svårt att inte vända mig om och kika ut genom ladugårdsdörren. Behövde till och med smita i väg en stund för att beundra hur vacker kvällen var. 
 
 
Ett vykort från bröllopet. 
 
 
Åt tofu på grönsaker till huvudrätt (kommer tyvärr inte ihåg vad vi åt, mer än att det var en god kombination av grejer). 
 
 
Vi lekte lite också. Bakom brudparet fanns påstående och så fick de gäster som kände sig träffade ställa sig upp, och brudparet skulle gissa vad det var för gemensam nämnare. De var förvånansvärt snabba på att se den röda tråden tycker jag. Snyggt!
 
 
Som efterrätt blev det en kakbuffé som bestod av sju (minst?!) sorters kakor bakade av släktingar till brudparet. Och en konjak på det.
 
 
Brudparet fick dansat för första gången tillsammans. Sedan blev det dansgolv och rôj resten av kvällen. Toppenfint att få vara med på och dela den här dagen. 😍
 
 
Dagen efter sov vi nästan tills det var dags att masa sig upp för att inte missa frukosten. Stadig frukost för att klara hela hemresan. Vi sa hej då till Katta och åkte norrut. 
 
 
Det började bli dags för lunch så jag kollade upp Hofsnäs herrgård och det verkade vara öppet och ha mat jag kunde äta. Så dit åkte vi. Väl där tyckte jag att jag kände igen mig jättemycket, och jag kollade precis upp att där har jag ju varit en gång med släkten för fyra år sedan men då var det maj och såg lite annorlunda ut. 
 
 
Det var lika varmt som dagen innan så var glada över att vi fick en plats under ett parasoll. Tjusig utsikt! Vi hade lyckats pricka in den enda dagen på året som det är en matmarknad på herrgården, så det var fullt med bilar och folk. 
 
 
Åt en god sallad med falafel och belugalinser. Satt och diskuterade en hel del politik eftersom vi hörde en del politiker passa på att hålla tal när det ju samlats en massa folk - märks att det är valår.
 
 
Promenerade längs med vattnet och passerade alla barnfamiljer och sällskap som hängde där. Hittade ett fågeltorn till min killes stora glädje - vi såg tyvärr inga fåglar dock. Vi överlade om vi skulle ta oss till Torpa stenhus men bestämde oss för att nej vi vill komma hem. Så vi satte oss i bilen och färdades ända upp till sommarstugan. Klart slut med varm, solig, fin, och dansant helg!
 
 

Vecka 33

2022-08-16 16:10:56
Veckorapport
 
Week 33
 
 
 
Vi försöker hålla kvar det sista av sommaren så mycket vi bara kan - främst genom att bo i sommarhuset och jobba härifrån. Men kanske att det får bli sista veckan nu, vilket jag känner ett stort vemod inför. Känner mig inte riktigt färdig med sommaren, vill låta bli att "rycka av plåstret" så länge jag bara kan. Vill bara få några några några soliga eftermiddagar till där jag kan ligga på gräset och läsa en bok, eller bada i havet. Bara kunna gå runt i shorts och linne och sandaler i några dagar (okej veckor) till. Men ljungen blommar för fullt och björkarna slänger ner gula blad på mig när jag ligger i hängmattan - så naturen kämpar på för att ge mig tecken på att vi alldeles strax går in i en ny årstid. Samtidigt tänker jag att det kanske är lika bra att rycka det där plåstret och gå in i den här nya årstiden med en peppig mentalitet och omfamna vad hösten har att erbjuda. 
 
 
Nåväl. I helgen var vi nere i Småland för att gå på Pigge och Linus bröllop som var fint och peppigt (bilder och så kommer la om ett litet tag). Jag grät mindre än vad jag var inställd på, men upphåller stadigt min gråtit-på-100%-av-alla-bröllop-jag-varit-på.
Igår åskade det riktigt rejält och nära oss, samtidigt som det ösregnade ordentligt. Jag hoppade till flera gånger av några starka ljusblixtar. Satt och kände rädsla samtidigt som det var lite mysigt att inte kunna använda elektricitet. Vi tände ett blockljus vid middagen för att få lite mer ljus. Tidigare idag såg vi en älg på ganska nära håll, trots att den var gömd bakom en del träd uppe på kullen vid huset. Men hornen och den stora mulen såg vi. Stod och avvaktade varandra, men mer än så blev det inte. I eftermiddag/kväll ska det kanske åska igen, jag har hört svagt mullrande ända sedan lunch. 
Till helgen ska vi se Håkan Hellström, ha kalas, och gå på inflyttningsfika. Så det blir fullt upp! Hoppas du får en toppenvecka.😊
 
 

Bäst-i-test-festen - Min 30-årsfest

2022-08-11 22:57:31
Kalas och festligheter
 
The taskmaster party - My 30th birthday party
 
 
 
Sista helgen i juli valde jag att fira min 30:e födelsedag, även fast den egentligen är i september. Ville passa på att utnyttja att kunna vara utomhus på landet. Och extra kul att kunna visa vänner byggnaden det är tänkt att vi ska bygga om till bostadshus. Så vi dukade och pyntade i bakstugan på fredagen innan. 
 
 
Fick finfin hjälp av min kille. Och mina föräldrar. 
 
 
Jag satte mig och plockade svarta vinbär i någon timma eller två. 2,5 liter skulle jag ha och det tog sin lilla tid. Under tiden fixades det med att förbereda resten av maten inne hos mina föräldrar. 
 
 
Möttes av denna idylliska (och nämen-dra-mig-baklänges-vad-vacker) solnedgång vid läggdags. Somnade i mormors gamla sommarstuga. 
 
 
Lördagen var festdagen. Ballonger blåstes upp och all mat förbereddes in i det sista. 
 
 
Ställde fördrinksbordet i skuggan under körsbärsträdet. Var så glad över att det var soligt. 
 
 
Men även lite blåsigt ... Jag tog på mig playsuit med krage och en fluga. Ett försök så gott som något att efterlikna David Sundin. 
 
 
Lite efter klockan två (dagsfest är min bästa typ av fest!) kom de första gästerna - min syster och hennes sambo. 
 
 
Senare hade fler och fler börjat droppa in. 
 
 
Vi hällde upp fördrinkar. Jag hade en idé om att det skulle vara svarta vinbärstema, så det blev Kir Royale.
 
 
Sedan så! Dags för första brevet att öppnas. Woop woop! Foto: Emilia Sandolf. 
 
 
Jag öppnade det och läste att alla skulle dela in sig i fyra lag med olika kriterier för att få till en bra blandning. Foto: Emilia Sandolf. 
 
 
När även de sista gästerna kommit blev det dags för första riktiga testet! Hitta en sak som började på samma bokstav och sedan lägga det i rad med lagkamraternas saker. Väldigt många kreativa lösningar. Som Hådd som använde hela huset, och Jesper som tog en jordsäck. Och isärplockandet av en Emmaljunga-vagn för att få en lite lite längre rad. 
 
 
Nästa lek: kasta din grej i en hink.Gick något bättre för vissa än för andra, haha. 
 
 
Jag hade ett horn att tuta i - ska det vara så ska det vara. (Lät dock inte så mycket som det var tänkt ...) Medan lagen gömde varsitt A4-papper hämtade vi lägligt nog maten (som mina föräldrar var snälla att fixa det sista med). Blev visst inga bilder på maten, men det var mycket rotfrukter, grönkål, halloumi, champinjoner med kikärtsröra,och annat gött. Min tanke var att alla på festen skulle kunna äta (nåväl nästan) allt. Lyckades helt okej med det. Foto: Amanda Lindgren. 
 
 
Näst sista, och sjätte, testet var att göra en så synkroniserad dans som möjligt. Såklart att jag skulle ha ett test med dans! Detta lag (Gôrmany) blev bäst i detta test. 
 
 
Medan lagen övade på sina danser hade jag hämtat glass och förberett för efterrätten. Fick hjälp med att tända tomteblossen. 
 
 
Så festligt med tomtebloss ju! Underskattat tycker jag. Efter glassen var slut och uppäten genomfördes sista testet där varje lag skulle rita en hyllning till födelsedagsbarnet (alltså mig). Lag Elins Änglar korades till sist till festens vinnare! Men väl jobbat av alla lag och så kul att folk ville delta. :) Foto: Emilia Sandolf. 
 
Efter allt arrangerande utnämnde jag "fri lek" - vilket blev sitta utomhus på trappan och tjôta tills solen gått ner.
 
 
Blev aldrig av att jag öppnade presenterna på festen (och var för trött efter alla lekarna). Men öppnade dem dagen efter. Ett olivträd (en dröm som gått i uppfyllelse!), böcker jag önskat mig samt ett virkat bokmärke som Annie gjort, spelet Krypterat, champagne och vin och minttu, cocktailglas, ett armband, och en karaff. Fick även Sara Bäckmos bok Skillnades trädgård från familjen Malmgren i efterhand. Tusen tack återigen för allt fint - där bästa presenten ändå var att folk kom och firade mig. Är nästan redo för att börja planera nästa års fest 😄
 



Vecka 32

2022-08-11 20:47:00
Veckorapport
 
Week 32
 
 
 
Första hela jobbveckan efter semestern är snart avklarad. Är ganska lugn period på jobbet så har inte blivit någon chock vilket är skönt. Håller kvar semesterkänslan genom att jobba ifrån sommarhuset. Promenerar förbi havet på lunchrasten och hänger ute på gräsmattan efter jobbet. Beundrat gröna löv mot blå himmel. Så det känns okej. Vi har ätit mycket grönkål den här veckan och testat tre nya recept (tänker att det får bli ett eget inlägg, kanske med betyg och så). Mina grönkålsstammar hade växt så väldigt mycket på en vecka (tack regnet), ser ut som små träd, så vi fick skörda och ta med oss en hel del. Insett att det gäller att skölja rent bladen ordentligt - flera olika små kryp som lever där. 
 
 
Ny linneskjorta jag köpte för någon vecka sedan på sommarrean - används flitigt. Nu till helgen ska vi åka till Småland för att gå på bröllop. Det ska bli mysigt. Är väldigt pepp på att det ska bli så varmt! Kanske inte ens kommer behöva ta på kofta förrän långt långt in på kvällen. Annars är jag tydligen sugen på att gå på way out west - fick stor fomo när en vän skickade film därifrån förut idag. Festivalstämning. Är något speciellt med det ändå. Så kanske får bli ett besök nästa år. Nåväl. Hoppas ni får ett fint avslut på veckan!
 
 

Bohusläns högst punkt, midnattsdopp, och tennis - julisemester på västkusten

2022-08-07 15:12:06
Min Dag
 
The highest point in Bohuslän, a midnight swim, and tennis - my summe holiday on the West Coast in July
 
 
 
Håll i er för här kommer en bildkavalkad från sådant jag hittade på i juli! Har mest hängt på norra delen av västkusten (när vi inte var en sväng i Skåne och Småland). Där har jag bland annat promenerat i naturreservatet Kalvön. Vi åker dit emellanåt när vi är i sommarhuset och vill ha en liten utflykt.
 
 
Min sambo och hans mamma hittade kantareller!
 
 
Som vi åt efteråt. Stekta i smör och med bröd. Så ot-e-roligt gott. En kopp te och Allsång på Skansen på det. Ja tack. 
 
 
Legat i hängmattan och läst Per Anders Fogelströms Stadserien. Och gråtit i soffan över karaktärers öde. Vi åkte in till Göteborg för att fira Lisas 30-årsdag också, men då tog jag inga bilder. :( Men det blev kul quiz, god mat, och en massa massa dans. Förträffligt!
 
 
Åkt till Björnerödspiggen tillsammans med Katta. Det är Bohusläns högsta punkt, och det kände jag är en utflykt att bocka av på att-besöka-listan. Var lite klurigt att hitta parkeringen och körde precis så fel som det varnas för om här. Men sedan var det bara att vandra och gå och sedan ta sig upp i tornet och kika ut över Norge. 
 
 
Mötte två norskar i tornet som hade cyklat dit - det blev vi imponerade över. Sedan fortsatte vi vår resa till Grebbestad för mat och promenad längs vattnet men där tog jag inga bilder. Så mysig dag. 
 
 
En annan solig dag åkte jag och sambon ut till Rörtången i Kode. Skulle träffat kompisar där men på grund av sjukdom blev det inställt. Badade, åt pastasallad, och läste bok - en vanlig dag vid havet alltså. 
 
 
Svängde förbi mina föräldrar för att kolla till mina odlingar. Grönkålen växer fortfarande så det knakar. Zucchinin börjar få blommor. Snart så! (Edit: har plockat årets första zucchinin nu. Äntligen!)
 
 
Tagit promenader ner till havet. 
 
 
Simmat fram och tillbaka längs med bryggan. Varit den enda i vattnet emellanåt. Trots att det varit över 20°C i vattnet. Blivit positivt överraskad av temperaturen varje gång.
 
 
Firat Annas 30:e födelsedag på Orust. Så härligt ställe att vara på och så mysig fest. Vi hade trekamp i trädgården. Mitt lag kom nog inte sist trots att vi hade problem med våra tandemskidor och fick fuska lite för att ens komma i mål hehe.
 
 
Runt midnatt bestämde sig ett litet gäng för att gå ner och bada i havet. Vi var ett ännu större gäng som bestämde oss för att följa med och titta på. Det var lite fuktigt i luften men inte så kallt. Sommarnatt. Vi såg lysmaskar blinka i gräset. Använde mobilens ficklampa och en handflata för att få se hur de ser ut egentligen.  
 
 
Ett önskemål jag haft under semestern är att besöka Hantverksglädje på Bokenäs bygdegård - ett ställe där lokala hantverkare och konstnärer ställer ut under sommaren. Så en dag åkte jag och sambon dit. Fanns så mycket fint där! Hade kunnat köpa typ allt - så det slutade med att vi inte köpte någonting. Blev extra förtjust i Ann-Sofie Anderssons textila tavlor. Blir så imponerad över hur duktiga folk är.
 
 
Vi åkte vidare till Bokenäset för att bara strosa omkring. Efter att ha käkat upp vår matsäck tog vi oss upp till utsikten och såg Orust på håll. Sedan badade vi och hoppade i från hopptornet. Men det blev inte så många hopp. Alldeles för många brännmaneter som låg och lurade. 
 
 
Så vi åkte tillbaka till sommarhuset och bokade tennisbanan. Jag har en bild av mig själv att jag ska ha riktigt bra talang för tennis - så har till och med dragit mig för att gå och spela för att inte få min självbild raserad. Tycker att jag varken har fått min självbild dementerad eller bekräftad de få gånger jag har spelat nu. 
 
 
Tagit oss till Marstrand och åkt ut med båt. Märker på min pulsklocka hur mycket lugnare jag blir så fort jag ser havet. Det är verkligen min komma-ner-i-varv-plats. 
 
 
Kollat på när min kille åkt wakeboard. Han har fått kolla på när jag har snorklat - fick en snorkel i födelsedagspresent av honom i förskott. Utöver detta en hel del förberedelser inför min bäst-i-test-fest. Och om den blir det nog nästa gång! Hej svejs. 
 

9 somriga recept att testa

2022-08-04 19:48:49
Mat och recept
 
9 summer recipes to try out
 
 
 
Även fast sommaren snart är över (buhu) så finns det mycket gott att laga av allt som fortfarande är i säsong. (Eller spara ner det här inlägget och kika i genom inför nästa sommar.) Har fått tillfälle att experimentera lite i köket och testa nya recept i sommar. Detta år har jag väldigt mycket grönkål och olika bönor att äta upp från min egna odling, tills även zucchinin förhoppningsvis snart tar fart. Har även velat äta mycket potatis nu när den är färsk och skalet är så tunt och knappt behöver skalas bort. Ah, det har blivit så mycket gott som har ätits! Här kommer recept vi har ätit i sommar och som jag tycker ni också borde prova på: 
 
 
En sommarsallad med potatis, jordgubbar, sparris, getost, och en myntadressing. Det finns mycket mynta i köksträdgården här på lantstället och det är något speciellt med att gå ut och plocka och sedan direkt använda i maten. Blev väldigt gott med det söta från jordgubbarna, och knaprigheten i sparrisen. Fick även mycket gott omdöme från resten av sällskapet som blev bjudna. Obs, blev dock ingen toppen dagen-efter-rätt så bör nog ätas upp med en gång. Recept finns här.
 
 
En potatissallad med bondbönor och ärter. En enkel sallad där kokt potatis blandas ihop med kokta bondbönor, crème fraîche, rå salladlök eller purjolök, rapsolja, och vitvinsvinäger. Serverade med stekt grönkål samt nyspritade och kokta ärter. Utgick från detta recept
 
 
Pastasallad med vad-du-har-hemma. Bra mat för stranden eller picknicken, eller otroligt snabb lunch för dagar det finns roligare saker att göra än att hänga i köket. 
 
 
Jag plockade kirskål en dag - mest för att jag var lite uttråkad och såg att det fanns små fält av kålen i gräsmattan. Lagade risotto med kirskål och det blev oväntat gott! Var lite som att ha i persilja, men ändå inte. Tog sin lilla tid att plocka, men kändes värt nu när jag såhär flera veckor senare kan gå och bli sugen på det. Inspirerades av detta recept
 
 
Ogrässallad! Bara plocka ätbart ogräs och ha till maten. Vi åt det häromdagen till spaghetti och vegofärssås, blev toppen. Tänker att det är som med kirskålen - bäst är att vinna över ogräset genom att äta upp det. Våtarv (sök på internet så ser du att det är det mest vanliga ogräset i t ex grönsakslandet) är mitt nya favoritogräs; tycker att det är  gott. Liksom fuktigt och fräscht?!  Och utan någon jordig smak. Harsyra är en annan favorit.
 
 
Andra rätter som också är toppen:
- Burrata med jordgubbar och pesto. Som en tomatfri caprese. Köpte den nötfria peston att ha på i stället för att göra egen pesto.  
- Gurk- och limelemonad. Tog väldigt kort tid att göra, desto mer väntetid. Najs att göra dagen innan.
- Blåbärsrisotto. Minns inte längre vilket recept jag använde förra gången, men med volymen blåbär jag hittills har plockat lär vi äta detta någon gång i höst.
- Svartvinbärssås till glassen. Serverade detta på min 30-årsfest, och utöver att jag blandade ihop volymen socker med volymen vatten blev den väldigt bra! Gott med något syrligt till det söta. 
 

Sista semesterdagarna

2022-08-04 14:24:33
Min Dag
 
The last days of my summer holiday
 
 
 
Hej hallå från en som försöker slå bort tanken på att det är sista semesterdagen idag. Börjar jobba imorgon igen. Som tur är kommer min närmsta kollega också jobba imorgon innan han sticker iväg på semester nästa vecka - så jag hinner tjôta av mig lite och få koll på vad som har hänt medan jag varit borta. Men tills dess: hänger uppe i sommarhuset. Såg ett rådjur med sina två kid på gräsmattan i morse. Så små. Så söta. Uj uj uj. Spanade på dem igenom fönstret och vi försökte vara så tysta som möjligt för att inte skrämma i väg dem. 
 
 
I början av veckan kunde vi sitta utomhus och äta lunch och middag, resten har det bara regnat. Dukade upp med efter-festen-rester. Och en korsordstidning. Löser mycket korsord just nu. När jag inte läser böcker eller plockar blåbär. Hittar så mycket bär i skogen! Känner att det finns så mycket bär! Så lite tid! Gotta pick 'em all. Har fryst in två liter än så länge. Och kanske ätit minst lika mycket till frukost. På köpet fått en fästning som gnagt sig in i huden på benet. Inga fripassagerare tack sa jag och hämtade pincetten.
 
 
Hade namnsdag i söndags. Fick en liten namnsdagsbukett av min sambo. Med eklöv eftersom jag denna sommar har utnämnt mig själv till ek-expert. Min färdighet hittills: kan peka ut ett ekträd bara genom att titta på stammen, samt innehar kunskap om att de är giftiga för andra växter. 
 
 
Foto: Emilia Sandolf. Och i lördags firade jag min 30-årsdag (rejält mycket i förskott, fyller inte förrän i september). Med bäst-i-test-tema. Så otroligt fint att få ha så många av sina favoritpersoner samlade och som ställer upp på knasiga lekar. Men denna fest förtjänar ett eget inlägg, och kanske även ett så-gjorde-jag-inlägg. Så. Nu ska jag fortsätta njuta av min ledighet i några timmar till.
 
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0