9 somriga recept att testa

2022-08-04 19:48:49
Mat och recept
 
9 summer recipes to try out
 
 
 
Även fast sommaren snart är över (buhu) så finns det mycket gott att laga av allt som fortfarande är i säsong. (Eller spara ner det här inlägget och kika i genom inför nästa sommar.) Har fått tillfälle att experimentera lite i köket och testa nya recept i sommar. Detta år har jag väldigt mycket grönkål och olika bönor att äta upp från min egna odling, tills även zucchinin förhoppningsvis snart tar fart. Har även velat äta mycket potatis nu när den är färsk och skalet är så tunt och knappt behöver skalas bort. Ah, det har blivit så mycket gott som har ätits! Här kommer recept vi har ätit i sommar och som jag tycker ni också borde prova på: 
 
 
En sommarsallad med potatis, jordgubbar, sparris, getost, och en myntadressing. Det finns mycket mynta i köksträdgården här på lantstället och det är något speciellt med att gå ut och plocka och sedan direkt använda i maten. Blev väldigt gott med det söta från jordgubbarna, och knaprigheten i sparrisen. Fick även mycket gott omdöme från resten av sällskapet som blev bjudna. Obs, blev dock ingen toppen dagen-efter-rätt så bör nog ätas upp med en gång. Recept finns här.
 
 
En potatissallad med bondbönor och ärter. En enkel sallad där kokt potatis blandas ihop med kokta bondbönor, crème fraîche, rå salladlök eller purjolök, rapsolja, och vitvinsvinäger. Serverade med stekt grönkål samt nyspritade och kokta ärter. Utgick från detta recept
 
 
Pastasallad med vad-du-har-hemma. Bra mat för stranden eller picknicken, eller otroligt snabb lunch för dagar det finns roligare saker att göra än att hänga i köket. 
 
 
Jag plockade kirskål en dag - mest för att jag var lite uttråkad och såg att det fanns små fält av kålen i gräsmattan. Lagade risotto med kirskål och det blev oväntat gott! Var lite som att ha i persilja, men ändå inte. Tog sin lilla tid att plocka, men kändes värt nu när jag såhär flera veckor senare kan gå och bli sugen på det. Inspirerades av detta recept
 
 
Ogrässallad! Bara plocka ätbart ogräs och ha till maten. Vi åt det häromdagen till spaghetti och vegofärssås, blev toppen. Tänker att det är som med kirskålen - bäst är att vinna över ogräset genom att äta upp det. Våtarv (sök på internet så ser du att det är det mest vanliga ogräset i t ex grönsakslandet) är mitt nya favoritogräs; tycker att det är  gott. Liksom fuktigt och fräscht?!  Och utan någon jordig smak. Harsyra är en annan favorit.
 
 
Andra rätter som också är toppen:
- Burrata med jordgubbar och pesto. Som en tomatfri caprese. Köpte den nötfria peston att ha på i stället för att göra egen pesto.  
- Gurk- och limelemonad. Tog väldigt kort tid att göra, desto mer väntetid. Najs att göra dagen innan.
- Blåbärsrisotto. Minns inte längre vilket recept jag använde förra gången, men med volymen blåbär jag hittills har plockat lär vi äta detta någon gång i höst.
- Svartvinbärssås till glassen. Serverade detta på min 30-årsfest, och utöver att jag blandade ihop volymen socker med volymen vatten blev den väldigt bra! Gott med något syrligt till det söta. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0