Nyårsafton hittills och gott nytt år

2015-12-31 16:33:00
Min Dag
Vaknade till soluppgången imorse. Som ju lovade vackert väder genom att färga hela himlen i underbara färger.
 
Om himlen är vacker på morgonen eller kvällen innan stundar vackert väder. Det är visdom sedan gammalt.
 
Jag har besökt det kommunala badhuset för att ta årets sista simtur. Mamma kallade det för att jag hade nyårsbadat. Kul skoj!
 
Jag irrade runt i mataffären i kankse en timme pga kunde inte bestämma mig helt för vad jag skulle köpa + lite svårt att hitta det. Gick ut från affären och kom efter ett tag på att jag glömt köpa det jag absolut inte fick glömma att köpa, så fick vackert vända tillbaka. Köpte svenska tulpaner som tröst (pga hann inte få med mig några från farfar innan jag åkte från landet igår).
 
Men nu mina vänner. Nu har jag bytt om från gammal, halvsliten klänning till nya byxor och blus med rosett. Och om ungefär sju timmar är det dags att säga hej då till 2015 och välkomna 2016. Jag tror och vågar hoppas på att det kommer bli ett bra år. Att saker löser sig, att det uppkommer problem men att de också löser sig förr eller senare. I vilket fall, gott nytt år allihopa! Må ni fira in det nya året (om ni gör det ikväll eller något annat datum på året) med personer som är extra fina, eller på något annat sätt som ni föredrar. Gott. Nytt. År.

Annandagen

2015-12-31 15:05:00
Kalas och festligheter
På annandag jul slog jag in den sista julklappen till far och mor. Det var/är en slags upplevelseklapp, kan en säga. Etiketterna jag använde detta år har jag för övrigt köpt till förmån för Stadsmissionen.
 
I väntan på att mormor skulle komma dukades det, klämdes på klappar och fixades med mat. Jag började bli hungrig så åt brieost. Och lite brieost till.
 
Så kom mormor till slut! God jul i stugan, osv.
 
 Vi drack glögg, åt pepparkakor med ost och klämde lite till på julklapparna under granen.
 
Julbord för tredje dagen i rad, typ. Det kanske bästa är att det alltid blir äggost över som en kan äta till frukost dagen därpå.
 
Efter maten intog vi soffläge för att smälta maten. Min bror somnade till och med.
 
Men sedan delade mamma ut julklapparna. Här är fina mormor med stort paket i knät. Hej, hej! Jag visar vad jag fick någon annan gång, men mormor fick i vart fall bidrag till UNICEF av mig.
 
Gottebordet kom fram. Och sedan antar jag att det blev läggdags efter samtal i soffan.
 

Silvrigt och en hel del ljus

2015-12-30 19:27:00
Min Dag
Idag har jag lämnat landet (efter över en veckas vistelse där) och sagt hej då till bland annat den här knasbollen (tillika pälsbollen 2.0).
Och hej då till Elsa-Sara som spenderade en del av förmiddagen med att sitta ovanpå kökselementet och spana ut genom fönstret. Och såklart även mamma, pappa, syster.
Jag fick med mig dessa två ljusstakar hem som jag fick i doppresent (stod dock inte ifrån vem) för 23 år sedan. De kommer mycket väl till användning nu. Så jag behöver inte längre använda gamla vinflaskor för att få värme och trevnad. Tog också med mig en fotogenlampa som jag fått av mormor för några jular sedan (och glöggmuggar plus alla julklapparna jag fick).
Jag gick runt på stan en sväng för att se om jag kunde hitta något på realisationen. Det kunde jag inte. Köpte dock den här fina silvriga, tingelsen med en säl och trumma på (och ett par byxor om någon ville veta, mest troligt mamma <3 ).
Och en pingvin högst upp. Finns även med björnar och hattar, men de var tyvärr slut. Tänker att de kan få ett barns fantasi att spinna iväg till ett fjärran land eller till någon magisk plats med sälar som jonglerar med karameller. Det är ändå himla fint. Bilderna gör ju dem inte helt rättvisa, dock.
Tror för övrigt jag måste köpa någon slags vätska till den här ljustingelsen. Är det fotogen en ska ha i, eller? Går det med matolja? Tacksam för svar.

Bloggdesign genom tiderna, 2008-2009

2015-12-30 15:42:42
Bloggen Tillbakablickar
Jag har ju haft den här bloggen några år (sex-sju år om jag inte räknar fel), och sedan starten har jag ändrat lite fram och tillbaka och hit och dit i designen. Jag tänkte det kunde vara roligt att ta en kik på några av dessa. Om det blir alldeles för långt inlägg kanske jag delar upp det, men det märker vi! (Update: yes, harr fått dela upp det, så det blir en lite miniserie.) DÅ kör vi.
Så här hade jag det alltså runt tredje advent 2008. Väldigt mycket av lite allt möjligt, skulle jag säga. Försökte väl få det lite julinrett också. Har tyvärr inga bilder från början, men tror det var rosa och väldigt basic.
 
Men så ändrade jag färger och lade in en halv profilbild på mig själv i bakgrunden. Kan tydligen inte få nog av bidler på mig. Något narcissistisk, haha? (Är dock ett återkommande tema, som ni kommer att märka längre fram.)
 
Fick nog av mig själv och ändrade till en orange bakgrund som inte passade ihop med det andra alls, men var förhoppningsvis på väg att byta ut de andra bitarna också. Och de blåa kornen är snöflingor som faller ner, för övrigt.
 
Nej, fick tydligen inte nog av mig själv. Vad i hela friden är det här? Hahaha.
 
Ville ha en dåligt utklippt bild av mig själv i högra hörnet, förstås. Och lägg kanske märke till att de två övre bilderna plus de tre nedre (i det här inlägget, alltså) är på väg till en design jag ville uppnå. Jag hade det inte såhär i en vecka och sedan kom på att jag nog borde ändra.
 
Tre bilder av en och samma person, och en orange bakgrund. Är det klart nu?
 
Nej, tre bilder är såklart inte tillräckligt. Fyra, en liten fyndig (?) text i headern och så är vi klara. Voilà. Såhär såg det alltså ut från ungefär mitten av december till slutet 2008.

Det bar iväg mot ett nytt år, så en ny design tyckte jag var på sin plats. Eller jag ville ha svart content-bakgrund med vit text, bara.
 
2009 började med dock med denna design istället.
 
Och den höll i ungefär tre dagar tills jag gick loss och experimenterade i photoshop (jullov?). Som ni kanske ser. Mörkt men färgglatt, skulle en kunna säga.
 
Experimenterade lite till och kom fram till att det här vore nice att ha på bloggen som header. Absolut.
 
Den höll i en dag tills jag bytte till denna här istället som känns en aning ofärdig, minst sagt.
 
När jag kände mig någorlunda färdig såg det ut såhär.
 
Några dagar senare hade jag tröttnat på hjärtat och lärt mig göra bokstäver som såg speglade ut. Så då fick det vara såhär i några dagar.
 
Japp, det blev ett himla långt inlägg, så resterande designer tar vi en annan gång. Men jag lovar att det blir färre och färre och mindre knasigt med tiden. :)
 

Mot ljusare tider

2015-12-29 17:18:14
Bloggen
Eftersom vi har passerat vintersolståndet blir det ju ljusare och ljusare (hurra!) om dagarna. Så därför ville jag ljusa upp bloggdesignen också.
Så nu ser det alltså ut såhär, som ni kanske ser (om ni inte tittar i mobilen för då ser det lite annorlunda ut, men fortfarande ljusare än innan).
Såhär såg det ju ut innan. Gillar det dock fortfarande, men kände att det behövdes göra lite förändring. Nu när det snart blir nytt år och allt. Och jag måste försöka byta min profilbild till någon mer aktuell ...

Julaftonen

2015-12-28 10:49:26
Kalas och festligheter
Här kommer min julaftonseftermiddag i bilder!
Ester satt som en sfinx i fönstret, medan vi andra gjorde oss iordning och packade ner alla klappar och all mat som skulle med.
Så blev det dags gå iväg med säckar och påsar. Men såklart glömdes något (borsta tänder och glutenfria pepparkakor, till exempel), så vi fick gå tillbaka.
Men till slut var vi framme hos min farbrors familj, tillika grannar. De hade myspyntat utanför dörren. Efter ett tag kom även alla kusiner och farföräldrar, så vi drack glögg och såg på Kalle Anka.
Västerbottenpajen (som var mitt lakto-ovo-vegetariska bidrag till julbordet för i år) var det fler än jag som åt av, som ni ser. Och jag åt som vanligt ungefär bara potatis och rödbetssallad, för det är, och har typ alltid varit, mina absoluta favoriter på julbordet. Smakade även på brysselkål för första gången, och det var ändå okej smak på dem.
Och såklart äggost. Bland det bästa på det bohusländska julbordet! Höll dock på att missa det helt, pga lekte med min yngsta kusin.
När alla var mätta och befann sig i soffan i matkoman, och vi hade tittat på Karl-Bertil Johnssons julafton, delades julklapparna ut.
God jul från mamma (med ny hårfärg och allt) och Emelie! Och farfar där i bakgrunden.
Och hejhej från mig (och min kusin Therese i bakgrunden). Vad jag fick i julklapp visar jag någon annan gång.
När alla klappar till slut var öppnade, vi hade ätit gotter och kramats hej då, vandrade vi hemåt igen i mörkret och satt i vardagsrumssoffan och pratade om varandras klappar tills vi hade tjatat tillräckligt på mamma att hon skulle gå och lägga sig (pga hon skulle upp tidigt på juldagen). Och då gick jag också och lade mig. Klart slut.

Snö och plugg en decembersöndag

2015-12-27 15:36:49
Min Dag
Imorse när vi vaknade såg det ut såhär. Precis som väderprognosen hade lovat. Ett litet lager med snö över landskapet.
Ljungen (eller vad det är) på verandan hade fått ett litet täcke.
Liksom granriset.
 Min kusin (tillika granne) har gjort en snögubbe, men jag har mest hållt mig inomhus och pluggat, läst bloggar och gjort blogginlägg. Tog dock en liten promenad förut för att jag behövde få röra på mig. Och så käkade jag äggost till frukost, så gott!
Nu ser det för övrigt ut såhär. Ett litet täcke över gräsmattan och sol som tittar fram mellan de gråtyngda molnen. Det var nog om detta. Ha en fin söndagskväll, hörrni.

2015, januari till mars

2015-12-27 12:07:00
Tillbakablickar
2015 är på upphällningen, så här kommer en resumé om detta år, främst genom min kamera och för januari till mars för denna gång. Blir så himla långa inlägg om jag skulle ta alla månader på samma gång.
 
Januari
 
Var hemma hos mormortrettondagsafton och åt årets första julmat (eller- julperiodens sista). Annars pluggade jag väl mest till transportprocessor-tentan och statistik-tentan. Klarade en av två, men fixade transporten på en omtenta senare, ifall ni ville veta.

Hade precis blivit bØf-patet och våra bØf-barn (efterträdare) ordnade överlämningsmiddag. Vilket innebar att vi fick dansa som bara bØf:are kan, överlämna kontinuitet och äta ärter. Sedan gick vi pubrunda tillsammans också.
 

Ett år med bØf from Elin Haraldsson on Vimeo.

Och apropå bØf gjorde jag den här resuméfilmen av ungefär det mesta av allt filmmaterial jag har från vårt år som mottagningskommitté på KfKb-sektionen.

Jag lagade kikärtsburgare för första gången, och sedan dess har det ungefär blivit mitt bästa recept. De flesta (till exempel farmor) köttätare har godkänt dem, så det är ett himla bra recept, alltså.

Jag hade en "hel jävla dag" med Wille, som hon kallade det. Vi åt redig brunch tillsammans, såg på film, promenerade i Safjället och pratade om livet.

Jag hade en otrolig craving på den här Crazy, stupid love-scenen och såg den säkert tusen gånger. Lyssnade också mycket på Diana Ross & the supremes och Todd Terjes låt Johnny & Mary.
 
Och så gick jag Tillbaka till Vinteragatan-gasque tillsammans med bland annat de här två coolingarna, Gürra och Guppi.
 
Februari
 
Såg dokumenterären om Laleh som är så himla fin och bra, lagade röbetspaj, firade mammas födelsedag, höll en presentation om hur bakterier pratar med varandra (quorom sensing) samt gick på Charm och fick en hel del gratissaker (som pennor och disktrasa) men inget sommarjobb.
 
Jag lyssnade mest på "I wish it would rain", Little Jinder, "Don't stop" med No Lay som tyvärr fortfarande inte finns på Spotify och Kattliv med Joy.
 
Jag groddade mungbönor och hade på smörgås och till maten i allmänhet. Och lagade curryris för första gången och som numera har blivit min bästa släng-ihop-rätt. Jag gjorde också ett inlägg med åtta dagars frukostar.
 
 
Jag skrev ett inlägg om tillfällen då det kändes lite extra. Och skrev ett annat inlägg om hur det var/är att sitta i KfKb-Styret, sådär en månad efter att jag hade gått på som utbildningsansvarig.
 
Lilla Ester hade tagit sig hem till familjen Haraldsson och var så himla liten och överallt. På alla hjärtans dag hade jag mina föräldrar som dejt och vi gick på Verspex med tillhörande spexkalas på Chalmers. Och i slutet av februari gick jag på teater med Wille och såg Tartuffe.
 
Annars pluggade jag väl mest. Och laborerade med E. coli och andra bakterier, men även med molekyler som bildar inkapslande bollar (miceller) och kan exempelvis stänga in fettbollar (vilket är vad som sker vid användning av diskmedel).
 
Mars
 
Det var tydligen fortfarande vinterjacka-kallt utomhus så jag satt nog mest inomhus och pluggade till två tentor jag hade (klarade båda, om ni ville veta).
 
Så blev det till slut så varmt att en kunde börja ha vårskor och vårjacka. Och jag bjöd över mamma och pappa så att de kunde sätta upp bokhyllan.
 
Lyssnade mest på Susanne Sundrs album och allra mest på Delirious. Så peppig låt!

Tentaveckan tog slut, så jag firade med att åka hem till mina föräldrar ett slag och gå på fest med klasskompisar. Wille hade fyllt år, så henne firade jag en dag. Och så hade jag ofta flätor. Men hade också införskaffat en hårklämma som jag inte riktigt hade börjat få kläm på hur jag skulle använda än.
 
Mars avslutades med att jag gick på nollK-kalas med mina bØf:are och gick och såg Svenskjävlar med Wille på Hagabion. Samt satt och pratade om kultur och åt digestivekex med ost i skenet från stearinljus under Earth Hour.
 

Tisdag 22 december

2015-12-26 11:12:15
Ett foto i timmen
08 Äter frukost (havregrynsgröt med blåbär och russin, mackor och te) och fixar iordning i lägenheten. Julstädar det sista, så att säga.
09 Packat och klart och nästan helt redo för att ge mig av.
10 Sitter på bussen och åker över Nordre älv. Blir sedan upphämtad av mamma.
11 Är hemma hos mina föräldrar ute på landet och slår in de sista julklapparna, klappar katter och kramas.
12 Käkar wraps med linsröra och sallad till lunch. Gott och mättande!
13 Skriver i min kontinuitet så att jag kan ge den till min efterträdare.
14 till 15 Redigerar bilder, pratar med mamma som slår in julklappar, visar henne världens 16 vackraste träd, och läser bloggar.
16 Ser dagens avsnitt av julkalendern, och försöker få reda på vad som ska hända under kvällen.
17 Äter potatis, morot, fisk och sallad till middag. Och blir körd av mamma in till Kungälv.
18 till 20 Möter upp Anton och Erik på Trappan bio för att se Star Wars-filmen. Den var ju ändå himla bra. Träffade på bland annat några gamla klasskamrater som också råkade vara där, kul!
21 Blir hemkörd av mamma genom ett regnigt Kungälv.

 22 Klappar katterna och lyssnar på podcast tills jag somnar.
Upptäckte för övrigt att jag inte tagit en enda selfie/groupie under hela dagen, vilket ju är smått otroligt.

Juldagen

2015-12-25 14:59:00
Min Dag
God fortsättning på er, från mig, och Eskil som ligger och myser under granen bland alla klappar som är kvar. Vi ska fira jul med mormor imorgon, så vi har sparat lejonparten av julklapparna tills dess. Vi tycker det blir trevligast och finast så.
Idag har jag hängt med/klappat den här pälsiga damen (Ester) som sitter lite som hon vill, pluggat bioreaktionsteknik (tenta efter jul, ju), lyssnat på Beatles, läst bloggar och ska väl snart gå ner till farmor och farfar för att julmysa lite till (dvs äta ris à la Malta, pepparkakor och annan julmat).
Apropå Beatles så har de ju släppts på Spotify nu. Hurra, hurra. Har lagt märke till att de har flest lyssnare i Mexico City, och Sydamerika överlag, och har haft ända sedan igår. Jag finner det intressant, men tänker lämna det utan vidare analys. Ha en finfin juldag, vettja!

God jul <3

2015-12-24 09:32:00
Min Dag
God jul på er denna julaftonsmorgon (och resterande delen av dagen/helgen)! Jag har hittills varit hos farmor och farfar och ätit julfrukost, som vi brukar.
Och öppnat första julklappen från julpåsen. Trodde inte jag skulle få någon, men mamma-tomten hade visst varit framme. :)
Nu ska jag se på julkalender, göra västerbottenostpaj (det blir mitt vegetariska bidrag till årets julbord), klappa katter och vänta på att det blir dags för att dricka glögg. Hoppas ni får en finfin helg (varje sig ni firar jul eller inte) och får umgås med folk ni tycker om. Ta hand om varandra! Det är kanske det viktigaste.

Chokladtryffel

2015-12-23 11:14:17
Mat och recept
Har ju glömt bort dessa tryfflar helt! Firade lucia med att bland annat göra chokladtryfflar (och plugga). De är ju himla lätta att göra och blir ju så goda. Detta är dock bara ett grundrecept, men nästa år ska jag nog våga mig på att testa med lite olika smaker. Apelsin eller havssalt i måste ju vara gott, tänker jag.
Det här behövs för ungefär 20 bollar:
- En deciliter vispgrädde
- 200 gram mörk choklad
- En halv deciliter florsocker
- En tesked vaniljsocker
- Kakao, typ en matsked
Koka upp grädden i en kastrull och ta sedan bort kastrullen från plattan. Lägg i chokladen i bitar och rör om till all choklad har smält. Här kan ett tips vara att ha chokladen färdigbruten så att det bara är att hälla i.
Rör i florsockret och vaniljsockret också.
Häll över smeten i en skål eller en tallrik och ställ in i kylen i ungefär en till två timmar.
Sedan går det alldeles strålande att rulla bollar!
Häll i någon matsked kakao i en påse och låt bollarna, en och en, bli omskakade. Se till så att hela bollen fått ett tunt lager kakao på sig.
Voilà! Klara att käka, eller ge bort i till exempel julklapp eller gå-bort-present. Förvaras med fördel svalt.

A christmas duel

2015-12-22 09:00:00
Dagens låt
 Jag kan ha fått en till favorit-jullåt. Hörde denna låt för första gången under Musikhjälpen förra veckan, och sedan dess är det den jullåt jag har lyssnat på mest. Den är ingen typsikt åh-vad-vi-har-det-mysigt-och-fint-låt, utan egentligen ganska sorgsen. Om två som egentligen inte klarar av varandra men som firar jul ändå, lite som Fairytale of New York.
"I set your record collection on fire and said I never knew, felt kind of bad about that and I know you did too".
Gillar kanske mest musiken sammanvävt med den oväntade texten. Tappade lite hakan när jag hörde den första gången.
 
The Hives & Cyndi Lauper - A Christmas Duel

2015 in music

2015-12-21 18:56:25
Tillbakablickar
Spotify har, i år igen, sammanfattat det personliga musikåret. Tycker ändå sådant här kan vara kul att ta sig en kik på. Kanske har en förändrat och/eller utvecklat sin musiksmak/stil under ett år. Här kommer i vart fall små bitar ur det som Spotify sammanfattat åt mig.
Min första låt det här året var tydligen denna här. Det började helt enkelt bra.
Min mest spelade artist brukar vara Håkan Hellström, men i år fick han alltså gå ner på en andraplats till förmån för Hello Saferide, som ju även på sätt och vis är med på fjärde platsen.
Att denna lite sorgliga låt skulle vara min mest spelade förvånar mig en aning, men det är även mycket troligt. Den är ju fin och bra, men jag trodde det skulle vara typ "E d fest", eftersom vi spelat den oerhört mycket detta år sedan vi var i Lund på 50-årsjubileum.
På våren peppade jag mycket inför way out west, därav mycket Caribou och Susanne SundfØr.
Här är några av mina tips för vad jag även borde ha lyssnat på i år. Har lyssnat på några låtar ur denna lista, men har ännu inte hittat några guldkorn.
Och så lyssnade jag på musik i ungefär konstant en månad. Har dock fått gett mycket av min lyssnar-tid till podcast, men har tydligen ändå hunnit med att lyssna på mer musik än förra året.
Och dessa 40 000 minuter ägnades åt tusentals olika artister, fint ändå. Försöker alltid hitta nya, fantastiska personer att lyssna på, vilket jag ju tydligen gjort jämfört med förra året. Lyssnade för övrigt på 4 148 olika låtar (1 603 mer jämfört med 2014).
Förra året började alltså med en stor dos av dessa tre damer. Nu får vi se vad 2016 har att bjuda på!
 

Jullov och musikhjälpen

2015-12-18 17:37:14
Min Dag
Sista lektionen och sista obligatoriska momentet genomfördes idag på förmiddagen, och därmed har även jag till slut fått jullov. Alla rapporter och inlämningsuppgifter är inlämnade och nu är det bara tentaplugg kvar. Så jullovet benämns egentligen "självstudieveckor" eftersom jag har tentor i januari, men några dagars ledighet tänkte jag ändå ge mig själv. Spenderade eftermiddagen med att införskaffa julklappar, så nu ska det vara avklarat till största delen.
Bilden ovan tog för övrigt i måndags på morgonen. Det är ändå lite mysigt att gå upp nu när solen är på väg att få hela staden att vakna.
 
Och så håller ju Musikhjälpen på till imorgon. Önska en låt, eller två, eller skänk pengar till något engagemang, vettja. Hade gärna fått att någon jag känner gett pengar till Musikhjälpen i mitt namn i julklapp, så det är ju ett julklappstips. För övrigt har ju ett härligt gäng på vår sektion satt igång ett engagemang där de sålde fika på lunchrasten och alla pengar de fått in går till Musikhjälpen. De har för tillfället fått in över 3 400 kronor vilket ju är fantastiskt! Så till detta engagemang kan ni exempelvis skänka pengar.
 
I vilket fall, hoppas ni får en finfin julhelg och att ni får umgås med personer ni tycker om och får kramas mycket.

Styret 2015:s sista teambuilding

2015-12-16 08:04:00
Min Dag Skolan
Igår åkte vi i KfKb-styret till Backa och till Escape room för att ha lite teambuilding. Alltid bra att se till att vi är ett bra gäng så vi kan göra en bra överlämning till våra efterträdare. Och för att det är kul att göra någon sista grej tillsammans.
Escape room går i vart fall ut på att en stängs in i ett rum och sedan, med hjälp av olika sorters ledtrådar, ska hitta ut igen och på så vis lösa en mordgåta av något slag.
Vi fick slå våra kloka huvuden ihop, och det var alltid någon, efter en kortare eller längre stund, som lyckades lösa uppgiften.
På många ställen tänkte vi lite för länge och lite för mycket. Som när vi hittade en sorts ekvation och försökte på alla möjliga sätt lösa den för att få fram en sifferkod, när det egentligen gällde att lyfta blicken utan att avslöja för mycket.
Hela Styret tänker och klurar så det knakar!
Vi lyckades till slut lösa alla uppgifter och komma ut. Vi slog inget rekord, men hade inte sämsta tiden heller. Men vi hade kul och det är vad som räknas, ju.
Sedan passade vi på att ta en gruppbild.
Så det är det här finfina gänget jag har fått spendera ett år tillsammans med och fått driva frågor som rör vår KfKb-sektion på Chalmers. Katta, Anton, jag, Amanda, Brumm och Bagge. Jag har lärt mig så otroligt mycket, fått utvecklats som person, fått lära känna andra härliga personer, rest runt i Sverige, fått vara med och påverka, men framförallt haft så himla, himla kul. Och det tackar jag främst dessa fem andra personer för (och sektionens medlemmar som gav mig förtroendet att uner ett år få vara utbildningsansvarig). <3
Som för att knyta ihop säcken, som innehåller Styrets arbete för detta år, gick vi och åt italiensk mat precis som vi gjorde alldeles där i starten, och var det första vi gjorde tillsammans. Fast denna gången på vapiano och jag åt en jättegod svamprisotto. Nu har vi några få möten kvar, kassören har en del bokföring att göra, men sedan står Styret 2016 redo att ta över på andra sidan nyåret och det känns ändå himla bra att få lämna över stafettpinnen till dem.

Libanesisk linssoppa

2015-12-15 07:57:12
Mat och recept
Lisa sa till mig att jag borde lägga upp fler recept, så här kommer ett på libanesisk linssoppa. Den är lite syrlig eftersom en droppar i citron, och cayennepepparen ger den lite sting, så att säga. God och matig och klimatsmart mat! Den är för övrigt vegansk när jag tänker efter. Vet tyvärr inte vad den heter på arabiska, men här kommer receptet.
För en middag och ungefär tre-fyra lunchlådor behövs:
- Två potatisar
- Två gula lökar (jag tar ju dock typ alltid en extra för att jag tycker det är gött)
- Fyra vitlöksklyftor
- Tre deciliter röda linser
- Två grönsaksbuljontärningar
- En och en halv liter vatten
- Ett kryddmått cayennepeppar
- Citronsaft från en citron
- Spiskummin, salt och peppar
- Lite persilja
Skär lökarna i bitar och stek dem lätt i olja i kastrullen medan du skär potatisen i bitar.
Tillsätt potatis, grönsakbuljong och linser. Häll sedan på vattnet.
Låt koka i 20 minuter på halvsvag värme och/eller tills potatisen är mjuk och färdigkokt. Krydda med cayennepeppar, spiskummin, salt och peppar. Smaka av med citron.
Servera med lite persilja och ät upp. Voilà.
Receptet kommer från Coops "Vår kokbok".

Färdigpyntat, lussefika och musikhjälpen

2015-12-14 08:17:52
Min Dag Tankar Och Funderingar
Julkulorna är upphängda i de lysande grenarna. Det är mitt substitut till julgran.
Elin-gumman (som mamma kallar den) och stora tomten med lyktan i handen får stå nedanför på golvet.
På soffbordet i en vinflaska (eftersom jag inte har tagit hit mina ljusstakar från mina föräldrar) står kalenderljuset. Har upptäckt att det är rackarns svårt att komma ihåg att släcka det i tid, ligger just nu kanske tre dagar i förväg.
På hyllan har jag ställt alla mina tomtar och gummor.
Jag har inte räknat hur många de är, men i jämförelse med mina farföräldrar är det inte så många.
Värmeljushållarna har också kommit fram, vilket ju är bra när det börjar bli kallt ute (och inne). 
Adventsstjärnan fick igår till slut komma fram. Har funderat på var jag ska ställa den, eftersom mina takfönster är precis för låga/har för mycket lutning så att den inte får plats där.
Så den får hålla hus på köksbordet och användas som extra pluggbelsyning samt mysbelysning till frukosten.
För övrigt hade vi i SNKfKb lussefikamys hemma hos mig i fredags. Jag tog inga bilder, tyvärr, men min efterträdare var med och vi drack glögg, åt lussekatter, drack en och en annan öl och hade allmänt gött häng.
Och apropå mys har musikhjälpen startat igång! Kanske bland det bästa med hela december. Har på det i bakgrunden ungefär dygnet runt. Tänker att det är tur att jag inte har tentor förrän efter jullovet ...
Och idag har ett himla gött gäng på vår sektion startat igång en egen insamling genom att sälja fika och gottigheter varje lunch fram tills att det blir dags för Linnea, Kodjo och Gina att stiga ur buren. Så himla bra initiativ! Vill ni själva skänka pengar går det ju att önska låtar och bjuda på auktionerna. Det är ju ett sådant viktigt (som varje år) tema i år, att ingen ska behöva fly undan klimatet.

Aspgasque

2015-12-13 19:01:14
Kalas och festligheter
En torsdag ungefär mitt i november hade KfKb6 med aspar aspgasque. Vilket alltså innebär att personer på vår sektion som är intresserade av att söka kommittéen är med och arrangerar sittning och/eller eftersläpp. I vilket fall, så hade vi en liten förfest hemma hos Brumm. Nalle var där, till exempel.
Sedan blev det dags gå till sittningen, som för övrigt hade temat "En dystopisk framtid efter krig mellan Norge och Sverige där nästan alla pratar tyska". Kanske längsta sittningsnamnet någonsin och klurigaste, men det skötte arrangörerna bra.
Hej, hej Pigge (och Janen, Lisa, Nalle och Lenis)!
Bagge satt bredvid mig och då blir det ju obligatorisk selfie.
 Nalle, Lenis och Pigge tog en groupie istället.
 Amanda satt på min andra sida, så hon fick också vara med på en selfie, såklart!
Glass hade kanske längsta gücklet, där Janen fick vara med och agera skadad.
Pigge, Bagge och jag hann till exempel ta ett kort tillsammans medan gücklet pågick.
Och efter ett tag och extrainsatser av Ciffe var gücklet till slut till ända.
Och så var också sittningen. Janen, jag, Brumm och ett gäng till följde med till GasqueK:s rum på mellanfest i väntan på att sittningen skulle städas bort och dansgolvet öppnas.
Jag och Anton hade dansuppvisning. Eller försökte dansa efter ett youtube-klipp som gick på repeat i bakgrunden. Tror ändå vi gjorde ganska bra ifrån oss.
Mycket soffhäng.
 Hej, hej från mig och Jannie. 
Jag, Jannie, My och Jonathan hängde i hörnet.
Och till slut blev det dags för det här gänget och gå och dansa till stället stängde och för mig att gå upp fem timmar senare och packa för att kunna bege mig till Lund. Plus att mina jeans gick väldigt mycket mer sönder än de redan var. Men himla bra aspgasque, asparna var så himla duktiga!

Vi har fått efterträdare!

2015-12-11 20:00:00
Kalas och festligheter
I tisdags hade vi sektionsmöte vilket innebar inval till bland annt Styret. Så vi har fått ett gött gäng som kan fortsätta driva sektionensstyrelsen arbete efter att vi gått av. På bilden syns Tisse (nya kassören), Brumm (gamla infoansvarig), Gürra (nya ordf), Anton (gamla ordf), Dace (nya infoansvarig) och Alex (min efterträdare). Jag blev för övrigt invald till projektledare för bioteknikdagarna och har fått en härlig projektgrupp att få arbeta med. Är så pepp på detta nya uppdrag och känner mig alldeles superredo att lämna över till Alex.
Jag passade såklart på att ta en selfie med min efterträdare, och Dace fick också vara med. De här gossarna, plus resten av gänget, kommer göra ett alldeles strålandde jobb. Det är jag övertygad om.
Efter ett tag kom Dash in för att säga grattis till alla och krama Lenis som är invald till nästa års SAMO. Och efter att ha firat och hurrat för Styrets invalda, följde jag med bland annat de här två.
För att gratta bØf:s efterträdare. Jag har ju fått barnbarn, ta mig tusan! Han till höger om mig är nästa års ordförande och jag är säker på att det kommer blir superbra!
Tänkte vi kunde köra en presentation, så från vänster: Chewie (far min), jag, Swift (mitt barnbarn), Emma (nya pHadderchefen), Guppi och Wilse (nya nØlluppdragschefen). Firade även KfKb6:s efterträdare och dansade så att jag fick träningsvärk i hela kroppen i två hela dagar efteråt. Men det var det såklart värt!
Här är ett till glatt och pepp gäng med gamla bØf:are! Och ungefär klockan sex på morgonen var jag hemma i min lägenheten. Men hade en så otroligt kul och vill återigen säga stort grattis till alla invalda. Ni kommer göra ett supergrymt bra jobb och ha så mycket kul. Heja, heja!
 

Julbak och julstök

2015-12-10 07:15:52
Min Dag
I fredags åkte jag hem till mina föräldrar ute på landet för att baka lussekatter, göra saffranskola och ha allmänt mys. Emelie bakade både saffransgifflar och lussekatter.
Och gjorde godis med jordnötssmör. Jag passade för övrigt på att smaka på jordnötssmöret för att testa ifall jag tål det. Fick ingen reaktion så jag antar att det är lugnt. Men så sa Emelie att jag borde kunna äta cashewnötter, så jag testade och åt en tredjedels nöt. Det ledde till att jag fick spendera resten av fredagskvällen i vardagsrumssoffan och försöka att inte röra mig för att få behålla middagen i magen (vilket jag tyvärr inte fick) och vänta på att illamåendet och allergireaktionen skulle gå över. Så kan det gå!
Innan jag hade tagit mig upp ur sängen på lördagsmorgonen hade mamma hunnit baka både glutenfria och gluteninnehållande pepparkakor. Glutenfria pepparkakor blir för övrigt mer av vitkakor-karaktär, men de var goda så då spelar ju inte färgen någon direkt roll.
Jag fick istället baka lussekatter. Glutenfri lussekattsdeg blir ändå helt okej och lätt att jobba med, till skillnad från i vanliga fall.
Ester, och de andra katterna, låg lite här och var och sov. Kanske vaggade till söms av julmusiken som vi spelade på repeat.
In i ugnen med dem! Emelie ville för övrigt vara lite konstnärliga med sina katter. Mamma tyckte mer det såg ut som de fått någon slags sjukdom.
Klara och redo att ätas upp! Fick med mig en hel påse hem som jag nu har i frysen och äter från tillsammans med en kopp glögg.
Och apropå glögg så fick jag dessa glöggmuggar med Elsa Beskow-motiv i adventspresent. Tycker de är så himla fina. Så nu kan åtminstone en till person komma och dricka glögg hos mig!
Saffranskolan tror jag för övrigt att jag brände; har inte kunnat smaka ordentligt för jag fick bråttom att ta mig tillbaka hem till stan igen. Men lussekatterna blev ju goda och det är alltid något.
 

Bioteknikdagarna 2015 - filmen

2015-12-06 17:07:00
Filmer Kalas och festligheter
Nu har jag till slut fått klippt ihop filmen från Bioteknikdagarna i Umeå. Det blev en fem minuter lång film av de fyra dagarna vi tillbringade där uppe i norr. En lista på musiken finns i beskrivningen till filmen (alltså på vimeo). Kameraminnet tog ju tyvärr slut ganska tidigt på lördagskvällen (lyckades dock radera några foton/filmer som inte var bra under tågresan hem), så det blir ett lite abrupt slut, men det får vi leva med, helt enkelt.
 
Foton från vårt äventyr finns här och här.
 

Bioteknikdagarna 2015 - Umeå from Elin Haraldsson on Vimeo.


Första december

2015-12-01 09:20:00
Min Dag
Första december är här och vi lyckades ta oss igenom gråa november. Jag har sovmorgon idag så passade på att pynta litegrann (med extra betoning på lite). Iittala-kulorna är upphängda i fönstrena, och det är väl i princip allt hittills.
Första avsnittet av årets julkalender har jag också hunnit se. Verkar hittills okej och en aning lovande. Tänkte också försöka lyssna på radions julkalender någon gång under dagen.
Vår sektionstidning Galax-Posten har i år gjort en julkalender som heter "Jakten på tomten". Så himla kul. Första avsnittet har inte kommit ut än, men tills dess har ni trailern här. Tror det kommer bli kul och bra!
Nu ska jag i väg och labba. Igår renade vi proteiner som vi fått muterade E. coli:sar att producera, men idag vet jag inte riktigt vad vi ska göra. Det ger sig. Ha en finfin första december och glöm inte att från och med idag får en dricka julmust, smutta på glögg, lyssna på julmusik och mysa omkring med rätta. Hurra.

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0