Född att springa, barfota

2013-04-29 19:43:44
Tankar Och Funderingar Träningen
Håller på att läsa boken "Born to run" och jag blir så inspirerad av att springa. Springa långt. Så när jag har klarat av att springa hela Göteborgsvarvet utan att stanna eller bli skadad (hoppas så på att det blir nu i år) kommer mitt mål förmodligen förflyttas till att klara en hel maraton. Och om inspirationen håller i sig, till att bli en ultramaratonlöpare. Så inspirerad är jag just nu av att läsa boken.
 
Jag kommer återkomma med någon slags fullständig recension när jag läst ut den, men hittills kan jag säga att den handlar om att vi människor, Homo Sapiens-släktet är födda till att springa långt. Att det var det som gjorde att vi överlevde de starkare (och eventuellt intelligentare) Neanderthalar-släktet. Och att våra förfäder sprang långt för att utmatta byten som hjortar, och det barfota. Inte i några nya löparskor. I boken framställs fakta om att nya löparskor egentligen motverkar de syften som skoföretagen hävdar att skorna har. Som att de innehåller extra dämpning för att kroppen inte ska ta så stor skada vid varje fotnedsättning (som ju görs med otrolig kraft). Enligt bokens författare, och de studier han har granskat, är det bättre att springa i ett par gamla, utslitna skor. För vår kropp är alldeles själv utmärkt bra på att stabilisera fotnedtrampen och kroppen så att vi undviker skador och orkar springa långt.
 
Blev inspirerad av det och gav mig igår ut och sprang elva kilometer i min gamla joggingskor som jag haft ända sedan jag gick i högstadiet. Jag fick min bästa springtid hittills på lång distans och stundtals kändes det som att jag flög fram. När mördarbackarna tornade upp sig tänkte jag "åh, herregud, hur ska det gå den här gången?". En tanke jag inte hade behövt tänka. Jag nästintill flög uppför backen och vid backkrönet kunde jag inte återminnna mig vad det var jag hade tyckt var så jobbigt med de där backarna. Så himla häftig känsla. Obeskrivligt.
 
När jag kom hem hade jag dock fått blåsor på framsulan och var lite spänd i ena vaden (vilket jag fortfarande är). Men jag tänker testa att ha de gamla joggingskorna ett tag till och se vad det leder till. Märker jag att jag orkar springa längre, fortare och utan att bli skadad tänker jag verkligen ge författaren rätt och eventuellt skaffa mig ett par barfotaspringskor. Delvis är jag redan nu beredd att göra det, för jag vill tro att naturen själv vet bäst på vilket sätt ett däggdjur ska springa för att orka och för att kunna överleva. Och det utan att behöva springa med skor på.

Grillfredag

2013-04-28 12:00:00
Kalas och festligheter
I fredags åkte jag och bästa Patrik hem till en kompis för att grilla. Jag åt grillade champinjoner, paprika och halloumi. Halloumi ska ju tydligen oljas in innan den läggs på grillen, med det visste väl inte vi. Gott som tusan, för övrigt. Ska typ bara grilla halloumi och champinjoner i sommar.
Sov över och fick vakna upp bredvid Patrik och äta pizza till frukost/lunch med de andra som sovit över. Finfint.

Söndag 21 april

2013-04-26 09:57:38
Ett foto i timmen
08. Vaknade och steg upp och åt frukost.
09. Klappade sköldpaddan och städade mitt rum.
10. Gjorde mig iordning och speglade mig i den alldeles nyrengjorda spegeln.
11. Cyklade till bussen och mötte upp Patrik i Kungälv.
12. Köpte ny mobil. Min gamla har steg för steg börjat få för sig saker, som att det inte sitter ett minneskort i den och att den ska sms:a till andra än den jag tänkt. Kände att det var dags att byta nu.
13 till 14. Växlade mellan att klappa Elsa-Sara, utforska den nya mobilen och trösta Patrik som hade fått huvudvärk.
15. Satte mig utomhus på balkongen och läste i en 600-sidig bok (tar ju aldrig slut!).
16. Åt middag.
17. Satte oss ute på balkongen i solskenet. Himla gott trots blåst.
18. Spelade spel, både på mobilen och rent fysiskt.
19 till 20. Patrik åkte hem och jag började göra mig iordning för att sova. Växlade lite mellan att läsa bok och spela mobilspel tills jag somnade.

Påminnelse

2013-04-24 20:29:00
Filmer Tankar Och Funderingar
 Jag tycker om när jag blir påmind om att det finns så många andra, så många fler organismer på vårt jordklot än bara människor eller att vår planet bara är en av alla miljarders miljarder planeter i universum. Jag och mina problem, mitt hat och mitt ältande känns så litet, så smått i jämförelse. Det finns så mycket annat än bara jag, jag, jag, jag. Än mitt, mitt, mitt, mitt.
Det finns så många och så mycket som jag måste samspela med för att inte vårt samhället eller vår planet ska gå under. Bra att bli påmind om det ibland.
 
"And maybe that will happen that we should be in a position to handle our technology with more sense. With love instead of with hate. For our environment."
 

Elva och röd näsa

2013-04-20 21:11:00
Min Dag Träningen
Med hjälp av Emelie har jag fått en bana att springa här i närheten där jag bor. Elva kilometer lång. En liten del springer jag längs med havet. Det finns några mördarbackar på den sträckan. De lutar nästan inte alls. De tornar upp sig som en vägg när jag närmar mig dem. En utmaning varje gång.
 
Förut idag, när jag sprang de elva kilometrarna, klarade jag av att inte stanna av utmattning. Älskar att intervallträningar hjälper så himla mycket! Fick dock sitta en stund när jag väl kommit hem och bara andas och dricka vatten. Orkade inget annat.
 
Jag hade tänkt att åka in på Klädbytardagsevenemanget inne i Kungälv, men jag hann inte med bussen jag hade tänkt att ta så jag fick hoppa över det. Har suttit utomhus i solen ungefär resten av dagen istället. Och det märks. Min näsa är alldeles röd. Kanske att det börjar bli dags för solkräm.
 
 
 

Vårtecken

2013-04-17 12:00:00
Foto
 

Sjuktisdag med choklad och vårtecken

2013-04-16 15:00:00
Min Dag
Jag har varit förkyld sedan i söndags. Kände mig i vart fall tillräckligt frisk för att jobba igår och har tagit ledigt idag och imorgon för att friskna till ordentligt. Jag äter glass och dricker varm choklad.
Varm choklad med choklad ifrån Belgien. Det är gott.
Annars är jag och katterna ute i solskenet. Varmt och skönt
Två vårtecken i en bild: Elsa-Sara är utomhus (frivilligt!) och snödroppar. Nu måste väl våren vara här?

Au revoir, Bruxelles

2013-04-15 11:00:00
Resor
Till sist blev det dags att lämna vår Belgiska lägenhet och packa ihop våra resväskor.
Vi gick ner till vår lägenhetsvärds café där vi blev bjudna på något att dricka. Supersnällt! Jag tog varm choklad. De är ju så bra på det, belgarna.
Efter att ha gått fram och tillbaka på en shoppinggata med runt fyra H&M-butiker (?!) blev det dags att ta tåget till flygplatsen. Passerade denna väggmålningen. Älskar att de smyckar sin stad på det här viset. Au revoir, Bryssel!

Bryssel, dag fyra - choklad, museum och 2 000 ölsorter

2013-04-14 12:00:00
Resor
Vår standardfrukost som består av yoghurt, knäckemacka med ost och ett glas juice/mjölk. Jag hittade gluten- och nötfri müsli i en mataffär så jag slog till på det. Choklad i, såklart.
Efter frukosten begav vi oss upp till Place du Grand Sablon igen för att köpa choklad att ta med oss hem till Sverige.
Vi gick runt lite i affärer också. Övre delen av vår gata var en shoppinggata med affärer som Marc by Marc Jacobs och Filippa K. Provade en blus men köpte inget.
Sedan gick vi hem och Wille lagade en god omelett. Jag fixade en sallad av grönsaker vi hade kvar + äpplen. Himla gott.
Efter lunchen gick vi den långa vägen till Hortamuseet. Victor Horta var en belgisk arkitekt och museet ligger i hans hus. Åh, det var så himla vackert och snyggt allting. Gjorde upp scener i mitt huvud som handlade om att jag själv bodde där. En får inte fota på insidan, och jag tror ändå att en måste uppleva rummen för att förstå det vackra. Besökstips!
Vi hann med lite shopping på vägen hem tillbaka till lägenheten.
Mot kvällen blev det dags att gå ut och äta. Vi gick till the Switch, som kanske eller kanske inte har en stjärna i Michelinguiden.
Alla fick en liten, liten kopp med blomkålssoppa innan själva maten kom in. Jag smakade två-tre skeder bara för att få uppleva smaken, resten fick Wille eftersom jag misstänkte att den innehöll vetemjöl.
Jag åt röd tonfisk med potatismos till. Alltså. Det var så alldeles galet gott. Så perfekt tillagat. Kan inte beskriva. Ville aldrig att maten skulle ta slut, ville bara ha mer, mer, mer. Åh. Och vinets smaker blommade ut i munnen på ett magiskt sätt.
Vi slog till på en efterrätt eftersom det var vår sista kväll i Bryssel och jag åt mitt livs första crème brûlée. Galet gott.
Vi fortsatte bort till baren Delirium Tremens. I min guidebok stod det att det skulle finnas rosa elefanter i taket. Vår besvikelse var stor när vi inte såg några. :(
I vart fall har Delirium Tremens över 2 000 olika ölsorter. Wille fick lite beslutsångest. Det fanns inget för mig att dricka så vi gick hem igen ett tag efter att Wille hade druckit upp sin öl.

Bryssel, dag tre - den långa Bryggedagen

2013-04-13 10:00:00
Resor
På onsdagen åkte vi ett dubbeldäckat tåg i en timma och satt högst upp. Yeah.
Vi gick av i Brygge. Jag och Wille hade fått tillsägelser om att vi bara måste åka dit.
Och jag kan inte annat än vidarebefodra samma tillsägelse: åk dit. Det är en så himla vacker stad. Punkt.
Hej hej, glad tjej.
Vi såg svanar i en av kanalerna. Lyckades ju nästan precis fånga ett hjärtformat par. Åh.
Och vi såg ett hus/en byggnad som kändes väldigt Harry Potter-igt. Bara det!
Vi gick ner till matmarknaden som hålls varje onsdag och söndag (om jag minns rätt) och gick sedan 336 steg uppför trapporna i Belforttornet och såg marknaden och staden ovanifrån.
Efter att ha hört klockspelet på väldigt nära håll och spanat klart tyckte vi det var dags att gå ner igen. Väldigt smalt högst upp.
Och besöka De Proverie som enligt min guidebok skulle vara ett ypperligt bra ställe att dricka varm choklad på. Det är det. Smält choklad som hälls i varm mjölk, tänk så gott!
Jag åt lunch i form av en efterrätt (med väldigt, väldigt, väldigt mycket grädde) och Wille åt scones (med grädde till).
Mysigt litet ställe.
Vi hittade några cyklister vid Bryggetorget.
Annars vandrade vi mest runt i den vackra staden. Skulle absolut kunna tänka mig att bo här.
Vi hittade en lite halvläskig antikaffär som sålde konserverade djurinälvor bland annat.
Vi gick in i en ölaffär för att köpa med oss en belgisk ölsort hem. Jag köpte till Patrik istället för mig själv, såklart.
När vi blev hungriga bestämde vi oss för att äta Moules frites. Vi beställde en tallrik med sallad också, för att kunna byta och få en halv portion av båda sorterna. Moules frites var okej, men lite tröttsam smak efter ett tag.
I salladen var det någon form av nötter och jag fick en allergisk reaktion och vi åkte rätt snabbt tillbaka till lägenheten igen och gjorde inget mer den dagen eftersom jag bara mådde illa.
Bra och vacker dag, ändå.

Luriga månaden

2013-04-12 20:56:00
Min Dag
April är en lurig månad, en vet aldrig riktigt vad det kan bli för väder. Häromdagen var en riktig vårdag och jag satt utomhus under eftermiddagen och kände mig solbränd i ansiktet resten av kvällen. Imorse snöade det. Och nu ikväll regnar det.
 
Och jag tänker inte klaga. Finns inget så tråkigt som att klaga på vädret. Det är som det är och alla väder behövs. Regnbyxor är väldigt bra för övrigt.
 
 
 

Bryssel, dag två - turistdagen

2013-04-10 21:08:00
Resor
Andra dagen vaknade vi upp i vår vita, fina lägenhet.
Efter frukosten promenerade vi vår gata ner. Den ser ut såhär från balkongen. Älskar för övrigt att promenera genom en stad som vaknar.
Vi passade på att bocka av turistställena. Här på Grand Place. Stora, gamla byggnader och en historisk plats. Ungefär så.
Vi vandrade vidare genom Bryssel och såg Tintin målad på en vägg. Fint.
Såg lilla, lilla Manneken Pils som finns i ett hörn och är superlätt att missa om det inte är för grupperna av turister och souvernirshoppar i närheten.
Två turistställen sedda och upplevda och vi gick ner till Bryssels loppmarknad som hålls varje dag fram till klockan två. Här kan en verkligen hitta allt. Allt från små porslinsdjur till cyklar och permobiler(!). Såg till och med tvättmaskiner och tv-apparater. Köpte dock inget.
Åkte hissen upp till Palais de Justice och tittade lite på utsikten därifrån.
Vi vandrade vidare mot Parc de Bruxelles. Såg en man som hade en hund lös och deras relation kändes som Tintin och Milous. Fint.
Appropå Tintin så besökte vi seriemuséet som Victor Horta (belgisk arkitekt, återkommer om honom om några dagar) har ritat.
Där fanns smurfar och Lucky Luke eftersom de tydligen är ritade av belgare. Det hade jag ingen aning om.
Och så klart fanns Tintin där. Efter att ha tittat klart handlade jag lite i bokhandeln bredvid och vi åt lunch på muséerestaurangen.
Sedan bar det av upp till Place du Grand Sablon där det finns bra chokladaffärer och en Tashen-affär.
Vi gick hem och smakade på chokladen vi köpt. Jag hade ett glas med mjölk redo ifall det skulle vara spår av nötter i någon av kakorna, det brukar dämpa den allergiska reaktionen för min del. Men det var det inte. Bara himla gott.
Sedan gav jag mig ut på en liten springtur längs med kanalen och sprang runt, runt tills det kändes lagom att gå hem igen.
Och äta middag. Stekta grönsaker med pasta. Och det var vår turisttisdag.

Bokreafynd

2013-04-09 12:00:00
Konsumtion
Nu, en månad efter bokreans början har jag fyndat. Efter ett tag sänks ju alltid priserna lite ytterligare så jag passade på att fynda lite. Cecilia Samartin håller på att bli min favoritförfattare. "Salvadoreña" är hennes tredje utgivna bok och jag har läst hennes två tidigare och älskat hennes språk och handlingar sedan första boken. Tycker jag om även denna kommer hon definitivt vara min favorit.
Herta Müller har jag velat läsa sedan hon fick Nobelpriset i litteratur 2009 men ännu inte gjort. Hittade "Hjärtdjur" för 39 kronor inne på Bokia och kunde inte låta bli att inte köpa den.
 
 
 

Men kom då

2013-04-09 10:00:00
Konsumtion
Fick ett paket från Society6 hem i brevlådan igår.
I paketet låg den här fina illustrationen av Annika Bäckström. Det är mitt favoritmotiv av hennes illustrationer.
"Men kom då" heter den och nu har jag den tryckt på en finfin tygkasse (i återvunnen bomull, superbt!). Passade på att beställa när Society6 hade fri frakt för ett tag sedan.

Anmäld

2013-04-08 20:44:00
Min Dag
Sådär. Nu har jag till slut skickat in en anmälan till högskola/universitet. Jag vill tro att jag kommer att kunna komma in. Jag har de rätta betygen. Jag har gjort högskoleprovet. Jag kommer att kunna väljas från två grupper. Vill tro att det kommer att gå vägen.
Så himla spännande, det här!

Högskoleprov

2013-04-06 18:00:00
Min Dag
Skrev högskoleprov förut idag. Hade kommit en halvtimma för tidigt till lokalen om jag inte hade kollat upp tiden "för säkerhets skull" på morgonen innan jag åt frukost.
Jag har rättat mina prov och det verkar bli mitt bästa resultat hittills. Tredje gången gillt, alltså. Känns skönt att jag är än mer säkrad att komma in på någon utbildning.

Påskdagen

2013-04-04 12:00:00
Kalas och festligheter
På påskdagen var jag klädd såhär.
Med fjäder i håret för att komma i påskstämning. Fjädern kommer från H&M:s Fashion Against Aids-kollektion.
Vi gick tipspromenad, som min faster hade knåpat ihop, hos farmor och farfar där vi också åt mat och hittade deras godisgömmor.
 
 
 

Påskaftonen

2013-04-03 12:00:00
Kalas och festligheter
På påskafton blev jag välkomnad tillbaka till Sverige efter Brysselresan med fika hos farmor och farfar. Jag skrev ett passande hälsningsmeddelande till dem som kom in i vår hall.
På kvällen var vi bjudna hem till min farbror på påskmiddag. Möttes av den här ballongkycklingen.
Och så här var jag klädd när jag åt ägg och grillade champinjoner och spelade memoryspel med min lille kusin. Fin påskafton!

Bonjour, Bruxelles!

2013-04-02 20:43:00
Resor
Det första jag sa till Wille när vi gått av tåget som tagit oss från flygplatsen var: "Det luktar choklad!" Och det är minst sagt ett ypperligt bra sätt att hälsa resenärer välkomna till Bryssel. Sedan spatserade vi genom den här gallerian och började vår jakt efter lägenheten.
När vi väl kommit fram till lägenheten, släpat resväskorna fyra våningar upp genom trapporna och hälsat på värden kollade vi in lägenheten och dess omgivning.
Sedan gick vi och handlade mat, åt lunch och drack kanske världens äckligaste mjölk: kärnmjölk med druvsocker?????? Testa inte hemma, eller någon annanstans heller för den delen. Det smakar riktigt vidrigt. Fy fabian. Tydligen kan en använda det istället för yoghurt i matlagning, men jag vet inte om jag vill testa det.
Efter att ha smält maten en aning gav vi oss av för att gå runt lite i det närliggande området.
Såg den här rostiga lastbilen. Ett konstverk, mitt i en liten, liten park, skulle jag kunna tro.
Mot kvällen åt vi en god, god middag på L'Huitrière. Jag åt fisk med potatismos och drack gott, vitt vin.

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0