Kattliv

2015-02-28 20:34:00
Dagens låt Träningen
Denna hära låten. Så. Himla. Bra.
Så mycket energi som pumpas ut att det knappt går att sitta still.
Var ute på en springtur idag och den här låten kom när jag som allra mest behövde bli peppad (på slutetappen). Fick extra kraft och sprang som aldrig förr. Så himlans gött.
Och det hade nog varit så fett att vara där och se detta live.
 

Frukost i påse på dörren

2015-02-27 21:45:00
Min Dag
I onsdags morse hängdedenna påse på min dörr samt likadana på mina grannars dörrar såg jag innan jag fick springa till bussen.
Den var från min hyresgästförening och innehöll kort och gott frukost. En macka och en MER och en rabattkupong på ett bageri. Kunde dock inte själv äta mackan så jag tog med den till skolan och lät ungefär första bästa äta upp den. Det var ändå en himla fin tanke och tack så mycket!
 

Curryris med röda linser

2015-02-26 15:14:45
Mat och recept
Här kommer ett av mina absoluta favoritrecept! Det är lättlagat, gott och såklart vegetariskt (till och med veganskt om en inte har typ crème fraîche till). Alltså bästa, bästa. Blir bra varje gång och det går att variera med eventuella tillbehör. Den här gången hade jag russin, crème fraîche, majs och pumpakärnor.
Till "basreceptet" behövs:
3 deciliter ris
1 deciliter röda linser
7,5 deciliter vatten
Gul lök (jag gillar ju lök så tar alltid lite extra)
Lite olja att steka i
Curry (typ en tesked)
Salt
Hacka löken och stek den i oljan. Tillsätt curryn.
Skölj linser och ris innan de blandas ner i kastrullen.
Här är för övrigt min favoritkrydda just nu! Har chiliflingor i ungefär allt som går att ha det i. I denna rätt passar det alldeles utmärkt.
Fyll på med vattnet och salta lite lätt.Låt koka i ungefär en kvart (eller så länge och på det sätt som riset som används ska kokas). Det är för övrigt gult pga curryn och det är chiliflingor på toppen. Inga konstigheter, alltså.
Sedan är det klart att servera! Tillsätt eventuellt något som är gott (i princip lite vad som helst) och ät upp. Nomnomnom.
 
 

Första sektionsmötet snart och om att sitta i Styret

2015-02-25 15:28:00
Min Dag Skolan Tankar Och Funderingar
Imorgon ska vi i KfKb-Styret 2015 hålla vårt första sektionsmöte. Jag är inte så nervös utan är mest pepp! Mestadels för att jag inte ska göra så mycket mer än att prata om vad jag som Utbildningsansvarig och SnKfKb pysslar med just nu. Och det klarar jag ju av och tycker ska bli kul.
Sektionen ska dessutom välja in nya medlemmar i vår Kock-komittée och idrottsförening och att få välja in och gratulera nya förmågor är alltid lika kul!
För övrigt är det hittills så himla roligt att sitta i Styret! Jag får träffa Kårledningen då och då och diskutera igenom hur vi skulle kunna få utbildningarna att bli ännu lite bättre och hur vi gör med examinatorer som inte följer de regler högskolan tillsammans med oss studenter har satt upp. Jag hade ingen aning om att vi studenter hade så otroligt mycket inflytande innan jag blev invald som Utbildningsansvarig. Att högskolan verkligen, verkligen, verkligen vill höra våra åsikter och veta vad som är bra och dåligt. Det gör det ju extra kul och känns värt att lägga ner den energi och tid det ändå tar när jag vet att det jag och alla andra studenter säger gör skillnad. Och när jag vet att programansvariga på vår sektion kämpar för att vi ska läsa så bra kurser som möjligt (eftersom det är PA som köper in kurserna till programmet kan de ju ställa vissa krav) så att vi blir alldeles utmärkta civilingenjörer hela bunten.
 
Och så får jag vara med och påverka vart min sektion är på väg vad gäller visioner och mål. Exempelvis vad gäller jämlikhet, miljö och gemenskap. Givetvis tillsammans med sektionens medlemmar genom att då och då försöka få in deras åsikter vad gäller lite allt möjligt. Och det är så himla, himla kul!
 

Åtta frukostar

2015-02-24 20:27:00
Mat och recept
Jag älskar ju frukost! Bästa målet på hela dagen. Kanske för att jag inte riktigt fungerar innan jag har fått äta något efter en natts sömn ... I vilket fall, här kommer lite mer än en veckas lite olika frukostar. Tycker om att göra sådana här inlägg för att då måste jag anstränga mig för att komma på annat att äta än havregrynsgröt eller yoghurt och müsli.
Chokladbollsgröt med clementin, knäckemacka med ost, sallad och groddar och en kopp med blåbärssoppa.
 A-fil med müsli, blåbärssylt och lite exrtra kokosflingor. Två riskakor med sallad och mungbönsgroddar.
 Polenta (majsgröt) med russin och knäckebröd med ost och sallad.
 Pannkakor gjorda på soja- och bovetemjöl med russin, daddlar, clementin, svarta vinbär och kokosflingor.
 A-fil med hemmagjord müsli, scones med svarta vinbärssylt och en kopp blåbärssoppa.
 En slags äggröra med groddar i och sallad till. Och en clementin.
 Fruktsallad bestående av äpple, clementin, kiwi, chiafrön och russin. 
 Chiapudding, kokt ägg, kiwi och en riskaka med ost och sallad. Nomnomnom.
 
De flesta recept eventuella recept hittas genom att googla eller slå upp i diverse kokböcker, till exempel.
 

Fifty

2015-02-23 11:17:00
Tankar Och Funderingar
Daniel Paris skriver bra om det här.
 
 Kommentar från Paows kommentarsfält.

Jag har inga planer att läsa böckerna eller se filmerna. Det verkar bara inte vara min kopp te, så att säga. Jag har därför inget annat att utgå ifrån än det andra skriver, både de som hyllar och de som risar. Och jag tycker själv att det alltid inte är tillförlitliga källor, men jag tänker göra ett undantag från denna åsikt eftersom jag helt enkelt inte vill se filmerna.
 
Det hade ju varit fantastiskt om en sådan här upphajpad film kunde få flertalet biobesökare att reflektera över ifall ett sådant manipulativt och dominantkrävande beteende som Grey har är vettigt. Att exempelvis reglera vad någon får äta och dricka i vardagen, har som Daniel Paris skriver, inget med BDSM att göra (vilket jag antar att boken och filmen försöker få det till) och känns som bara toppen på ett isberg av vad som skulle kunna regleras. Istället för att, som det blir nu, glorifiera och därmed skapa någon slags norm för hur människor ska vara. Speciellt då det är ett skadligt och nedtryckande beteende.
 
Eller så har jag helt fel och att det leder till en diskussion som kanske tar vårt samhälle någonstans. Jag hoppas på att det är så.
 

Mean girls, 24 saker och världsmåltider

2015-02-23 08:34:38
Fint
Det finns ett instagramkonto som endast lägger upp bilder på målningar med citat från Mean Girls. Himla roligt! 32 stycken av dem kan ni se här.
En lista på 24 saker en skulle kunna göra med ett gäng finfina personer. Så himla mycket bra här. Speciellt punkten om att bära matchande kläder bara för att allt blir lite roligare då. ;)
 
Fotografen Peter Menzel och författaren Faith D’Aluisio har ägnat en stor del av sina liv med att resa runt i världen och dokumenterat människor vardagliga liv, och framför allt vad dessa människor äter. Detta har resulterat i en bok med mer än 60 personer och deras måltider. Intressant! Här finns 15 av dem.
 

En kattunge vid namn Ester, smörgåstårta och spruckna byxor

2015-02-22 22:16:00
Kalas och festligheter Min Dag
En dag nu i veckan åkte jag hem till mina föräldrar. Där träffade jag för första gången den här krabaten: lilla Ester. Hon kunde absolut inte låta mig få plugga ifred. Hon har tydligen inget för det här med studiefrämjande.
Men det går ju inte att bli arg eller irriterad på någon som är såhär söt och liten, så det fick vara så.
Hon är kanske världens mjukaste, kommer att få massor med päls och har mestadels väldigt svårt för att vara still. Det skulle inte förvåna mig om hon river ner hela huset någon dag.
På kvällen gick vi i vart fall på kalas hos farfar och farmor för att fira att farfar fyllde år. Jag fick smörgåstårta med extra mycket räkor och gravad lax eftersom jag inte äter skinka och så.
Under natten sov Ester bredvid mig i sängen. Ja, efter att hon sprungit runt några varv i rummet och hoppat upp och ner ur sängen, vill säga. Och så bestämde hon sig för att tidigt, tidigt, tidigt är det bäst att vakna, även för mig. Det blev inte mycket sömn men som jag sa går det ju inte att bli sur på någon som är så söt som Ester. Längtade hela dagen efter att få komma hem och lägga mig i min säng.
 
Och den här veckan har jag för övrigt spräckt två par byxor. :/ Eftersom det började krisa på byxfronten köpte jag ett par nya idag som jag tycker är fantastiskt fina och bästa just nu, men min plan är även att få lagat dem som gick sönder. Kanske när tentorna är avklarade under den kommande tentaperioden ...
 

Anna Blomberg

2015-02-22 13:04:00
Allmänt Filmer
 
 
 
 
 
Så fantastiskt duktig! Wow.

Presenter och semlor

2015-02-20 09:15:01
Min Dag
På alla hjärtans dag fick jag ju presenter av mina föräldrar innan vi gav oss iväg till Chalmers (jag fick dock slita upp paketen eftersom vi egentligen hade bråttom till att hinna med bussen). Jag fick en fin, stor tekopp som jag tidigare hade sagt att jag ville ha. <3
Och ett skohorn imetall som jag önskat mig sedan jag flyttade hemifrån och inte själv kunnat hitta. Tack mor och far!
Och i söndags bakade jag och min studienämnd semlor till de andra studenterna på vår sektion. Detta för att påminna dem om att det är bra att börja plugga nu (fyra veckor kvar till tentorna snart!) och för att fika alltid är gott.
 

Min alla hjärtans dag med dejt och allt

2015-02-19 18:41:09
Kalas och festligheter Min Dag
Efter ha skrivit labbrapportoch sprungit några kilometer gjorde jag mig iordning för kvällen. Använde locktången och kan absolut börja hålla med min syster om att det är typ den mest lättanvänliga och bästa locktången någonsin!
Sedan väntade jag, tittade ut genom fönstret för att se om någon jag väntade på hade kommit. Till slut kom de! Efter att ha öppnat presenter packade jag snabbt ihop en väska och så tog vi bussen bort till Chalmers.
Min dejt på allahjärtans dag var mina föräldrar med vilka jag skulle gå på Vera-spex, så himla bra dejt! Det var min julklapp till dem och vi var alla lika peppade. Vi hade det så trevligt och bra att jag dock glömde att ta några kort!
I vilket fall gick vi på sittningen efteråt och det kan ha varit en av de allra bästa sittningarna jag varit på under min Chalmerstid. Så kul att mina föräldrar fick uppleva den sittnigen, tycker jag! Sedan blev klockan plötsligt över midnatt och ett dansgolv startades i lokalen där jag dansade tills jag kände att det var dags att gå hem.
Så fin och bra alla hjärtans dag (eller vanlig lördag, för den delen)!

Döden som spegel

2015-02-17 18:53:09
Allmänt Min Dag
Jag har ingen spegel i min lägenhet. Förutom den lilla som finns på toaletten, då. Det jag istället använder mig av är min Döden-tavla.
Det är ett substitut som mestadels fungerar, om jag inte måste se hur väl mina trosor eventuellt syns igenom byxorna, till exempel. Då är den ganska dålig. Den passar dock alltid bra som inredning och som glädjespridare. Gillar så texten till bilden!
(Funderar på att skaffa en riktig spegel men har så svårt att hitta någon som passar min lägenhet, i både stil och storlek ...)
 

Läsperiod tre, läsvecka fem, måndag

2015-02-16 20:17:00
Min Dag Skolan
Jag har hittills lyckats hålla mig i fas. I den aspekten att jag har gjort alla de uppgifterna som hittills borde vara beräknade i en av våra tre kurser och sammanfattar en annan kurs efter varje föreläsning. Jag har sista laborationen för den här läsperioden imorgon! Då ska vi få mäta på ytspänningar genom olika metoder, spännande.
Och angående något helt annat så fick jag förfrågan av Wille imorse om att gå på teater nästa vecka. Peppen! <3
Jag och mina undulater höll för övrigt en presentation på engelska om mikroorgnaismers sociala uppförande (eller vad nu social behavior blir på svenska ... ) idag på eftermiddagen. Jag var dock så himla trött och kände mig tvungen att köpa en chokladkaka när jag märkte att jag höll på att somna på lektionen efter lunch. Men presentationen gick bra och vi fick finfint betyg! Nu är jag dock fortfarande himla trött och väntar mest på att klockan ska ticka iväg till senare klockslag då det är okej att gå och lägga sig för kvällen.
 

Frysta såpbubblor och tecknat

2015-02-16 08:10:43
Fint
Angela Kellys fotografier frysta såpbubblor är helt fantastiska och otroliga!
Elin Lundberg är så otroligt duktig på att teckna! Wow. Blir ju imponerad när folk är duktiga på att rita/teckna/måla (antagligen för att jag själv är urusel).
 

Från ledsna till glada

2015-02-15 20:55:00
Min Dag
Mina apelsinträd har varitpå väg till att bli väldigt ledsna ett tag, så häromdagen tog jag tag i det och köpte jord och nya krukor och lade en tidning på golvet (vilket inte hjälpte så jätte mycket, det kom jord lite överallt ändå).
Så nu hoppas jag att de kommer bli lite gladare! Passade även på att så ruccola. Hoppas på att de växer fram snart! Det är ju så fantastiskt att bara gå till fönstret för att få sallad till maten.
 

Bakterier bakom örat och antibiotika

2015-02-14 11:06:00
Min Dag Skolan
Nu! Nu i årskurs två får jag fördjupa mig i det som jag tycker är så himla intressant. Bakterier, celler och hur dessa fungerar. Vi har haft en laboration som gått över fyra dagar och bland annat fått undersöka hur mycket bakterier som finns i luften (väldigt få), bakom örat på Mäds och på en yta i våra sektionslokaler där det ibland lagas mat. Det är oftast inga farliga bakterier, bara sådana som vi redan har (och ska ha) på kroppen. På bänken i sektionslokalen fanns det dock kanske något som skulle kunna vara svampar och en del andra bakterier, medn de flesta dog dock när vi hade tvättat med sprit.
 
På bilden ovan har vi undersökt vad som händer när bakterier blir utsatt för antibiotika. I flaska två har de flesta celler dött genom att spricka (pga ampicillin), därför är den vätskan klarare än de andra två. Vi har även räknat ut hur många generationer som bildas efter en viss tid. Nu ska jag och Mäds bara skriva laborationsrapport på detta också!
 
Om ni vill veta har jag också haft en del andra laborationer denna läsperiod, exempelvis en där vi undersökte när en viss typ av molekyler börjar bilda miceller, alltså små runda bollar som gör att de delar av molekylen som inte gillar att vara kontakt med vatten slipper detta. Det är sådana molekyler som finns i diskmedel, till exempel, och som stänger in smuts och fettmolekyler (som ju inte heller gillar vatten) i sina bollar.
Jag älskar ju att få reda på hur sådana här vardagliga saker egentligen fungerar så just nu känns det som att jag har valt helt rätt utbildning.
 

14 februari

2015-02-14 10:06:00
Min Dag Tankar Och Funderingar
Kan någon ha missat att det är alla hjärtans dag idag? Känns som att varenda affär en går in i gör reklam för att just det här skulle din partner (mest troligt din flickvän) uppskatta och ni skulle bara bli åh, så lyckliga om du köper detta. Jag har ju lite svårt för att det ska uppmärksamas något så enormt på en enda dag och bli en sådan köphets istället för att försöka uppskatta varandra varje dag om året istället. Exempelis låtsas som att det är alla hjärtans dag typ minst tio gånger om året.
 
I vilket fall har jag en dejt och vi ska göra något ypperligt trevligt och kul! Ser så mycket fram emot ikväll. Ta hand om er och alla ni tycker är så himla fina. <3
 

Can you at all times wear socks, because I'm still scared of feet

2015-02-13 20:07:13
Konsumtion Min Dag
I onsdags kunde jag äntligen hämta ut ett paket innehållandes ett par skor som jag hade beställt. Har velat ha dessa ända sedan jag såg dem i en affär någon gång runt julas! Tycker de är precis lagom av allt och perfekta.
Men de har varit stört omöjliga att hitta i min storlek sedan dess. Jag lyckades dock till sut hitta dem förra veckan (dessutom på rea!), dock i brunt istället för svart som jag helst hade velat ha. Men tänkte att alla mina andra vinterskor är svarta och kan vara kul med någon färg.
Ett av mina par vinterkängorbörjar dessutom sjunga på sista refrängen, så detta var mycket lägligt. De är vattenavisande (gore-tex <3), varma och ursköna. Perfekt!
 
Rubriken kommer för övrigt från Hello Saferides låt "the quiz".
 

2015-02-12 08:12:00
Tankar Och Funderingar
 - När han ryckte på axlarna och sa "jaha" efter att jag berättat något som var viktigt för mig men som tydligen inte framgick.
 - När jag fick en utskällning för att jag inte åt upp alla mat som var specialköpt till mig.
 - När jag försökte vara trevlig och glad och pratsam men bara fick sval respons och nästintill kände mig osynlig.
 - När han sa åt mig att jag måste tvätta mina jeans om de skulle kunna laga dem och fick mig att känna mig som världens smutsigaste.
 
 - När jag var för trött och struntade i att argumentera för vad jag verkligen ville och tyckte och istället gick gråtandes hem medan de andra gick på fest.
 - När jag tog ett djupt andetag och sa att jag inte längre ville äta kött och var beredd på både motstånd och stöttning.
 
 - När jag pratade med henne och hon började blanda ihop namn, födelsedagar och minnen mer än vanligt.
 - När jag fick underkänt på en tenta och bara ville sätta mig i ett hörn och gråta och började tvivla på om jag överhuvudtaget gjort rätt utbildningsval.
 - När jag upptäckte att han hade tagit bort mig som vän på Facebook och det kändes mer än vad jag trodde att det skulle göra.
 

Svar vid pärleporten

2015-02-11 22:32:44
Tankar Och Funderingar
 
Ett så himla bra svar på frågan om vad Stephen Fry skulle säga om han efter sin död möter Gud vid pärleporten. Intervjuarens respons är dock än bättre.
 
Dock, om jag inte minns helt fel står det i bibeln, om vi nu ska utgå från kristendomen, att Gud lämnade människorna åt sitt öde efter händelsen i Edens lustgård, och därmed inte direkt skapade ondska och dåligheter.
 

Don't stop

2015-02-11 20:33:00
Dagens låt
Hörde denna låten spelas i en podcast (Jenny & vänner), men hörde inte vad den hette eller vem artisten var, men efter lite detektiaverbete lyckades jag hitta den!
No Lay är så grym! Kan hända att jag står för många av de få visningar videon har. Den finns ju inte på spotify än :(. Synd för den här vill jag springa till eller dansa till på någon nice hiphop-klubb.
 
 No LayDon't stop feat. P Money & Blacks
 

Groddar

2015-02-10 19:33:00
Mat och recept
Jag har ett paketmed mungbönor här hemma som jag inte hade någon aning om vad jag skulle göra med (fick med mig hemifrån när jag flyttade). Men läste i en kokbok häromdagen att de går alldeles fantastiskt bra att grodda! Så det har jag gjort och nu är de snart klara (imorgon, mest troligt).
Det är så himla enkelt att grodda och kräver i princip bara en sil och en låda att ha dem i. Ingen jord, ingen växtnäring, bara lite vatten två gånger om dagen. Och efter ungefär två dagar är de klara att äta (och ha på mackan eller i salladen) och är sprängfyllda med bra ämnen!
 
Jag har bara använt en halv deciliter bönor och det känns som att det blir hur mycket som helst! Kan återkomma med ett mer exakt tillvägagångssätt nästa gång jag groddar.
 

Måndagsfint; inspirationstal, trähylla och potatis med fikon

2015-02-09 17:27:00
Fint

What I have to Offer from Eliot Rausch on Vimeo.

Så värt de fem minutrarna att bara lyssna (och titta gärna i fullskärm). "What I have to offer is me. What you have to offer is you." Synd att det ännu inte är självklart för hela mänskligheten. Vi måste ta hand om varandra.
Kan ha hittat en hylla som skulle passa perfekt hos mig. Jag börjar verkligen behöva något ställe att ha alla mina böcker på, och den här är precis i min stil (älskar mörkt trä!). Synd bara att den är så himlans dyr (och bara fraktar till USA) ... Hade jag haft tid hade jag snickrat ihop något liknande själv!
Alltså, det här receptet på ugnsrostad sötpotatis och fikon! Shit, pommes! Det här vill jag äta någon gång den här veckan för det låter ju så himla gott!
 

28 vin

2015-02-08 09:08:00
Musik Tankar Och Funderingar
Det som förbryllar mig just nu (utöver hur jag ska hinna göra klart min muntliga presentation om mikroorgansimers sociala beteende) är vad Little Jinder menar med "28 vin" som hon ångrar att hon drack i vers två (se klippet ovan).
 
Är det 28 olika vinsorter, alltså klunkar ur 28 olika flaskor? Eller är det 28 glas? I båda fallen är det ju rärr stor mängd, så jag kan förstå att hon ångrar sig oavsettt. Men endast vin är ju ingen enhet! Eller är det något jag har missat, här?
 

Jag är inte beredd att dö än

2015-02-07 21:15:00
Filmer Musik
 
Nu finns dokumentären om Laleh i ungefär tre veckor till på SVT play. Se den om ni kan! Laleh är ju kanske en av världens mest fantastiska personer. Hon är så klok, så poetisk och fantastiskt musikalisk. Hon kan spela piano, bas, gitarr och trummor och lärde sig själv att producera för att hon behövde få skapa helt själv. Är så fascinerad av henne.
 
Se den, se den, se den!
 

Charm, födelsedag och helg

2015-02-06 09:53:00
Min Dag
I onsdags var det Charm (alltså arbetsmarknadsmässa på Chalmers) och detta blev årets skörd, ungefär. Tog mer godis och glass än pennor och är nu ägare av otroligt månda tändstickor (kommer inte behöva köpa på flera år). Och hittade ju också företag att kunna söka sommarjobb hos. Gött med gött.
 
I onsdags var det också mammas födelsedag, så jag åkte hemhem och åt lax och svarta vinbärs-paj.Och firade mamma i allmänhet. <3
 
Och nu är det helg, igen. Idag är jag helt ledig (utöver ett lunchmöte, standardt) och har tvättid och på lördag ska jag på Styretutbildning. Det blir fint och bra. För övrigt hoppas jag på att skriva en del på en labbrapport som ska in om en vecka, börja strukturera upp min presentation om hur bakterier pratar med varandra och bli helt frisk. Ha en finfin helg!
 

I wish it would rain

2015-02-05 10:01:00
Dagens låt
 
Nu är det den här låten som gäller istället. Så behaglig att lyssna på. Inte så peppande, men himla fin.
Han kommer för övrigt till Way Out West tillsammans med Emmeloy Harris. Gött!
Fanns inte någonstans på youtube, så det fick bli en Spotify-länk.
Rodney Crowell - I wish it would rain
 

Rödbetspaj

2015-02-03 18:03:28
Mat och recept
Gjorde den här rödbetspajen till middag i söndags. Den blev supergod! Gräddfilen gör det lite syrligt och pajdeg är ju som vanligt bland det godaste som finns. Om jag gör den igen kommer jag nog öka mängden av själva röran ovanpå med kanske en halvsats, eftersom det är så gott! Och kanske slänga med en extra rödbeta.
En behöver
Ungefär 500 gram rödbetor (jag hade polkabetor hemma som jag tog istället)
150 gram smör
Tre deciliter mjöl (en extra halv om en använder vetemjöl, tror jag)
Någon matskedar vatten
Ett ägg
200 gram riven ost
Två deciliter gräddfil
Knappt en matsked honung
Torkad timjan
Salt och peppar
Lite rostade solrosfrön eller annat en kan tänka är gott till
 
En ugn som är 200 grader varm.
 Börja med att koka betorna, om du nu inte råkar ha färdigkokta. De ska koka i ungefär 40 minuter och därefter sköljas i kallt vatten.
Under tiden betorna kokar kan en göra iordning pajskalet! Knåda ihop smöret och mjölet och häll sist i lite vatten.
Tryck ut i en pajform, tipsar om att använda en med löstagbar kant så blir det enklare att ta sedan! Ställ in i kylen i ungefär en halvtimma.
Rör ihop resten av ingredienserna (utöver solrosfröna) till en röra.
 När betorna är sköljda och klara är de lätta att skala. Skiva dem sedan i tunna skivor.
Låt pajskalet gräddas i ungefär tio minuter. Fyll sedan skalet med rödbetor och röran. In i ugnen i ungefär 30 minuter.
Klart. Servera med goda saker (dadlar, gräddfil och solrosfrön tog jag eftersom det var vad jag hade hemma) och ät upp!
 
 

Måndagsfint; landmärken, ekologiskt och kattmugg

2015-02-02 09:43:00
Fint
 
13 av världens mer kända landmärken, sedda i dess egentliga omgivande miljö. Och med en förskönande bild som jämförelse. Är ju alltid så att en tänker att det ska vara en alldeles speciell och otrolig omgivning runt omkring ett landmärke, och blir därför lite mer besviken när en får se landmärkena i verkligheten. Som typ Mona-Lisa. Hade velat se flera sådana här landmärken blivit nedtagna på jorden, så att säga.
Evelinas ekologiska, en blogg som jag precis börjat följa. Hon öppnar upp mina valmöjligheter över vad en kan äta och göra. Hon torkar frukter och bär, skriver massor av recept på godis och mat gjort på sådant en inte trodde gick att göra något av (typ rönnbär) och vurmar för ekologiskt (hurra!). Och det känns inte gammalt och mossigt som en gammal receptbok för husmödrar på 30-talet, utan härligt och underbart, nytt och fräscht. Ungefär så.
Åh, den här kattmuggen/skålen! Älskar ju katter och stora tekoppar, tänk då båda i ett. Wow. Om jag ändå hade fyllt år nu och inte om sju månader ...
 
 

Tillbaka till Vintergatan-gasque

2015-02-01 21:38:00
Kalas och festligheter
 
I fredags var jag och exempelvis de här coola/snygga på gasque med temat Tillbaka till Vintergatan (kan ju vara bland de bästa teman någonsin!), vilket var KfKb6-15:s första gasque (och då måste en ju komma och stötta/peppa).
Två av våra barn toastade och var superduktiga!
Några gücklade, exempelvis KAOS som byggde en pyramid av både snöbollar och sig själva. När våra barn fick omstart för sitt fantastiska gückel tvingade de upp oss i bØf-14 för att dansa. Jag som hade tänkt att jag för en gångs skull inte skulle gückla, oh well.
Jag hade nog roligare och var gladare än vad jag ser ut att ha/vara. Fick urgod mat och hade finfina människor runt omkring, så kan ju inte bli bättre.
Efter sittningen drog jag och bland annat de här två coolingarna hem till coolingen till vänster, Pigge, och struntade i att gå på eftersläppet. Vi åt nudlar, såg på barnprogramsintron och pratade om allt möjligt. Några timmar efter midnatt gick jag hemåt tillsammans med de andra som var kvar.
Finfin fredag!
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0