Lördagslista för sista oktoberdagen

2015-10-31 13:04:00
Tankar Och Funderingar
Hur var natten?
Mörk och drömmig. Drömde om tentan jag skrev igår. Huga.
 
Vad har du gjort under morgonen?
Ätit frukost (stekta pannkakor för blev sugen på det). Lyssnat på podcast och "donat". Alltså typ städat och fixat. Samt löst en himla massa japansa bildkorsord. Och sms:at med mamma, som sig bör någon gång om dagen.
 
Vad ska du göra idag?
Tänkte sticka och handla lite matvaror snart. Kanske se något serieavsnitt. Hade tänkt att simma, men kom på att de har ett event där idag där människor simmar i 24 timmar (tänker att det kommer vara knôkat med folk och det orkar jag ej med om jag ska kunna motionssimma). Duscha någon gång. Senare ikväll ska jag iväg på en förfest med pHaddergruppen.
 
Vad ser du mest fram emot?
Jag har ju fått någon grej för att gå runt i mataffärer. Speciellt runt ostdisken och kolla på brie- och getostar. Och dregla lite (nä (jo)). Och få handla den mat jag är sugen på/gillar. Men förfest ska också bli fint.
 
Vilken typ av lördag kommer det att bli?
En typisk tenta-veckan-är-över-lördag. Alltså att en för en kort tid får känna på hur det är att ha skolllov, på riktigt. Det är nog en av de mest fantastiska känslorna efter en hektisk och intensiv tentavecka.
 
Vad ska du ha på dig?
Björkmönstrat. Nyinförskaffat, så jag är pepp på att få visa upp detta för världen.
 
Vilka kommer du hänga med?
Min pHaddergrupp och annat Chalmersfolk.
Vad ska du göra ikväll?
Jaha, det är alltså skillnad på dag och kväll. Men som jag sa så ska jag på förfest och sedan antagligen ET-raj (efter-tentorna-fest).
 
Kan jag få en peppig lördagslåt?
Åhå! Jag som redan har tipsat om en idag. Den har jag för övrigt lyssnat på så ofta jag kunnat den här morgonen (går dock inte att styra över spellistan hela tiden).
Om ni inte orkar klicka på länken så är det Sister Rosetta Tharpe - Jericho (C2C remix).
 
Ha en finfin lördag nu, allihopa!
Lista tagen från Elsa Billgren.

Jericho (C2C remix)

2015-10-31 08:30:50
Dagens låt
 
Mycket musik här det senaste, men det är för att det varit tentavecka och jag har prokasinterat med att lyssna på mycket "ny" (alltså för mig ny) musik.
 
Den här låten är helt magisk. Älskar den så himla mycket. Speciellt beatet, så himla mjukt men ändå kaxigt. Har tappat räkningen på hur många gånger jag lyssnat på den här. Kan. Ju. Inte. Få. Nog.
Gillar ju dock det mesta som C2C gör. Flera av deras remixer/låtar finns på Soundcloud. Men har fastnat lite extra för den här för tillfället, alltså.
Originallåten är för övrigt också finfin och mysig.
 
Så varsågoda, ett fett och asnice lördagsbeat. (Och lugna, den finns på Spotify.) You're very much welcome.
Vill förresten ge lite linklove till Jenny & Vänner. Det är däifrån (främst podden) jag har hittat många nya låtfavoriter. Kika in där om ni gillar exempelvis den här låten och/eller Toxe till exempel.
 
Sister Rosetta Tharpe  - Jericho (C2C remix) 

Ax

2015-10-30 07:25:28
Dagens låt
 
Toxe är en av de största upcoming queen på svenska dansscenen just nu. Hon har precis (för ungefär två veckor sedan) släppt sin första EP, "Muscle Memory". Har lyssnat igenom den flera, flera gånger nu. Jag tror detta kan bli mycket bra.
Ax är lite argare än de andra låtarna på EP:n och låter lite som en maskin gått sönder, för att ta Toxes egna ord. Fett bra i vilket fall!
Och nu är det fredag och snart (om några timar) är sista tentan skriven. Hurra!
 
- Determina

Söndag i Oslo; Rodeløkka, Vattenfallet och crêpes

2015-10-29 18:55:00
Resor
Jag spenderade ju en helg i Oslo för ett tag sedan och hälsade på Wille. Här kommer söndagens påhitt; upptäckte att det blev många landskapsbilder.
Efter frukosten bestämde vi oss för att ta en långpromenad. Det är ju tydligen sådant Osloborna roar sig med. Vi gick mot Akerselva igen men fortsatte mot Rodeløkka.
Sofienbergparkens träd hade höstskruden på och solen ville verkligen att jag skulle få se Oslo från sin bästa höstsida.
Wille visade mig Gøteborggata, vilket ju var lite kul. Plus att det finns en Karlstadsgata också, av alla svenska orter som finns.
Vi gick vidare längs med Akerselva igen och Wille visade mig vattenfall. Det här var ett av dem, men inte det stora (inte vattenfallet med stort V, alltså).
Utan det var det här. Och jag vet inte riktigt vad jag gör för min, men det kanske är ett av alla mina ansiktsuttryck? Gillar ju att jag täcker hela fallet, för övrigt.
När vi väl tagit oss upp för den branta och halvlånga backen bredvid vattenfallet, fick vi bland annat den här vyn som belöning. Kontrasten mellan lugn och turbulens. Vackert!
Men så började vi bli hungriga och bestämde oss för att äta lunch här, på Crêperie de Marie, som vi hade spanat in redan långt tidigare under vår promenad. De serverar glutenfria (+ vegetariska) crêpes. Så bra!
Jag åt den här med spenat och avokado. Nomnomnom. Sedan började det dags att gå tillbaka till lägenheten och för mig att packa ihop mina saker.
Sa hej då till Wille och hennes kollektivkompisar. Och till Oslo.
Och satte mig på bussen till Göteborg och lyssnade på podcasts.
På återseende skulle jag tro!

Music to watch boys to

2015-10-27 09:42:00
Dagens låt
Har lyssnat mycket på Lana Del Reys nya album "Honeymoon" det senaste, flera gånger alltså. Exempelvis hela den här morgonen medan jag åt frukost och bläddrade i tidningar.
"Lana Del Rey är tillbaka i soliga Kalifornien, på en poetisk smekmånad i ensamhet", som expressens recensent skrev och tycker det talar så bra för det här albumet. Mjuka stråkar, elektroniska inslag och Del Reys röst.
 Svävar omkring som en dalande fjäder.
 
Lana Del Rey - Music to watch boys to

Redhawk GIF:s och JOY

2015-10-26 13:06:00
Fint
Måndag igen så här kommer två saker att kanske förgylla er dag med. Eller om ni som jag har tentavecka: två saker att prokastinera med. Fint.
George Redhawk började omvandla illustrationer och fotografier till GIF-animationer efter att han blev blind. Detta för att visa den förvirring som han upplever på grund av sin synförlust. GIF:en ovan är gjord från ett fotografi av Dariusz Klimczak. Fler finns att se bland annat här och här.
 
Den här filmen med Jennifer Lawrence vill jag ju definitivt se! Den har premiär någon gång i december.

Lördag i Oslo; #kyssmunch, promenader och operahuset

2015-10-25 16:41:00
Resor
Förra lördagen spenderade jag ju i Oslo och hängde med Wille som bor där för ett tag; vi tar oss en kik!
Vaknade upp med att solen sken även denna dag och skulle visa upp Oslo från sin bästa sida.
Hej, hej från en nyduschad, färdigklädd person.
Efter frukost gav vi oss ut på promenad, för det är tydligen vad de sysslar med i Oslo. Vi gick längs med Akerselva eftersom det blev lite extra fint så.
Vi hamnade på Willes skola, Arkitektur- och designhögskolan. Det är här hon sitter och gör modeller och funderar på hur byggnader ska se ut. Jag fick se hennes klass senaste verk och provsitta deras stolar.
Arkitekturtvåorna hade gjort konstverk som stod ute på en gräsplätt. Jag trodde dock först att det var något slags utomhusgym/sittplatser.
Vi passade på att gå på toa (vet ju aldrig när det dyker upp en igen!) och jag passade på att ta en selfie. Hej, hej!
Och en med Wille. Sedan blev det dags att vandra vidare i solskenet.
Utanför Munch-museet hade de en ram att fota sig i, och eftersom jag var turist kändes det semi-obligatoriskt.
Sedan gick vi in på museet. De hade (har ju fortfarande, tom 3 januari!) en utställning där de ställer Vigeland mot Munch. En så himla bra utställning då dessa konstnärer var samtida och gjorde många liknande verk och hängde i många liknande kretsar! Lite som två olika perspektiv på samma sak.
Efter att ha studerat skisser, skulpturer och målningar gick vi igenom Botaniska Trädgården på vägen hem för att det är vackert där.
Väl hemma i Willes lägenhet åt vi lunch och lade oss sedan i sängen och löste korsord/läste/lärde oss franska. Plus att jag "råkade" slumra till en stund. Men sedan var det dags att vakna till, för vi skulle hänga med Willes kompis Ulrik.
Så det blev ut och gå på tur igen, men den här gången till Oslos Operahus, som jag speciellt ville se eftersom jag och Wille byggde det av pepparkaksdeg förra året.
Vi gick upp till taket på operahuset varifrån vi hade en förbluffande utsikt över havet.
Willes alienfingrar fick vara med på ett kort. Vi pratade om jet-set-norskar, att bo på landet och vara student i största allmänhet. Och jag fick reda på att jag fått biljetter till Håkan Hellströms konsert efter att ha slagit på internet på mobilen. Sådan glädje. Sådan lycka.
Jag var fikasugen, så vi sa hej då till Ulrik och gick till ett av de mycket sällsynta caféerna på Oslos gator och beställde varsin kopp varm choklad.
Hej, Wille! Sedan gick vi tillbaka hem, åt middag jättejättesent, drack vin med Willes kollektivkompisar, hjälpte en kollektivkompis att stryka sin skjorta (för det krävdes två som höll i strykbrädan), såg på Little Miss Sunshine och somnade sedan någon gång.

Trollhättan

2015-10-24 10:09:00
Tankar Och Funderingar
Jag finner inte riktigt ord för det som hände i Trollhättan i torsdags. Det går bara att beklaga och tycka att det är förjävligt (ja, nu svär jag men det är för att jag är så arg och sorgsen). Och ge sin sorg till de drabbade och deras anhöriga.
 
Det går inte längre att blunda från att hatbrotten ökar, speciellt inte nu när det kom så nära och drabbade skolbarn. Asylboenden bränns ner. Alltså lokaler där människor som flytt från krig och terror som inte ens går att föreställa sig, ska kunna få bo i den långa och jobbiga väntan på att få reda på om de får bli svenska medborgare eller inte. Kära Sverige, vi måste göra något åt det här. Vi kan inte ha det såhär. Vi kan inte gå runt och hata varandra på förutfattade grunder så till den grad att vi får för oss att det blir bättre av att vi skadar och mördar varandra. För om vi ser till historien har det aldrig riktigt löst några problem.
 
Politikerna har absolut ett ansvar i att försöka få till en bra integration, men jag tycker även att det kan ligga ett ansvar hos oss medborgare. Ett ansvar i att försöka vara öppna gentemot varandra och respektera varandra. Ha samtal, lyssna, berätta, debattera och försöka förstå. Öppna våra hjärtan och släppa in i vår tankeverksamhet.
 
Vi måste bära med oss händelsen i Kronogården, bilden av Aylan Kurdis döda, treåriga kropp och strömmen av människor som tvingats lämna sina hem för att försöka överleva. För att kanske förstå och ha mer empati för varandra.
 
Till sist vill jag länka till den här krönikan från Aftonbladet Kultur, där Martin Aagård skriver att vi måste inse att den här attacken inte var slumpmässig mot vilken skola som helst utan mot en där många mörkhyade barn går. Att vi måste se den här händelsen för det hatbrott det är och försöka förbättra det här samhället utifrån det.

Torsdag, läsvecka åtta

2015-10-22 17:45:27
Min Dag Skolan
Nu är det läsvecka åtta igen, vilket innebär sista veckan innan tentaveckan drar igång med buller och bång (rim!). Jag har inte fått någon riktig tentaångest, än ska väl tilläggas. Det känns som att det kommer gå vägen den här läsperioden (också) om jag bara ser till att få pluggat bra de resterande dagarna fram till tentan.
 
Om någon är intresserad av att veta så är det tentor i Molekylär bioteknik och Försöksplanering (alltså hur en designar och analyserar experiment) jag ska skriva. Två roliga och intressanta kurser, så kan ju vara därför det går hyfsat okej att plugga.
 
Jag kör med systemet plugga i 45 minuter, ta några minuters break (då jag försöker sträcka/röra på mig) och sedan fortsätta i 45 minuter till och så vidare och så vidare. Med längre avbrott ibland för möten, lunch, simning eller något annat som kan vara bra att göra. Fungerar hyfsat bra ändå. Men nu, tillbaka till enzymer och masspektrometri. Ha en finfin vecka, hörrni!
 

Dela på hälften

2015-10-20 18:57:40
Dagens låt
Låten jag lyssnat på mest, utöver Mihá ja gievrra, den senaste veckan är den här av PARHAM. Gillar ju beatet. Och den sköna lyricsen.
Kan inte riktigt förstå hur jag har kunnat missa den här gossen, han var ju till och med på Way Out West i år. Och har fått priser för årets hiphop och så. Men nu har jag hittat honom, och det är fint.
"Nån tog körkort, dela på halva. I annat fall vi åker vagnar."
PARHAM - Dela på hälften

Fredag i Oslo; Frognerparken, falafel och Kulturhuset

2015-10-19 13:47:20
Resor
I fredags eftermiddag satte jag mig på en buss för att ta mig över gränsen till Norge och vidare till dess huvudstad, för att för första gången sätta min fot i det landet. Passerade fina svenska och norska landskap på vägen.
I Oslo mötte den här galningen upp mig. Alltså Wille. Efter att jag lämnat av min resväska hemma hos henne gav vi oss ut på en promenad. Vi gick längs med Karl Johans gate, mest bara för att och kikade lite på slottet när vi ändå var där, innan vi kilade vidare.
Vi kilade vidare ända bort till Frognerparken. Dock hann vi inte dit innan det blev mörkt, så jag har bara sett den i mörkret upplyst av gatulampor.
Det finns ju en hel del skulpturer gjorda av Gustav Vigeland att studera där. Människor med olika känslouttryck och i olika rörelsemoment.
Vi gick allra högst upp till Monoliten. Här försökte vi ta en hoppbild och detta blev bästa bilden av tre. Gick alltså inte så bra.
Härifrån kunde vi se Holmenkollen (inte på bild, dock) och hade det varit dag hade vi nog haft finfin utsikt. Nu såg vi mest skulpturer och gatuljus.
Jag tänkte att jag likväl kunde passa på att vara turist när jag ändå var det, så jag fick Wille att ta kort på mig och typ nedre delen av monoliten? Tada! (Jag har för övrigt en reflex på ena armen - viktigt att synas!) Monliten är i klartext en lång pelare som formas av människokroppar.
Sedan började vi frysa och bli hungriga så vi gick till ett ställe som sålde glutenfri falafel. Typ bästa ever. En man som stod i kassan ville för övrigt gärna prata svenska med oss när han förstod att vi var från Sverige. Eller han rabblade mest ord han kunde och sa sju och sjukhus och andra svåra ord och jag applåderade och berömde honom.
Wille käkade falafel i pitabröd. Och så lånade jag toaletten som var belyst med blått ljus, vilket Wille förklarade för mig var för att jag inte skulle kunna hitta mina blodkärl om jag skulle vilja injicera heroin. Det hade jag inte tänkt, men bra att veta!
Sedan gick vi och tog oss ett glas på Kulturhuset som var ett mycket mysigt och nice ställe. Eller det hade varit mer nice om vi hade haft någonstans att sitta. För övrigt kom det fram en äldre man till oss där vi stod upp med våra kappor på vid en pelare. Han lade sina händer på våra överarmar, nickade och gick sedan. Märkligare saker har ju dock hänt.
När vi började känna oss trötta gick vi hemåt till Willes lägenhet och såg på "Chocolat", vilken var så otroligt förutsägbar att vi skrattade åt det och inte filmen i sig, och sedan somnade vi.

Pasta med zucchini och champinjoner

2015-10-18 21:50:00
Mat och recept
En av mina bästa saker med hösten är att svamp är i säsong! Älskar ju svamp, så köpte på mig en stor påse.
Så häromveckan hade jag både zucchini och svamp i kylskåpet som höll på att bli dåliga och behövdes bli uppätna, och som tur var hittade jag det här receptet. Det blev himla gott, så om ni gillar svamp är det ett finfin middagstips!
För ungefär en middag och fyra matlådor behövs:
- Pasta till fyra pers
- En del zucchini (en hel liten om du köper i affär, har ju fått min hemodlade från farfar)
- 250-300 gram champinjoner
- Två schalottenlökar
- En vitlöksklyfta
- Chiliflingor
- Olja
- Salt och peppar
- Ev. parmesanost
Och så brukar ju jag gå efter divesen att en tar lite mer av det en tycker är gott, så blir det oftast lite extra gott.
Börja med att skiva svampen och zucchinin i bitar. Och koka pastan.
Schalottenlökarna och vitlöken ska för övrigt och skäras i fina, tunna skivor.
Stek svampen och zucchinin i olja på hög värme i några minuter.
Lägg i löken och chiliflingorna efter ett tag, sänk värmen. Låt puttra lite. Blanda sedan ihop med pastan och servera.
Riv över lite parmesan om du känner för det. Ät upp. Nomnomnom.
 

Torkade äpplen

2015-10-16 12:40:56
Mat och recept
Jag plockade en del äpplen hos mina föräldrar för några veckor sedan. Äpplen blir ju dock fort dåliga om en inte äter upp dem, så jag tänkte att det kanske går att torka dem för att vinterförvara dem.
Så jag skar äpplena i tunna, tunna skivor och hängde dem på torkställningen. Och väntade sedan några dagar. En mandolin hade ju dock varit fördelaktig att använda, om jag ändå ägde en ...
Tills de började se ut lite såhär.
Och då var det dags att lägga dem i en förslutningsbar burk.
Äppelskivorna har jag mestadels i müslin till frukost och det är himla gott. Så råkar ni ha mycket äpplen och inte vill göra äpplemos eller äppelmust av alltihop är detta ett tips!

En helt vanlig tisdag ute på landet

2015-10-15 09:23:45
Min Dag
I tisdags var jag hemma hos mina föräldrar ute på landet. Trädgården har tagit på sig höstskruden och börjar göra sig redo för vintern som kommer närmare och närmare.
Trädet i kohagen får alltid så vacker färg. Det brukar skifta mellan grönt, knallrött och gult. En finfin höstindikator.
Utöver att andas höst-krispig lantluft, hängde jag lite med Eskil som var väldigt kelig och ville bli klappad. Och så satt jag i soffan och pratade med mamma om ungefär allt och ingenting.
Medan middagen tillagades löste jag korsord i en dagsgammal Göteborgsposten.
Sedan hjälpte jag till att steka champinjoner och sparris. Så gott.
Och när klockan började närma sig sex blev det dags att säga hej då till katter, föräldrar och bror, och åka hem till staden med en resväska och vinterkappa under armen.

Mihá Ja Gievrra

2015-10-14 20:27:00
Dagens låt
Jag är ju svag för Lovisa Negga och ungefär allt hon gör. Det blir alltid så himla bra.
Den senaste veckan har jag lyssnat väldigt, väldigt mycket på den här låten. Flera gånger per dag.
Den är på Lulesamiska och texten ska handla om att kämpa för den en är (vet ju inte eftersom jag tyvärr inte besitter kunskaper i det samiska språket). Musikvideon är också himla fin där Lovisa dansar runt i samedräkt och en får färdas över nordsvenskt vinterlandskap.
På sin hemsida skriver Lovisa:
"I want you to hear these words and sense their power, even though you might not fully understand them. They are filled with strength and encouragement for fighting back those trying to suppress the development of an equal society."
För övrigt är jag väldigt, väldigt pepp på Håkan Helsltröms enda konsert på Ullevi nästa sommar! Och på ett kommande skivsläpp. Woop.
 
Lovisa Negga - Mihá Ja Gievrra

Sex flyktingars väskinnehåll och podcastpris

2015-10-12 20:57:00
Fint
Nu är det ju måndag igen, såhär kommer två saker ni kan hitta där ute i cyberspace (känns dock så himla 90-tal att uttrycka sig så?):
The international rescue committee har intervjuat sex stycken olika flyktingar och tagit kort på innehållet i deras väskor. Exempelvis en mamma, en familj och en apotekare. En svensk blogg har fått tillåtelse att översätta texten och publicera bilderna, och det går att läsa här. Viktigt för ökad förståelse och sorgligt.
 
Nu något helt annat: jag lyssnar väldigt mycket på podcast och ville bara tipsa er andra som också eventuellt gör det att det går att rösta på bästa Podcast, exempelvis inom "bästa humor", "bästa teknik/vetenskap", "bästa underhållare" och en hel del andra kategorier. Hade jag haft en egen podcast hade jag ju såklart bett er rösta på mig ...

Oktoberfest

2015-10-11 11:27:44
Kalas och festligheter
I fredags firades Oktoberfest på Chalmers i Kårrestaurangen. Jag gick dit med Katta, Amanda och Andreas, och sedan hänkade några andra.
Skål utbröts med jämna mellanrum och en och en annan sejdel gick sönder. Här skålar Anton (ej i bild) och Felix, till exempel.
Eddie var också där! Och så småningom kom Brumm och Kim också. I bakgrunden spelade ett oompa-oompa-band och fick folk att skåla ännu mer. Jag hittade Anne-Marie, vilket var kul! Hon kommer från Frankrike och bodde hos mig i en vecka under gymnasiet, och nu är hon utbytesstudent och pluggar på Chalmers. Himla kul! Fick dock ingen bild med henne. :(
Katta hade investerat i en fin tyrolerhatt. Och sedan hamnade jag trots allt på Gasquen med några av Anne-Maries klasskompisar och stannde tills det stängde. Bra oktoberfest!

SNFest

2015-10-09 12:54:42
Kalas och festligheter
I onsdags gick jag, Frej och Finn från SnKfKb på SNFest, som SNF^TM anordnade (alltså studienämnden på fysik och teknisk matematik). Temat var "Första skoldagen" och det var ett himla bra tema. Jag fick ha rosett runt halsen och låtsas att det var en skoluniform, till exempel. Vi tar oss en liten kik!
Både Gustav och Fanny var där, vilket var extra kul. De satt i FnollK samma år som jag satt i bØf.
Maria fick också vara med i vår Groupie-bild. :)
Under sittningen hade vi oförberett prov, dans-stopp (som jag vann!), psykologisk hörna, matråd som hade beslutat om två efterrätter och handuppräckning. Satt från början vid ett bord, men tror jag satt minst lika mycket vid toastmaster-bordet eftersom Gustav toastade.
Mot slutet erbjöds det efterfest någon helt annanstans och de flesta drog dit och jag försökte få igång ett dansgolv men gav rätt snart upp.
Avslutar med den här bilden på Finn och Fanny. Bra kväll såhär mitt i veckan.

Harvesting and observing

2015-10-08 11:19:39
Foto
 

Nu när det är höst finns det ju hur mycket gott som helst att skörda och äta. Så varje gång jag varit hos mina föräldrar ute på landet får jag med mig något hem. Men det är också bara fint att gå runt i trädgården och titta på allt fint. Tyvärr tror jag dock att pumporna inte kommer hinna växa till sig innan frosten kommer ...

Italia, part three of three

2015-10-07 16:16:12
Filmer Resor - Italien
Här kommer till sist sista delen av Italien-filmen. Den innehåller lite delar från middagen när vi var hemma hos Bagges kompis Francesca (där även Mattia, Michaela och Camilla var med), bilfärder, museet i Sestino, restaurangmys i Sestino och sista bilfärden på väg hemåt över Östersundsbron.
 
Här finns del ett och två om ni hade missat, och en himla massa bilder från vår vecka i Italien i somras här. Ett himla tips är att se filmerna i HD.
Puss och kram. Over and out.

Italia 2015, part three of three from Elin Haraldsson on Vimeo.


Rödbetsbiffar med fetaost

2015-10-06 16:21:00
Mat och recept
När jag åkte hem ifrån landet för några helger sedan fick jag ju med mig, bland annat, massor av rödbetor. Så förra veckan lagade jag dessa rödbetsbiffar med fetaost i och quinoa och gurkröra till. Det blev ju himla gott, så här kommer receptet!
För en person och ett gäng matlådor behövs
- Ett paket fetaost (150 g)
- Ungefär 500 gram rödbetor
- Lite oregano
- Salt och peppar
- Nästan en hel gurka
- 250 gram turkisk yoghurt (eller så mycket en känner att en vill ha, hade mest troligt mera än så)
- En vitlökslykfta
- Persilja
- Ett äg
- En halv deciliter maizena
- Olja
- 3 tomater
- Saft från en citron
- Quinoa (eller bulgur eller couscous eller vad en nu gillar/har hemma) för ungefär fyra personer
- En grönsaksbuljongstärning
Skrubba rödbetorna och lägg dem i en kastrull.
Låt koka i ungefär 40 minuter, alltså tills de har mjuknat lite. Om en har lyckats få tag i förkokta rödbetor behövs ju inte de här två första stegen genomgås.
Koka quinoa tillsamans med grönsaksbuljongen (brukar ju stå på paketet hur en går tillväga). Och eftersom jag inte kan äta råa tomater passade jag på att koka dem med quinoan. Men kan en äta råa går det minst lika bra att blanda quinoan med dem senare, skulle jag tro.
Skär gurka i härliga tärningar och pressa vitlöken (eller finhacka den).
Blanda ihop gurka, vitlök, turkisk yoghurt och lite salt och peppar.
När rödbetorna är färdigkokta ska de rivas.
 Blanda sedan ihop de rivna rödbetorna med smulad fetaost, kryddor, ägg och maizena (jag tog för övrigt lite extra maizena och ett extra ägg eftersom jag ville att det skulle binda ihop lite bättre + hade nog lite mer än 500 gram rödbetor ...).
Forma smeten till plättar och stek dessa i olja.
Servera sedan plättarna med gurkröran, quinoa och persilja. Pressa över lite citron också.
Ät upp. Nomnomnom.
Recept inspirerats härifrån.

3 ringar som blir 1 och The lobster

2015-10-05 07:17:00
Fint
Veckans första dag är nu här, och vissa kan ju behöva lite uppmuntring, så här är två saker jag hittat som är fina!
De här ringarna som tillsammans bildar en ekorre på väg mot sitt ekollon, och de andra djurringarna, är kanske det sötaste jag vet just nu. Hade det inte varit för att jag redan, precis, har fyllt år hade jag önskat mig dessa. I julklapp kanske? Går att köpa här, förresten.
 
Den här filmen känns lite Wes Anderson-ig, och ser väldigt lovande ut. Den här vill jag absolut se!

Kanelbullens dag och simning

2015-10-04 14:08:17
Min Dag
Idag är det ju kanelbullens dag, och i brist på ork och tid till att baka egna, gick jag och köpte frysta, glutenfria förut (har inte så mycket mer att välja på, tyvärr). Ska äta en senare ikväll efter middagen och mest troligt med ett glas varm eller kall sojamjölk.
Annat jag har gjort idag: tagit mig ner till Valhallabadet och simmat en kilometer. Trodde inte jag skulle orka så långt, men tydligen gjorde jag det och hade fortfarande krafter kvar, men tänkte att en kilometer ändå får räcka. Är fortfarande lite sjuk (hostar och så) men eftersom jag måste få röra på mig tänkte jag att simning kanske är bland de mest skonsamma motionsaktiviterna. Plus att jag alltid har simmat mycket när jag var yngre och börjar sakna det lite. Funderar på att börja simma någon gång i veckan, speciellt nu när det börjar bli kallare och mer svårsprunget.
Upptäckte för övrigt att många av stadens träd har börjat byta färg. Det får gärna vara färgglatt ett långt tag till, för sedan vet vi ju vad som väntar och jag är inte riktigt redo för det än ... (Bilden är tagen igenom ett fönster om ni undrar varför den ser så disig ut.)
Men nu ska jag spendera resten av dagen/kvällen med att plugga och sedan äta kanelbulle. Och kanske se på något avsnitt av Pretty litlle liars (kan ju likväl se klart hela säsong tre när jag ändå börjat på den). Hoppas ni får en finfin söndag!

Holy Bubbles

2015-10-04 09:28:00
Dagens låt
Har lyssnat genom Zhalas senaste album (och första hela) "Zhala" ett antal gånger sedan jag häromdagen upptäckte att det fanns på Spotify.
Zhalas musikstil kallar hon själv för "cosmic pop" och jag tycker att den ska upplevas istället för etiketteras. Hon är för övrigt signad på Robyns skivbolag och är cool i största allmänhet.
Angående musikvideon är det låten "Prophet" som spelas i början (hennes mest kända antar jag), och den fantastiska beskrivningen på youtube är:
"”Holy Bubbles” investigates the concept of a concept where Zhala plays Zhala and Kim Kardashian is on acid in a doom state. The video portrays an Anastacia-inspired personality in a post-apocalyptic environment where mankind's actions continue to tremble the power of the earth."
Zhala - Holy Bubbles

Två fredagar; kandidatmiddagen och Styrethäng

2015-10-03 11:43:00
Kalas och festligheter Min Dag
Igår åkte jag till min systers salong och fick håret både fixat och klippt. Blir alltid lika fascinerad/imponerad av det här med att hårnålar inte får synas i en håruppsättning och att de (frisörer) bara löser det.
Sedan bytte jag om för att kunna gå på kandidatmiddag. Vilket innebär att vi treor på Kemi, Kf och Bioteknik får en chans att träffa studenter på de masterprogram vi är intresserade av, samt allumner (personer som gått på Chalmers) och personer från olika företag som är potentiella arbetsgivare. Det var väldigt givande och jag fick med mig många bra tips och tankar.
Jag såg för övrigt ut såhär. (Och mitt badrum ser typ ut såhär.)
KK (Kock-kommittén på min sektion) överträffade verkligen sig själva. Allt, allt, allt var så himlans gott (vilket det iofs bruakr vara när de har fått laga maten). Åt ostpaj med kantareller, jordärtskockspuré tillsammans med bönor och tapenade inlindat i något smördegsaktigt (uuuurgott) och den här chokladkakan med bärmousse och chokladflan. Kan ju liksom bara säga wow.
Jag satt mittemot Olle och My och bredvid andra bioteknologer. Har kunnat räta ut några frågetecken och tror att jag har fått mer på fötterna om vilken master jag ska välja, vilket ju känns skönt. ERNST och KARG (och kanske framförallt Dash och Mate) ska ha massor av beröm för den här braiga sittningen! Much wow.
Förra fredagen hade vi i KfKb-styret teambuilding hemma hos mig. Vi lagade mat (någon mozzarellapaj), planerade aspning och hade diskussionpass om olika frågeställningar (exempelvis stress) för att bli en bättre grupp. Här är för övrigt Bagge, jag och Katta; glada på livet verkar det som.
Sedan åt/drack vi milkshakesdrinkar till efterrätt, åt massor av popcorn och pratade om allt och ingenting och livet i största allmänhet. Inte förrän runt midnatt gick de andra hem och jag störtdök ner i sömn eftersom jag var himla trött (men tyckte det var mysigt att de var där så ville inte köra hem dem).
Fina och bra fredagar!

Nyponsoppa med glass och Oslo

2015-10-02 07:30:00
Min Dag
Den här hostan och sjuktröttheten vägrar verkligen att släppa taget. Men jag tror verkligen att jag är på bättringsvägen. Min förhoppning är att jag ska kunna springa/cykla nästa vecka. En sak som dock är bra med att vara sjuk är att en kan förtära nyponsoppa med glass hur mycket en vill.
Det är himla gott. Min favoritglass just nu är Triumfs ekologiska chokladglass. En känner verkligen att det är kakao i och det gillar jag!
Annars bokade jag en resa till Oslo igår för att hälsa på min andra hälft. Åh, det ska bli så himla kul! Är jättejättepepp. Lyckades hitta en ledig helg inom de närmsta månaderna, så nu är även den uppbokad. Ska bara ta mig igenom en del projekt först, och bli frisk, men sedan åker jag! Tjoho.

Första oktober

2015-10-01 08:19:00
Mat och recept Tankar Och Funderingar
Idag är det första oktober, och utöver att den vita Chalmersmössan byts ut till den svarta och att det är starten på rosa måndaen (bröstcancer uppmärksammas), är det även vegetariska världsdagen.
 
Jag är ju vegetarian sedan några år tillbaka, men var innan dess uppväxt med att äta vegetariskt då och då (typ någon gång i veckan), så jag har samlat på mig en del vegetariska recept jag tycker är goda. Jag tycker mestadels att en ska äta det en tycker är gott (jag tycker inte kött är så gott, så vegetariskt är även ett godare alternativ för min del) och det vore ju inte helt konstigt om någon rätt då och då var vegetarisk.
 
Dagen till ära tänkte jag länka några av mina favoritrecept! Ni får även jättegärna länka era, så blir det en fin vegetarisk receptbank. Jag är för övrigt inte helt för det här med substitut, som sojakorv, eftersom jag tycker det verkar så tråkigt och förstör lite utmaningen med att vara glutenintolerant och vegetarian, så det kommer inte finnas några sådana recept.
Okej, då kör vi!
Rött ris med fetaost och annat göttigt. Rött ris är så himla, himla gott och har så fantastisk konsistens. Kan gå och längta efter att få äta det. Synd bara att det behöver 45 minuter för att kokas klart, som student har jag ju inte alltid den tiden ...
Mozzarella med tillbehör. Mozzarella är typ bland det bästa jag vet. Kan ju äta bara mozzarella till middag ibland för att jag är så sugen på det. Men tillsammans med pasta, tomater och annat gött en har hemma funkar också. Har svårt för att bli vegan av just mozzarella-anledningen.
Curryris med röda linser. Detta är nog mitt absolut bästa recept. Det blir gott varje gång och det går att variera så himla mycket. Bara utgå från basen och sedan tillsätta det en känner för. Och så går det fort och smidigt att tillaga; allt i en kastrull och koka tills färdigt.
Kikärtsburgare. De här burgarna brukar vara väldigt uppskattade bland icke-vegetarianer (farmor har gett de godkänt, till exempel). Men kikärtor och soltorkade tomater är ju gott, så då måste det ju helt enkelt bli gott!
 
Andra förslag (som ni får googla er till) är
  • olika sorters pizzor (mozzarella, svamp och avokado på pizza är supergott!)
  • pajer (spenat, rödbetor, eller något annat som är gott)
  • champinjonsoppa
  • Mustig tomatsoppa med mozzarella och basilika (ett annat av mina bästa recept och som jag gör rätt ofta)
  • Mangoldpaj med mozzarella (gjorde denna rätt med Styret på vår teambuilding-dag och den blev helt-okej-god; var dock lite lite mat till 6 personer)
  • Tofu stroganoff (som korv stroganoff fast med tofu; har gjort några gånger och tycker det blivit gott!)
  • Fried rice med olika sorters grönsaker
  • Sojabönscarbonara låter gott
  • Vegetarisk lasagne
Ha en fin första oktober!
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0