Så spring spring spring om du fångar mig ska jag visa vad jag verkligen vill med dig

2015-04-29 21:58:00
Min Dag
Börjar få smått panik över att Göteborgsvaret närmar sig. Jag springer och springer och tränat och tränar, men jag tycker inte att jag kommer någon vart. Alltså, jag kommer ju framåt och långt men det går inte så himla fort som jag vill (plus har börjat öva kroppen på att springa endast på asfalt, vilket känns, mestadels i vader och knän (ajajaj)). Tänker att "springa" väl kan illustreras av bilden ovan som jag tog igår när jag försökte få en bild på skorna, men det gick inte så himla bra, som ni ser. Men ni får i vart fall se hälften av mina garderober. Och ena sidan av mitt kylskåp långt därborta.
Och den här bilden tänkte jag kunde illustrera nyduschad (som ett slags bevis på att jag överhuvudtaget kan ha ansträngt mig fysiskt?) + att jag kanske passar i turban? Och att det alltid blir så himla bra ljus i badrummet.
I vilket fall, imorgon är det cortège. Jag är inte med i tåget i år, men tänkte likväl stå och se på (håller tummarna för att regnmolnen håller sig borta). Och köpa ett program av ett av mina bØfbarn (om ni har möjlighet så köp minst ett, de som bygger betalar en stor summa pengar för att få bygga, vilken sedan fås tillbaka genom sålda program).
Annars är det mesta dels bra med mig. Ha det gött, häj!
 
P.S. Dagens titel är för övrigt från Lovisa Neggas låt Inte riktigt någon tjej för dig. Den är superb. Den borde ni lyssna på. D.S.
 

Miljöprojekt, sköna skor och pizza

2015-04-28 18:49:00
Min Dag
Jag och Mäds  var ambitiösa och sågs klockan åtta idag. Och vid lunchdags var vi i princip klara med vårt miljöprojekt. Vi blev väldigt förvånade själva över att det tog så kort tid, men nu kan vi i princip hålla ett fem minuters föredrag om hur en kan minska klimatpåverkan inom äldrevården (i Australien) om en månad.
Mina föräldrar våldgästade mig nästan i söndags. De förvarnade dock (därav "nästan" i föregående mening) så jag bad dem ta med sig mina sommarskor. Mamma hade packat ner de här gråa skorna som jag nästan hade glömt bort att jag hade. Hade dem på mig idag och de är typ de skönaste skor jag någonsin haft. Så mjuka att jag liksom flyger fram. Mina nya (fast gamla) favoritskor, helt klart.
Har ätit mozzarella till middag i flera dagar nu, nästan. Men det är ju så gott! Bestämde mig för att äta pizza till middag med massa göttigt på, och det blev så otroligt gott. Tog lite vad jag hade hemma, vilket ungefär var ketcup, gul paprika, schalottenlök, rödlök, mozzarella, tomat, sockerärter, ruccola, riven ost, oregano och solrosfrön. Nomnomnom.
 
Och så har jag cyklat fram och tillbaka genom stan, upp- och nerför backar. Är på jakt efter något att speciellt att konsumera, men hittade inte vad jag sökte. Den här gången heller.
 

How do you know

2015-04-27 18:53:52
Tankar Och Funderingar
Behövde veta en grej igår (datorn hade fått för sig att den inte längre kunde installera program, så jag blev ju tvungen att få den att inse att jo, det kan du ju visst!). I vilket fall, dessa alternativ kom upp innan jag hade skrivit klart min sökning.
 
Tycker det känns så mycket tonår, utan att lägga någon värdering i det mer än: åh! Men jag hoppas så att personerna som vill veta hur de ska kunna veta ifall de är attraktiva, eller om den där tjejen tycker om henom, får bra och vettiga svar. Typ som svaren "ja, ja, JA, för tusan!" eller "du måste helt enkelt ta reda på det, själv, men det klarar du för sjutton". Dock svåra frågor som jag förstår att en vill ha svar på.
 
 

My baby don't understand me

2015-04-26 20:32:00
Dagens låt
 Mitt senaste tillskott på min "Bara vara"-låtlista. Tycker om den så himla mycket. Speciellt från och med tre minuter in i låten.
Lite extra vackert tack vare tvärflöjten i bakgrunden. <3 (Och de andra instrumenten.) Pampigt stundtals, lugnt och fint stundtals.
 
Natalie Prass - My baby don't understand me
 

Om att äta vegetariskt

2015-04-24 09:30:00
Mat och recept Tankar Och Funderingar
I genomsnitt får jag svara på frågan "varför är du vegetarian?" ungefär en gång per vecka. Minst. Eller i vart så ofta att jag har tillverkat ett standard-svar som jag slänger ur mig precis som en kan räkna upp alla ental (plus tio) i storleksordning efter att ha fått förfrågan "räkna till tio". Standardsvaret är "av alla anledningar som finns, bland annat att jag helt enkelt inte tycker att det är jättegott". Jag äter dock fisk och skaldjur om jag blir serverad eller om det är det enda som finns att tillgå när jag är ute och äter (har en del andra kostrestriktioner att förhålla mig till iom allergier och intolerans), men äter det typ aldrig själv hemma.
 
Jag tror inte på att pracka på någon en ideologi, diet eller tankesätt. Jag tror inte att en får med sig någon genom att kalla hen för dum i huvudet eller hota någon för att den inte har samma synsätt som en själv. Jag tror mer på att en som individ får upptäcka sin trosuppfattning, val av diet eller politisk livsåskådning själv. För det är så jag funkar och det är vad jag enklast kan jämföra med.
 
Jag började redan under högstadiet att fundera på att bli vegetarian, främst för att jag arbetade på en chark- och ostavdelning och blev smått äcklad över den inblick jag fick i hur mycket kött som slängs och äts. Och det varje dag i en affär i bara Kungälvs kommun. Dessutom var en av mina närmsta vänner vegetarian, men det av anledningen att hon inte gillade kött.
 
Jag försöker inte få hela världens befolkning att bli vegetarianer. Jag skäller inte ut någon för att hen äter kött. Jag tänker inte hålla någon föreläsning om klimatpåverkan och boskapshållning varje gång någon nämner att de är sugna på fläskfilé (okej, kanske efter några glas vin eller så ...). Inte för att jag inte vågar, utan för att jag är medveten om att det är omöjligt att få alla att bli vegetarianer och att det inte går att få med mig i sitt åsiktståg genom tjat, utskällning eller tränga sig på (som folk som försöker pracka på mig saker). Det enda jag gör är att dela vegetariska recept genom den här bloggen för att visa hur mycket gott det finns och vad mycket det finns som inte innehåller kött. Och svara på frågan när jag får den. Och alltid fråga om restauranger har något vegetariskt (fast utan gluten, nötter, tomat osv).
 
Jag är vegetarian för att minska klimatpåverkan. För att få i mig näringsämnen och energi direkt från växtriket istället för att det ska gå igenom ett annat djur. För att jag inte tycker att det är så gott. För att jag tycker det är intressant att en kan tänka sig att äta kor, får och grisar men inte hundar och katter. För att en grisgård måste vara KRAV-märkt för att grisarna ska få känna annat än betong under sina klövar. För att vissa kycklingar aldrig får se dagsljus under hela sina uppväxt. För att det importeras och serveras kött från andra länder. För att djurhållningen i andra länder oftast är mycket värre än i Sverige. För att det används så mycket antibiotika i djuruppfödning att det är en av anledningarna till ökad resistens hos patogena bakterier. För att en del djur dör eller skadas under transporten till slakteriet. För att en del djur transporteras utomlands för att slaktas för att det är billigare vilket är helt sjukt. För att jag själv inte skulle kunna ta livet av en gris eller ko eller katt eller hund. För att en pratar om att producera kött som om att det inte vore djur utan produkter. För att jag är uppäxt med att se de kor vi sedan äter utanför mitt fönster och inte längre klarade av tanken. För att jag älskar potatis, äpple, kikärter och spenat.
 
Så. Då fick jag det sagt. Det är mina anledningar och jag respekterar att folk inte håller med mig, så länge de respekterar mig, vill säga. Och ja, jag konsumerar mejeriprodukter. Jag försöker dock variera mig och konsumera även mjölkfria produkter som sojamjölk och kokosmjölk (dock alltid ekologiskt så att ingen regnskog skövlas, och hade jag inte varit glutenintolerant hade jag nog bara druckit havremjölk). Sedan måste ju även jag överleva och kunna äta paprika producerad i Holland då och då. Men att inte äta kött tänker jag bidrar till en lite mindre klimatpåverkan än att äta kött tillsammans med det jag äter nu.
 
P.S. Om ni vill ha tips på vegetariska recept tipsar jag om att googla, eller kika i min "Mat och recept"-kategori. Köttfri måndag är för övrigt ett hett, hett tips. D.S.
 

Tänder

2015-04-23 17:47:00
Tankar Och Funderingar
Under i princip hela min gymnasietid hade jag tandställning (jag brydde mig egentligen inte så mycket över hur mina tänder såg ut men tandläkarna tyckte att mina hörntänder tvunget skulle ner i höjd med de övriga tänderna), vilket medförde att jag bland annat övade in ett leende med stängd mun. Jag gjorde i princip vad jag kunde för att dölja att jag hade tandställning för jag tyckte inte att jag passade i det och att de var svarta klumpar på mina tänder. Hade jag fått förfrågan om att ha en genomskinlig tandställning eller en som satt på baksidan av tänderna hade jag med en gång svarat ja, ja, JA! Men jag var inte ens medveten om att det fanns alternativ (som jag iofs tror kostar skjortan) så jag log med stängd mun istället och hoppades på att den inte skulle synas när jag pratade (vilket den såklart gjorde).
 
Och detta sätt att le på har jag strikt praktiserat i stort hela tiden sedan dess (jag gick ut gymnasiet 2011). Men sedan ungefär en månad tillbaka har jag upptäckt att det ju går att le genom att visa tänderna. Helt otroligt, ju! Tänker också att jag och Wille numera skulle kunna ta kort tillsammans utan att jag ser helkonstig ut (för jag tror att jag gör någon konstig min eller grej med resten av ansiktet samtidigt som jag ler med stängd mun, men är inte säker). Och att det är en mindre sak att tänka på här i världen.
 
För övrigt så märker jag att en får fler och fler insikter ju äldre en blir. Typ som att tandställning mest bara är (förutom när den gör ont som tusan efter att tandläkarna spänt åt den) och att det inte är så himlans noga, egentligen. Och att mycket mer spelar roll om hur en är som person än vad en har på sig för kläder eller liknande. Och sådant är så himla göttigt att börja känna av. Tänk om en hade vetat det när en var 15 år och målade över finnar med ljusröd ögonskugga för att allt annat smink var slut. Eller gick på gymnasiet och hade tandställning ...
 

Mozzarella med tillbehör

2015-04-22 10:20:26
Mat och recept
Jag älskar mozzarellaost. Helt klart på min tio-topp-lista över fantastiska matvaror. Extra god med pasta och tomat (dock tillagade; tål ju inte råa) och lite basilika och olivolja. Detta har jag nu ätit två dagar i rad (för har blivit trött på att äta upp de matlådor jag har fryst in). Det går så fort att tillaga och blir enkelt och gott! Jag låter alla ingredienser utöver basilika, mozarella och olivolja koka i samma kastrull tills pastan är färdig.
Igår utvidgade jag receptet lite genom att tillägga morötter (håller på att bli dåliga så måste ätas upp) och lite majs. Det blev gott det också.
Har för övrigt haft en släng av att inte haft någon aptit några dagar. Tror det kan ha att göra med att jag
1) kanske håller på att bli förkyld
2) inte kunnat springa eller konditionsträna på ungefär en vecka pga "trasig" fot, eller
3) något helt annat (typ bara ätit frysta matlådor vilket blir himla tråkigt efter ett tag?).
Men har nu börjat få tillbaka den. Är typ mer hungrig än mätt för tillfället (fastän jag tycker att jag äter ordentligt). I vart fall, så skönt att kunna äta igen för jag älskar ju mat. Speciellt mozzarella.
 
(P.S. "Min" affär hade extrapris på ekologisk mozzarella, så slog helt enkelt till! Vet inte hur många portioner en mozzarellaost är till för, men jag käkar upp en sådan själv. Lätt två-tre stycken till och med. D.S)
 

En ledig helg

2015-04-21 21:29:00
Kalas och festligheter Min Dag Skolan
Eftersom jag hade min sista omtenta på torsdagen hade jag en hel helg som jag kunde välja att göra i princip vad jag ville under. Torsdagskvällen såg jag på gratis biofilm och hängde med några av mina fina bØf:are.
Det är för övrigt heeeeelt okej att ha kläder som hänger lite här och där när det precis har varit tentaperiod (eller jag skulle iofs säga att det alltid är okej).
Trots att jag hamnat i säng sent, vaknade jag tidigt och cyklade ner till Avenyn efter att ha ätit frukost (mamma, det är lugnt; cykelbana hela vägen). Alltså, det här vädret! <3<3<3
Hann se att folk köade utanför biblioteket innan det öppnade klockan nio. Tycker det är något fint i det. Och så gick även jag in där och lånade min första bok på Göteborgs stadsbibliotek (alltså på biblioteket, inte någonsin).
Lånade Drömfakulteten eftersom jag skulle lyssna på författarinnan dagen efter, så kände att det var finfint att ha läst minst en bok av henne. Satte mig i solen vid Poseidon. Kan vara en av mina nya favoritplatser att sitta och läsa på (i vart fall tidigt på morgonen/förmiddagen). Det kom människor frågade mig om hjälp (på engelska) med en uppgift om byggnader/statyer omkring Götaplatsen de hade att slutföra denna morgon. De var så måna om att be om ursäkt för att de störde mig och frågade om jag hade tid (ville svara att jag för tillfället hade all tid i världen, men gjorde inte det). Fint och trevligt, tyckte jag och hjälpte dem gärna.
Läste ut boken på samma dag eftersom den var så bra att jag i princip inte kunde slute läsa. Förutom när jag cyklade hem igen, pratade med mamma i telefon eller råkade somna en stund. Men inte när jag lagade lunch (simultanförmåga!).
På lördagen mötte jag upp min allra bästa Wille. Jag var sjukt mycket i tid (det händer ju aldrig annars!).
Vi fikade först och gick sedan till en bokhandel för att klämma på böcker och läsa på deras baksidor. Vi enades om att det ju finns så otroligt mycket som en vill läsa (men så lite tid?)!
Sedan gick vi till biblioteket för att lyssna på Sara Stridsberg prata tillsammans med två psykiatriker (tror jag att de var i vart fall) om hennes nya bok och lite litteratur och världen i övrigt. Det var fint och en och en halvtime gick fort!
Sedan gick vi till en studentpub och åt middag och drack cider/öl i väntan på att ett tjejgäng skulle dyka upp, vilket de gjorde. Vi promenerade efteråt hem till en av tjejerna där vi drack vin och lärde oss dansen till Thomas Stenströms senaste låt, bland annat. Och efter det drog vi till Chalmers för att fira att tentaperioden var över tillsammans med en hel del andra personer. Men jag gick ganska snabbt hem igen, för att orka mig upp på söndagen då det var städdags för lejonparten av sektionens kommittéer.
Så himla gött och välbehövligt att vara ledig, i vart fall! Det här påsklovet behövde i vart fall jag.
 

Barn som dansar salsa och Einsteins anteckningsbok

2015-04-20 21:52:00
Fint
 Två barn (6 och 7 år gamla) dansar salsa. De är helt sjukt duktiga. Jag tänker också på att om de nu är så här duktiga vid den här åldern, hur helt magiska kommer de då inte vara om säg femton år? Wow. Blir helt mållös.
 
En av Einsteins anteckningsböcker som hittades efter hans död finns nu upplagd här. Helt fantastiskt ju, att en kan få en inblick i hans tankegångar. (Och ja, det är en hel del matematiska begrepp och formler. Himla kul att jag ungefär förstår vad många av dem betyder.)
 

The honourable woman

2015-04-19 20:59:00
Min Dag
Jag har, efter tips från Wille, börjat följa The honouarble woman som går på svt just nu. Ligger uppe på play. Eller börjat och börjat, jag har bara sett första avsnittet men det hela verkar mycket, mycket lovande.
 
Kort och gott handlar den om Nessa som tillsammans med sin bror får se sin fader mördas och 29 år senare driver hon sin fars företag vidare, fast med inriktning kommunikation mellan Israel och Palestina istället för vapenförsäljning. (Maggie Gyllenhaal spelar huvudrollen.) I första avsnittet mördas en palestinier (eller det vet en förresten inte, det framställs som att det är självmord) som Nessa beslutat att ingå ett kontrakt med och det leder till en del spekulationer om vad som egentligen hände och vad som kommer att hända med företagets fortsatta planer.
 
Tycker ni absolut borde se i vart fall första avsnittet. Tror det kan ses till och med 24 april på playen. Längtar typ till nästa tisdag för att få se avsnitt två!
 
 
 
 
 

4-åringen som misstar en kamera för ett vapen

2015-04-15 10:07:00
Tankar Och Funderingar
Jag ligger efter i både blogginlägg och podcastsavsnitt (har tentapluggat) så den här nyheten nådde mig först nu.
På bilden syns 4-åriga Hudea Adi som bor i Syrien. När fotografen Osman Sağırlı skulle ta fotot lyfte Hudea Adi upp händerna, eftersom hon trodde att det var ett maskingevär. Vid fyra års ålder har hon alltså redan kommit i kontakt med vapen och har lärt in att hon bör lyfta händerna för att visa att hon inte gör något motstånd.
 
Jag tror inte att någon föräldrar vill att ens barn ska växa upp och redan vid fyra års ålder vara beredd på att lyfta upp händerna för att visa att en kapitulerar. Jag tror många skulle välja att fly. Jag tror många hade valt att lämna släktingar, vänner, sitt hus och sitt hem bara för att få komma ifrån detta. Sanningen är att det är många som stannar kvar och kämpar men även många som tar till alla möjliga medel för att kunna komma därifrån.
 
Jag tror inte många av oss ens kan föreställa oss vad de som flyr har varit med om, varför de väljer att fly. Men en sak är säker är att de först och främst behöver hjälp. Lyssnade imorse på ett avsnitt av Lilla drevet (nr 59; Piska en Mama-bloggare) där de tog upp ämnet flyktingar. Och de sa så mcyket klokt. Som att vi bara förväntar oss att folk som flyr hit med en gång ska börja integreras i samhället och börja jobba. Men det vi glömmer är vad de har med sig, vilka minnen som hemsöker dem och gör att de inte kan sova om nätterna. Vi som inte varit med om något liknande kan inte ens föreställa oss.
 
Det flyktingarna behöver är krishjälp och traumateam. De behöver stöttning och psykologer. De behöver få veta att helikpotern som flyger utanför fönstret inte kommer börja skjuta med kulpruta på byggnaden de befinner sig i, utan mest troligt på väg för att hämta någon som måste till sjukhuset. Och ja, hur ska det här betalas, då? Ja, inte vet jag. Kanske med de pengar som läggs på tillverkning av vapen? (Jag tror att om något land får för sig att anfalla oss så är vi ändå rätt körda.) Eller att när de här personerna har fått den vård de behöver (både fysisk och psykisk) så tror jag att de gärna, om de fysiskt kan, börja arbeta igen och helt enkelt "ge tillbaka". Jag vill tro att det löser sig.

Ge i vart fall flickan på bilden en lite tanke. Hon är fyra år och lyfter upp armarna när en kamera riktas mot henne för att hon tror att det är något som skulle kunna döda henne. På riktigt.
 
Här finns mer att läsa.
 

Blommor och ljus

2015-04-15 09:34:00
Foto
Jag fick ju som sagt nog av att sitta och plugga igår och satte mig med gimp (som photoshop, fast gratis, hoho). Fick lite inspiration av att göra det sedan jag vart inne på Alexs blogg (hon är ju superduktig, blir ju alltid fascinerad av människor som är duktiga på att teckna och så).
 Jag kan ju själv inte teckna för hand, så jag tar datorn till hjälp istället. Så smidigt när en kan ändra, ta bort, lägga till och se om det passade eller inte. Kan inte riktigt se sådant i förväg. Ctrl+z finns ju tyvärr inte i verkligheten.
Gjorde den här bakgrunden till blomman ovan, men tyckte nästan det blev finare utan blommorna i mitten. Var inte medveten om hur det såg ut bakom blomsterbuketten förrän jag var klar och valde att "avmarkera" lagret med buketten. Men det vart ju finfint, abstrakt och härligt.
Här är originalbilden, för övrigt.
Satt lite med den här bilden litegrann, men blev egentligen inte särskilt nöjd. Men det är kul att testa lite olika saker! Har för övrigt inte använt mig av något annat än olika penslar (har laddat ner några aurora-penslar (alltså norrsken) som är helt magiska), vanlig redigering (nivåer, kontraster, mättnad osv) och enfärgade lager med sänkt opacitans. Eller jo, jag använde en satin-funktion också.
Och här är orginialbilden. Tror den är helt oredigerad.
Det var allt för nu, ha en superb onsdag!
 

Nej, nu får det banne mig räcka

2015-04-14 18:12:00
Min Dag Skolan
Det har regnat och regnat och regnat idag.
Så jag har placerat mig och mitt pluggande inomhus. På golvet på en strandmadrass bara för att det är bästa stället att plugga på. Började dock få sådan huvudvärk så jag kände att det var dags att ge upp. Tror det beror på att jag har försökt memorisera alldeles för mycket på kort tid. Tänker ändå att det nu inte går att få in mer i min skalle och att det får gå som det går (för nu orkar jag bara inte mera). Så jag satte mig här vid datorn och har testat lite saker i photshop (eller jag har ju inte photoshop utan GIMP, men tänker att folk inte fattar vad jag menar då). Kan visa något jag knåpat ihop, kanske imorgon.
 Hade tänkt att jag skulle sprungit idag, men eftersom det faller ner vattendroppar från himlen tänkte jag att jag får ta det någon annan dag. Cyklade i vart fall till affären och köpte bland annat det här som jag tänkte göra en god soppa av. Och det typ NU!
 

Lego Jurassic Park, siberian huskies och vad ska jag läsa härnäst?

2015-04-13 17:07:03
Filmer Fint
 
Jurassic Park-filmen förkortad till 3 minuter och i lego! En pappa ville bevisa för sin dotter att det gick att bygga lite vad som i lego, så de gjorde hela filmen (fast förkortad, då). Fint och wow.
 
Helt magiska fotografier på Siberian Huskies som leker på en frusen sjö i norra Ryssland. Magnifikt!
 
Så himla bra idé! En skriver in boktiteln på en bok som en läst klart och gillat, och vips så kommer det upp massor av andra böcker du också skulle gilla!
Testade att skriva in "Ensemble, c'est tout" av Anna Gavalda och det kom upp en hel drös med böcker jag inte hade hört talas om, men som jag ju helt klart borde utforska. Det här skulle kunna bli ett sommarprojekt (för nu är det mest kurslitteratur som gäller ...).
 

Söndag

2015-04-12 10:39:00
Min Dag Skolan Träningen
Det är sista dagen på självstudieveckan (aka påsklov) och på onsdag och torsdag ska jag skriva tentor. Hade faktiskt inte insett att det var så få dagar kvar förrän jag skrev det nu. Har kommit in i ett vet-inte-vilken-veckodag-det-är-mode (standardt tentavecka) och mina dagar ser ungefär likadana ut. Vaknar tidigt (typ halv åtta), äter frukost och lyssnar på podcast, sätter mig vid datorn och pluggar (och läser lite bloggar) tills lunchdags vid klockan 12, och pluggar sedan igen (fast utan dator) till typ klockan 20. (Fast gör en massa annat emellanåt, som att gå på möte och äta chokladbollssmet.)
 
Sedan känner jag miglite ambivalent mellan att jag pluggar bäst själv (kan inte prata med någon/bli störd) och får social abistinens. Kan komma på mig själv vissa dagar med att jag fysiskt inte pratat med någon annan person på hela dagen. Det är lite läskigt. Något en skulle kunna bli gaaaaaalen av. (Fast då försöker jag ringa upp någon eller gå ner till affären för att i vart fall få säga "hej, hej", "tack, så mycket" eller "vart har ni flyttat den ekologiska avokadon?" till dem som jobbar.)
Och så har jag skadat foten min så jag kan inte springa vilket också gör mig lite smått galen/irriterad. Sprang sönder en blåsa i typ onsdags (?) så nu måste jag vänta på att kroppen ska bilda ett nytt hudparti där innan jag kan springa igen. Känner lite smått panik över att Göteborgsvarvet börjar närma sig  ...
Märker också att jag har mycket svårare att koncentrera mig när jag inte har fått konditionsträna. Och det stör mig i mitt pluggande. Exempelvis borde jag ju inte skriva detta hära utan plugga, men  min koncentrationsnivå är ju inte så himla hög och jag får för mig en massa annat att göra (plötsligt är tydligen diska roligt).
 
DOCK tror jag att foten är tillräckligt lagad idag (svider inte till lika mycket när jag går, i vart fall) för att jag skulle kunna ta mig en liten promenad efter lunch. Hoppas, hoppas.
Oh, well. Ha en finfin söndag och njuuuuuut av det finfina vädret!
 

Coming home

2015-04-12 09:03:00
Dagens låt
Har i princip lyssnat konstant på Leon Bridges sedan jag "upptäckte" honom igår (tack vare Linn). Han har bara tre låtar på spotify just nu, så de har jag lyssnat på om och om och om igen. Kan liksom inte riktigt få nog av hans sammetslena röst.
Verkar för övrigt som att jag har kommit in i en "soul"-period. Kom över en spellista med endast soul igår (där den här låten för övrigt också var med) och tyckte om i princip allihopa. Trodde inte soul riktigt var min grej, men tydligen! Listan hette för övrigt "Hipster soul", vilket jag tyckte var roligt för jag har aldrig sett mig som en hipster (och kommer inte börja göra heller (eller är det hipsterigt att inte själv säga att en är en hipster?)).
Leon Bridges - Coming home
 

First and final frames

2015-04-10 12:05:00
Filmer

First and Final Frames from Jacob T. Swinney on Vimeo.

Olika sätt att helt enkelt knyta ihop en berättelses olika aspekter och skeden. Videon visar 55 olika flmer med öppnings- och avslutningsscenerna bredvid varandra. Mer sådant här, tack.
 

Our love

2015-04-10 08:08:06
Dagens låt
Har lyssnat väldigt mycket på Caribous senaste skiva för tillfället (den med ett gäng extra remixer). Har börjat tappa räkningen på hur många gånger jag faktiskt har lyssnat igenom hela albumet, tycker det är så fantastiskt.
Den här låten var den enda som hade en musikvideo upplagd på youtube, men de andra är ungefär lika bra. Back home och Can't do without you är lite extra plus i kanten.
Och appropå plus i kanten så får den här låten det tack vare denna finfina musikvideo. Fler äldre damer i klänningar och pälskrage som snor åt sig en vindruva på färden, tack!
 
Caribou - Our love
 

Bönpasta med körbärstomater och fetaost

2015-04-09 20:06:00
Mat och recept
Det här är en av mina favoriträtter just nu! Har upptäckt att tomat faktiskt kan göra att det mesta blir lite, lite godare. Kan ju inte äta råa tomater och måste därför tillaga dem om jag ska kunna förtära dem, vilket gör att jag inte äter det så himla ofta. Så blev strålande glad när jag hittade det här receptet!
Bönpasta är för övrigt så smart mat. Både glutenfritt och fyllda med proteiner! Har i princip bara bönpasta hemma istället för vanlig spaghetti. Oh well, här kommer receptet.
För en lunch och två matlådor (eller alltså ungefär tre portioner) behövs:
 - Ungefär ett halvt paket bönpasta (ungefär lite mer än 100 gram)
 - Ett stort gäng körsbärstomater
 - Torkad basilika
 - Ett paket fetaost
 - En eller två klyftor vitlök
 - Några droppar balsamvinäger
Stek tomaterna tillsammans med pressad vitlök och några nypor basilika. Jag har vatten i för att det ökar chansen att tomaterna blir tillräckligt tillagade för att jag ska kunna käka dem. Men tror inte det behövs om en inte har de matallergier jag har.
Koka pastan. Tar typ bara tre till fem minuter, så det kan vänta till sluttampen!
Blanda sedan ihop alltsammans med smulad fetaost och lite balsamvinäger. Och lite, lite av vattnet som är kvar från stekningen, blir så god tomat- och fetaostsås då.
Ät upp. Nomnomnom. Tycker detta är så himla, himla gott. Har gjort det flera gånger och det blir gott varje gång! Win.
 

Påskdagen

2015-04-08 20:12:00
Min Dag
Påskdagen spenderade jag med att plugga och gå en lång promenad på över en timma ner till havet och tillbaka. Det var så himla vackert och fint väder, men jag hade glömt kameran hemma så det blev inget fotograferande. Fick i vart lyssnat på flera podcastavsnitt och träningsvärken från gårdagen att nästan försvinna.
 
Fick mina föräldrar att nästan äta vegetariskt till middag (genom att laga en rätt innehållandes makaroner, stekt lök, stekta champinjoner och avokado), hehe. Men de hittade några prinskorvar som behövdes ätas upp ... So close.
 
Himlen var för övrigt så vacker på kvällen och jag försökte få en bra bild och den ovan blev den bästa. Och sedan gick jag och lade mig relativt tidigt för att kunna gå upp tidigt.
Jahopp, jahopp, det var min påsk. Hoppas ni har haft det finfint, ni med!
 

Lördag 4 april

2015-04-07 19:34:00
Ett foto i timmen
Aka påskafton.
08 Vaknade hemma hos mina föräldrar. Åt chiapudding med kakao samt keso med russin, solrosfrön och kanel till frukost. Och drack äppeljuice med spirulina. Såg nu att det inte blev den mest aptitliga bilden, men det var gott! Och lyxen att läsa tidningen till frukost. <3 Tycker ju speciellt mycket om Två Dagar-bilagan.
09 Löste korsord och var sällskap till de andra som hade börjat vakna och som också skulle äta frukost. Lyssnade på podcasts också när korsordet var färdiglöst.
10 till 11 Pluggade. Räknade troligtvis ut hastigheten för vattenflödet genom ett rör här. Spännande, visst?
12 Åt gårdagens middagsrester till lunch utomhus (potatis, lax, paprika och crème fraîche). Och hade lilla Ester till sällskap, som dock först höll på att äta upp maten när jag råkade titta bort.
13 Pluggade lite mera.
14 till 15 Sprang nästan sex kilometer. Sådan skillnad att springa på nästan plant underlag jämfört med den backiga rundan jag springer annars. Hade dock tagit med mig fel springskor, så fick blåsor och ont i fötterna. :/ Duschade och hjälpte mina föräldrar att ladda ner diverse appar till sina telefoner.
16 Fixade iordning något till mig att ha på buffébordet eftersom de andra skulle äta prinskorv, köttbullar och rökt lax (not my favorite).
17 Middagsdags! Min sallad med avokado, kikärter och fetaost som jag fixat till mig hamnade precis i solljuset så den syns knappt på bilden ovan. Men det var gott och jag blev proppmätt i vart fall!
18 Klappade Elsa-Sara och fick påskägg innehållandes en trisslott (vann inget :( ) och en pedalhink. Tack, tack igen. <3 Och så spelade vi kort, åt godis och efterrätt bestående av hemmagjord punschglass och kokoskaka. Nomnomnom.
19 Jag och mamma tittade på Karl för sin kilt på svtplay för de andra skulle göra annat. Men sådan nostalgi från min barndom! Den serien gick på lördagarna och minns att vi åt äggmackor och godis och följde händelseförloppet på det skotska godset Glenbogle. Åh!
20 till läggdags Satt med den här tokingen i soffan tilllsammans med mamma och pratade och åt godis. <3 Lyssnade sedan på podcast tills jag somnade. Bra påskafton, ändå.
 

Annandag påsk

2015-04-06 20:09:00
Min Dag
Jag gick upp klockan halv sju imorse för att kunna bli körd till bussen av mamma som skulle åka till jobbet. Vet dock inte hur många timmar jag fick sova för jag hade en kattunge i mitt rum som flera gånger under natten skulle ligga alldeles bredvid huvudet och spinna så högt hon bara kunde. Till slut fick jag nog och slängde ut henne från rummet. Funderade dock efteråt på om hon skulle få något traumatiskt minne från detta (alltså att hon ville visa sin kärlek men jag typ avvisade den), men hoppas inte det. Och om det inte har framgått så har jag spenderat påskhelgen hemma hos mina föräldrar.
Oh well, sedan missade jag en buss precis från Eriksdal, så jag bad om att bli avsläppt några hållplatser bort så att jag kunde gå tillbaka (motion, hurra!).
Det var en så himla vacker morgon. Älskar den där tiden på morgonen när solen går upp och staden, i takt med soluppgången, sakta vaknar upp. Älskar mornar för det mesta, faktiskt. Om en går upp tidigt finns det ju så många, många timmar kvar av dagen att göra något av!
Jag kom hem till min lägenhet klockan åtta (!) och sedan dess har jag hunnit handla, plugga, laga och äta lunch, plugga, sova, springa, äta middag, plugga och lyssna på podcast några gånger däremellan. Och så har jag försökt sola lite genom att öppna fönstrena.
Sådär, nu är påskhelgen över (men jag har fortfarande påsklov, som jag mestadels kommer ägna åt att plugga iofs). Och nu har jag bloggat, mamma. :)
 

Långfredag

2015-04-03 10:22:00
Min Dag Skolan
Idag är det långfredag och jag är ledig från skolan i ungefär två veckor från och med nu. Utöver att det är omtentavecka snart så en måste ju ändå plugga. Har fått tillbaka tentaresultaten och det gick bättre än vad jag trodde så jag kommer leva på det ett tag, antar jag. Fick i och med resultaten (och upptäckten av att jag helt utan problem kan lösa uppgifter i elkursen vi läser just nu) tillbaka lite studiemotivation och tanken att jag klarar ju faktiskt av det här. Jag kommer nog kunna ta en civilingenjörsexamen i bioteknik om några år. Hurra!
 
I vilket fall så skiner solen och jag kan få använda mina solglasögon för en gångs skull!
 
Glad påsk på er! Ha det himla fint och gött och ät ekologiska ägg.
 

Kalas, kulturtanter och earth hour

2015-04-01 09:54:00
Kalas och festligheter Min Dag
I fredags var jag och mina bØf:are på nollKkalas. Förhoppningsvis var det inte det sista. Kvällen slutade med dans, dans, dans (<3) och hamna i säng klockan fem på morgonen.
På lördagen mötte jag upp min bästa Wille på ett kafé efter några få timmars nattsömn. Efter att jag försökt få i mig lite linssoppa gick vi bort till Hagabion och såg Svenskjävlar. Bra film, se den, vettja! Har för övrigt kommit fram till att jag bara inte kan bli vettig på bild när Wille är med. Det här var den bästa bilden på oss.
Efter bion åkte vi hem till Wille. Vi åt degstivkex med ost och drack cider och pratade om kultur i alla möjliga former som de kulturtanter vi är. Och så släckte vi ner all elektrisk belysning och tände levande ljus eftersom det var earth hour. Så himla mysigt och fint. Sedan åkte jag hem sent igen och somnade så fort jag kom hem. Och på söndagen vaknade jag upp och var förkyld (vart så nöjd när jag orkade ta mig till affären och köpa glass). Så kan det gå! Men himla fin och bra helg ändå.
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0