En just nu-lista

2023-04-19 10:16:00
Frågelistor
 
 
A list about right now
 
 
Vi kämpar på med tvillingarna. Än så länge fungerar våra rutiner (oftast) och även om sömnen blir hackig (får ibland för mig att till helgen, då kommer jag kunna få sova ut ...) så flyter dagarna på utan större problem. Tror det hjälper att vi inte har andra åtaganden att ta hänsyn till eller viktiga beslut att fatta just nu - kan lägga den energi vi har på bäbisarna. Och att vi är två föräldrar hemma som hjälps åt. Säger till varandra att när ska det börja bli jobbigt på riktigt? Det kommer vi säkert få äta upp så småningom. Nåväl. Såg en lista hos Egoinas om läget just nu och som jag kände för att sno och utveckla. 
 
 
VAD GÖR DU JUST NU?
Halvligger i soffan med en av bäbisarna på magen i känguruposition. Fortfarande i pyjamas och med oborstade tänder. Hade tänkt att fixa det nu efter matningen, men det blev mys istället. Även om denna bäbis inte är den som tycker bäst om att ligga såhär utan hade väl hellre fått ligga i sitt babynest och sträcka ut sig. Funderar på om jag inte borde gå och ta en tupplur istället. Nej okej fick ett för mycket missnöjestecken så nu får bäbis ligga vid mina ben på rygg istället. Verkar bättre. Nej okej det var inte det som var felet, fick felsöka och bäbis var visst hungrig.
 
 
HUR MÅR DU?
Tackar som frågar, heh. Inte helt oväntat: är trött. Med en trötthet som sitter bakom ögonen liksom. Men jag brukar piggna till omkring lunch. Har en hosta som jag inte riktigt förstår vad den beror på för jag har inga andra förkylningssymptom. Så hoppas det hänger ihop med pollenallergin. För det märks tydligt att pollensäsongen är igång. Annars mår jag väl fint. Det mentala pendlar med antal timmar dygnsvila, och det får vara så.
 
 
VILKEN SERIE SER DU PÅ FÖR TILLFÄLLET?
Ingen - tidsdödande mobilspelande tar upp mycket av min tid just nu. Men har tänkt att jag vill se Händelser vid vatten och senaste säsongen av Bäst i test. Hade sparat BiT till senare att se på medan vi väntade på att förlossningen skulle dra igång så har alla avsnitt kvar.
 
 
LYSSNAR DU PÅ NÅGON PODD OCKSÅ, KANSKE?
Nu när jag snart är ikapp Flashback Forever har jag tänkt börja lyssna på Spanarna (tror det är ett P1-program) och NomoFomo (med Nicklas Hermansson). 
 
 
VAD ÄR DET FÖR MOBILSPEL DU SPELAR, DÅ?
Just nu ett spel där jag inte alls behöver tänka utan handlar om att uppgradera sina ölbryggerier (typ) för att tjäna mer pengar för att kunna uppgradera ännu mera och komma vidare i spelets story. Spelar också ett Bloons tower defence-spel. Är sugen på att spela Lost land, men vet att då blir jag fast ett tag samt kommer behöva tänka lite mer.
 
 
VAD STOD DET I DITT SENASTE SMS / MEDDELANDE?
Påminnelse om en barnläkartid framöver. VGR är lite väl bra på att skicka sms-påminnelser. 
 
 
FAVORITKLÄDERNA I GARDEROBEN JUST NU?
En blommig pyjamas som har börjat få bröstmjölksfläckar. Har inte använt pyjamas sedan jag var barn, har sovit i t-shirt. Men denna pyjamas är fantastisk nu när jag behöver gå upp flera gånger om natten. Behöver inte byta om för att slippa frysa, samt smidig när jag behöver bröstpumpa. Annars alla bekväma kläder. Går mest runt i träningstajts och långärmade tröjor med dragkedja. 
 
 
HANG UP PÅ NÅGON MAT?
Allt som går snabbt och lätt att laga och som blir många matlådor. Har hittills lagat svampstroganoff och kubanskt ris med mojosalsa. Ett mer praktiskt än känslomässigt svar. 
 
 
NÅGOT DU HOPPAS PÅ JUST NU?
Att den här vårvärmen och vädret håller i sig! Har kunnat ta mig en daglig tupplur på balkongen, och mitt humör är piggare. Hoppas också att de barnläkarbesök vi har inbokade inte ska visa på några större konstigheter. Är dock inte särskilt orolig.
 
 
BOK DU LÄSER FÖR TILLFÄLLET?
Läste ut Gatan av Ann Petry häromdagen - kanonbok förresten och vill verkligen rekommendera detta mästerverk! Har inte påbörjat någon ny dock. Löser korsord och spelar mobilspel istället. 
 
 
VAD SKA DU HITTA PÅ IDAG?
Utöver det vanliga att hålla barnen vid liv så ska vi väl ut på en promenad i solen. Om inte min syster ska hänga med oss ut så blir det nog en tur till bibblan för att lämna tillbaka Gatan. Borde väl ringa ett försäkringsbolag också för att berätta att tvillingarna blivit utskrivna från neonatalavdelningen och att de kan sätta igång med ärendet för att ge oss ersättning för de dagar vi varit inskrivna.
 
 
NÅGOT ANNAT KUL SOM HÄNDER SENARE I VECKAN?
Inget annat inplanerat än vårstädning med vår bostadsrättsförening. Får se hur kul det är, och vem av oss som går dit. Kan ju vara kul att träffa våra grannar i vart fall, alla verkar så trevliga och snälla. Det händer inte så mycket, samtidigt händer allt, i livet just nu. 
 
 
NÄR ÄR BILDEN HÖGST UPP IFRÅN?
I söndags när det också var gött väder och vi firade med att gå och köpa glass och sitta på en parkbänk i solen och spana på folk. Är så otroligt glad över att kidsen gillar att åka barnvagn, även fast de ogillar när vagnen står still.
 

Vecka 14. Påskafton, viskningar om natten, och milstolpar

2023-04-08 09:06:00
Graviditet / bäbisliv Veckorapport
 
 
Week 14. Easter Eve, whispers in the night, and milestones
 
 
Det är påskaftonsmorgon och hade det inte varit för att vi påskpyntat samt att det är tydligt att alla andra har långledigt hade denna helg kunnat passera oss obemärkt förbi. Vi håller oss hemma och följer våra vanliga rutiner. Min lilla familj ligger och sover efter denna nattens matningar. Jag har precis bröstpumpat, ätit frukost, läst bloggar, och tagit hand om nappflasksdisken.  
 
 
Idag ska vi få besök av barnens mormor och morfar och förhoppningsvis blir det lite varmare under dagen så vi kan ta en sväng med barnvagnen. Vi hade premiär med den igår i den sköna aprilsolen. Det var en av alla våra milstolpar som har uppnåtts. När vi lämnade neonatalavdelningen hade vi fått till oss att vi inte kan gå ut med bäbisarna förrän de är sex veckor gamla, men fick nya bud i veckan om att det går bra att ta en kortare promenad med dem redan nu i påskhelgen. Så fantastiskt att både jag och Anton kan ta oss ut samtidigt - känslan av isolering har minskat. Jag fick en känsla av stolthet när vi gick runt med barnvagnen. Som att nu får resten av samhället äntligen se att tvillingarna har kommit och att hela byn nu kan glädjas med oss. Fick en insikt när vi passerade en hund som snällt lekte apport en bit bort, att om den hotfullt skulle komma emot oss kommer jag ställa mig mellan den och barnvagnen. Bli en mänsklig sköld. Beskydda mina barn. Kändes som en urkraft som ligger och bara väntar på att få laddas och avfyras.
 
 
Nattpassen är de tuffaste passen. Vi matar alltid varsitt barn, så båda får gå upp ungefär var tredje timme. Byta blöja, hälla upp mat i nappflaskor, värma dem i vattenbad, mata, lägga tillbaka bäbisen i sitt babynest och stoppa om. Förutom de gånger jag sovit så hårt att jag sovit igenom alarmsignaler och bäbisläten. Då har Anton varit snäll och matat båda. Visste inte att jag var benägen till att sova så djupt, har alltid varit lättväckt. Misstänker, eller skyller på, att produktionen av mjölk tar en hel del energi från min kropp. 
 
 
Vid matningen, oftast på nätterna när vi sitter i svagt ljussken, viskar jag i barnens öron. Jag viskar om hur fantastiska, fina, gulliga, och perfekta de är. Viskar om alla de sysselsättningar som de skulle kunna ha när de blir stora och som börjar på samma bokstav som de. Viskar om alla de möjligheter som finns för dem. Snickare, byggarbetare, sotare, biotekniker, ståuppare, bibliotikarie, socialarbetare, bankdirektör, smed, bolibompadrake, spion, broritare, scenograf, bartender. Viskar om hur fint och bra det är att vi valde just deras pappa som pappa och hur fantastisk, omtänksam, och snygg han är. Säger: Vilken tur att vi har honom och han är toppen. Pussar deras runda kinder och tittar in i deras ögon som jag kan drunkna i. 
 
 
Sjukt ändå att det är ungefär 2 veckor mellan bilderna. Gravidbilden tog jag ovetandes till och med dagen barnen föddes.
 
 
Fler milstolpar som har uppnåtts: jag har orkat jogga 2 km nu i veckan - dock sa pulsklockan åt mig att jag behöver återhämtning i över 60 timmar efteråt. När vi kom hem från sjukhuset gick jag samma sträcka som när jag var gravid, och att kunna gå den sträckan med lätta ben och utan behovet att stanna och vila på parkbänkar var en befrielse. Jag kan ha många av mina vanliga kläder igen! Sonderna är borta och bäbisarna har nått den magiska viktgränsen 2,5 kg - märks att de börjar bli starkare och mer med i nuet.
 
 
Jag har nu ungefär en halvtimme tills nästa matning. Kanske att jag läser lite i en bok. Borde väl passa på att ta en tupplur. Men mest troligt kommer jag spela ett mobilspel jag fastnat för men som egentligen inte ger mig mer än att det dödar tid. Vill önska er en glad påsk och trevlig långhelg. Ta hand om er och varandra. ♥ 
 

Mars - en sammanfattning

2023-04-01 16:35:54
Månadssammanfattning
 
 
March - a summary
 
 
Första april i dag och än har jag inte blivit lurad eller upplevt något bus. Sammanfattar härmed förra månaden, precis som jag gjorde med februari. Blev en väldigt speciell månad från mitten på mars då vi oväntat blev föräldrar (inte helt oväntat oväntat såklart, jag var ju ändå gravid). 
 
 
Månadens tv-serie
Hotell Romantik på SVT som jag såg färdigt. Såg David Batras serie Hårt väder, och fick kryssningsvärkar efter att jag sett klart sista avsnittet och funderade på vad jag skulle se på härnäst.
 
 
Månadens musik
Blev inte så jättemycket lyssnande på musik denna månad och kan inte minnas att jag lyssnade på något speciellt innan kidsen föddes. Blir pass på denna. 
 
 
Månadens poddar
Flashback forever är den enda jag lyssnat på, som vanligt. Ligger flera veckor back i lyssnandet, dock.
 
 
Månadens youtube
Yoga för ammande mammor.  
 
 
Månadens godaste mat
Förlossningsbrickan klockan halv tre på natten. Och all mat som min mamma varit snäll och lagat åt oss. De där matlådorna har helt klart varit avgörande för oss, både på neonatalavdelningen (där det finns ett föräldrakök med kyl men inga kokmöjligheter) och första tiden hemma med bäbisarna. 
 
 
Månadens sysselsättning
Förbereda inför den kommande förlossningen (som jag trodde skulle vara åtminstone i april någon gång). Förstå hur ta hand om två nyfödda. Lära känna mina barn.  
 
 
Månadens sämsta
De svullna benen och fötterna - hade så otroligt ont i höger lår veckan innan förlossningen. 
 
 
Månadens bästa beslut
Att vi hade förberett en hel del ändå inför bäbisarnas ankomst. Och att vi gick och hyrde samt installerade babyskydd dagen innan vi fick flytta in i ett familjerum på neonatalavdelningen. Be om hjälp med matlådor. 
 
 
Månadens anteckning
Blankt. Förutom en inköpslista till när jag kunde springa bort till apoteket på sjukhusområdet. 
 
 
Månadens klädesplagg
Sjukhustrosor och sjukhusskjorta. Och pyjamasen jag fick i förlossningspresent av kompisar och familj. 
 
 
Månadens film
Blev inget filmtittande denna månad.
 
 
Månadens böcker
Har börjat läsa Gatan av Ann Petry. Tycker den är fantastiskt bra hittills och jag anar att den kommer få riktigt högt i betyg när jag väl tagit mig igenom den. Annars: Händelser vid vatten och Den stora blondinens sista sommar, samt försökte med Kvinna sedd bakifrån. Ändå bra medhunnit för en halv månad!
 
 
Månadens mest lästa inlägg
 
 
Månadens rutin
Mata barnen ungefär var tredje timma efter blöjbyte, följt av bröstpumpning, och sedan ta hand om disken. Bestämma vad jag vill få gjort till nästa matning. Det är så livet ser ut just nu.
 
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0