Svampgryta med kokosmjölk

2016-03-29 16:36:00
Mat och recept
I tentaveckan prokastinerade jag en del med att laga mat. Till exempel den hära svampgrytan med göttigt i och som är väldigt oanvacerad att göra. Jag slängde i några matskedar röda linser också för att få extra protein (de smakar ju inte så mycket), men det gör en ju som en vill. Plus hade ingen sweet chili-sås hemma (som det skulle vara i enligt orginalreceptet), så jag tog lite chiliflingor och strödde över och det blev nog minst lika bra. Oh, well, här kommer receptet!
 
För en lunch och ungefär tre-fyra matlådor behövs:
 - Minst 300 gram champinjoner
 - En purjolök
 - Ett glatt gäng körsbärstomater (eller en hel, stor tomat)
 - En burk kokosmjölk
 - Några nypor chiliflingor
 - Olja att steka i (jag hade sesamolja hemma så tog det, men funkar nog bra med annan matolja också)
 
 - Ris till fyra portioner
 
Stek champinjonerna och tomaterna i oljan. Koka riset enligt instruktioner på paketet.
 
Tillsätt sedan kokosmjölken, löken, chiliflingorna och lite salt. Och släng i lite röda linser om ni vill. Låt puttra (på svagare värme) i ungefär 10 minuter. Då var det klart!
 
Häll upp i tallrik och käka upp! Nomnom.
 
Receptet inspirerat härifrån.
 

Att göra när tentan är skriven

2016-03-25 21:53:00
Min Dag Skolan
- Vakna av soluppgången och inte mobilens alarm
- Hänga i kandidatprojekts-labbet en heldag
- Fixa iordning saker och ting som bör vara avklarat innan sommaren
 
- Ta på sig en hatt och gå ut och dansa, dansa, dansa det fulaste/bästa/härligaste en kan
 
- Gå på födelsedagsmiddag och äta klimatsmart mat (kikärtsburgare <3)
- Hänga i sektionslokalerna och försöka få ut lite vishet ur äldre studenter om vilken master en bör välja
- Gå och spela frisbeegolf och vandra omkring utomhus i tre timmar
 
- Läsa ut en bok (är ju så nöjd med att jag håller mitt mål med en bok per månad)
- Försöka lyssna ikapp alla podcastavsnitt som fått bli lidande under tentaveckan
- Se på film
 
- Känna och njuta av "frihetskänslan"; jag kan göra vad jag vill utan att det finns något plugg som jag egentligen borde göra
 

Tentaveckan

2016-03-20 10:36:00
Min Dag Skolan
I tentaveckan passade jag till exempel på att åka hem till mina föräldrar ute på landet. Solen höll på att gå ner och var svår att fånga.
 
Min syster hade bakat kladdkaka eftersom hennes pojkvän fyllde år (plus var min namnsdag, ojojoj). När kladdkan låg i magen satt jag i soffan och blev förhörd av mamma om Mintzberg och olika sätt att organisera en organisation på.
 
Jag passade på att klappa Elsa-Sara och de andra katterna.
 
En dag var det varmt och härligt ute så jag passade på att ta en promenad. Mötte farmor och farfar som var ute och gick och försökte höra lärkan, men farmor sa att det var färre lärkor nu eftersom de lägger sina bon på marken och folk plöjer sina gärden utan att se upp för lärkbona. :(
 
Käkade någon slags tacos en lunch. Eller tacoskal med fetaost, paprika, sallad och gurka.
 
Och så pluggade jag så mycket jag kunde. Fördelen med att vara hos mor och far är att inte behöva tänka på disk, städning, tvätt och matlagning. Så mycket mer tid som kan gå till plugg! (Tack. <3 )
Plus så himla skönt att bara ha en tenta att plugga till (det fina med att göra kandidatarbete).
 
Himlen var magisk för andra kvällen i rad.
 
Dagen innan tentan sa jag hej då till pälsbollen och åkte hem tidigt på morgonen.
 
Och så har jag haft converse för första gången! Och mitt apelsinträd börjar få löv. Äntligen. Vi lyckades hålla ut denna vinter också.
 
 

Unity

2016-03-19 12:03:27
Dagens låt
Idag är det ju lördag och därför passar det ju ypperligt att dela med sig av en finfin pepp-/dans-/nu-jädrar-låt för er som har missat den. Går ju liksom inte att inte bli pepp av denna härlighet. Varsågoda. Gå nu ut i natten och dansa det fulaste/härligaste/bästa ni kan. Det är alltid värt. Speciellt såhär efter att tentaveckan är avklarad för den här gången.
Puss och ha en strålande lördag!
(Eller ja, det är ju såklart även helt okej att ha en riktigt sugig lördag också. Sådant händer ju.)
 
TheFatRat - Unity
 

Tentavecka

2016-03-14 11:06:00
Min Dag Skolan
God dag, god dag! Tredje läsperiodens tentavecka är här. Jag lyssnar på Les Misérables (och Annika Norlin emellanåt för att variera), tar springturer (försiktigt; behöver väcka springmusklerna som legat i dvala hela vintern) och försöker låta bli att prokastinera.
 
Räknar på investeringskalkyler och skriver en sammanfattning om gruppens utveckling och stadier. Det bästa är när jag drömmer om de olika termerna, och märker att jag kan förklara dem i drömmen. Då har jag pluggat på bra, tänker jag. För övrigt har min kära mor påmint mig om att jag har namnsdag idag, så tänker att jag ska käka något extra göttigt bara för att fira mig själv. Oh well, hoppas ni har en finfin vecka och liksom jag gläds över att solen kommer gå ner vid halv sju i slutet av denna vecka (källa). Alltså hurra på det!
 
 

Mini-pubrunda, brunch och Vigeland-museet i Oslo

2016-03-13 08:51:00
Resor
Fortsättningen på förra helgen när jag hängde i Oslo med Wille!
 
På lördagskvällen gick vi till the Kasbah för att käka middag. De har en himla bra meny där det är markerat vad som är glutenfritt, vegetariskt, veganskt och nötfritt, till exempel.
 
Jag käkade labaneh, hummus och glutenfritt bröd (!!!). Vi satt vid fönstret och spanade på folk, bland annat. Jag drack Bulmers som är en äppelcider, men jag tyckte den mer smakade som öl luktar.
 
När maten låg i magen drog vi vidare till en annan bar som jag inte vet vad den heter, men den såg trevlig ut från utsidan. Wille var dock skeptisk till girlangerna som liknade julpynt.
 
Hej, hej från soffan! Vi diskuterade kring vetenskap, filosofi och livet. Och "skrattade" åt de höhö-iga skyltarna (typ "betalningslista för om din fru ringer, för $10 har vi aldrig hört talas om dig". Oh, well.).
 
Sedan gick vi vidare, men jag tog inga fler bilder. Vi försökte i vart fall få plats på en bar kombinerad med cykelverkstad, med där var det änna knôkat, så vi gick till Kulturhuset och satte oss (fick sittplats den här gången, yey!). Och efter att ha pratat med några herrar i kostym om deras jobb gick vi hemåt i natten (alltså jag och Wille, vad herrarna gjorde vet jag ej).
 
På söndagen vaknade vi upp till den här utsikten. Skönt med grönt.
 
Jag stekte pannkakor till oss och Wille fixade med resten av brunchen vi bestämt oss för att äta.
 
Tada! Rejäla frukostar är ju typ det bästa. Pannkakor med lönnsirap, grekisk yoghurt med chiafrön & jordgubbssylt, kiwi och apelsinjuice. Var mätt långt fram på dagen!
 
Efter att ha käkat upp gick vi genom västra Oslo för att komma till Vigeland-museet. Det hade inte öppnat än när vi kom fram, så vi vandrade omkring och jag har nog aldrig sett så många ambassader i hela mitt liv.
 
Till slut fick vi komma in. En herre vid namn Mattias Härenstam hade också utställning. Det var en del finfina grejer, som den här kojan som en kunde gå under och beundra detta spektakulära. Kom fram till att han gillar hår och trä. Och lite sten.
 
Bra ljus i lokalen. Det är för övrigt herr Vigelands egna ataljé som museet huserar i.
 
Den här skulpturen med bäbisar kändes en aning läskig. Tänk om de tappar greppen om varandra! Ajajaj.
 
Sedan vandrade vi hemåt igen och lagade dhal (efter det här receptet), låg i sängen och lyssnade på klassisk musik & beatles tills det blev dags för mig att packa ihop. Och lämna Oslo för den här gången.
 
Hej då, disiga fjorden.
 
Spara

For U

2016-03-12 10:01:45
Dagens låt
Tror det här kan vara låten jag mestadels har lyssnat på under dagarna sedan jag lyssnade genom Miike Snows nya album förut i veckan.
Vet inte vad det är, men blir så himla glad och pepp av den här låten. Gillar speciellt beatet som är precis i början och återkommer då och då. Den hade dock gärna fått vara lite längre och den tar så abrupt slut (vilket iofs kan vara lite tjusningen med den).
 
Oh well, ha en tjusig lördag. Jag ska plugga på om organisationsformer och företagsekonomi, jag. Dansa lite extra för mig om ni kan. <3
 
 
Miike Snow - For U (ft. Charlie XCX)
 

Drinkar och folkemuseum i Oslo

2016-03-11 08:23:00
Min Dag Resor
Förra fredagen tog jag mitt pick och pack och korsade gränsen mot Norge (efter att ha kandidatlabbat hela förmiddagen). I Oslo mötte Wille upp mig och efter att ha hälsat på de andra i kollektivboendet gick vi ut och käkade glutenfri falafel (åhå!).
 
Sedan drog vi till Torggata Botaniske som är en bar med en väldig massa växter överallt i lokalen. Grönt och skönt, alltså. Jag försökte beställa drinkar, men det gick inte jättebra pga min norska var lite ringrostig. Men fick till slut något Mojito-aktigt.
 
Vi delade också på en drink med Tabasco i. När drinken var uppdrucken kom en vakt in och det visade sig att vi var för unga (!) för att få vistas i denna lokal, så vi blev kort och gott utslängda. Då gick vi hem.
 
På lördagen åkte vi iväg till Bygdøy för att gå på Norsk Folkemuseum.
 
Där kan en spana på byggnader från olika århundraden och i vissa även kika in. Och så finns det även en och en annan utställning, exempelvis om samer och leksaker, som en kan kika på.
 
Vi gick och gick och gick. Kikade och diskuterade. Och här är ju Wille i egen hög person!
 
Vi hittade till exempel en kiosk från femtiotalet.
 
Apoteksträdgården var väldigt blöt och lite lesden, men kan tänka mig att det är himla vackert här på våren/sommaren med alla örter och växter som blommar.
 
Det roliga med att gå runt med en arkitekt är att denne är så full av beundran över byggnadskonsten. Jag fick ju lära mig ett och annat. För övrigt satt det en man i en av timmerstockshusen från 1600-talet (husen alltså, inte mannen) och bjöd på kaffe till Willes stora förtjusning. I ett annat bakade de tunnbröd (lefse).
 
Mot slutet nådde vi Stavkyrkan som var himla maffig. Wille lärde mig att det finns kanske 20 i hela Norge, så om en är i närheten av en måste en ju nästan gå dit. Den är för övrigt byggd på 1200-talet men är ju väldigt bra bevarad.
Troligen tappade jag även min ena vante här någonstans, så när vi kommit tillbaka till Oslo gick vi till secondhand-butiker och jag hittade både mysig halsduk och vantar.
 
Efter att ha käkat spenatsoppa (och shoppat) åkte vi tillbaka till Willes kollektiv och orkade inte göra annat än att se på film (Stand by me, den var himla fin så den borde ni se) och jag blev bjuden på marockanskt te av några killar som bor där.
 
Det var fredagen och halva lördagen, resten av lördagen tar vi en annan gång, vettja.
 

Mujadara

2016-03-09 19:56:00
Mat och recept
Ett skepp kommer lastat med recept på Mujadara. Det är en rätt från mellanöstern och som är både billig och snäll mot miljön. Plus näringsrik och superenkel att göra. Allt bra i ett, helt enkelt! Den går såklart att variera med kryddor och andra ingredienser. Jag hade i spiskummin och lite grönsaksbuljong denna gång, men det är bara att googla runt för att se vad folk brukar ha i eller testa sig fram. Men kära nån, här kommer receptet!
 
För ungefär en middag och kanske fyra matlådor behövs:
 - Minst två gula lökar
 - Oliv- och/eller annan vegatbilisk olja
 - 4 deciliter ris (ska väl egentligen vara basmatiris men jag hade bara jasminris hemma)
 - 2 deciliter röda linser (eller gröna om en hellre vill det, antar dock att de behöver svälla i några timmar)
 - 6,5 deciliter vatten
 - Spiskummin, salt och peppar
 - Eventuellt en tärning grönsaksbuljong
 
Börja med att steka hackad lök. Eller snarare fritera den i kanske sju minuter, så i med en hel del olja (täck löken åtminstone) och ganska hög värme. Skölj under tiden av riset och linserna i en sil.
 
Lägg undan en stor del av löken (den ska vara till serveringen sedan), och häll på ris plus linser i kastrullen. Låt steka ihop sig någon minut (sänk dock värmen så att det inte bränner fast!). Krydda med spiskummin eller vad du nu känner för. Salta + peppra.
 
Koka riset som vanligt. Lägg i någon grönsaksbuljong om du vill också.
 
Sådär. Då var det klart. Servera med någon yoghurt av något slag (eller någon härlig röra) och den friterade löken. Ät upp. Nomnomnom.
 
Recept inspirerat från bland annat här.
 

Damernas dag

2016-03-08 18:32:00
Tankar Och Funderingar
Idag är det ju internationella kvinnodagen. Och som alla förhoppningsvis vet en dag för att reflektera och diskutera kring frågor som rör bland annat jämställdhet och feminism. Men även att inspireras av varandra och peppa varandra. En himla viktig och bra dag, med andra ord.
 
Jag har dock inte själv gjort något aktivit idag. Tentaveckan närmar sig och jag sitter och räknar påläggskalkyler så mycket jag kan och lär mig om olika organisationer. Och har i och med detta försökt att hålla mig borta från olika sociala medier och andra prokastineringskällor.
 
Jag har dock lyssnat på en hel del grymma, musicerande kvinnor. Exempelvis Ida Redig, Silvana Imam, Mapei och Anna von Hausswolff. Spotify har dagen till ära promotar en hel del av sina playlists som bara (okej, nästan; några män som featurar) består av kvinnor. Till exempel den här:
 
 
Och nu, medan maten kokar har jag försökt leta upp lite nice länkar denna dag till ära. Varsågoda.
 
Och för er som tvekar, här är 8 anledningar till att denna dag fortfarande behövs. Finns såklart flera, det är bara att googla.
 
Det var alles! Ta hand om varandra, oavsett kön.
 

Slam your body down and wind it all around

2016-03-04 07:05:45
Kalas och festligheter

Ett stort knippe selfies/groupies kommer här. Min bioteknik-klass har nu passerat över halva tiden här på Chalmers. Vi har alltså mindre än halva tiden kvar till examen och efter sommaren stundar Masterprogrammet för den stora majoriteten. Så detta firade vi helt enkelt med en halvtidsfest med 90-tals-tema (så bra!). Vill på förhand be om ursäkt för en hel del pixliga bilder, men det var inte superbra ljus i lokalen. Nu tar vi oss en kik!

Jag satte upp höga tofsar, tog på blå ögonskugga och såg till att alltid två slingor hängde på vardera sida om ansiktet. Plus knöt en rutig skjorta runt höfterna.
 
Sedan begav jag mig till Chalmers och hjälpte till att laga mat. Några andra dukade såhär fint. Så bra och fint med loppor som bordsplacering!
 
Framåt halv sju hade i stort sett alla kommit. Här är den stora lejonparten av min klass, alltså. Så många chokers och öppna skjortor ovanpå t-shirten i en och samma lokal. Samt ett och ett annat par jazzbyxor och en hel drös magtröjor. Awawaw.
 
Här är Anton och Olle som hade fixat fördrinken och Brumm som fick vara med på ett hörn. Hej!
 
Och här är Mäds, Sümeyya och jag. Hallå!
 
Men låt oss återigen spana in dekorationerna. Pyntgruppen hade verkligen lyckats få till 90-talskänslan. Dessutom hade vi en liten diskoboll som snurrade och snurade, och lavalampor.
 
Jag och Gürra var coola. Gürra var för övrigt Fresh Prince in Bel Air för er som inte ser det uppenbara.
 
Sedan var vi glada pga vi tyckte förra kortet blev utomordentligt dåligt.
 
När fördrinken nästan var uppdrucken sa underhållningsgruppen att det var dags för lekar. Tjoho! Ellen hamnade i mitt knä så jag passade på att ta en groupie med de andra tjejerna omkring.
 
Fler än vi hade det mysigt. Här är Olle, Annie, Gürra, Anton, Moltas och My till exempel.
Det här var en lek där alla hade varsin siffra (mellan ett och fem), och lekledaren slog en tärning och blev det ens egna siffra fick en flytta ett steg åt höger (och kanske hamna i någons knä). Slogs en sexa bytte alla som satt i knä på varandra plats, så den längst fram hamnade underst. Till slut lyckades Linnea komma tillbaka till sin plats och vann alltså. Puh.
 
Efter att ha lekt klart blev det dags att sjunga Livet som sig bör på Chalmers, och sedan inta buffébordet. Vi hade lagat italiensk-inspirerat för vi hade hittat någonstans att detta var en stor grej som kommer under 90-talet (och underlättade för oss som slapp göra massor av falukorv i ugn).
 
Medina, Jessica, Mäds, Michelle, Brumm och Isabel var mina bordsgrannar på ena sidan. Efter ett tag började folk byta plats eftersom loppan även sa att en skulle byta plats med en specifik person.
 
Janen hade jag också till bordet. På borden låg även glowsticks som vi ju genast tog på oss. Erik hade även ett knippe egna med sig som delades ut till dem som ville ha någon extra eller två.
 
I bakgrunden spelades såklart 90-tals musik och lite senare hade vi även ett quiz (som mitt lag vann, woop!).
 
Jag råkade lämna min kamera på bordet och kan inte riktigt ta credd för alla bilderna. Till exempel den här på en mycket glad Janen (med hjärtlugg!) som jag inte vet vem som har tagit.
 
Den här vet jag inte heller vem som har tagit. Men det är en suddig på Anton och Martin, plus på mig och Olle där i bakgrunden.
 
Efter ett tag serverade vi även efterrätt. Det var gino med vaniljglass om någon undrar.
 
Vår sista sång blev en med kul rekvisita och sedan fick vi bråttom att börja städa undan borden för KfKb6 ville ta över lokalerna och ha eftersläpp "med oss". Sedan dansade jag och ett dansglatt gäng till Spice Girls och Westlife tills jag och Mäds (och en hel del andra) drog vidare till Gasquen och dansade tills stället stängde.
 
Himla bra fredag och halvtidsfest, ju! Det är ju galet, snart är vi alltså utexaminerade civilingenjörer och ska kunna massa saker. (Eller snart och snart, vi ska ta oss igenom kandidatarbetet och mastern först.) Men så länge jag får ha minst lika kul och hänga med minst lika härliga människor som hittills är jag nöjd. Jag kanske lär mig ett och annat nyttigt på vägen de kvarvarande åren också som gör att det känns okej att "vara klar". För än så länge känner jag mig inte riktigt redo att helt och hållet lämna skolbänken.
 
Och titeln kommer såklart från Spice Girls "Wannabe". Kände att jag bara inte kunde låta bli att ta en textrad från den låten som titel eftersom jag kan ha hört den låten fler gånger under bara denna kväll än under hela min livstid. Nästan så.
 

Ärtrisotto

2016-03-03 20:38:00
Mat och recept
Nu har jag lagat mat igen. Mina frysta matlådor börjar ta slut och häromdagen kände jag för att käka något annat än spaghetti, ketchup och majs. Så jag gjorde den här ärtrisotton. Den blev himla god. Lade i skivad mozzarella i mina matlådor, vilket gjorde det hela ännu godare så det är ett tips. Men här kommer receptet!
 
För en middag och ungefär fyra matlådor behövs:
 - 4 deciliter risottoris
 - Minst en schalottenlök (jag tog tre eftersom gött)
 - 7 deciliter grönsaksbuljong (alltså 7 deciliter vatten + 1,5 buljongtärning)
 - Olivolja
 - Minst 250 gram svenska ärter
 - Spenat efter behag (tog två eller tre frysta klumpar bladspenat)
 - Parmesanost
 - Salt och peppar
 - Någon skvätt citronjuice
 
Börja steka löken på hyfsat svag värme. Vill ju inte bränna den stackars löken. Koka upp grönsaksbuljongen vid sedan av också.
 
Tillsätt riset och stek några minuter i olivoljan. Tillsätt vinet och låt ånga in. Helt okej att provsmaka vinet (om det inte är matlagningsvin) om en känner för det.
 
Tillsätt sedan grönsaksbuljongen lite i taget. (Det glömde dock jag, men lyckades rädda det hela ändå. Helt otroligt ändå, har ju kokat en del risotto i mitt liv sedan jag flyttade hemifrån.) Låt koka i kanske 20 minuter (läs på rispaketet, vettja.)
 
När riset börjar bli färdigt är det bara att tillsätta ärter och spenat. Det gör ju inget om de är lite frysna; de tinar ju av riset. Men färska går väl också strålande.
 
Rör runt och tillsätt riven ost (och lite mer olivolja eller smör). Plus salt, peppar och citronjuice. Glöm inte smaka av!
 
Servera och käka upp! Lite mer riven ost över är ju gött, så varför inte? Smaklig måltid!
 
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0