Nytt år, nya möjligheter

2011-12-31 12:00:00
Tankar Och Funderingar


Vid midnatt i kväll blir det ett nytt år. 2011 läggs till i historiahögen tillsammans med de andra åren, de andra historiska händelserna. Sorgliga som glädjande.

För min del blev 2011 det året då jag reste till Italien för första gången (och därmed reste utanför Norden för första gången), tog studenten, hade motgångar och framgångar, för första gången på tolv år hade jag en termin utan att behöva göra några läxor eller stressa inför prov eller inlämningar, träffat många nya människor och gått på många kalas.

Jag hoppas att ert år varit innehållsrikt och att ni fått många minnen från just det här året, både sådana ni börjar skratta åt så fort ni kommer att tänka på dem och sådana som framkallar andra känslor. Att ni har fått uppleva många fina saker, både på egen hand och med personer ni tycker mycket om eller personer ni inte ens känner eller kände innan.

Och kanske det viktigaste av allt, vad jag tycker: att ni har lärt er nya saker, att ni har växt av kunskap och fått ny förståelse för andra personer, naturen, teknik och andra saker som finns omkring oss. Kanske har du börjat förstå dig själv än mer.

Hur ditt år än sett ut hoppas jag att du får ett mycket fint och bra 2012 och att du får vara med och påverka hur det ska bli. Att du får uppleva sådant du alltid drömt om och att du ser till att ta tag i det där du tänker att du ska göra men alltid skjuter på.

Gott nytt år!


Little things, december

2011-12-30 22:05:30
Just Little Things


Källa.

Julaftonen

2011-12-29 12:00:00
Kalas och festligheter

Årets julafton firades hemma hos oss. Så vi dukade i vardagsrummet med röd duk, servetter med tomtar på och ljus.


Mycket julmat! Jag åt mest rödbetssallad och potatis för det är mina favoriter på julbordet! En prinskorv, en ägghalva och en smörgås med ost slank också ner, sedan var jag proppmätt!
Bilden lånad härifrån förresten.


Någon gång efter "Karl Bertil Johnsons julafton" kom tomten. Under och bredvid (ända ut i hallen!) trängdes julklappar som blev utdelade.
Jag fick många fina saker (mest böcker, wiho!), tack så mycket!


27 december

2011-12-27 18:51:18
Min Dag
Årets jul är slut för i år och nu återstår bara mellandagar med tillhörande mellandagsrea samt finslipande på sitt nyårslöfte man kommer avge (men med störst sannolikhet kasta iväg några veckor in på det nya året och tänka att nästa år så!) och nyår av år 2011.

Jag har firat jul både på julafton och juldagen precis som alla andra år. Ibland firar vi på annandagen också, men det är inte så ofta. Jag har ätit julmat tre dagar i sträck och känner att nu får det räcka för ett tag fram över. Ungefär fram till trettondagsafton då jag vet att vi kommer att äta det igen.

Jag har varken hunnit eller orkat sitta vid datorn under hela julhelgen (vi gör massa saker hela tiden!) och dessutom har familjen fått en julklapp som gör att jag hellre spenderat tiden framför teven än datorn. Och på detta har även jag, allena, fått julklappar som gör att jag har legat och läst ungefär resten av tiden.

Jag hoppas att ni har haft en underbar jul och att ni har fått sådant som ni behöver av olika anledningar och att ni inte förätit er på julmat.

God fortsättning!

God jul

2011-12-24 10:12:00
Min Dag

Och ha en riktigt fin julafton.
Och skänk en liten tanke till dem som inte är lika lyckligt lottad som du.


Dan före dopparedan!

2011-12-23 10:01:45
Min Dag

Vi klädde vår gran igår och så här ser den ut nu. Det luktar gran i hela huset och när jag gick och lade mig i går fick jag känslan av att det skulle vara julafton när jag vaknade igen.
Men så är ju inte fallet, utan det är den tjugotredje idag och en del saker att göra (som att förbereda maten och städa). Dessutom ska vi åka in en snabb sväng till Kungälv för att fixa några småsaker.

Jag har ställt fram några tomtar och känner att det får räcka för i år. Har egentligen flera lådar kvar med tomtar i, men i år får de ligga kvar där, nerpackade.

Nu ska jag se på julkalendern!
Hoppas ni får en bra dag och en fin julafton!


Borta och hemma

2011-12-21 20:02:07
Min Dag
Idag har jag åkt bort, hem, bort, hem igen, bort och till sist hem igen. Höll på att somna på bussen på den sista turen hem. Som tur är somnade jag aldrig tillräckligt djupt, utan vaknade med jämna mellanrum och kunde lokalisera var jag befann mig. Men jag fick lite, lite panik över att jag kanske hade missat min hållplats.

Var hos tandläkaren i morse och äntligen har jag fått en tid för när min tandställning ska tas bort. I början på nästa år blir det. Kommer bli skönt!

Var så dum och bara åt kakor till lunch idag. Emelie och hennes kompisar hade bakat till sin klass och det överblivna (en hel del!) tog hon med sig hem. Jag hann inte äta något annat heller för jag hade en buss att passa, men det är ju inte särskilt konstigt att jag höll på att somna på bussen hem!

Har i vart fall fått i mig en ordentlig middag nu och ska gå och göra i ordning lite lunch till imorgon. Ska jobba och gå upp tidigt (och då menar jag supertidigt! Inte klockan åtta eller så ...) så jag tänkte göra klart så mycket som möjligt ikväll; alltså packa väskan, ta fram kläder och göra iordning lunch. Så kanske jag får en liten sovmorgon imorgon!

Hoppas er onsdag har varit fin.

Och såhär såg det ut i Göteborg den 21:a december förra året. I år är snön mer sällsynt än påskkärringar under juletiden.
Ungefär sista julklappsinköpet och skänkta pengar

2011-12-18 18:42:40
Min Dag
Åkte in till Göteborg idag igen på förmiddagen och handlade de sista julklapparna. Yes! Alla julklappar införskaffade på en helg. (Eller okej, jag har en kvar men det är ju bara en och dessutom vet jag redan vad den julklappen ska innehålla.)

Gick och kikade lite på Musikhjälpens glasbur som står uppställd på Gustav Adolfs torg. Eller stod, rättare sagt. Programledarna är utsläppta vid det här laget.
Just när jag var där stod Harald Treutiger och höll i en auktion och lergods auktionerades ut för 400 kronor. Bra!
Jag själv gav några slantar i en insamlingsbössa som stod inne på Femman på ett keybord där en kille satt och spelade olika låtar.

Lite senare skänkte jag pengar till ett djurhem för hemlösa djur. Just nu hade de mycket katter och en del hundar sa han som höll i bössan. Åh, vad jag är glad för att det finns sådana hem!

När jag kom hem slog jag in de flesta av julklapparna och jag vet att ett av dem kommer att öppnas redan i morgon!
För övrigt köpte jag macarons också inne på La maison française åt min familj. Jag själv tål dem inte, men jag hoppas få ett utlåtande sedan! (Och har jag tur är de så goda att min syster vill baka egna som jag tål.)

Hoppas ni har haft en finfin söndag!

Julklappsinköpslördag

2011-12-17 19:00:41
Min Dag
Har varit i Göteborg tillsammans med hela familjen ungefär hela eftermiddagen för att köpa lite julklappar. Och lite annat. Har fortfarande några julklappar kvar som jag tänkte försöka köpa imorgon eller någon gång i veckan. Får se vilket det blir!

Efter ungefär fyra timmar av att gå runt i affärer var jag helt slut i huvudet. Alltså trött. Ville bara åka hem, men mamma och pappa skulle bara gå och titta i en enda affär till. Som tur var fanns det bänkar att vila på så länge.

Nu har jag fått äta middag och ligga och vila en stund (läs: fem minuter) så jag känner mig lite piggare. Tror jag har en liten förkylning på gång. Det känns så. Förhoppningsvis får jag lagt mig inte allt för sent ikväll och vaknar utvilad och utan förkylning imorgon.

Hoppas ni har haft en finfin lördag!


Bokfrågor

2011-12-16 18:14:00
Böcker
Listan tagen härifrån.

Vilken är den första bok du minns du läste och tyckte om?

Grävlingsungen av Lucy Daniels som är av det "tjockare" slaget. Annars gillade jag de flesta barnböcker jag hade när jag var liten, men har glömt bort vad de heter (men inte vad de handlar om).

Läser du serietidningar eller manga och isåfall vilka?
Kalle Anka och Elvis (mest hemma hos min pojkvän som har en del sådana album och pocketböcker).

Läser du ”allt” – dvs gärna på mjölkpaketen och sånt?
Yes, hela tiden. Ibland läser jag i farten och minns bara att jag har läst ett ord någonstans och sedan får jag försöka leta i mitt synfält efter var ordet står. Allt jag kommer över, ungefär.

I vilka omgivningar läser du helst? På bussen, i bilen? Fåtöljen? Sängen?
Soffan i vardagsrummet eller i tvrummet. Speciellt när ingen annan är hemma (eller när de som är hemma sysslar med tysta aktiviteter, som att sova eller läsa).

Vad är det bästa att dricka/äta till en riktigt bra bok?
Något som inte kan kleta in i boken och som man bara behöver en hand till. Dricka mjölk går utmärkt. Och även andra drycker som vatten, saft och o'boy. Smågodis.

Är du med i någon bokklubb?
Nej.

Lånar du ofta på biblioteket?
Ibland. Har just nu köpt till mig en ordentlig bokhög (och fått böcker som byggt på den här högen) och så länge den högen finns lär jag inte behöva gå till biblioteket. Men det är klart mer ekonomiskt att låna.

Handlar du böcker på nätet och isåfall var? Brukar du jämföra priser?
Har gjort det en gång, vad jag kan minnas, och då för att min syster skulle köpa en cd-skiva på cdon.com och då passade jag på att köpa med tre pocketböcker (det var tre för 99 kronor).

Hundörar du? Skriver i marginalen?
Nej och nej. Hundörar inte för att jag tycker det bli så fult i böckerna då. Använder fina magnetiska bokmärken, mycket bra.
Att skriva i marginalen har jag inte ens tänkt en tanke på att göra. Skulle i så fall hellre skriva i en anteckningsbok bredvid. Det där med att "förstöra" böckerna igen.

Tjocka eller tunna böcker?

Beror på hur handlingen och författarens skrivsätt är. Ibland vill man ju bara läsa en historia i all evighet (nästan) och då får boken gärna vara tjock. För tunna kan ha sin charm, men man hinner inte komma karaktärerna in på livet på samma sätt som i en tjockare. Runt 300-450 sidor är väl lagom.

Vilken är den senaste boken du läst och tyckt om?

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini.

Vad läser du just nu?

Spill av Sigrid Combüchen. Började på den någon i början av veckan. Den tar sin tid att ta sig igenom den här boken för min del.

Nämn någon bok du tyckte var hopplöst dålig! Eller värre ändå: tråkig!

Hopplöst dålig tycker jag nog inte, men att vissa böcker får man tvinga sig igenom litegrann. Exempelvis Borta bäst av Sara Kadefors. Om jag råkar på någon hopplöst dålig bok någon gång ska jag uppdatera!

Tvingade du dig igenom den ändå?

Ja, jag brukar göra det. Finns dock undantag när det verkligen, verkligen inte går.

Fem böcker du älskar?

Stycka flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa
Rashusdisco av Morgan Larsson
En dag av Daniel Nicholls,
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
Snabba Cash av Jens Lapidus
(Väldigt blandad boksmak, som ni kanske märker.)

Favoritförfattare?

Marian Keyes (gillar alla hennes böcker som jag har läst fast på olika sätt, därför fick ingen vara med på listan ovan), Jens Lapidus, J.K. Rowling och Khaled Hosseini.

Någon som du gärna skulle vilja läsa, men inte kommit dig för?

Kanske Stephanie Meyer men det har aldrig blivit av och jag känner inget jätte sug heller.

Läser du faktaböcker? Vilka genrer föredrar du?

Inte så mycket just nu, men det kanske kommer i framtiden? Är vetgirig av mig så det skulle inte förvåna mig.

Om en bok blivit film: läser du helst boken först och ser filmen sen, eller tvärtom?
Läser boken först. Kan inte läsa en bok efter att jag har sett filmen. Vill ha små historier som är med i boken i bakhuvudet medan jag ser filmen. Dessutom är det roligare att själv skapa rum och karaktärer i fantasin först och sedan få se dem på film.

Om du ”upptäcker” en bok via film, brukar du läsa den då? Alltså om du inte visste att den fanns som bok innan.
Nej.

Favoritfilm (baserad på bok)?

Av de jag läst: En dag, Harry Potter-filmerna och Niceville.
Av de jag inte läst: Tusen gånger starkare.

Läser du lyrik? (Ge gärna exempel)

Det händer inte så ofta. Var väl mest när jag gick på gymnasiet och läste Svenska A och B.

Har du dolt vad du läser nångång? För att du kanske känt dig ”nördig” eller nåt sånt?
Nej, aldrig.

Känner du nånsin stress över alla böcker du skulle vilja hinna med att läsa, men inte hinner?

Kanske inte stress, men att jag kanske skulle vilja läsa lite fortare så att jag kunde hinna med att läsa fler böcker.

Tycker du att det saknas nått i bokutbudet?

Kanske mer utmärkande historier, sådana som man tänker "aha, vilket smart sätt att skriva på" eller "åh, vilken bra handling" om.

Din relation till böcker i stort! Vad vore världen – & DU – utan böcker?

Genom böcker med dess karaktärer och handlingar får man veta så mycket om hur andra människor tänker, varför de gör si och så (kanske bara någon slags förståelse och möjligtvis inte att medhålld åsikt), hur saker och ting fungerar och verkar, både nu och förr. Därför är det också många gånger viktigt att vissa historier får berättas och hur görs det inte bäst genom böcker där man själv får uppleva historien i fantasin?
Och så många timmar jag har blivit berörd på olika sätt av att ha läst en bok, det skulle jag inte kunna uppleva på något annat sätt.


Neuf jours

2011-12-15 18:50:05
Min Dag
Nio dagar kvar till julafton idag. Och ingen snö så långt ögat når. Men regn och blåst som resulterar i blöta och frusna fötter (sådana där impregniringssprayer är aldrig tillräckligt bra) och andra kroppsdelar. Inga julklappar inhandlade heller. Eller jo, två stycken små saker som kanske inte riktigt räknas. Får ta tag i det där i helgen!

Känner inte av någon riktigt julstämning heller. Kan ju vara därför jag inte ger julklappar någon större tanke. Man kan ju tycka att stämningen borde smyga sig på såhär långt in i december. Om den kommer efter jul känns det ju lite meningslöst (fast såklart ändå välkommet). Kanske att den knackar på dörren när granen kommer in om någon vecka. Vi får se!

Har åkt in till Kungälv två gånger idag. Först till körskolan, andra gången för att möta upp en person och strosa runt i affärer (dock själv). Snart ska jag ta mig in en tredje gång. Ska bara äta, duscha och packa en liten väska först.

Hoppas ni har haft en fin torsdag!


Julbakshelg

2011-12-12 19:25:37
Min Dag
I helgen har jag bakat julgodis.
Chokadtryffel som vägrar att stelna och att fås ut ur formen. Har haft den i frysen i nästan två dygn nu, och när jag kollade till den i morse ville den inte riktigt komma ut ur formen än. När jag lirkade lite med en kniv fick jag till slut ut en bit i två delar, och inte riktigt i den formen som var tänkt. Jag åt upp bitarna men ska försöka få ut de andra på samma sätt (och inte äta upp dem på en gång, men de är ju så goda!).

Chokladfudge som inte riktigt ville bli som den blivit de andra åren. Men den smakar som den brukar i vart fall, och det är väl huvudsaken!

I söndags bakade jag och Patrik lussekatter och pepparkakor. Men Patrik tröttnade efter en stund och ville äta upp all deg istället för att baka ut den (fast det fick han inte. Bara några småklumpar).


Vi köpte fler pepparkaksformar i år i form av skogens djur, som älg, snigel, ekorre (som Patrik gjorde ett stort ekollon till) och varg (fast Patrik är mycket säker på att det är en räv). De är inte med på bilden.


Och eftersom min kamera fortfarande inte är i mina ägor blir det de här två gamla bilderna från förra året när fransyskorna tillsammans med Wille och Kristin var hos mig och bakade juliga bakverk! Lussekatterna ser ungefär likadana ut i år.

På söndagseftermiddagen gick vi till farmor och farfar för att farmor har fyllt år. Har nog aldrig blivit bjuden på så många bakverk på en och samma gång! Puh!

Hoppas ni hade en finfin helg!


Color Rwanda with Hope

2011-12-09 22:40:09
Tankar Och Funderingar


1994 skedde ett hemskt folkmord i Rwanda medan världen mer eller mindre bara tittade på.
När jag gick på högstadiet hade vi elevens val och under en period fick man fördjupa sig inom ett visst ämne, vilket man ville. En gång valde jag SO och fick förslag på olika historiska händelser att skriva om.

Jag minns inte varför jag valde att skriva om just folkmorden i Rwanda, men det jag började att fundera över under processen var varför jag inte hade vetat något om det här tidigare. Medan jag letade fakta tittade jag i en samlingsbok från GöteborgsPosten som alla GP-prenumeranter fick vid milleniumskiftet 2000. Där i finns alla större händelser under ett år, från 1900 till 1999 samlade i form av tidningsutklipp från just den tidningen. Under 1994 står det ingenting om det här folkmordet. Inte ens en liten notis, vilket fortfarande förbryllar mig. Kanske speglar det intresset för händelsen.

Jag såg också en film som heter Hotell Rwanda som handlade om just det här folkmordet. Jag kommer ihåg en särskild replik som kameramannen sa när hotellägaren frågade varför ingen kom till Rwanda och hjälpte dem när kameramannen var där och visade hur de hade det, hur det såg ut, hur kritiskt läget var. Kameramannen svarade att: "tv-tittarna kommer säga: 'åh, nej, vad hemskt' och sedan återvända till sin middag."
Den repliken har etsat sig fast i mitt minne och något som ofta återkommer när något händer i världen.

Till slut reagerade världen, med FN i täten, efter ungefär hundra dagar. Då hade redan flera miljoner människor dödats, kvinnor våldtagits och människor torterats.

Den nya generationen som inte vuxit upp eller har minnen av den här händelsen har fått växa upp i ett Rwanda där fattigdomen har börjat minska och som är på väg att resa sig upp ur fattigdomen och lämna det hemska bakom sig. De känner hopp.


Regnigt och blåsigt

2011-12-09 14:38:34
Min Dag
Jag som trodde det var dags för vinter, men idag kom visst höstvädret tillbaka. Det har blåst storm ute hela dagen. Hade körlektion idag och när jag körde uppe på en bro kände jag hur vinden tog tag i bilen. Lite läskigt, faktiskt.
När jag gick från bussen fick jag nästan springa hem för att vinden puttade på mig bakifrån. Hela baksidan av byxorna var pisseblöta så jag byta om till torra mjukisbyxor så fort jag kom hem (hade jag nog i och för sig gjort ändå även fast de andra byxorna inte blivit blöta; föredrar att ha mjukisbyxor på mig här hemma).

Kanske kommer strömmen gå snart. Lamporna blinkade till alldeles nyss och jag trodde att datorn skulle stängas av, vilket den inte gjorde men internet försvann någon minut. Om strömmen nu tänkt att försvinna får den gärna göra det efter att jag har bakat lite julgodis som jag tänkt att göra, eller så får den försvinna men komma tillbaka innan jag börjar.

Tänkte kanske ge mig ut och springa imorgon, men om det är liknande väder imorgon stannar jag nog inomhus.

Hoppas er fredag blir mysig och fin!


Minus

2011-12-08 13:15:51
Min Dag
Upptäckte imorse att det var ungefär tre minusgrader utomhus. Så nu är det alltså vinter och början till riktigt kallt.
Ingen riktig snö ännu som har legat kvar, utan mest frost som ger ett vitt täckt till gräsmattan och granarna är fortfarande gröna. Snöklädda granar är något bland det finaste, jag undrar när jag får se det igen!

Det blir alltid lite vackrare utomhus när det är minusgrader. Luften liksom fryser till och det blir inte så grått och nedstämt. Tänkte på det förut när jag satt och läste i vardagsrummet och tittade ut genom fönstret. Hade jag haft en kamera (som inte är en mobilkamera) hade jag tagit kort på det jag såg.

Har inte blivit inringd idag och jag är lite glad över det. Kan ju bara ta mig fram med cykel (eller promenera, men det tar ju sådan tid!) till jobbet och att cykla utan dubbdäck en dag som denna är väl kanske inte att föredra. Får se hur det blir nästa vecka om jag blir inringd. Kanske har det blivit varmare igen då? Eller kallare.

Ha en finfin torsdag!


Att ha tålamod

2011-12-07 14:05:25
Filmer

Hero from Miguel Endara on Vimeo.

The making of "Hero," a drawing of my dad composed entirely out of 3.2 million ink dots.

 

 


Min helg

2011-12-05 11:15:06
Min Dag
Hej!

Har haft lite saker för mig så jag har inte riktigt hunnit skriva. Och så har jag varit dålig på att ta bilder och därför väntat på att någon annan ska lägga upp bilder som jag kunde ta lite försiktigt. Men det har inte skett så det har inte blivit några inlägg, helt enkelt. (Dessutom glömde jag kvar min kamera igår, så de få bilder jag faktiskt tagit kan jag inte heller lägga upp än.)


I vart fall, i lördags var jag, Eme, mormor och mormors kompis på en konsert i Johanneskyrkan. Den konserten anordnas varje år och alla som skänker pengar (gåvogivare) till Stadsmissionen får fyra biljetter var så att man kan bjuda med tre personer.
Det var fint och mysigt och jätte duktiga sångare och musiker! Rös till i hela kroppen när operasångerskan sjöng. Åh, så fint!

I går var det andra advent och den firades med glöggmys tillsammans med bland andra Patrik, Anna och ett kompisgäng. Mysigt och fint!
Jag hade med mig en glögg med smak av choklad och chili. Den var riktigt god!

Hoppas ni hade en fin helg!


Första december

2011-12-01 18:29:21
Min Dag
Och så har 2011:as sista månad landat. Utan någon snö, men med regn och storm. Föredrar nog snö som glittrar i solljuset. Men vädret kan man inte göra så mycket åt, det hjälper inte ens att klaga riktigt mycket. Tyvärr.

Idag var första gången jag gick utanför dörren sedan i söndags. Tog mig in till körskolan i morse och pluggade teori. Hade fått för mig att min körlektion började en halvtimma senare än vad den gjorde, så jag gick iväg och handlade lite yoghurt att äta ungefär en kvart innan lektionen började. Min körskolelärare försökte ringa mig när jag inte kommit tillbaka i tid, men jag hade mobilen på ljudlöst så jag märkte det inte.
Som tur var gick jag tillbaka en kvart innan jag trodde att lektionen skulle börja (alltså en kvart in på lektionen) för jag tänkte att jag skulle byta skor, kanske gå på toaletten och så är det bara skönt att vara där en stund innan lektionen börjar. Så fort jag kom innanför dörren fick jag gå ut igen och gå mot bilen. Lär ju göra en extrakoll i framtiden på när min lektion egentligen börjar!

Tänkte jag skulle ta och se på årets julkalender. Den hade fått fyra fyrar i GP och det låter ju rätt lovande! De senaste julkalendrarna har ju inte varit så mycket att hänga i julgranen, direkt.
Har ni sett första avsnittet?

Hoppas er dag varit helt okej trots regnet!


hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0