Juli i Skåne och Småland - nationalparker som i Jurassic Park, stekpannor, och gamla vattenkraftverk

2022-07-29 09:51:20
Böcker Resor
 
July in Skåne and Småland - national parks as in Jurassic Park, cast-iron pans, and old water wheels
 
 
 
I mitten av juli hängde jag och min kille i Skåne. Vaknade upp på måndagsmorgonen till frukostbuffé på vandrarhemmet Villa Söderåsen där vi skulle sova en natt till. Så gulligt par som äger stället förresten, och som önskar god morgon och gärna tipsar om saker att hitta på i närheten. 
 
 
Gick upp och bytte om till vandringskläder. Min kille tycker att jag ser ut som en militär i dessa kläder. Så den färgglada kepsen får tona ner det hela till en inte-så-militärig utstyrsel. 
 
 
Vi åkte till Söderåsens nationalpark och bestämde oss för att ta Kopparhattsrundan efter en kik inne på naturrum. Lärde oss att de hittat spår av dinousaurierna här, att det funnits vulkaner, och att det också finns spår av både istid och tidigare generationers människor. 
 
 
Traskade under höga träd och bredvid porlande vattendrag. Hade med en broschyr om stället och försökte följa utmaningen om att hitta och upptäcka specifika saker i området. 
 
 
Se ett rasberg var en av utmaningarna. Det gjorde vi! Ser ut som sprängsten men är gjort under istiden. 
 
 
Vi tog en avstickare bort till Liekroken. Satte oss och åt lunch med detta vidunderliga landskap till vy. Upplevde det som att jag var med i Jurassic Park och förväntade mig att några av träden skulle röra sig närsomhelst. Att vi skulle få se ett dinosauriehuvud där borta på avstånd. Eller kanske en svanstipp. 
 
 
Vidare bort till Kopparhatten för att stå på den berömda utkiksplatsen. 
 
 
Skog skog skog så långt ögat kan nå. 
 
 
Hörde danska, svenska, tyska, och vad jag tror måste varit isländska på vår väg tillbaka. Kikade ner på Skäralidsdammen där vi börjat vår vandring. 
 
 
En snabb vilopaus på vandrarhemmet efter det och kolla upp var vi skulle kunna käka middag. 
 
 
Vi traskade ner till Röstånga Gästgivaregård och slog oss ner i den stora matsalen. 
 
 
Jag tog vegetariska biffar som smakade helt okej. Det var dock palsternacka (eller kålrot?) i de ugnsrostade grönsakerna. : ( Dem är de enda grönsakerna jag har svårt för - mest för att de luras och får en att tro att det är potatis. 
 
 
Tog en kvällspromenad i Röstånga och runt en damm. Sedan fick det vara nog med utomhusaktiviteter för denna dag. 
 
 
Tisdag! Sol! Frukost utomhus! Och en bok! Fantastiskt vilken start på dagen! Läste Barn av sin stad av Per Anders Fogelström (andra boken i Stad-serien). Läste ut den tredje boken i serien häromdagen och ska börja på fjärde nu. Verkar inte som att mormor och morfar hade den femte boken så den har jag beställt av en privatperson. Vill fortsätta läsa om hur det går för alla personer det växer fram ett relationband med, och vad de ska tänka och tycka om hur omvärlden och staden förändras.
 
 
Vi packade ihop våra grejer och tackade för oss. Åkte vidare nordost. Mot Småland! Stannade i Värnamo för att äta sushi och glass vid Lagan. Tog oss sedan till ännu en nationalpark: Store Mosse. Två nationalparker på samma semester är inte så illa får jag ändå säga. 
 
 
Gick in på naturrum först och lärde oss att det tidigare legat en sjö här, men för att få mer jordbruksmark så sänktes sjön. Nu görs dock försök att återfå området till hur det var innan. Det var fullt med liv! Såg ekorrar och fåglar och ödlor på vägen till fågeltornet. Gick Skogstrollens stig också - så himla mysig.
 
 
Vi satte oss i bilen igen och stannade till på Töllstorps industrimuseum. Vilken upplevelse det blev! Möttes av den glada och exentriska ordförande i föreningen när vi kom, och fick sedan en guidning av den kunnige vice ordförande. Helt klart värt att få en guidning och se alla gamla vattenhjul sättas igång och tunna ut järntrådar, mala mjöl av rågkorn, och hamra järnbitar platta. Få se när vår guide på kanske under en minut böjde fram en vanlig visp, och se på vävstolar för järntrådar. 
 
 
Köpte med oss vispar (som ordförande böjt till själv hemma i källaren), och en potatissticka. Satt och fikade på hembygdsgården och bokade hotell i Värnamo för en natt till på vår resa.
 
 
Vaknade tidigt (som vanligt) och gav mig ut på en morgonpromenad. Mötte inte en levande själ. Var väl i och för sig inte väntat då vi tog ett hotell i närheten av motorvägen ...
 
 
Efter frukost stannade vi till på Skeppshults fabrik. Jag var där för några år sedan när vi firade påsk i Fegen
 
 
Det var sig likt. Vi köpte med en stekpanna av mindre modell. Får ju passa på. 
 
 
Vi landade en stund i Fegen också. Gick naturstigen vid vandrarhemmet och kapellet. Förundrades över att ingen hade plockat några blåbär - var alldeles fullt! 
 
 
Det var kanske veckans varmaste dag. Ett dopp i sjön var givet. 
 
 
En turist i älgskrud och hatt (min kille hade väldigt roligt åt detta). Stannade till på Gekås i Ullared för lunch. Blev mest att vi spanade på folk, och köpte godis. Vilket ställe det har blivit! Med eventhall, hotell, turistinformation, och ännu större varuhus. Ja jisses. Det var alles från vår semesterresa som kan sammanfattas med nationalparker, djur, och andra upplevelser i naturen. 
 
 
Nu ska vi strax packa ihop oss för att åka ut till landet och förbereda inför en 30-årsfest med bäst-i-test-tema. Är så otroligt taggad och pepp på detta! Ha en underbar helg, hörrni!
 
 

En julihelg i Skåne med zombies, morgonyoga, och utflykter

2022-07-21 09:41:00
Resor Träningen
 
A July weekend in Skåne with zombies, morning yoga, and adventures
 
 
 
I fredags packade vi väskorna igen och satte oss i bilen för att åka söderut. Jag och min kille hade lyckats matcha kläder med liknande shorts och skjorta. Jag bar min nya keps också. Den ska bli mina nya springkeps - den jag haft tidigare får mitt huvud att koka i värmen. 
 
 
Vi hämtade upp Emma och Fredrik på vägen och kom till sist fram till Matildes sommarhus i närheten av Båstad. Hann inte tröttna på utsikten från altanen om vi säger så. Ett till litet gäng anslöt och Matilde som fyller 30 år fick presenter. Vi lagade middag och pratade om vad folk tänkt hitta på i sommar. Jag var väldigt trött efter att ha varit vaken sedan tidigt, så jag drog mig till sängs runt tiotiden. 
 
 
Vaknade först av alla (ingen skräll där) och möttes av detta. Hav och regnbåge. Fantastiskt vackert!
 
 
När alla andra vaknat klädde jag om till kläder att göra yoga i. 
 
 
Och så stod vi på altanen och gjorde stående hunden och solhälsningen. Sedan god frukost. 
 
 
Jag bytte om igen till min sommarbyxdress. Bävar för när den har nötts ut. Ett av mina mest använda plagg under sommaren. Och hatten på för att skydda huvudet.
 
 
Vi åkte till Torekov och tog färjan över till Hallands Väderö. Som alltså inte alls ligger i Halland utan i Skåne. 
 
 
Vandrade omkring på ön. Såg hästar och kor. Pratade om zombies och kaniner stora som bävrar som levde på olika delar av ön och pekade ut var vi såg spår av dem.
 
 
Stannade till vid fyren för fika. Lyckades hitta en plats i lä bland klipporna. Sedan blev det visst inte så många fler kort. Vi hann med att äta glass och ta ett dopp i havet innan sista båten tillbaka gick. I hamnen åt vi pizza vid havet. När vi kom tillbaka hem var jag helt slut av sol och vind och däckade direkt (finns en bild som Igor tog på båten tillbaka som jag tydligt tycker visar hur trött jag var). Orkade hålla mig uppe några timmar till efter att jag vaknat. Alla hängde på altanen och småpratade. Var lite solbrända i ansiktet. Emma letade fram quiz om Skåne och Sverige som vi gjorde. När de andra åt bakpotatis gäspade jag och gick och lade mig igen. 
 
 
Söndagsmorgon. Som sagt, kunde inte få nog av utsikten. 
 
 
Vaknade tidigt (som vanligt) och gav mig ut på en liten joggingtur längs vattnet. Just nu försöker jag hålla mycket koll på min puls när jag springer - min upplevelse är att den blir lätt hög och att jag fort tröttar ut kroppen. Hittills fungerar det bra. Tar ju längre tid att springa en viss sträcka, men är inte lika utmattande. 
 
 
Efter frukost och morgonyoga packade jag och min kille ihop oss. Sa hej då till alla och tackade för att vi fått vara här. Vi skulle resa vidare och fortsätta vår semester. Lika bra att passa på att se mer av Skåne när vi ändå var i denna delen av landet tyckte vi. 
 
 
Käkade lunch på Knafves café i Mölle. Sedan satte vi oss i blåsten på en parkbänk med utblick över havet och pratade ut och igenom saker. Det var toppenfint! 
 
 
Åkte till Kullens fyr. Jag och min snygga karl poserade som riktiga turister. Jag gick upp i fyren och fascinerades av linsen och läste på om dess historia. Sedan letade vi länge efter Silvergruvan men lyckades aldrig hitta den. 
 
 
Avslutade söndagen med att checka in på Villa Söderåsen där vi bokat för två nätter. Åt färdigmat från Ica och jag sov sedan som en stock. Vaknade knappt av att min kille kom tillbaka in efter hans kvällspromenad runt Odensjön. Vad vi sedan hittade på tar vi en annan gång!
 
 

Vad hände i juni: Möhippa, havet, kalas, och midsommar

2022-07-15 16:05:00
Böcker Kalas och festligheter Min Dag
 
What happened in June: Bachelorette party, the sea, parties, and midsummer
 
 
 
Hej hallå från en som har sommarsemester. Har landat en stund hemma i lägenheten och har precis packat färdigt för att dra iväg på äventyr i södra Sverige senare i eftermiddag. I jämförelse med förra året blir det lite lugnare under semestern i år. Fick lära mig den hårda vägen att återhämtning är något jag måste prioritera och att chilldagar ska värderas. På grund av min fomo planerade jag in alldeles för mycket förra året. Var jag inte på någon av alla tre resor så flängde jag mellan lägenheten, pojkvän, och landet. Inte konstigt att jag bröt ihop när semestern var slut, för min energi var på noll. Så lite lugnare tempo i år, helt enkelt. Låt oss ta en tid på vad jag hittade på i juni: 
 
 
Klätt mig i kläder av linne för att det är svalt och skönt. Det vita linnet införskaffade jag till Pigges möhippa där klädkoden var "vitt upptill", och jag insåg att jag inte hade något sådant. Har använts flitigt i juni så det var ett bra inköp. Vet ej varför så butter min. Var ju taggad på Pigges möhippa!
 
 
Varit på möhippa för Pigge. Upptäckte att jag knappt tog några bilder så denna från Askimsbadet där vi sup:ade får duga. Annars lektes det lekar hela dagen, Pigge fick uppdrag att genomföra, och vi fikade. Kanondag med pangväder. Och kul att få för-hänga med en del av dem som kommer vara med på bröllopet senare i sommar. 
 
 
Jag har börjat skörda de första grönsakerna! Sockerärter och grönkål till exempel. Har så mycket av detta att vi får gå och äta det som snacks eller ge bort. Känns som vi är ett sådant där nyttigt hushåll som ställer fram en skål sockerärter när folk kommer på besök. 
 
 
"Firat" nationaldagen med Katta och ett besök på Bohus Fästning. Det var fri entré så gällde att passa på. Vi var där tidigt på förmiddagen vilket vi i efterhand tyckte var ett smart drag när vi såg folkmängden som var på väg dit när vi var på väg därifrån. Delade på en god pizza på café Mors mössa och tog en glass borta på Mollys glass & bar. Kanoners. 
 
 
Gått på kalas. Bland annat för att fira min killes moster. Han kunde inte vara med så jag  fick representera oss. Har köpt ett nytt, blommigt set. Älskar det. Känns som att gå runt i pyjamas.
 
 
Ätit plättar och lyssnat på Ring så spelar vi på P4. Vår lördagsfrukostrutin.
 
 
Hängt på landet hos mina föräldrar. Har inte blivit så mycket sovande i min mormors gamla sommarstuga i år - vi har mest hängt i min killes sommarstuga. Men någon natt här har det blivit. Och inoljande av altanen och delar av staketet. 
 
 
Firat min systers 25-åriga födelsedag. Med lekar, fest, och dans. Och hemliga uppdrag till varje gäst. Jag skulle erbjuda min bordsgranne en drink från baren - men han tackade nej :(  
 
 
Läst! Enligt min Goodreads-sida har jag läst ut 8 böcker. Denna (Natten av Sara Gordan) gav jag fyra stjärnor - om en mammas relation med sin tonårsdotter som är i det där vuxen-men-ändå-inte-läget. Andra böcker jag också gillade: Löpa varg av Kerstin Ekman, Djurens gård av George Orwell, och En kvinnas frigörelse av Édouard Louis. Jag går och lever av Mirja Unge var tung att läsa men tipsar om den ändå.
 
 
Ätit frukost (och lunch och middag) utomhus. Älskar att äta utomhus. En frihetskänsla i det. Här hade vi dukat upp till frukost på midsommarafton till våra gäster som hade sovit över redan från torsdagen. 
 
 
Badat i havet. Lite för dåligt dock med tanke på att vi tillbringat mycket tid i sommarstugan och har max en kvarts promenad ner till havet. Blir plötsligt så kräsen när det blåser lite? Men på midsommar var det gött att ta ett förmiddagsdopp i väntan på resten av gästerna. 
 
 
Njutit när det varit sol. Suttit här ute och jobbat. Största fördelen med att jobba hemifrån. Kan också jobba varifrån jag vill. Som i en sommarstuga på västkusten. Har förresten också börjat få in en yoga-rutin. Försöker ta ett pass varje dag, men det är okej om det inte blir av emellanåt. Märker så tydligt att jag känner mig rörligare igen. Kan till exempel smörja in mig på ryggen själv igen - har inte kunnat det på ett tag på grund av stela axlar. 
 
 
Firat midsommar med nio andra personer, och två hundar. Jag tog på mig ansvaret att vara lekledare (föredrar det framför att själv behöva leka, hehe). Skulle varit en femkamp, men kände att det fick räcka efter tre grenar :-) . Blev ett midsommarquiz (som jag googlade fram och inte kan ta äran för, mer än att jag kan goola fram ett då), kubbstafett, och spotta godis-stafett. Annars åt vi midsommarmat, badade, tjôtade, och drack snaps.
 
 
Tittat på regnet som fallit ner. Mysigt att sitta inomhus och lyssna på smattret. 
 
 
Till sist: åkt ut med en båt efter jobbet en måndagseftermiddag. Det får vara allt från juni. Hoppas ni har haft en fin sommar hittills och upplevt lagom mycket. Ta hand om er!
 
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0