Lördag & Söndag: Kungälvs bästa secondhand-affär, facebookpaus, och slökokning

2023-01-31 08:43:00
Min Dag
 
 
Saturday & Sunday: the best second hand shop in Kungälv, a Facebook pause, and slow cooking
 
 
Häng med på en händelselös men ändå händelserik helg, en väldigt "basic" helg som vi sammanfattade det i måndags. På lördagsmorgonen orkade jag steka pannkakor till oss (med hjälp av en färdig mix). Lyssnade på P4:as Ring så spelar vi. Någon gång ska det väl bli min slutsiffra?
 
 
En något iscensatt bild. Anton tog sovmorgon (eller vad jag anser vara sovmorgon, heh). Hade de romantiska ljusen och buketten för mig själv.
 
 
Tog på mig kläder och stödbälte. Tycker själv inte magen är så stor, märker ibland inte av den förutom när den får mig att känna mig otroligt otymplig. Får en mildare chock varje gång jag ser mig själv i profil i en spegel. Spegelbilden reflekterar inte min inre bild av mitt utseende. Herregud, magen syns ju! Undrar hur länge den här grå ulltröjan ska orka med att töjas ut. Kanske får ge den ett litet lov snart. 
 
 
Vi åkte ut till Antons mamma för att lämna tillbaka porslin vi lånat till vigselfesten. Fick en Narnia-feeling av lampan och trädet, men blev inte riktigt samma på bild. Vi tog en långsam, och lite kortare promenad. Belönades med fika efteråt.
 
 
Svängde in på vad jag tycker är Kungälvs bästa secondhand-affär, Hearts, på vägen hemåt. Den är välsorterad och personalen är duktiga på skyltning och sociala medier - kan spana in i förväg vad de har och se om det har kommit in något som är intressant. Fyndade täcken och madrasskydd till spjälsängen. Fick allt för 65 kr. Taget.
 
 
Läste kurslitteratur i soffan. När jag inte sov eller fick mina tånaglar klippta av Anton - jag börjar bli oförmögen att göra det själv. Mycket romantiskt. ♥ 
 
 
Middagsdags! Anton fixade hasselbackspotatis medan jag gjorde i ordning bönbiffar efter detta recept. Var väldigt enkelt och mättande. Rekommenderar. 
 
 
Ta-da. Kanske inte mest inspirerande bilden, och kan rekommendera att inte äta med soltorkade tomater för det gjorde sig inte bra till. 
 
 
Tillbringade lördagskvällen med att titta på en av alla inför-förlossningen-videor som vår barnmorska tipsat oss om. Bra utgångspunkt att kunna diskutera vad vi ser fram emot eller är rädda för.
 
 
Somnade med Norrtullsligan i nya sänglakan som var en bröllopspresent. Och därmed passerade vi en vecka som gifta.
 
 
SÖNDAG. Käkade extra fiberrik havregrynsgröt, vilket min barnmorska tipsat om. Med lite hela linfrön, fiberhusk (85 % fiber!), jordnötssmör, pumpafrön, solrosfrön, och frysta blåbär som tinar i gröten. Och sex (stycken) morgontabletter. Kan ha blivit lite väl mycket fiber för min mage dock; hade så otroligt ont i magen senare på kvällen.
 
 
Fick för mig att leka florist och rädda buketter vi fick på vigselfesten. Misstänker att mitt återupplivningsförsök kan ha varit försent - antagligen var de redan för långt gångna över dödsgränsen. De ser inte så mycket gladare ut idag. 
 
 
Skulle följt med och köpt en möbel av en privatperson, men fick inte plats i bilen och fick stanna hemma. Testade kläder att ha på begravning (har ju begränsad garderob just nu), och tog ett foto à la runt 2010-talet med blixt.
 
 
Möbeln bars in av min man (!) och hans syster. En vanlig malmbyrå med fyra lådor som vi tänker göra om till skötbord. Köpte i andrahand via facebook marketplace. Fynd.  
 
 
Apropå facebook har jag under helgen testat att inte gå in i facebookappen, och tycker mig må bättre av det. Höll på att bli beroende av att läsa inlägg i olika grupper och scrolla igenom marketplace i jakt på något att fynda. Beroende och samtidigt så trött av att ta in så mycket information flera gånger dagligen och på kort tid. Vi behöver uppenbarligen en paus från varandra, facebook. Eller tydligare regler kring användandet. Detsamma gäller Tradera-appen där jag kan fastna och titta runt här och där, men i vart fall utan att köpa något. 
 
 
Tog mig ut på en promenad med Flashback forever i lurarna. Minst en promenad om dagen försöker jag få till. 
 
 
Vi provade en annan bröllopspresent: en slökokare. Vi gjorde svamp stroganoff. Har förväntningar om att denna apparat kommer kunna rädda oss under småbarnsåren. Hacka och förbereda ingredienser när det finns ork / tid / möjlighet under dagen och så har vi middag serverad minst 4 timmar senare. Återkommer med en utvärdering om två år.
 
 
Emma och Fredrik kom på besök i ösregnet. Tog tyvärr inga bilder - hade fullt upp med att visa runt dem i vårt hem, äta svamp stroganoff (som vi tycker saknade någon ingrediens men är fullt ätbar), prata om livets händelser, och få hjälp med att äta upp de sista bitarna av bröllopstårtan. 
 
 
Fyllde på min dosett för de två kommande veckorna. Har käkat järntabletter varannan dag i ungefär en vecka nu (efter barnmorskans råd) och tycker jag märker en skillnad vad gäller ork och humör. Avslutade söndagen på samma sätt som kvällen innan. Inför-förlossningen-video, diskussion, och Norrtullsligan. En helg från ett stillsamt liv. 
 

Vecka 5

2023-01-30 10:10:23
Veckorapport
 
 
Week 5
 
 
I helgen skämtade vi om att vi har klarat av att vara gifta i en vecka. Hurra hurra.👏 Firade med att köpa babytäcken, äta hasselbackspotatis, och titta på inför-förlossningen-videor. Hade lite bröllopstårta kvar som vi fick hjälp med att äta upp. Blev en rätt lugn men ändå händelserik helg. De flesta kommande helgerna är helt tomma (eller nästan helt tomma) vilket öppnar upp för tillfällen att skaffa några sista grejer till bäbisarna, göra spontana utflykter / aktiviteter efter ork, eller bara vila. Känns perfekt. Nästan som att vi hade planerat det så.
 
 
Min hålla-koll-på-graviditeten-app säger att det är 88 dagar kvar till beräknat födelsedatum (och att bäbisarna är ungefär lika stora som blomkålshuvuden). Nedräkningen har börjat på allvar. Tycker att veckorna går så långsamt, men samtidigt ack så fort. Kan vissa dagar känna mig förvånad över hur jag fick ännu en dag att gå. Har börjat göra en daglig att-göra-lista som jag skriver kvällen innan eller på morgonen. Dels för att inte glömma av något jag behöver få gjort, och dels för att göra det konkret att jag har faktiskt gjort saker idag. Inte bara legat på soffan och vilat (vilket också är en punkt på listan varje dag). Ger en stark belöning av att få stryka över något. Som en stolt klapp på axeln till mig själv. Du gjorde det! Stjärna stjärna stjärna.
 
 
Kikar i kalendern. Denna vecka ska jag på en begravning, fira mammas födelsedag, ha över vänner på middag, eventuellt gå på en inför-förlossningen-kurs, besöka fysioterapeuten och utvärdera om stödbältet har hjälpt för att minimera smärtan i höfterna, och se till att få kikhostavaccin. Samt ta promenader i solsken. Hoppas ni får en fantastisk vecka! ♥ 
 

Halva Malmö består av killar som dumpat mig - en bokrecension

2023-01-26 17:50:28
Böcker
 
 
A book review
 
Jag har läst ut årets första skönlitterära bok. Woho, bara ungefär 23 böcker kvar så är målet uppnått. Har varvat med böcker om att vänta tvillingar och hur sedan ta hand om dem. Och kursboken. Men det var ju Halva Malmö-boken jag ville prata om. Fokus. 
 
 
Halva Malmö består av killar som dumpat mig (skriven av Amanda Romare) är en samtidsskildring av en 30-nånting som befinner sig i Tinder-dejting-världen. Den handlar om Amanda och hennes kompisgäng, kallat Dr Pepper, samt alla dejter hon går på under ungefär ett år. Amanda dokumenterar detta år av dejtande i dagboksform och vi får följa med på krogen (och kvällarna när Dr Pepper tar med sig piskor in?!), in i sovrummet, ut på landet, upp till Umeå-trakten, och in i sms-inkorgen. Vi får ta del av allt ältande efter varje dejt och alla sms som inte får några svar. Till exempel: "Okej, han har dissat mig också, precis som alla andra (för han har inte svarat på en timme)". Någon tidsperiod senare: "Okej, men det kanske inte var så roligt det jag skrev, men det här som jag kom på nu är otroligt fyndigt och kommer få honom att vilja höra av sig", alternativt att han svarar och allt tviviel om hans ointresse försvinner. Tills han inte svarar igen. Ungefär så. Den är skriven med humor, och jag skrattade högt några gånger - vilket händer ytterst sällan när jag läser.
 
 
Efter att ha läst några första sidor var min direkta tanke att hur i hela friden ska jag orka med att läsa mig igenom hela denna bok? Språket som används är inte något som brukar tilltala mig. Tyckte det var rent dravel och att humorn var väldigt dråplig (första meningen i boken handlar om att hon sitter och skiter på toa efter att ha blivit dumpad efter en dejt, igen). Den är inte särskilt välskriven och hade behövt några vändor till i redigeringen. T ex finns datumet 31 april med, även i pocketutgåvan som jag läste. För det kan väl inte vara ett svagt försök till att visa att det är en fiktiv berättelse?
 
 
Men på något sätt lyckades den ändå hålla kvar mitt intresse. Att den var otroligt lättläst och rakt-på-sak underlättade, speciellt för denna trötta gravidhjärna. Jag var först otroligt irriterad på Amanda-karaktären som inte kan sluta kontakta killar som hon egentligen vet inte behandlar henne på det sättet som någon som vill ha dig som livspartner bör göra. Ville ropa "men skärp dig, han är ju inte lika intresserad, släpp honom". Sedan vände det väl för mig och jag började känna igen mig själv i att bygga upp ett framtidens lyckliga luftslott, ibland bara utifrån en chat. Att när någon väl visat något sorts intresse, då är viljan så stark att försöka hålla fast vid denna person. Fastän hen med olika medel försöker visa att intresset inte är lika starkt besvarat. Det visar också på hur viktigt det är att kommunicera rakt ut vad båda parter vill få ut av första träffen och de efterföljande. Gav ett utifrån-perspektiv att det är ju inte hälsosamt att hålla på så och fästa sig så starkt efter en dejt; det tar så mycket känslomässigt engagemang och kraft. Och alla tvivel som ändå uppstår när det väl finns en gullig och rimlig person där som håller sig kvar. Befriande och skönt att läsa att det är flera som håller på likadant vid dejtande. Avslutet var dock för lökigt för min smak, men kul för Amanda!
 
 
Bokens betyg bedöms på dess igenkänningsfaktor och humorn som jag sakta vande mig vid. Det landar på 2,5 av 5 möjliga.
 
 

Torsdag 19 januari - glukosbelastningstest och ultraljud

2023-01-24 10:02:45
Ett foto i timmen Graviditet
 
A photo every hour: 19th of January - diabetes screening and ultrasound
 
 
07. Går upp ur sängen (varit vaken / halvvaken sedan kl 4) och är otroligt hungrig. Nästan svimfärdig. Får inte äta något, och får be Anton om skjuts med bil ner till barnmorskemottagningen istället för att promenera som jag hade tänkt. Känner för att testa en ny "vardags"-utstyrsel med gula linneskjortan och en kofta - tycker den funkar. Munskydd på såklart.
 
 
08. Får ett stick i fingret för att mäta mitt glukosvärde efter minst 8 timmars fastande. Glukosvärdet visar sig vara bra; 3,7 (där ett rimligt intervall är 3,5 - 6/7 och en högre siffra innebär risk för utvecklad graviditetsdiabetes). Dricker sedan en sockerlösning med 75 % socker (får nästan en throwback till Indonesiens söta efterrätter och mellanmål) och får ett rum att ligga och vila i. Ska vara där i två timmar utan att få äta eller dricka något. Plockar upp tidsförströelse men mår mest illa så ligger still. Fått veta av sköterskan att om jag kräks under mina två vilotimmar så blir testet istället under en hel vecka och med stick i fingret en gång om dagen. Nej tack till det tänker jag och fokuserar på att hålla kvar maginnehållet.
 
 
09. Ligger ner och lyckas till slut halvsova. Drömmer om mat och när jag är vaken får jag tvinga mig själv att inte ta tag i ryggsäcken och sluka något av maten jag har med mig. Mår något bättre när jag vaknar.
 
 
10. Får ta det andra sticket i fingret till slut (usch). Det visar ett perfekt och förväntat värde (runt 6, där istället ett värde över 10 hade varit risk för diabetes). Så har inte utvecklat graviditetsdiabetes än så länge. Kroppen orkar producera insulin till oss alla tre. Skönt att veta! Avnjuter beskedet med frukt, yoghurt, och kexchoklad. Äntligen.
 
 
11. Efter en liten sväng i köpcentrat (köpte bland annat smycken till mig själv att ha på vigseln) vandrar jag hemåt genom ett grått Kungälv med snöflingor som faller ner och landar på mössan.
 
 
12. Äter medköpt hamburgare - hade legat och drömt om det inne i vilorummet - med Anton. Så gott. Otroligt gott.
 
 
13. Tar på munskydd och sätter oss i bilen igen. Dags för ett extrainsatt ultraljud hos en läkare då den ena bäbisen verkar ha större huvud än den andra.
 
 
14. Ligger på en brits med gel på magen härinne och får reda på att den ena (ettan som ligger längst ner, liksom först) bara är lite större än den andra. Går inte att dra några slutsatser att något skulle vara konstigt med det - de följer sina egna tillväxtkurvor bara och har bra med fostervatten och utrymme båda två. Allt såg bra ut helt enkelt. Ettan väger runt 1 kg och tvåan 800 gram. Puh. Är för övrigt så otroligt rörigt nu kring förlossningen på Östra - de bygger om och ska bygga jättestort. 
 
 
15. Kommer hem och det blir soffhäng. Öppnar ett paket som väntade på oss utanför dörren. Jag har i och för sig beställt hem det själv genom att betala frakten för det, men det får mig att känna mig lite som en influencer. Innehöll lite testprover och rabatter till mig och bäbisarna. Tänker jag ska läsa lite i boken men somnar. (Lyckades läsa några sidor i vilorummet tidigare, och än så länge undrar jag hur länge jag ska stå ut med den.)
 
 
16. Vaknar från tuppluren och det är mörkt ute. Tänder adventsstjärnan som vi har kvar för jag tycker att den ger ett mysigt ljus. Men i slutet på månaden får den nog ryka. Allt annat julpynt förutom belysning har vi packat ner. Har världens mest ledsna monstera - bara ett grönt blad kvar. Håller tummarna för att vårsol ska få den att piggna till annars är det nog tack så mycket för denna tid vi fick tillsammans.
 
 
17. Gör iordning mellanmål. Yoghurt, rårörda lingon, och chokladmüsli är det jag oftast äter mellan lunch och middag. Förbereder lite inför lördagens vigselkalas genom att ställa fram och diska de glas vi tänker använda.
 
 
18. Äter en matlåda med kikärtsgryta till middag. Gott, speciellt med extra citronjuice. 
 
 
19. Skissar upp hur jag har tänkt dukningen. Ifall jag behöver vila på fredagen när vi får hjälp att duka. Då har jag i vart fall framfört min idé. 
 
 
20 - 21. Delar av Antons familj kommer över med porslin vi får låna till lördagens kalas. Dricker te i soffan och pratar igenom livets händelser just nu.
 
 
22. Läggdags. Tar med mig bok och vattenflaska till sängen. Somnar.
 
 

Vecka 4. Från och med nu kan du kalla mig fru

2023-01-23 11:16:00
Graviditet Kärlek Veckorapport
 
Week 4. From now on, you can call me Mrs
 
 
Vi vigde oss i lördags. "Tio minuter vigsel, en timme fotografering", som Anton sa nyss. Och några timmars kalas. Tänker väl att det hele ska få ett eget inlägg så småningom. Tills dess kan jag väl säga att när vi pratade om det (tror i samband med att jag blev gravid) och sedan planerade för det (i typ tre/fyra veckor) handlade det för mig mer om att det kommer förenkla vår stundande framtid. Anton blir automatiskt den biologiska fadern och yada yada yada. Som att gå till en advokat (fast i detta fall en vigselförrättare) och skriva under juridiska dokument (fast med en liten cermoni).
 
Tills vigselförrättaren läste upp en kärleksdikt och det slog mig att det är ju också en kärlekshandling. Vi tror på att vi vill leva ihop i nöd och lust. Det är en manifestation av, ett torgskrik av "jag älskar just dig dig dig tusen gånger om". Den insikten slog omkull mig. Kom mot mig som en stor surfvåg. Jag hade förträngt den och fokuserat på det praktiska och smidiga med att ingå ett äktenskap. Jag har ju varit på vigslar förut och alltid blivit rörd för att det är så fint, så det borde inte ha varit någon nyhet. Men nu blev det så. Lyckades i vart fall säga "ja". När våra gäster ville gratta oss med kramar rann tårarna till slut och den där surfvågen fick komma ut. Hade ju så här i efterhand förvånat mig om jag inte hade gråtit på min egen vigsel.
 
Det känns fortfarande ofattbart och overkligt att jag har titeln "fru" och är gift med någon. Inget har ju förändrats i vardagen liksom. Det kommer behöva landa lite. Precis som med titeln "mamma".
 
Tårtan, som blev helt otrolig och över mina förväntningar, är förresten gjord av VeGofika i Göteborg.
 
 
Vi har flyttat. Vi har gift oss. Jag har inget mer "stort" i kalendern som behöver planeras inför, förutom tvillingarnas ankomst (som kan bli när som helst), och det känns skönt. Det är tillräckligt så. Har fått min kursbok till Praktisk projektplanering nu och ser fram emot att få studera lite. Ligger på grund av kursboks-införskaffnings-missen en vecka back. Tror på att jag ska kunna ta ikapp det. Behöver också söka några jobb, och ska ha jobbintervjuer den här veckan. Vi bjuder över folk för att få hjälp med att äta upp tårtan. Jag skriver upp "vila" och "lunchpromenad" som två av punkterna på dagliga att-göra-listan.
 
Jag har fått en tid hos en fysioterapeut denna vecka. Tanken är att jag ska få övningar att göra för att stärka upp muskler så jag inte ska behöva ha lika ont i ryggen. Och på fredag går jag in i sista tredjedelen av den här graviditeten. Har känt mig färdig med att vara gravid sedan gravidvecka 16 - "så, nu har jag känt på att vara gravid, nästa grej tack" - så att det börjar närma sig ett slut är både skönt och läskigt. Ha en förträfflig vecka, hörrni! ♥ 
 

Listan om mitt 2022

2023-01-18 12:06:43
Frågelistor Tillbakablickar
 
The list about my 2022
 
 
Gjorde du något 2022 som du aldrig gjort förut?
- Började på tjänst helt på distans på ett stort amerikanskt företag. Trivdes mycket bra med att jobba hemifrån på heltid, kändes som jag fick mer fritid. Blev på hösten uppsagd från detta jobb och lärde mig hur LAS fungerar.
- Blev sambo! Först bara på prov och hyrde ut min lägenhet. Sa sedan upp min lägenhet och min hyresgäst för att bli sambo på riktigt. Köpte en säng!
- Köpte en lägenhet. Tog bostadslån.
- Inledde en bygga-hus-process. Lärde mig om förhansbesked, bygglov, frontespiser, avlopp, och isolering. Är dock något på paus för tillfället, hoppas vi kan ta upp det snart igen.
- Blev gravid med tvillingar. Försökt förstå försäkringskassan och föräldrapenning (behövs en universitetskurs är min upplevelse). 
En påsk-outfit ↑.
 
 
Vad var din största framgång jobbmässigt 2022?
Att komma fram till vad för arbetsuppgifter jag inte trivs med. 
 
 
Och vad var din största framgång privat?
Att lära mig leva ihop med någon annan. Att förstå att jag bygger upp förväntningar kring och fantiserar om hur situationer ska vara, men att jag varit dålig på att berätta och uttrycka det för andra. Att jag därför blir oerhört ledsen när det inte blir så. Har pratat mycket om det här i vårt förhållande, och jag tycker jag börjat se mig en förbättring. Att antingen uttrycka mina förväntningar / min vision, eller att inte ha förväntningar och istället ha en "det här blir jättebra"-attityd. Kommunikation - gör allt så mycket enklare.
 
 
Vilka länder / städer / platser besökte du?
Blev inte så mycket resande detta året, främst för att jag bytte till ett jobb utan resor och kundbesök. Besökte Stockholm, Vargön (Halle- och Hunneberg), Trollhättan, Vänersborg, Skåne, Småland, Söderåsens nationalpark, och Stora Mossens nationalpark.
 
 
Bästa dagen på året / ett datum du kommer minnas från 2022?
När vi fick nycklarna till lägenheten vi köpt - var så pirrig och det strulade med bankerna men till slut så. Kommer väl också minnas hur det var att få positivt svar på gravidtestet, och när vi fick se två små foster på första ultraljudet.
 
 
Vad gjorde du på din födelsedag / hur firade du din födelsedag?
Min 30-åriga födelsedag firade jag redan i slutet på juli trots att jag fyller år i september. Anade att det fanns en risk / chans att jag skulle vara gravid på min födelsedag, så valde att bli firad tidigare. Najs att kunna utnyttja sommarvärmen dessutom. Hade en fest med Bäst-i-test-tema vilket blev lyckat och roligt med upptåg. Men var helt slut på ork efteråt av allt planerade - minns att folk pratade med mig men att jag inte kunde ta in vad de sa. Grät dagen efter av att jag var så trött. (Lärdom: be om hjälp / sänk förväntningarna.)
   Min födelsedag firade jag genom att bjuda hem min familj på enkel fika. Var så nervös innan och hade hög puls under hela fikan tills jag fick ur mig att jag var gravid i vecka 8. Bad om att de skulle hålla det hemligt till vecka 12, eller första ultraljudet.  
 
 
Vad gjorde du på midsommar?
Firade uppe i Antons familjs sommarstuga med 8 andra glada personer, två hundar, och en bäbis som ännu befann sig i Josefines mage. Det var varmt och soligt. Vi badade i havet, jag hade förberett en femkamp (som blev en trekamp pga min ork tog slut att vara lekledare), och majoriteten sov över.
 
 
Bästa köpet?
Lägenheten! En fyra på 98 kvm. Högt i tak. Fönster i tre riktningar. Egen ytterdörr. Stort vardagsrum. Känns som att bo i ett hus. Trevliga grannar vad det verkar. Fin utsikt. Helt klart bästa, men också dyraste, köpet. 
 
 
Maträtten du åt mest under 2022? Bästa matupptäckten?
Har ju varit svajigt på matfronten ungefär hela hösten pga illamående, så får väl tala för första halvan av året. Kirskål i risotton och våtarv (↑) i salladen var en otrolig upptäckt i somras! Åt också mycket grönkål på olika sätt eftersom mina plantor gav så otroligt mycket skörd. Men det vi åt mest kanske ändå var spaghetti med köttfärssås, potatis med vegoschnitzel, eller lasagne. Vanlig vardagsmat helt enkelt. Åh, kombinationen mozzarella och jordgubb var också en trevlig upptäckt!
 
 
Var gjorde dig riktigt ledsen?
Många kvällar jag gråtit i soffan för att mina förväntningar inte blev uppfyllda, och att det tar på krafterna (för mig) att börja leva ihop med en annan person och förstå den nya situationen. Var otroligt jobbigt att bli uppsagd, men med facit i hand kom det rätt lägligt i och med mitt illamående.
 
 
Vad gjorde dig riktigt glad?
Att det finns en person som älskar mina äppelkinder, mitt skratt, min kroppsform, och min omtänksamhet, och som låter mig veta det dagligen. Få gå på två bröllop och klä upp sig riktigt fint. Få gå på så många 30-årskalas - hade en period då det var kalas varje helg.
 
 
Något oväntat som hände?
Tvillingarna. Att vi lyckades få just den här lägenheten.
 
 
Vad önskar du att du hade gjort mer?
Det jag önskar varje år: lyssnat mer på min kropps signaler om att nu behöver jag vila och bara vara instängd själv i ett rum utan intryck, och förstå att det är okej att gå iväg en stund själv. Hört av mig till folk och hittat på saker med andra än min sambo. Lyssnat på musik - ett intresse jag helt försakade.
 
 
Vad önskar du att du hade gjort mindre?
Burit runt på förhoppningar och regnbågar utan att berätta om dem. Haft axlarna uppe vid öronen. Satt andras välmående framför mitt eget. Varit för "socialt kompetent" och konflikträdd.
 
 
Vad är du mest stolt över under 2022?
Att steg för steg, månad för månad, börja våga berätta om mina idéer och förväntningar. Märkt att det värsta som händer är att den andra inte tycker samma, och att det då oftast går att kompromissa eller diskutera igenom det. Och såklart: tog mig igenom Göteborgsvarvet ännu en gång. 
 
 
Årets bästa låt, bok, film, och tv-serie?
Lyssnat mycket på Cacka Israelssons Din dummer för att den är lite lustig. Varit ett otroligt dåligt låtlyssnar-år. Mina mest lyssnade låtar 2022 finns här.
   Bästa bok får bli hela Stad-serien av Per Anders Fogelström. (Boklistan 2022 finns här.)
   Har även varit ett dåligt filmår. Försökte ta reda på med hjälp av min lista på Imdb vad jag sett i år, men har inte varit så bra på att uppdatera den. Säger Booksmart eller Encanto
   Serie: The White Lotus. (The Bear är också bra - har inte sett klart än pga högt tempo och behöver se på lugna/enkla serier just nu.)
 
 
Finns det något som kunde ha gjort ditt år bättre?
Inte blivit uppsagd från mitt jobb (även om jag ser positivt på det som att det kom lägligt med graviditetsmående och att jag lärde mig hur LAS fungerar). Haft mer ork och energi.
 
 
Högsta önskan just nu för 2023?
Nummer ett är väl att förlossningen och allt går bra. Att vi lyckas reda ut och fatta föräldraledighet / föräldrapenning - får huvudvärk av att bara tänka på detta byråkratiskt trista. Att jag ber om hjälp - en gång för mycket än inte alls.
 
 
Tidigare års sammanfattningar finns här:
 
 
 
 

Hela vecka 2 i en bild om dagen

2023-01-17 09:26:07
Graviditet Min Dag
 
My week 2 with one photo every day
 
 
Upptäckte att jag tagit minst en bild om dagen förra veckan, och tänkte därför passa på att ta inspiration från Egoinas inlägg med en hel vecka i (minst) en bild om dagen. Så här kommer veckan som kändes oerhört lång.
 
 
Måndag. Vi åkte och köpte ett babynest av en privatperson i Partille. Har, till skillnad från med barnvagnar som blir tjingade med en gång, kunnat spana in den här  (och liknande) länge och kände att nej vet du vad nu åker vi och köper den. Velat ha en med handtag då jag hoppas vi kan bära in den till sovrummet på kvällen om bäbisen/bäbisarna somnat i den någon annanstans. Hade en förhoppning om att köpa en barnvagn när vi ändå var ute och körde, men var nummer två i kön så fick den inte.
 
 
Tisdag. Vi fick köpt en barnvagn! Hade nog kunnat gråta av lättnad. Åkte i väg på lunchrasten till Partille (igen och på typ samma gata - något segt att vi inte hade sett den dagen innan) och köpte av en familj som själva hade haft tvillingar. Så allt var i dubbel uppsättning, perfekt. Hade en elektriker över som såg över att våra eluttag blev jordade. På kvällen fick vi fika hos Tilda för att fira hennes födelsedag.
 
 
Onsdag. Hade en jobbintervju över telefon på förmiddagen. Gick ut på eftermiddagen för att göra några ärenden (t ex köpa parfymfritt tvättmedel för det är tydligen en grej när vi ska börja tvätta barnkläder). Det här är oftast min stil numera när jag ska ut bland folk. Gravidjeans, t-shirt, en grå träningströja i ull, och en stickad kofta. Det är de kläder jag har som jag kommer i och tycker är bekväma och enkla att ta på. Så det får vara så.
 
 
Torsdag. Mådde väldigt skumt pga graviditeten, så blev sängliggandes medan Anton utnyttjade vår tvättid i tvättstugan. Hade förhoppning om att mellanmål, vatten, korsord, och vila skulle göra susen. Otroligt lyxigt att ha en partner som jobbar hemifrån och som kan fylla på min vattenflaska och bädda om mig under jobbpauser.
 
 
Kände mig liksom bakis och hade ont i magen och var väldigt trött. Kanske syns? Så det var bäst att vila. Kan det varit denna dag som jag bröt ihop för att min trötta hjärna hittade på att jag ska känna mig värdelös, osjälvständig, lat, och som att jag inte hjälper till?
 
 
Fredag. Hade lyxat till det med klipptid. Lite hårbottenmassage och få rensat bort slitna toppar. Mmmm.
 
 
Blåsten på promenaden hem förstörde frisyren som frisörskan stylat, men håret ser ju gladare ut än innan. Fick reda på att bäbisarna borde vara stora som rödkålshuvuden - säger ju att det börjar bli tungt. Hade elektrikern över igen och det var rörigt i vardagsrummet av flyttade möbler och garderobsinredning. Trivdes inte i detta kaos. 
 
 
Lördag. Åkte efter frukost in till Gbg och hem till Pigge och Linus för att säga hej-då-och-lycka-till-i-USA. Pigge konstaterade det sjuka att nästa gång vi ses kommer de som är innanför magen vara på utsidan. Åkte vidare hem till Annies familj för fika, tjôt, och få med oss bäbissaker hem. Fyllde hela bagaget med grejer. Och fick en hel kasse med gravidkläder så nu kan jag variera min stil ännu lite mer. Så otroligt snällt att få låna! På kvällen fick vi hjälp av Tilda och Viktor att sätta tillbaka garderoberna igen. Behövdes tydligen vara tre pers helt exklusive mig. 
 
 
Söndag. Jag skrev upp en att-göra-lista för dagen. Med hjälp av mina föräldrar lyckades vi stryka nästan allt. Så skönt att få röjt undan, och så skönt att få hjälp.
 
 
Alla stora bäbissaker har nu hamnat i hörnet där jag hade tänkt ställa min soffa. Hade en idé och dröm om att ha detta rum som ett mini-bibliotek innan bäbisarna behövde flytta in där. Tror jag får börja förlika mig med att den drömmen får pausas ett tag. Men en dag! Då ska jag ha ett eget bibliotek.
 
 

Vecka 3. Kursstart och sänglampor

2023-01-16 14:53:51
Veckorapport
 
Week 3. A course start and beside lamps
 
 
Vi har äntligen fått upp sänglamporna som jag hittade på Tradera för ett tag sedan. Mina föräldrar var här i går för att hjälpa till att röja undan i princip det sista från flytten. Få upp sänglampan var med på att-göra-listan. Så skönt att få fyra extra händer, plus fler personer som kan lyfta nu när jag är rätt så handlingsförlamad. Tanken med sovrummet (och ungefär alla andra rum) är att byta väggfärg och golv så småningom. Jag har en vision om att ta hit hantverkare i sommar när vi kan vara i sommarstugor. De ser just nu rätt ensamma där på väggen, sänglamporna. I verkligheten tar de upp sin plats rätt bra. Några kompisar ska de väl dock få i form av andra prydnader. Senare. Skönt att få mer plats på nattduksborden när bordslamporna vi haft där provosoriskt försvinner.
 
 
Idag börjar min kurs på distans i praktisk projektledning på Stockholms universitet. Något ska jag väl hitta på i väntan på jobberbjudande och kidsens entré. Upptäckte att jag glömt att skaffa kurslitteraturen och kan därför inte läsa veckans kapitel än. Den är beställd nu, så snart kan jag sätta igång på riktigt. Ser fram emot att ha en mer konkret uppgift att göra om vardagarna. 
 
 
Dock skönt med en oväntat lugn start, för jag är helt slut från helgen och förra veckan. Förra veckan kändes oändligt lång. I fredags när bäbisarnas nya vikt och längd representeras med en ny frukt sa jag "har de inte varit vintersquash jättelänge? Har vi glömt en vecka?". Det hade vi inte - de är förresten stora som rödkålshuvuden nu. Vi hade en elektriker över i början av förra veckan, och när han kom tillbaka senare i veckan fick både jag och Anton för oss att det var minst en vecka sedan han hade varit här.
 
 
Utöver att läsa i min kurslitteratur ska jag den här veckan på två barnmorskebesök och ett ultraljud. Behöver göra ett glukostest för att se att min bukspottskörtel klarar av att producera insulin till mig och två bäbisar. Ser inte fram emot stick i fingret och att fasta fram till kl 10, men vill ju såklart veta att allt fungerar som det ska. I helgen tänker jag klä upp mig fint och äta tårta. Och sedan vila vila vila. Ha en fin januarivecka! 
 
 

9 vanliga frågor om graviditeten / bäbisarna

2023-01-13 18:50:00
Graviditet
 
9 common questions about my pregnancy and the babies
 
 
HUR MÅR DU (fysiskt)?
Brukar svara bra. Ibland till och med oförskämt bra. Tänker då i jämförelse med de två veckors konstant illamående (bakis-känsla) jag hade tidigt, och hur jag hört att andra kan ha mått. Daglig halsbränna som jag käkar omeprazol emot och knappt märker längre. Och trötthet. Minst en tupplur om dagen är det som gäller. Har lätt för att bli uttorkad så försöker se till att alltid ha en fylld vattenflaska med mig eller i närheten av mig. Tycker jag dricker konstant. Så vanliga gravidkrämpor vad det verkar. På sistone har jag även börjat få ont i ländryggen - de börjar bli tunga nu. För mycket stillasittande i samma ställning tror jag kan vara en stor bov, men ska höra med min barnmorska om hon har några råd. Enligt 1177 är det foglossningskrämpor.
 
Tycker att det är svårt att svara på när folk frågar, speciellt "främlingar". Hur mycket och ingående vill de veta? Kan ju likställas som en vanlig kallpratsfråga, och jag har svårt att avgöra på vilken nivå folk vill veta. Tycker dock samtidigt att det är något fint med att det verkar vara första frågan folk ställer, något omtänksamt över det. Även att det är första frågan Anton får när han berättar att han ska bli tvåbarnspappa, alltså hur jag mår.
 
 
HUR MÅR DU (psykiskt)?
Pendlar beroende på dagsform skulle jag säga. Kan ha dagar eller stunder då jag känner att nej nej nej, avbryt, jag vill inte det här längre, jag kommer inte orka, jag vill ha tillbaka min självständighet och mitt gamla liv. Jag. Vill. Verkligen. Inte. Medan jag andra stunder ser fram emot att ha två gulliga, sovande bäbisar bredvid mig (drömscenario, jag vet), två fyraåringar som ställer varför-frågor om allt, eller läsa högt ur böcker med barnen i knät. Mycket rimligt att jag pendlar när något så livsomvälvande står för dörren. Hade nog snarare varit rädd om jag inte hade pendlat.
 
Är också livrädd för kejsarsnitt vilket kan bli en utgång i mitt fall (50 % av tvillingfödslar) - knivar, nålar, och operationer får mig att vilja svimma. Har fått tid att prata med en läkare om specifikt detta. Tycker det känns tryggt att vi får gå varannan vecka hos barnmorska redan (är i v 26 av 40 nu) och kolla hjärtljuden, och gå på fler ultraljud för att se vad de har för sig därinne och att de fortfarande är kvar.
 
Känner mig trygg i och väldigt glad för att det är Anton som är deras pappa. Fina egenskaper som bör föras vidare. Jag har en person som peppar, ger mig komplimanger om hur snygg jag är trots att jag känner mig uppblåst och klumpig, säger tack för att du bär våra barn, och ser till att jag äter och dricker ordentligt. Min klippa genom den här stormen. Hade inte klarat det utan någon som är så pepp på att bli förälder, för så kul eller härligt tycker jag inte att det är att vara gravid. 
 
Tycker för övrigt att det var skönt i början att läsa Sandra Beijers inlägg om hennes graviditet, för hon lyckades ofta sätta ord på vad jag själv kände kring graviditet (t ex det här om amning). Hade hennes Q&A som underlag för att diskutera igenom det hele med Anton - kom ihåg att jag grät vid något tillfälle för det blev en sådan urladdning att få ur sig alla tankar och känslor.
 
 
HAR NI / KOMMER NI TA REDA PÅ KÖN?
Inte aktivt. Vi kommer gå på fler ultraljud än vad som görs vid en normal enlingsgraviditet, så kan ju hända att vi råkar se eller att de råkar försäga sig och då får det väl vara så. Är såklart nyfikna, men har landat i att det kommer inte spela någon roll (vilket det såklart inte heller gör för majoriteten av föräldrar). Kommer inte skaffa kläder eller leksaker av en viss typ specifikt beroende på barnens kön ändå. 
 
 
HAR NI BESTÄMT NAMN?
Ja, till slut! Vi hade enats om ett pojknamn och ett flicknamn redan innan vi gick på första, tidiga ultraljudet. Sedan behövde vi ju lägga till två namn till. Det blir mestadels gamla släktnamn. Och mellannamnen är också färdiga. Hade väl varit ur karaktär av mig att inte ha bestämt detta innan bäbisarna kommer ut i syre-världen. 
 
 
HAR DU FÅTT NÅGON CRAVING / MATBEGÄR?
Snarare tvärtom. Varit mycket som jag inte velat äta, speciellt första halvan (men nu börjar det äntligen vända!). Några veckor levde jag mest på ostmacka och o'boy - tänkte att det kommer vara kortvarigt så hade mentaliteten att hellre att jag äter någonting än ingenting. Har känt total avsky och äckel mot rester, och svamp (vilket jag alltid tyckt är gott). Min barnmorska bekräftade att det brukar vara vanligt att hellre vara sugen på kall mat än något lagat. Haft en längtan till mat jag åt när jag var liten. Gått förbi skolors bamba och önskat att jag kunde gå in och få slänga upp potatis och pannbiff på tallriken. Varit sugen på en maträtt, för att en kvart senare bli totalt äcklad av tanken att äta det. Men okej, kan bli sugen på syrligt. Turkisk yoghurt, citron, sura clementiner.
 
 
HUR VAR DET ATT FÅ POSITIVT SVAR PÅ STICKAN? OCH ATT FÅ REDA PÅ ATT DET ÄR TVÅ?
Pendlande. Mellan kul att det gick, och eh vad tusan har vi gjort? Gick lite fortare än vad jag hade förväntat mig. Tog ett test som gav svagt resultat, och väntade två dagar med att ta ett nytt som gav ett mer säkert resultat. Gick runt i en slags dimma de dagarna och bara väntade. Hade symptom som jag inte brukar ha innan mens, samt avsaknad av de jag brukar ha, så var väl egentligen inställd på det. Ville bara dubbelkolla. Har skrivit lite mer om hur det var att få reda på att det är två här. Men tror chocken blev extra stor eftersom jag hade totalt blånekat och ställt mig in på att det inte kan vara två (ansåg att jag mådde "för bra", och tvillingarna i släkten kändes för långt bort för att det skulle vara genetiskt). 
 
 
HAR DU KÄNT AV DEM?
Tycker jag har känt dem lite, lite hela tiden. Men nu börjar jag fatta vad som menas med att det kan kännas som en kittlande fjäder, eller att ha ett fiskstim i magen. Och nu är det tydliga sparkar eller boxningar eller vad de nu har för sig. Anton har kunnat känna dem sparka mot sin hand. Kändes som en milstolpe.
 
 
NÄR KOMMER BÄBISARNA?
Slutet på april är det beräknat. Men är förberedd på att de kan komma allt från slutet på mars, till mitten på april också. Vanligt med tidigare födsel med tvillingarna. 
 
 
VAD HAR NI KÖPT / INFÖRSKAFFAT?
En babysitter, ett babynest, och en barnvagn är väl det vi har köpt själva hittills (allt begagnat). Och tvättbara tvättlappar. Vi har förmånen att kunna få / få låna mycket från släktingar och vänner som har barn. Spjälsäng, kläder, badbalja, babygym, en till babysitter, och bärsele har vi t ex kunnat få / få låna. Väntade med att införskaffa det mesta tills vi hade flyttat. Vill hämta en vagga från 1800-talet som står hos mina föräldrar också. Känner mig något lugnare nu än jag gjorde i början av veckan
 
 

Mitt litterära år 2022

2023-01-11 14:05:00
Böcker Tillbakablickar
 
My year in books, 2022
 
 
Tänkte försöka sammanfatta förra året. Denna gång blir det i bokväg. Har inspirerats av Floras lista, och min Goodreads-sammanfattning denna gång. Blir ett långt inlägg det här. Häng med!
 
 
Hur var bokläsningsåret 2022?
Tycker det började starkt och jag varierade mellan nya och äldre titlar. Fick läst en del gamla klassiker från min mormors boksamling, vilket varit ett mål sedan jag tog över den. Men efter sommaren, och i samband med graviditeten blev det färre och färre böcker. Mer lättlästa deckare än skönlitteratur, och till slut mest gravid- och föräldraböcker. 
 
 
Hur många böcker läste du 2022?
Minst 43. Några böcker (om att bygga hus, och graviditetsböcker) gick inte att registrera på Goodreads. Minst 11 043 sidor blev det.
 
 
Vilka böcker läste du i början av året?
Igår av Ágota Kristóf
Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde
Amsterdam av Ian McEwan
Bedragaren av Maria Ahlqvist Ruokolahti
1793 (Bellman noir #1) av Niklas Natt och Dag
Unselling: Sell Less ... To Win More av Peter Bourke
NW av Zadie Smith
Vem fruktar döden av Nnedi Okorafor
Detaljerna av Ia Genberg
Trollkarlen från Lublin av Isaac Bashevis Singer
Torsdagsmordklubben av Richard Osman
Aftonland av Therese Bohman
Havet av John Banville
Sympatisören av Viet Thanh Nguyen
Molnbullar av Heena Baek
Tintin au pays de l'or noir (Det svarta guldet) av Hergé
Mellan floderna av Duraid Al-Khamisi
1794 (Bellman noir #2) av Niklas Natt och Dag
Tintin et les picaros (Tintin hos gerillan) av Hergé
De dödas sång av Jesmyn Ward
Är mor död av Vigdis Hjorth
Jag går och lever av Mirja Unge
Djurens gård av George Orwell
Natten av Sara Gordan
En kvinnas frigörelse av Édouard Louis
Hit, men inte längre av Maria Maunsbach
Löpa varg av Kerstin Ekman
 
 
Och vilka läste du resten av året?
Rovfåglarnas tid av Elisabet Nemert
Mina drömmars stad (Stadserien #1) av Per Anders Fogelström
Barn av sin stad (Stadserien #2) av Per Anders Fogelström
Minns du den stad (Stadserien #3) av Per Anders Fogelström
I en förvandlad stad (Stadserien #4) av Per Anders Fogelström
Catfight: Nidbilder av kvinnor i grupp av Johanna Wester
Rolf av Malin Lindroth
Stad i världen (Stadserien #5) av Per Anders Fogelström
Varför jag inte längre pratar med vita om ras av Reni Eddo-Lodge
Städerskan av Nita Prose
Vi dödar Stella av Marlen Haushofer
Windsorknuten (Her Majesty the Queen Investigates #1) av S.J. Bennett
Rapport från en skurhink av Maja Ekelöf
1795 (Bellman noir #3) av Niklas Natt och Dag
Praktika för blivande föräldrar: gravidfakta och barnkunskap på en vetenskaplig grund av Agnes Wold
Ebbas gravidbok av Ebba Kleberg von Sydow
 
 
En bok du inte läste klart?
Mellan floderna. Vill dock rekommendera den, det jag tog mig igenom var toppen. Vet inte hur jag ska beskriva den - kanske som en novellsamling om människoöden som ängeln Gabriel stöter på när han av Gud får uppdraget att åka ner till jorden. Vissa stycken var bara några få rader - ändå lyckas Duraid Al-Khamisi att få mig att bry mig om (eller avsky) karaktären som nämns och dens öde. otroligt skriven med andra ord. Att jag inte tog mig igenom den var för att jag inte orkade lägga ner så mycket känslomässigt engagemang sida efter sida.
 
 
En ny genre för året?
Utöver självhjälpsböcker i form av gravid- och föräldraböcker och husbyggar-böcker, så blev det en del fantasy (t ex Vem fruktar döden) och lättsamma deckare (t ex Städerskan och Torsdagsmordklubben). Det trodde jag väl inte där i början av januari, men så blev det.
 
 
Några omläsningar?
Antagligen några Tintin-böcker. Och omläsningar i plural av gravidböckerna för att få information om fostren/bäbisarna.
 
 
En bok som fick dig att gråta?
Den boken i Staden-serien när Henning dör. Grät och skrek nej det får inte hända och Anton fick komma och trösta mig.
 
 
En bok som fick dig att skratta?
Ingen tror jag?
 
 
En bok som gav dig perspektiv?
Jag kommer välja två. Catfight: Nidbilder av kvinnor i grupp. Om att tjejer och kvinnor har porträtterats och porträtteras som att vi inte kan "leka tre". Läste ett avsnitt om att det är ytterst sällsynt i filmer och böcker där tjejer har fler än en tjejkompis (inte ens när de är i huvudkaraktär), medan det snarast är kutym för killar att ha flera killkompisar (exempel: Bamse, Ariel, Tintin, Mulan). Det avsnittet har stannat kvar i mig; hur kommer det sig att Sebastian och Blunder måste vara av manligt kön? Varför jag inte längre pratar med vita om ras. Fick en inblick i hur det är mötas av rasism i olika former och trötta kommentarer som försöker vifta bort ens upplevelse (med brittiskt / europeiskt perspektiv). Gjorde liknelser till sexism som jag själv upplevt medan jag läste.
 
 
Vilka 10 böcker gav du högst betyg?
Djurens gård av George Orwell
Mina drömmars stad (#1) av Per Andres Fogelström
Barn av sin stad (#2) av Per Anders Fogelström
I en förvandlad stad (#4) av Per Anders Fogelström
Varför jag inte längre pratar med vita om ras av Reni Eddo-Lodge
Detaljerna av Ia Genberg
1793 av Niklas Natt och Dag
Trollkarlen från Lublin av Isaac Bashevis Singer
Havet av John Banville
Natten av Sara Gordan
 
 
Vilken gravid-/föräldrabok vill du rekommendera?
Agnes Wolds bok Praktika för blivande föräldrar. Uppskattade det vetenskapliga och "ta det lugnt det löser sig"-attityden. Läste till exempel att jag kan inte skada fostren genom att äta för lite någon period, moderkakan kommer suga åt sig all näring och det är jag som kommer drabbas av näringsbrist och inte de. Inte förrän jag kommer till svältnivå. Läste också att det är otroligt svårt att vara den som bidrar till att det blir missfall (vilket alla kvinnor som på olika sätt försöker få vittnar om). Lugnande. Jag kan liksom inte göra fel.
 
 
Hur tänker du kring läsningen 2023?
Vill försöka hinna läsa något mer skönlitterärt (speciellt innan bäbisarna kommer). Men har låga förväntningar och låga mål för det här året. Två böcker per månad, och i värsta fall får jag räkna in pekböcker eller fler hur-tusan-klarar-jag-av-att-vara-förälder-till-tvillingar-böcker.
 
 

Vecka 2, 2023

2023-01-10 10:33:53
Veckorapport
 
Week 2, 2023
 
 
De två senaste nätterna har det känts som att jag har halvsovit, eller varit i ett halvvaket tillstånd - drömt röriga drömmar och känt mig uppe i varv. Mycket som snurrar i huvudet just nu och jag försöker med olika avslappningsmetoder för att få tankarna att stanna upp och pausas, ibland funkar det ibland inte. Insåg häromdagen att de där två kabraterna ska komma om tre månader. Tre månader! Aldrig tidigare har jag tänkt att det är så kort tid. Det kan till och med mycket väl bli tidigare än så. Vill få bockat av så mycket från vår införskaffa-lista som möjligt tills dess. Åkte ut till Partille i går kväll för att köpa ett babynest jag spanat in på Marketplace. Men framförallt spanar vi efter en barnvagn begagnat, nu när vi till slut bestämt vilken modell som nog kommer passa oss bäst (åkte till baby- och barnbutiker i helgen för att testa olika modeller i verkligheten, som blivande tvillingfamilj har vi rätt begränsade val vilket känns skönt). Den modellen går åt som smör i solsken så det gäller tydligen att vara snabb som attan! Stressigt känner jag.
 
Vi har en lång att-göra-lista dessutom, som väl egentligen aldrig tar slut. Vuxenlivet kan definieras som en enda lång att-göra-lista. Är det inte det vardagliga som att handla mat, tvätta, städa, eller källsortera, så är det boka elektriker, ringa försäkringskassan, hitta och köpa fönsterlampor, eller boka bilservice. Gäller att kunna prioritera för inte bli helt överbelamrad, och att dela upp punkterna mellan sig om en är flera.
 
Känner mig stolt som har upptäckt tecken på att jag börjar stressa upp mig, och jag försöker bromsa upp det och inte bara köra på ("bara liite till klarar jag, sedan får jag vila") som brukar vara misstaget jag gör. Speciellt nu när jag har lägre energi och ork än vanligt. Det mesta löser sig ju. Det gör ju det. Låt det bli mitt mantra från och med nu.
 
Den här veckans planer är än så länge bara att gå på födelsedagsfika, och utflyttnings-öppet-hus för Pigge och Linus som flyttar till USA snart. Känns lagom den här veckan. Finns tid att eventuellt åka och köpa barnvagn någon eftermiddag ifall det dyker upp någon. Vi har förresten börjat få upp lite fler tavlor och hyllor (som i köket) - sakta men säkert kommer saker på plats. Hoppas ni får en fin vecka! ♥ 
 

När jag var en discokula (nyår)

2023-01-04 11:11:00
Kalas och festligheter
 
When I was dressed as a disco ball (New Year's Eve)
 
 
I lördags var det nyårsafton och jag körde ett yogapass i sliten gammel Cortègen-tröja efter frukost. Brukar ha som tradition att gå och simma på årets sista dag, men badhuset i denna stad var stängd plus att jag fortfarande var lite hostig. :( Så gravidyoga på Youtube fick kompensera. Namaste to you, and namaste to the babies.🙏
 
 
Vädret var la inte toppenkul, men i vart fall inte dimmigt som förra året. Gav hopp om att vi skulle kunna se Bohus fästnings fyrverkier senare. Jag gick och vilade och tog det lugnt medan Anton fixade iordning i vardagsrummet. 
 
 
En stor del av Antons familj kom över på fika innan fyrverkerishowen. Några fick rundtur i det nya hemmet.  
 
 
Käckt när gästerna tar med sig tårta och paj. 😊
 
 
Här är min stilige karl, jag, och discokulan. Har haft den glittriga dressen på flera nyårsfiranden, så himla bra att den är i ett väldigt stretchigt tyg så jag kunde ha den i år med. Bar den dock bak-och-fram efter Antons förslag. 
 
 
Tilda och Victor stannade kvar för att se på fyrverkerierna från vår balkong. Det duggregnade lite och vi fick ha filtar om axlarna för att inte frysa. Ljudet från smällarna kom en stund efter färgexplosionerna, eftersom vi var en bit bort. Sedan packade vi ihop oss för att åka hem till familjen Malmgren. 
 
 
Vi lekte med tågbanan, åt trerätters, såg på Flygplan 2, och fick tips om den stundande framtiden. När den yngste i sällskapet skulle gå och lägga sig gick jag också och vilade en stund. Skönt att kunna gå iväg och göra det i gästrummet. 😊 Efter tuppluren käkade vi crème brûlée, mums. 
 
 
Och spelade 7 wonders i två omgångar. Jag var dock seg i huvudet och orkade inte tänka, så spelade i lag med Anton. Lisa vann båda gångerna, och vi tog silverplatsen. 
 
 
Så kom tolvslaget. Jag fick en kyss, vi skålade, vi tittade på fyrverkerierna som omringade oss från kvarteren, och strax därefter gick jag och lade mig - mycket trött tjej. Väldigt mysigt att sova över på nyårsafton tycker jag - några av mina bästa fester har nog alltid innehållit övernattning. På morgonen stekte Anton pannkakor till oss, vi lekte ännu mer med tågbanan, och när vi kom hem igen lade jag mig på sängen och sov. Igen.
 
 
 
Fick små små kläder och gulligaste strumporna med oss hem. 😳 Oj oj oj. Och en hel kasse med grejer som vi nu kan stryka från vår att-införskaffa-lista. Toppen ju!
 

Vecka 1

2023-01-03 19:31:35
Veckorapport
 
Week 1
 
 
Årets första dagar har passerat. Och det känns ju som vanligt, inte så mycket annorlunda ifrån i lördags. (Som att ett nytt år på några dagar ska förändra saker drastiskt, nej.) Det enda som känns annorlunda för mig är att hostan verkligen börjar avta, och att vi börjar komma tillbaka till några slags rutiner som helt flög ut igenom fönstret i och med flytt och sjukdom. Fått sova hela nätter (typ) vilket gör dunder för mitt humör och ork. Börjat äta mellanmål mellan huvudmålen igen, och inte som ett huvudmål. Vill fortfarande hamna i säng strax efter kl 20. Känns svårt att ändra på och anpassa till sociala aktiviteter, men det får vara så.
 
Vill att april ska komma - ska bli spännande att få se vad det är för individer jag bär runt på. Samtidigt som inte - vet ju inte riktigt vad som väntar och har ställt in mig på att det går inte att föreställa sig. Förutom kanske den värsta typens scenario eller den bästa. Har mentalt satt hela våren på paus. Mycket svårt att planera något längre fram än högst några veckor. Ska vi boka en resa? Åka på spa? Åka till en skidort? Jag vet inte. Jag vet inte om jag kommer kunna, kommer orka, kommer få. 
 
Så det kommer bli en väntans vår, ett väntans år. Tur vi har massor av pussel och legosatser att fördriva tiden med. Har lagt in som mål att jag vill läsa ungefär två böcker per månad och hoppas jag kommer att ha tid och ork för det - i värsta fall får väl pekböcker räknas med. Jag ska även ta en kurs på distans i praktiskt projektledning.
 
Fokus på denna vecka nu! Den kommer bestå av trettondagsaftonsfirande, födelsedagslunch, besök hos barnmorskan, och Katta-häng. Mycket mysigt att se fram emot. Är för övrigt fortfarande förundrad över att bilden ovan är en av våra utsikter, tycker den är så otroligt mysig, som att vi har skogen precis utanför fönstret. Hoppas ni får en underbar vecka!
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0