Run like a girl

2014-06-30 13:25:00
Filmer Tankar Och Funderingar
"I mean, yes! I kick like a girl, and I swim like a girl, and I walk like a girl, and I walk up every morning like a girl ... Because I am a girl. And that is nothing I should be ashamed of, so I'm going to do it anyway."
 
Visst, det är en reklamfilm för always, men den har ändå ett bra budskap som är viktigt att sprida. Sedan när blev det något fult att vara tjej eller göra något som en tjej? Sedan när är en tjej det sämsta att vara? Det varken ska eller bör vara varken bättre eller sämre än att vara kille. För vi är ändå alla människor och det som skiljer oss åt är en y-kromosom. Och vi är alla superba och awesome.
 
Men här är också Nina Åkestams synpunkt på det hela. Att vi inte ska applådera åt multiföretag för att att de för en gångs skull inte spottar sina kunder i ansiktet, utan tycker att det krävs högre krav. Jag tänker att det always ändå gör är ju ett steg i rätt riktning, men att jo, de kan göra mer. Och hela tiden. Och att den här filmen skulle vara så självklar i vårt samhälle att den skulle kännas som en plattityd.
 

Nutritional Supplements

2014-06-30 11:13:00
Filmer Tankar Och Funderingar
Människor behöver bli mer kritskt tänkande mot sådant här. Det finns inga mirakelmedel eller piller som kan göra dig smal. Det enda långvariga som fungerar är att helt enkelt göra sig av med den energin som en stoppar i sig. Rör en sig inte mycket får en ge kroppen mindre energi, rör en på sig mycket behöver kroppen mer energi. Det är inte svårare än så
 
Och ja, det är värt att kolla ända till slutet.
 
 
 

Dödsdansen

2014-06-29 03:58:17
Dagens låt
En så himla dansvänlig låt. Varsågod.
"För världen är korrupt som dagen är lång, så det här får bli en svansång, en sista avgång."
 Timbuktu - Dödsdansen
 
 

Plantera och så

2014-06-28 05:14:47
Min Dag
I tisdags kände jag att det började bli dags att så (till och med lite försent). Så jag tog fram mina majs- och pumpaplantor som stått i växthuset, och fröpåsarna.
 
Så nu är både plantor och frön nedsatta i vattnad och gödslad jord och bara väntan kvar.
Väntan på att det ska börja se ut ungefär såhär som för pappa och farfar! Är så pepp på att jag (förhoppningsvis) kommer att kunna ha massor av ärter och spenat i frysen när augusti börjar närma sig.
 
 
 

Om utbildningen

2014-06-25 12:11:38
Skolan Tankar Och Funderingar
Andra dagen på första året i gymnasiet. Min nya klass har blivit uppdelad i grupper och placerat sig i olika grupprum. I min grupp får var och en berätta varför de har valt att börja på det naturvetenskapliga programmet och vad de tänker göra efter studenten. Jag minns inte längre vad jag svarade då. Kanske sa jag läkare, kanske sa jag att jag inte vet. Men en av mina klasskamrater svarar att han nog tänker studera till civilingenjör sedan. Jag tänker oj, wow, och att han nog är en sådan där riktigt smart och ambitiös person och något jag aldrig skulle kunna bli. Det känns så avlägset och finns inte i min värld att jag skulle vilja eller kunna studera till civilingenjör. Det är bara för de allra, allra smartaste personerna i klassen och som har MVG i alla, alla, alla ämnen.
 
Och nu. Vad blir du när du gått klart din utbildning? I början visste jag inte riktigt vad jag skulle svara. Jag började berätta och förklara att de flesta hamnar inom läkemedelsbranschen och utvecklar läkemedel, men att min tanke är att på något sätt få arbeta med miljön, men att vi får se vad framtiden bjuder på.
 
Jag började på Chalmers eftersom det är en högskola med bra rykte, där fanns en utbildning med både biologi och matte (mina bästa ämnen) och att jag skulle kunna få ett bra jobb efteråt. Det var inte förrän några månader sedan det började gå upp för mig. Min utbildning leder till en civilingenjörsexamen. När jag är klar är jag civilingenjör. Civilingenjör inom bioteknik. Men jag har ännu inte helt och fullt ut accepterat eller insett det. Jag är oftast tyst i några sekunder innan jag svarar på frågan om var min utbildning leder. För det tar emot att svara civilingenjör, jag får alltid tänka efter vad jag ska svara.
 
Kanske har jag svårt att inse att en civilingenjörsutbildning kan vara inriktad på fördjupning inom läran om kroppens celler och dess molekyler, just det jag tycker är så himla intressant. Eller att det är så att en civilingenjörsutbildning inte behöver vara så svår eller outhärdlig som jag alltid trott. Kanske har jag svårt att förstå att jag är en sådan där smart och ambitiös person, och får andra att tänka oj, wow.
 
I vilket fall är jag hittills glad över att jag valt min utbildning. Och hade jag inte blivit just civilingenjör efteråt hade det varit lite strunt samma, för jag får nörda ner mig i det jag tycker är mest spännande och häftigt. Och hänga med så många fina personer.

Midsommarfilm

2014-06-23 19:38:26
Filmer Kalas och festligheter
 

Midsommar 2014 from Elin Haraldsson on Vimeo.

Två minuter av min midsommar i videoformat. Låten var lite av soundtracket för kvällen, så kände att den var passande!
Låt: Madness - Our house

 


Don't wait

2014-06-22 21:54:10
Dagens låt
Den låten jag har en liten hang-up på för tillfället. Älskar trummorna.
 
Mapei - Don't wait
 
 

Midsommar

2014-06-22 21:15:00
Kalas och festligheter
 På midsommarafton cyklade jag hem till Mattias där jag träffade bästa Wille och andra bra personer.
 
Vi åt midsommarlunch och skålade. Avokadosallad är ett utmärkt substitut för sill, för övrigt.
 
Efter lunchen började midsommarolympiaden som Madde hade styrt upp!
 
Första grenen var kubb. Mitt lag kom sist pga vi var dåliga på att träffa kungen.
 
Anton byggde Stonehenge i väntan på mat.
 
 Sedan började vi grilla. Anton och Wille gjorde lite akrobatik.
 
Nomnomnom! Så mycket gott på en och samma tallrik!
 
Mina soffgrannar!

Efter ett tag bestämde Madde att det var dags för att starta andra grenen som var spotta råtta. Mitt lag vann (dock inte tack vare mig)!
 
Vi dansande på altanen,tittade på VM-matcher och åt jordgubbar.
 
Anton nummer två hade varit ambitiös och fixat typ-tårta. Wow, så god! (Urbra natta-morgon-mat också!)

Jag och Wille satt uppe till klockan åtta på morgonen tillsammans med Jacob. Vi åt tårta, chips och potatis och tog en promenad. Men till slut kände vi att det började bli alltför jobbigt att hålla ögonen uppe, så vi byggde en säng av dynor, hittade filtar och somnade. Och blev väckta vid tolv när alla de andra festdeltagarna vaknat igen ...
 
Efter att ha cyklat hem och sovit ut, cyklade jag till Antons sommarstuga där vi spelade kingdoms i väntan på att potatisen skulle koka klart (detta var min vinnarrond som gjorde att jag till slut kom tvåa).
 
Vi sprang ner till havet, doppade oss och sprang sedan tillbaka upp till bubbelpoolen för att värma oss. Och i halvleken i Nigeria-Bosnien-matchen cyklade jag hem igen. En finfin midsommar.
 
 

En sommarlista

2014-06-19 20:26:00
Min Dag Tankar Och Funderingar
Hur ser dina planer ut för sommaren?
Har precis fått "riktigt" sommarlov (hade sista dagen på jobbet inför sommaren idag) och jag tänker att jag de kommande veckorna ska umgås med Wille (och andra finfina personer) oförskämt mycket, bada i havet typ varje dag, planera inför mottagningen och bara vara. Och samla energi till höstterminen, jada, jada.
 
Vad ska du göra på midsommar?
Vara hos Mathias med Wille, Anton, Niklas och ett gäng personer jag ännu inte känner. Vi ska leka lekar, äta grillat (och färskpotatis! <3) och dansa på altanen tills vi inte orkar (eller kan) stå upp längre. Tror det kan bli alldeles strålande bra.
 
Vilken är din bästa sommarfrukost?
Att ha nyplockade jordgubbar i morgonflingorna. Eller till pannkakorna.
 
Bästa sommarlåten?
Sommarplågan.
 Ska du på festival i sommar?
Oui! Två stycken och är så pepp på båda!
 
Vad vill du helst grilla?
Åh, men typ alla grönsaker. Och halloumi. Och ananas. Eller typ det mesta som inte är kött. Håller ju på att lära mig lite varierande saker att grilla om en inte äter marinerat kött (eller kött överlag), så efter sommaren kanske jag har en ypperlig favorit! Det är typ ett av mina mål, i vart fall.
 
Vad dricker du i sommar?
Tyskimporterad cider direkt ur burk och vitt vin ur flaska. Även rosé i plastglas i en park.
Vad ska du läsa i sommar?
Har hittills läst ut The fault in our stars, och har precis börjat på Tillsammans är man mindre ensam. Annars har jag ju min bokhög att ta mig igenom. Den innehåller bland annat Gavalda, Murakami och Vargas Llosa.
 
Vilket är ditt favoritplagg för sommaren?
Catsuit. Samtidigt värsta. Så otympligt när en ska gå på toa, annars finns det bara fördelar!
 
Bästa parken?
Slottskogen.
 
Bästa badstället?
Havet hemma hos mig. Inte så många som hittar hit, så en behöver aldrig vara rädd för att det inte ska finnas någonstans att stationera sig.
 
Lista hittad hos Sandra.
 

Ovanför mitt huvud

2014-06-19 19:40:28
Dagens låt
En alldeles, för mig, nyupptäckt sångerska. Och wow. Så fint och så bra.
 Hanna JärverOvanför mitt huvud
 

Du, sjutton år

2014-06-17 21:00:00
Kalas och festligheter Min Dag
Hipp, hipp, hurra! Idag fyller min lillasyster 17 år. Galet. Tror inte jag vill inse det, för häromdagen fick jag för mig att hon skulle fylla 16 år, igen. Och min bror fick för sig att hon skulle fylla 18, ingen som har riktig koll.
Födelsedagsbarnet hade i vart fall bestämt att vi skulle äta grillat, så jag skar upp en aubergine till mig eftersom de andra skulle äta något jag inte äter.
Champinjoner, sparris, pommes frites och aubergine med mozzarellaost. Nomnomnom.
Fick "som marängswiss, fast med jordgubbar" till efterrätt, enligt mamma. Oh, well, nästan.
Födelsedagsbarnet och mormor som visar upp kudden som var en present. <3 Grattis, grattis!
 

Jordärtskocka med chiliräkor

2014-06-16 19:41:00
Mat och recept
De andra i min familj åt falukorv med makaroner idag (fancy, yes) och eftersom jag inte kan eller vill äta något av det, bestämde jag mig för att göra den här rätten istället. Blev så gott!
Till fyra personer behövs:
- ungefär 200 gram ekologiska jordärtskockor
- en gul lök
- en vitlöksklyfta
- åtta deciliter vatten
- en deciliter torrt, vitt vin
- två fiskbuljongtärningar (stod hönsbuljong på receptet, men eftersom jag inte äter det tog jag fiskbuljong istället)
- tre deciliter grädde
- 300 g skalade räkor (egentligen av större storlek, men det hade vi ej hemma)
- två matskeder sweet chilisås
- finhackad gräslök
- salt och (vit)peppar
Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Finhacka gul löken och vitlöken.
Stek det tills löken börjar få färg.
Byt från stekpanna till kastrull och häll i vatten, vin och buljongen.
Låt koka upp i femton minuter (eller tills kockorna är mjuka).
Mixa alltihop med en stavmixer direkt i kastrullen.
 Häll i grädden och salta och peppra. Låt koka upp.
Stek räkorna lätt, och vänd sedan ner chilisåsen och gräslöken.
Häll upp soppan i en tallrik och toppa med räkorna. Ät upp.
Recept hittat på jordärtskockspåsen.
 

Examensfest

2014-06-15 19:31:00
Kalas och festligheter
Igår packade jag och min familj (minus bror min) in oss i bilen och åkte iväg på vägar där mobilen ibland sa "no service". (Ful min, btw.)
Vi kom till slut fram till min kusins examensfest och blev bjudna på fördrink! Min kusin är nu färdigutbildad ekonom och vi är alla så stolta över henne och glada för hennes skull!
Jag och bästa mamma.
 Min yngsta, 5-åriga kusin tog det här kortet. Han ville jag skulle ta kort på solen, men jag visade honom hur han kunde göra det själv, så då gjorde han det.
Efter maten gick vi en promenad för att se huset min kusin bor i tillsammans med sin pojkvän. Gick förbi en sjö på vägen.
Sedan gick vi tillbaka igen efter att nästan blivit sönderbitna av alla knott.
Och så dansade vi i ladan (jag fick dansa till HåkanH <3), drack slånbärslikör och värmde oss framför en eld utomhus tills klockan började närma sig två och min familj ville åka hem.
 
 
 
 

Att göra när en har sommarlov

2014-06-14 17:02:00
Min Dag
- Ha hej-då-på-ett-tag,Elin-picknick med Astrid och Elin på en kulle med utsikt över Landala och äta fetoast, morötter och svenska jordgubbar och prata om allt och inget och sedan kramas, kramas, kramas hej då.
- Läsa ut en bok på en dag och lyssna på alla podcastavsnitt en inte hunnit med.
- Möta upp Anna och Sofia och dricka cider på andra lång tills det blir dags att gå till puben där de reserverat ett bord åt oss och se på första fotbolls-VM-matchen och missa sista bussen hem.
- Jobba på dagis där en får lyssna på spökhistorier och får rakt frågan om en är kär i någon.
- Hänga i Slottskogen med Elsa och en flaska rosé och bara prata om allt, allt, allt. Och sedan gå till andra lång och prata med personer som går konstutbildning och sedan hinna med näst sista bussen hem.

Håkan H

2014-06-10 20:06:00
Filmer Kalas och festligheter Min Dag Musik

Håkan H - Ullevi 2014 from Elin Haraldsson on Vimeo.
Filmen är till Anna, eftersom jag lovade. Om du vill ha mig, nu kan du få mig så lätt. Varsågod. <3

Lördagens konsert var helt magisk. Ville ju aldrig att den skulle ta slut. (Förutom att jag var jättetörstig och började få ont i fötterna.) Jag blev full av lycka och så himla glad över att han spelade så många av mina favoritlåtar. Och att han tog upp så många andra artister på scen. Att han ville att fler av sina artistvänner skulle få känna känslan av att få sjunga inför ett mer än fullsatt Ullevi.

Den sittande delen av publiken gjorde vågen och det var en underbar känsla att få stå ett steg nedanför och observera mänsklig samtakt. Och när den större delen av publiken gjorde en stjärnhimmel i mörkret genom att tända lampan på sina mobiltelefoner, då kände jag att det här var bästa stället just nu i världen.  Det var så fint, alltihop. Och efter att ha sett fyrverkerier avtecknas mot natthimlen gick vi ut från arenan medan Håkan stod kvar och försökte säga tack och hej till varenda en och oss.

 

Jag vet vilken dy hon varit i

2014-06-07 10:25:00
Dagens låt
 
Ikväll. Ikväll kommer jag stå i publikhavet på Ullevi och skrika mig hes. Ikväll kommer jag att få lyckorus och vara full av kärlek. Jag kommer aldrig vilja att det tar slut, hoppas på att jag får vara kvar där bara en liten, liten stund till. Snälla.
  Håkan Hellström - Jag vet vilken dy hon varit i
 

The mountain

2014-06-06 14:14:00
Filmer Tankar Och Funderingar

The Mountain from TSO Photography on Vimeo.

Vintergatan och en fantastiskt vacker del av världen filmad från ett av Spaniens högsta berg. Det är så lätt att glömma bort att vi bor på den här vackra planeten och att du och jag bara är en liten, liten del av den. Och att vi bör ta hand om planeten och varandra.

 


Efter tentorna och vi har sommarlov

2014-06-01 21:06:00
Filmer Min Dag
 

Efter tentorna och vi har sommarlov from Elin Haraldsson on Vimeo.

Två minuter av två dagar.
Låten är:
John Legend - All of me - Tiësto's Birthday Treatment Remix

 


hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0