Skeleton twins lip sync, ingenjörer och Van Goghs sovrum

2016-02-29 12:56:00
Fint
Måndag igen, så här kommer ett kommer ett litet knippe pepp och trevligheter!
 
Såg Skeleton Twins häromveckan, och den här scenen är kanske den bästa i hela filmen. Dock var den väldigt oväntad, så att veta om den i förväg skulle kunna förstöra filmupplevelsen något (så the choice are yours). Har tapapt räkningen på hur många gånger jag har sett den här scenen, men den är ju så himla fin och bra! (Japp, har en hang-up på denna i år.)
OBS! Om ni vill se filmen (gör det, den är himla bra) men har som jag svårt för blod är det en lite jobbig scen i början och bandage genom kanske en tredjedel av filmen. Men efter det är det lugnt och bra. Eller bara dansa till den här scenen, det funkar väl också.
 
En lista på de 26 mäktigaste kvinnliga ingenjörerna här i världen. Och med anställningar på bland annat Google, Amazon och Ford. Lite behövlig inspiration såhär en måndag.
 
Art Institute of Chicago har gjort en riktig version av Van Goghs kända sovrumsmålning. Det är alltså möjligt att känna på hur det skulle vara att sova i en målning. 88 SEK per natt på Airbnb.
 

90-tal

2016-02-26 11:45:00
Min Dag
Hallå! Glad fredag. Ikväll ska min bioteknik-klass ha halvtidsfest (vi har alltså gått klart ungefär halva vår utbildning, woho!) med 90-talstema. Därav införskaffandet av en choker, som ni ser. Håller dessutom på i detta nu att laga veganska och glutenfria pizzabullar som några av oss ska käka ikväll. Åh, är så himla pepp på detta! Ska väl byta om helt om några timmar.
 
Och igår hade vi postomsitts med alla gamla och den nya bØf-ordföranden. Det var fint och mysigt och jag kom hem senare än vad jag hade tänkt. Men orkade mig ändå upp imorse för att ta en simtur (har inte hunnit simma på hela veckan och börjar känna av att jag är så himla trött hela tiden så det var extra behövligt). Jaja, ha en finfin fredag nu och krama någon lite extra, vettja. Jag ska krama lite extra på Brumm som är tillbaka i stan, tänkte jag. Puss.
 

Söndag 21 februari

2016-02-25 17:03:46
Ett foto i timmen
07 Vaknar av mig själv (yes, really). Käkar russin och lyssnar på podcasts i sängen (måste förtära något ungefär så fort jag vaknat). Plus löser japanska korsord.
 
08 Äter redig frukost; mango, knäckebröd med keso, vatten med limejuice i, och havregrynsgröt med blåbär, russin och koksflingor. Och läser bok samtidigt.
 
09 Pluggar. Vilket innebär räkna ut påhittade företags resultat och täckningsbidrag och vad de tjänar på att tillverka + sälja en viss typ av cykel. Javisst.
 
10 Pluggar fortfarande och räknar ännu mer på cykelförsäljningen.
 
11 Äter en liten mini-för-lunch i form av tomatsoppa med pecorinoost. Det var gott och okej-mättande (vilket var målet).
 
12 Läser i kurslitteraturen om arbetsgrupper i kris.
 
13 till 14 Går till Alex och sedan vidare till spårvagnen för att hänga en stund i stan. Han köpte skor och jag hämtade mina lagade jeans.
 
15 Hade köpte sushi till både oss och Tisse. Så vi åkte till Chalmers där Tisse (nya sektionskassören) gjorde kassörsaker men behövde ju också äta. Speciellt med oss. Vi pratade om sommarplaner, det stundande sektionsmötet och annat som hör livet till.
 
16 Hemma igen. Läser återigen i kurslitteraturen och äter upp en chokladkaka (oops).
 
17 Har läst klart om konflikthantering och läser istället om Malala och Pakistan och talibaner. Så nöjd med att jag hittills håller mitt årsmål om en bok i månaden.
 
18 till 19 Sätter mig datorn. Läser bloggar, lyssnar på musik, ser på trailers, ser på andra youtube-klipp och redigerar bilderna till detta inlägg. Ungefär så.
 
20 Hallå! Gör ungefär samma som förut. Alex kommer på besök.
 
21 till 22 Ser på The Grand Budapest Hotel, youtubeklipp och dricker nyponsoppa.
 
23 Alex går hem och jag lägger mig och läser om Pakistan tills jag somnar. Bra bok, för övrigt. Förutom att det är många namn och platser som nämns sådär i förbifarten, utan egentlig mening.
 

Slutet på februari

2016-02-22 21:01:05
Min Dag
Slutet på februari och snön är helt och hållet utbytt mot regn. Men ibland tittar till och med solen fram.
 
Slutet på februari och vi i projektgruppen till BTD har träffat den gamla BTD-projektgruppen från Chalmers. Alltså de som gått igenom det vi ska gå igenom, fast för sex år sedan. Det var givande och himla fint. Fick se finfina filmer och en hel del inspiration. Tror det blir bra det här.
 

Högsta volym och jag går som om jag ägde gatan

2016-02-20 15:25:00
Kalas och festligheter
Igår kom dessa tre personer hem till mig. Nalle, Hådd och Bagge, alltså. De käkade pizza och jag bjöd på limoncello. Och så dansade vi till någon twerk-playlist jag hade hittat.
 
Och så tog vi ett stort knippe med selfies/groupies i min säng innan det blev dags att gå vidare i natten. Här är en suddig, men fin, på mig och Nalle.
 
Hådd och Bagge kom och joinade och vi skrattade åt våra egna fotograferade nunor, vilket var fint att försöka fånga på bild tänkte jag. Skrattandet alltså.
 
Vi gick och mötte upp de andra bØf:arna och jag dansade så att jag vaknade upp med en mindre träningsvärk idag (yes!). Natten slutade med att jag och BjØrk käkade pannkakor och pratade om vår utbildning, framtid och annat fint som hör livet till. Tills jag höll på att somna vid femtiden och sa att nu får du gå.
 
Titeln kommer från Jonathan Johanssons låt "Real thing". Bra lördagslåt, för övrigt!
 

När vi såg på spex

2016-02-18 17:14:00
Min Dag
Ett skepp kommer lastat med bilder från min lördag. Mestadels bilder på katter och landskap, så att ni vet vad ni har att vänta er.
 
På lördagen vaknade jag upp hemma hos mina föräldrar till den här utsikten.
 
Lite senare började det snöa ännu mera.
 
Vilket syns tydligare på den här bilden; men jag tror i och för sig att ni har sett när det snöar förut, så ni skulle ju kunna föreställa er om jag bara säger att det snöar. Fast en vet ju aldrig?
 
Aja, hej från hallspegeln! Utöver att ta selfies i hallspegeln satt jag i soffan och pratade med mormor, åt after eight och försökte plugga.
 
Med betoning på försökte eftersom den här lilla krabaten också ville hänga i soffan. Plus att mormor gärna ville prata om livet och så.
 
Se! Svårt att plugga nu, liksom. Här har jag tydligen gett upp en stund och lagt undan boken om personalgruppens psykologi (läser en kurs i ekonomi & organisation).
 
En borde ju ha tagit en promenad i det här vädret. Men istället satt jag i soffan och åt slut på after eight-paketet. (Hehe.)
 
Framåt kvällen blev det dags att säga hej då till Ester.
 
Och Eskil.
 
För vi skulle gå på Veraspex och tillhörande spexkalas (alltså sittning)! Med vi menas jag och mina föräldrar. Det var deras julklapp från mig. Och jag kan verkligen rekomendera att gå på årets Veraspex! Det var så himlans jättebra. Alltså rent av pangbra. Gå och se det bara. Gör det nu.
 
Tog ju som sagt inga bilder. Men när vi hade tid emellanåt visade jag runt far och mor på campus och i de lokaler jag brukar hänga.
Efter sittningen (som ju var, som vanligt, strålande, med gückel i form av stämsång och grejer) dansade jag resten av natten. Först tillsammans med spexarna och sedan på Gasuqen med andra sektionsmedlemmar. Plus fick krama om Brumm som var i Göteborg på visit (fint!). Finfin lördag, helt enkelt.
 

När vi firade mamma en fredag

2016-02-16 17:33:00
Kalas och festligheter Min Dag
Här kommer ett knippe bilder från min fredag där jag bland anant firade mammas födelsedag (fast en helg i efterskott), klappade katter och försökte lära mormor att sms:a.
 
Efter att ha haft fredagsmöte med min kandidatgrupp och handledare tog jag helg och gick hem och bytte kläder. Hej, hej från Döden-tavlan. Borstar för övrigt tänderna på bilden.
 
Åkte några mil norrut med bussen, blev upphämtad av mamma och sedan mötte den här lurviga katten oss vid dörren.
 
Framåt kvällen, när solen höll på att gå ner, kom mormor och efter ett tag även farmor och farfar.
 
Vi käkade mat och jag berättade mina sommarlovsplaner för allihopa. Ska berätta här när jag är verkligen helt stensäker på att det kommer/inte kommer bli av. Känns så himla diffust och smått overkligt ännu.
 
Vi käkade efterrätt och lyssnade lite på Amason-skivan mamma fått av mig i present.
 
Vi försökte lära min 85-åriga mormoratt skicka meddelanden på iPaden. Tycker hon gjorde stora framsteg ändå! Och så visade Emelie de nya funktionerna på snapchat och mormor skrattade så mycket att det kom tårar. Tårar på mig och mamma också. Det var ändå kanske det finaste på hela fredagen.
 

Wookie the chew, Chimamanda och tamam

2016-02-15 20:05:28
Fint
Jajemänsan, nu är det måndag igen. Så här kommer åter ett knippe fina/roliga ting jag hittat på internet den senaste veckan.
 James Hance gör, bland annat, illustrationer som kombinerar Nalle Puh med Star Wars. Det är ju fantastiskt. Det ska tydligen även finnas en ljudbok som heter "Wookie the Chew", och börjar "Wookiee The Chew belonged to Chrisolo Robin and Chrisolo Robin belonged to him".
 
Novellförfattaren Chimamanda Ngozi Adichies TED-talk om faran med att bara höra en sorts berättelse om ett land eller person. Mycket bra. Och har ni inte läst hennes böcker är det veckans tips!
 
 
 
Tamam arbetar för att få människor med olika bakgrund att träffas och umgås. De hänger till i bland annat Stockholm, Uppsala, Göteborg och Örnsköldsvik. I Stockholm anordnas exempelvis läxhjälp och i Göteborg anordnas språkcafé varje måndag. Så bra initiativ, ju!
 

Ugglan

2016-02-14 13:06:00
Min Dag
Fick den här kudden av mamma i alla hjärtans dag-present igår. Min syster hade tydligen sett den i en affär och direkt tänkt på mig (har fått någon slags förkärlek för ugglor och andra skogsdjur). Fint, ändå. <3
 
Och nu hänger den i min soffa med de andra kuddarna och filtarna.
 
Tycker dock att kuddarna är lite i vägen när en väl vill hänga i soffan. Men de är bra när en behöver ta en tupplur. Och så ser det väl någorlunda hemtrevligt ut på håll. Eller något. Gillar ju främst det här med att de saker jag har hemma går att använda på något sätt.
 
Idag är det ju självase hjärtedagen. Jag ska främst försöka ta ikapp lite nattsömn eftersom jag dansade mig genom natten och vaknade imorse av solskenet och kunde inte somna om. Men ta hand om varandra. Krama om mamma och bjud pappa på middag, till exempel. Eller gå på bio med bästa vännen. Skicka en rolig video till din syster. Och köp rättvisemärkta rosor om ni tänkt köpa några. Eller tänk att det bara är en helt vanlig söndag. Det funkar det med. Puss!
 

Svamplasagne med tomat och mozzarella

2016-02-14 10:17:59
Mat och recept
Hade svamp över från pizzabakandet i helgen och som jag behövde göra något av. Hittade på så vis detta recept på svamplasagne och det var helt fantastiskt gott. Hade jag vetat det i förväg hade jag väl försökt göra flera portioner så att jag kan äta det i flera dagar, men nu blev det bara för några enstaka luncher framöver. Jaja, här kommer receptet så att ni också kan få njuta av detta fantastiska!
 
För en middag och ungefär tre-fyra matlådor behövs:
 - Ungefär 400 gram champinjon (någon champinjon extra skadar aldrig, brukar jag tänka)
 - 1 gul lök (eller en extra om en som jag gillar lök)
 - 2 vitlöksklyftor
 - En liten zucchini
 - 1 förpackning krossade tomater
 - Någon nypa strösocker
 - 4 deciliter crème fraîche
 - 2 förpackningar mozzarella
 - Ett gäng lasagneplattor (jag använde nio stycken)
 - Olivolja, salt och peppar
En ugn som är 225 grader Celsius varm.
 
Börja med att steka champinjonerna så att vätska kokas bort. Stjälpa över svamparna på en tallrik och stek sedan de hackade lökarna (vit + gul). Släng i tunt skivad zucchini i stekpannan samt svampen igen. Låt fräsa någon minut och tillsätt sedan tomaterna och sockret. Rör runt lite och låt koka i kanske 10 minuter.
 
Koka samtidigt crème fraîchen. Sänk värmen och tillsätt skivad mozzarella. OBS! Bara den ena förpackningen av mozzarellan, den andra behövs senare. Rör runt tills osten smält och salta och peppra sedan litegrann. Och ja, en får provsmaka mozzarellan.
 
Dags för lasagnebygget! Börja med att lägga lite tomatsås i botten av formen. Lägg på lasagneplattor, och varva sedan med vit sås, plattor och tomatsås. Avsluta med vit sås på toppen och lägg på skivad mozzarella. In i ugnen i ungefär 25 minuter.
 
Voilà! Lasagnen är KLAR! Ett tips är ju att försöka känna efter ifall lasagneplattorna är klara innan en stänger av ugnen. (((:
 
Har en någon nice sallad hemma eller så går det väl utmärkt att servera till. Det hade inte jag. Men den är god bara som den är. Käka upp.
 
 

Le temps de l'amour

2016-02-13 15:13:00
Dagens låt
Det här är nog min bästa franska låt. Kanske för att den får mig att tänka på Moonrise Kingdom (bra film, det där). Och för att jag gillar basgångarna. Samt trumman som startar igång hela härligheten. Plus en hel del andra faktorer som jag ännu inte riktigt tänkt igenom.
Tror den passar ypperligt en lördag som denna, eller en sketen vardag med. Den får i vart fall alltid mig på bra humör.
 
Ikväll bör ni gå ut i natten och dansa som i Moonrise Kingdom, eller dansa hemma på vardagsrumsgolvet till tonerna av Françios Hardys stämma. Det funkar finfint det också.
 
François Hardy - Le temps de l'amour
 

You were main out in the city, trying not to be replaced

2016-02-12 09:25:00
Min Dag
Det är fredag och jag har hår som glöder. Vaknade med att jag hade lagt armen över ögonen eftersom solen lyser som aldrig förr. Jag lyssnar på musik och väntar på att det ska bli dags att gå till bussen. Jag har ett kandidatmöte att närvara på innan jag kan ta helg. Plus vända på min klänning, för upptäckte nu att jag hade satt den bak-och-fram.
 
På fettisdagen åt jag förresten semla. Bakade egen bulle eftersom det inte fanns någon löpe- och glutenfri i affären. Köpte sojagrädde, men jag tror att både jag och min elvisp hade för litet tålamod. Hade inget substitut till mandelmassa eftersom köpte hem fel ingrediens. Och hittade ingen sil att strö över florsockret med. Men det luktade nybakat och härligt i lägenheten och jag såg på Winter's bone. Så det blev ändå okej.
 
Som sagt, snart tar jag helg och då tänkte jag ta med mig den här presenten och 12 bananer och resa några mil med buss. De 12 bananerna var en begäran från förra veckans födelsedagsbarn som jag ska fira idag istället. Det blir fint.
 
Fick för övrigt en påsa med frukost av min hyresvärd. Tål ju dock inte mackan, så den får jag hitta en bättre behövande till. Men tanken var ju fin, ändå. Ha en fantastiskt fin fredag, eller bara en sketen himla vanlig dag. Det är också okej. Puss och hej!
 
Rubriken kommer från Amanda Bergmans Falcon. Jag lyssnar på den flera gånger om dagen. Den är ett masterpiece och jag önskar att den vore minst fem minuter lång så jag slapp köa den så ofta.
 

Inflyttningsfest OCH utställning

2016-02-11 20:46:00
Kalas och festligheter Min Dag
 
I fredags tog jag på mig en hatt  och kavaj. På något sätt hade mitt hår lyckats locka sig själv. Win på det. Gick och mötte upp Kiruna och sedan vandrade vi uppför världens längsta trappa (kanske inte, men så att ni ska förstå att det var många trappsteg).
 
Vi knackade på hos Mäds och fick vara med på hennes inflyttningsfest, tillsammans med massor av orienterare och Fluffy! Efter att vi hade haft musikquiz (kluriga frågor, men mitt lag kom nog tvåa; viktigt) fick gästerna användning för glowsticksen som Mäds fått i present. Plus gillar att detta foto ser ut som att det är taget med en kamera från 90-talet.
 
Mäds, Fluffy och jag myste i soffan. När de andra började göra sig iordning för att dansa vidare någon annanstans traskade jag hemåt istället.
 
OCH! En måndag gick jag och dessa på Galaxels (Axel Larsson) utsällning "Setting the forest" på Valands konstakademi. Alltså Bagge, Lenis och Gürra. Plus Dash som var någon annanstans när jag tog kortet. Det var i vart fall en finfin utställning med fotografier på skog och ett datorprogram (?) som på något sätt kan visa vilka delar av ett fotografi som är, vad vi tycker, idealt. Tyvärr hålls inte utställningen längre, annars hade jag tipsat er att gå. Men ni kan se den i digital version här! Och det tycker jag helt klart att ni ska göra.
 

BTS; teambuilding och mackutdelning

2016-02-10 09:11:00
Min Dag
I lördags bjöd jag hem det här gänget till mig. Det är nästan hela projektgruppen för Bioteknikdagarna (BTD) som jag är projektledare för. Plus vår kassör Sofia. Och plus Axel som fick ta kortet. Vi åt hemmagjord pizza och diskuterade igenom syftet med BTD, hur vi ska lösa konflikter inom gruppen och annat viktigt. Sedan spelade vi galenpanna och lyssnade på olika sorters musik.
 
På måndagen delade jag och Sofia ut mackor till en lunchföreläsning som hålls varje måndag. Olika forskare får komma och prata om vad de håller på med för coolt och häftigt och studenter och andra forskare får macka att äta under tiden. Vi fick finfin hjälp av SBE-styrelsen (på bilden ser ni Annie och Sümeyya, och Isabel tar kortet (tack, tack!)) eftersom det var vår första gång. Sedan är ju tanken att vi ska ha hand om detta varannan måndag. Så himla kul att få säga hejhej och prata med folk som kommer förbi!
 
Så detta är lite av vad jag har fått göra hittills som projektledare i BTS-styrelse. Och hittills har det varit himla kul! BTS står för övrigt för "bioteknikstudenterna i Sverige" och är en organisation med medlemmar från alla lärosäten i Sverige som innehar en bioteknik-utbildning, och där varje lärosäte har ungefär två personer som medlem i just Styrelsen.
 

Veggogryta med kokosmjölk

2016-02-09 15:32:46
Mat och recept
Var sugen på ris häromdagen och hittade detta receptet. Så bra när en hittar ett recept som verkar gott och har typ alla ingredienser hemma. Kokos och tomat är en väldigt bra och fin kombo, faktiskt. Kan tänka mig att det går att slänga i lite chiliflingor om en vill ha lite sting. Men det var gött bara som det var, också.
 
Till ungefär en lunch och tre-fyra matlådor behövs:
- 1 till 2 gula lökar
- 1 vitlöksklyfta
- Potatisar (tog så många jag hade hemma, vilket var typ fyra stycken)
- 1 burk blandade bönor
- Spiskummin
- Rapsolja
- 400 gram krossade tomater
- Grönsaksbuljong (en matsked eller en tärning)
- 1 burk kokosmjölk
- Salt och peppar
 
- Ris till fyra pers
 
Stek hackad lök (gul plus vit) lite lätt i oljan tillsammans med någon tesked spiskummin i en kastrull. Skala och skär potatisen i tärningar (jag behöll dock skalet på för jag tycker det är gött). Tillsätt potatisen, tomaterna, buljongtärningen och kokosmjölken i kastrullen. Låt koka upp på medelvärme i ungefär en kvart. Häll under tiden av bönorna i ett durkslag. Och psst, glöm inte koka riset!
 
När potatisen är mjuk är det bara att hälla i bönorna och något annat en har hemma och tycker är gött. Jag tog majs från frysen. Låt sjuda några minuter. Salta och peppra.
 
Då vare klart! Servera med exempelvis turkisk yoghurt eller annat nice tillbehör. Käka upp.
 
Receptet insprerat härifrån.

Selfiekatt, New York, avklätt och Annika Norlin

2016-02-08 11:02:10
Fint
Nu är det måndag, igen. Så här kommer lite roligheter jag hittat på internet den senaste veckan att förgylla den här dagen med. Puss!
 
Manny - the selfie cat. En katt som tar selfies med hjälp av sin ägares GoPro. Så fantastiskt roligt!
 
 

NYC Gifathon from James Curran on Vimeo.

30 giffar om New York.

 

Under hashtaggen ShirtlessShamers2016 har twittraren Lindsey (@CardsAgstHrsmt) sammanfogat skärmdumpar av killars texter där de shamear tjejer som postar avklädda bilder, tillsammans med killarnas egna avklädda bilder. Så mycket dubbelmoral här i världen. Men det finns mycket "kul" under hashtaggen, så in och kika, vettja.
 
OCH! Annika Norlins texter finns samlade i denna fina bok. Så mycket åh, yes! över detta besked. I boken skriver hon om sina låttexter, vad gon gillar och annat fint. Den här vill jag läsa. Synd att jag inte fyller år förrän i september ...
 

I was quiet back then

2016-02-07 10:38:51
Dagens låt
Råkade komma över den här låten häromdagen och den är ju ändå himla mysig.
Den kan absolut få bli soundtracket för en söndag som den här. Varsågoda.
 
Anders enda barnet - I was quiet back then

Tänd alla ljus så alla vaknar och kan ge mig allt

2016-02-06 11:41:51
Konsumtion
Jag har fått in mer ljus i min lägeneht! I form av en liten silvrig bordslampa som jag tycker liknar en Fia-med-knuff-spelpjäs.
 
Den står just nu i fönstret i väntan på att jag ska komma på någon fin plats åt den. Till exempel på den där låga träbänken jag tänker att jag ska införskaffa på något sätt någon gång.
 
Det går för övrigt finfint att spegla sig i den också. Tjenare, tjenare.
Ett till för övrigt: sitter och skriver ett CV på engelska och hoppas på att jag inte ska glömma att ta med något vettigt och att det ska leda till en riktigt bra sommarupplevelse, så att säga.
 
Aja, ha en fantastisk lördag, vettja, och ta hand om varandra. Rubriken kommer från Silvana Imams "Tänd alla ljus".
 

One hit

2016-02-05 15:56:28
Dagens låt
 
Har lyssnat på den här låten väldigt mycket det senaste, vet inte riktigt varför men så är det! Den är en av mina bästa The Knife-låtar och tror jag gillar jultomte-biten lite extra.
Den är ju också himla mäktig live.
Och med detta sagt röstar jag för att vi härmed tar helg! (Eller det har jag iofs redan gjort.)
 
The knife - One hit 
 

Pizza med ägg, spenat och pecorino

2016-02-04 17:19:25
Mat och recept
Lyckades hitta både za'atar och pecorino i affären, så häromveckan lagade jag denna pizzarätt. Za'atar ger verkligen pricken över i:et till denna rätt, så en får absolut ta några nypor extra. Pecorino borde kunna bytas ut ut mot typ parmesanost om en känner för det. Za'atar hittade jag för övrigt på ICA Focus här i Göteborg, ifall ni ville veta. Och den ska enligt min kokbok ge pizzan "en smak av Mellanöstern som påminner om dofterna från bagerierna i östra Jerusalem".
 
Pizzan blev i vilket fall god. Dock var själva pizzabottnen lite seg direkt efter att pizzan kommit ut ur ugnen, men hade bra konsistens när jag åt den till lunch en annan dag (och alltså värmt den i micro). Men det tror jag beror på det glutenfria mjölet, vilket en borde kunna experimentera mer med. Oh, well, här kommer receptet!
 
Till tre fina pizzor behövs:
- 5 gram torrjäst
- Ungefär 2 deciliter ljummet vatten
- 5,5 deciliter mjöl
- 1 kryddmått salt
- Lite olivolja
 
- 400 gram spenat
- 200 gram riven pecorinoost
- 1 matsked za'atar
- 3 ekologiska ägg
- grovt salt och svartpeppar
 
- En ugn som är 200 grader Celsius varm.
 
Lös upp jästen i vattnet. Blanda sedan ner mjöl, salt och lite olivolja (typ en matsked).
 
Knåda degen (antingen för hand eller med matberedare) ett slag och forma den sedan till en boll. Pensla en stor skål med olivolja och lägg i degbollen. Låt stå och jäsa i ungefär 1-2 timmar på en varm plats och under en fuktig handduk. Under tiden kan en ju gå och simma eller plugga eller något annat kul.
 
När degen jäst klart är det dags att kavla ut tre pizzabottnar. Så fint och runt, eller artistiskt, en kan såklart. En handduk under plåten gör att det hela ligger still och det blir lättare att kavla (tips, tips!). Låt sedan jäsa på en varm plats i 30 minuter.
 
Under tiden kan en ju sätta igång ugnen och koka upp lite vatten i en kastrull. Sedan lägga i spenaten som får sjuda lite. Sedan ska spenaten kramas ur och läggas i durkslag. (Ett tips är ju att spenatvattnet kan användas till typ växtnäring).
 
När pizzabottnen jäst färdigt är det dags för att strö över den rivna osten. Glöm inte kanterna! Lägg sedan ett jämt lager spenat över. Försök göra en liten grop i mitten och placera i ägget. Jag tror att en skulle kunna vänta med detta, och sedan lägga ett ägg i gropen när pizzan har fått vara inne i ugnen en stund, men det gör en ju som en vill. Jag knäckte det med en gång, som ni ser. Krydda sedan med za'atar och peppar, och ringla lite olivolja över härligheten. In i ugnen i 12-15 minuter.
 
Ta ut pizzorna, försök att sprida ut äggvitorna något (men låt gulorna vara) och strö över salt. Grädda pizzorna i ytterligare fem minuter, alltså tills vitorna har stelnat.
 
Servera och käka opp. Nom. Nom. Nom.
 
Receptet inspirerat från kokboken "Plenty - vegetariska favoriter" av Yotam Ottolenghi.
 

Charm och Laserdome

2016-02-03 10:06:00
Min Dag Skolan
Igår gick jag runt på Charm (Chalmers arbetsmarknadsmässa) tillsammans med Nalle och Gürra. Det var öppet endast för treor och masterstudenter just igår, vilket ju var nice. Utöver att jag fick prata med ett gäng potentiella arbetsgivare och andra glada och trevliga personer, lyckades jag ju samla på mig lite saker. Typ salt, disktrasa, mensskydd, spork, reflexer och pennor. Bra Charmskörd det här året också, skulle jag säga.
 
På kvällen spelade jag Laserdome med sektionen, som en del av KfIK:s aspning. Det viktigaste: jag kom inte sist. Att det skulle kunna bero på att det kom ett gäng barn och spelade med oss tycker jag inte att vi berör närmare ... Har inte så mycket träningsvärk idag som jag trodde att jag skulle ha. Har dock fortfarande träningsvärk sedan lördagens dansande. Ojojoj.
 
Nu ska jag plugga en stund innan jag ska gå på ett möte angående något jag är väldigt pepp på och hoppas ska gå igenom! Återkommer när jag vet mer. Men ha en fin onsdag! Puss.
 

2015, september till oktober

2016-02-02 16:28:00
Tillbakablickar
Den näst sista återblicken på vad jag gjorde, åt och lyssnade på under 2015. Denna gång under två höstmånader.
 
SEPTEMBER
Visade runt er i min lägenhet och jag har nog inte ändrat så mycket sedan dess. Kanske satt upp en tavla eller två.
 
Fyllde år (älskar ju att fylla år, helt klart topp fem bland det bästa här i världen) och blev firad av bland annat de här finisarna. Plus blev firad av Wille dagen efter.
 
Jag lagade svampgryta med kikärter, och är kanske en av mina absolut bästa hösträtter. Så. Himla. God.
 
 
Lyssnade lite extra på Markus Krunegårds band.
 
Och så blev jag ju firad av mamma, pappa, syskon och så. Och någon vecka senare åkte jag hem till dem igen och firade far min samt fick med mig nyskördade grönsaker hem.
 
 
OKTOBER
Första oktober var det vegetariska världsdagen, så jag gjorde ett inlägg med tips på lakto-ovo-vegetariska rätter jag tycker är nice. Och så började jag simma vilket kan vara en av de bästa sakerna jag gjort på länge (och har märkt att jag gärna berättar för alla hur bra det är, haha).
 
 
Lyssnade på Zhala, Lovisa Negga, dela på hälften, Lana del Rey, Toxe och C2C:s remix på Jericho (var besatt av den låten).
 
Jag gick på kandidatmiddag för att hänga med personer som går och har gått min utbildning (bilden är en halvsuddig på Olle och My därifrån). Och så hade vi i KfKb-Styret teambuilding hemma hos mig vilket slutade i drink- och vinkväll efter att ha diskuterat igenom viktiga saker.
 
 
Gick på SNFest med bland annat Finn och Fanny, och på Oktoberfest med bland annat Amanda och Katta.
 
Åkte och hälsade på Wille i Oslo en helg. Jag fick testa på att bo i kollektiv, gå på tur och se Operahuset irl.
 
Väl hemma i Sverige blev det tentavecka som sedan firades med eftertenta-raj.
 

BTS-överlämning och kandidat-teambuilding

2016-02-01 09:15:00
Kalas och festligheter Min Dag
Häj! Här kommer ett knippe bilder från min helg där jag fick hänga med delar av nya och gamla BTS-styrelsen eftersom de var på besök här i Göteborg, och  hänga med min kandidatprojektgrupp. Tog ingen mer selfie/groupie än denna ovan, tyvärr, så mestadels landskapsbilder. Oh, well, nu kör vi!
 
Kring lunch i lördags gick jag för att möta upp gänget från Uppsala och Umeå. Passerade dessa två svanar på vägen. Plus båten vid Kunsportsplatsen som höll på att välta.
 
Vi käkade på Vigårda. Alltid sådan win när en kan fråga efter glutenfritt, nötfritt och vegetariskt och bli serverad något finfint och gott. Käkade hamburgare för övrigt, om någon ville veta.
 
Jag och Sara gillade taklamporna, så dem dokumenterade vi. Efter att ha fått mat i magen mötte vi upp Linköpingsgänget och åkte till Chalmers för att ha överlämning. Dokument gicks igenom och vi nya fick lite tips och råd som kan vara bra att ha på vägen.
 
När vi blev hungriga framåt kvällen gick vi till Brooklyn Local och käkade. Detta var tyvärr sista bilden jag tog, men Bella lade upp bilden nedan på BTS-facebooksidan:
 

Nya och gamla BTS styret startar upp ett nytt år på bästa sätt! 󾦇

Publicerat av BTS - Bioteknikstudenterna den 30 januari 2016
 
Efter att ha fått mat i magen gick vi hem till Sara och mellanfestade. Amanda och hennes kompis kom förbi en sväng. Vi avslutade kvällen på Gasquen där jag dansade med sådan inlevelse att jag vaknade upp med sådan spänd nacke att det var på gränsen till nackspärr. Efter att ha käkat frukost följde jag med hemresenärerna till deras tåg och bussar och kramades hej då för denna gång.
 
På söndagskvällen mötte jag upp min kandidatgrupp på en bowlinghall i Majorna för att på så vis teambuilda lite.
 
När matchen var avslutad gick vi och käkade tapas på Mañana. Det var ju himla gott och trevligt och fint sätt att avsluta helgen på, ändå.
 
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0