The history of love

2012-06-25 12:00:00
Böcker
I "The history of love" får man följa olika personer som sammanvävs genom en bok kallad just "The History of love".
En polsk, judisk man som under hela sitt liv älskat en kvinna. En kvinna som trodde att han inte levde. En kvinna som är mamma till hans barn. En man som flydde ut i skogen när de tyska trupperna into Polen under andra världskriget och lyckades överleva. En man som reste till New York för att kvinnan han älskade så evinerligt hade flytt dit med sin familj.
 
En fjortonårig tjej vars mamma är otröstbar sedan hennes make dött. Maken som givit henne "The history of love" och som hon nu på begäran av en förläggare översätter från spanska till engelska. En flicka som försöker nysta i vem författaren till boken är i hopp om att få svar på vem "Alma" som omnämns i boken, och som hon är döpt efter, egentligen är.
 
En mycket fin berättelse och på sina ställen humoristisk. Och sorglig. Leo Gursky (ovannämnda mannen) är så ensam och ledsam. Han har en son som inte vet om att han existerar, lever med olycklig kärlek och är rädd för att ingen ska märka när han dör och gör därför något varje dag som gör att han blir uppmärksammad.
Alma Singer (flickan) vill få sin mamma att bli gladare och mindre ensam. Hon stämmer träffar med män åt sin mamma, men det blir aldrig riktigt något som utvecklas i den riktningen Alma vill. Almas bror tror sig vara en lamed vovnik (en av de 36 av Gud utvalda personer) och vill gärna uträtta goda handlingar. Efter att ha missförstått en av Almas anteckningar bestämmer han sig därför för att hjälpa henne i jakten på vad han tror är jakten efter Almas riktiga pappa.
 
Det är många trådar, ledtrådar och handlingar genom boken, vilka i slutet nystas ihop så fint, så fint av Nicole Krauss. En av mina vänners favoritbok, och jag förstår varför.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0