Det bästa av allt

2012-05-16 11:14:07


Under femtiotalet blev det mer och mer vanligt att kvinnor började arbeta. Dock mest som någon slags sysselsättning i väntan på att få ett giftemål och rollen som hemmafru. Om de här kvinnorna handlar Rona Jaffes "Det bästa av allt" om. Jaffe skrev den under slutet av 50-talet och när den publicerades fick den stor uppmärksamhet mest för att ingen tidigare skrivit om kvinnors tankar, drömmar och situation.

Man får följa fyra kvinnor i New York, vilka arbetar på samma förlagshus men med olika uppgifter, strävan och drömmar.
Caroline börjar som sekreterare (som alla andra unga kvinnor på förlaget) och drömmer om att bli förläggare och vill inte ge upp sin eventuella karriär för att hon gifter sig.
April som kommer från landet och inte direkt passar in bland de andra New York-kvinnorna men vill så gärna göra det. Och som senare, utan att hon direkt vill det men inte riktigt kan hindra eller förstår det, förvandlas till männens drömkvinna.
Gregg som egentligen arbetar som skådespelare men inte tjänar så bra utan måste extrajobba för att få ekonomin att gå ihop och som bor tillsammans med Caroline, träffar en man och inleder ett förhållande som tar upp all hennes tanketid och kan inte vara utan honom. Detta tär mer på relationen än hon förstår, hon vill ju bara att de ska ha det bra tillsammans!
Barbara, den ensamstående mamman som bor tillsammans med sin mamma och lilla dotter och kämpar på arbetet som skönhetsredaktör för att det ska gå ihop ekonomiskt.

Jag visste att jag stundtals skulle bli arg när jag läste den. Mest för att en av chefredaktörerna, Fred Shalimar, kunde bete sig lite hur han ville mot kvinnorna, speciellt när han var full, utan att någon tog någon större notis om det. Idag hade han blivit anmäld för sexuella trakassarier. Det är ju inte okej att krypa in under bordet för att titta på en kvinnas vader. Speciellt inte om kvinnan i fråga inte givit någon som helst medgivande till det.
Men ändå kvinnor, som Caroline, som tänker att det borde vara självklart med lite mer jämställt. Självklart att män och kvinnor ska jobba och göra karriär om de vill. Ett tänk som har lett oss till den jämställdhet (som ändå behöver lite finputsning) vi har idag.

En klassiker som innehåller ämnen som är aktuella även idag. Och som är väl värd att läsa.


Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0