De tio bästa böckerna jag läst hittills i år

2018-07-26 12:51:53
Böcker
 
Top ten best books I've read so far this year
 
 
 
Ett av mina mål för i år är att läsa 25 böcker. Tyckte det var rimligt att jag skulle kunna läsa en halv bok i veckan. Häromdagen uppnåde jag redan mitt mål. Min tjugofemte bok blev Den svavelgula himlen av Kjell Westö. Rankar mina böcker på goodreads, och därifrån har jag plockat ut mina tio bästa böcker jag har läst i år. Varsågoda!
 
---
 
One of my goals for this year is to read 25 books. Thought it was reasonable to read half a book every week. The other day I already reached my goal. My twentyfifth book was Den svavelgula himlen by Kjell Westö. I'm rankning the books I've read at goodreads, and from there, I've picked the ten best books I've read this year so far. Here you go!
 
 
10. Skäl - Emma Holm
Vi får följa två barndomsvänner på en bilresa. Kapitel efter kapitel kommer det fram varför denna resan görs, vad målet är och tvivel till om det är rätt. Gillade sättet Emma Holm låter läsaren vara på halster. Och hur hon behandlar ämnet att växa upp och tiden mellan att leka med dockskåp till första fyllan.
 
 
9. En storm kom från paradiset - Johannes Anyuru
Vi får följa "P". En man uppväxt i Uganda och som gör en militärutbildning i Aten. När han ska återvända till Uganda har det landet förändrats politiskt och Idi Aman har tagit makten och P flyr rotlöst omkring till olika länder. Gillade Anyurus språk och val av ord.
 
 
8. Memorys book - Petina Grappah
Memory är född albino och sitter på deathrow i Zimbabwe för mordet på den vita mannen Lloyd som köpte henne när hon var nio år gammal. I väntan på döden berättar Memory sin historia som är fylld av familjehemligheter och sorg. Vi får också träffa fångvaktare, och de andra fångarna - varav många inte alls borde vara berövade sin frihet.
 
 
7. Vegetarianen - Kang Han
Efter en dröm bestämmer hon sig för att bli vegetarian. Tömmer frysen på djurdelar och slänger i svarta sopsäckar. Hennes man försöker att få henne att ändra sig. Hon träffar sin mamma, pappa, syster, bror och ingen av dem är särskild glada i hennes val. Hon blir inlåst på mentalsjukhus. Tvångsmatad. Till slut är det bara systern som ens försöker förstå henne. Ämnet om en människas rätt till att välja över sitt eget liv berörs, och det med en poetisk framtoning.
 
 
6. Drömmen om det röda: Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek - Nina Björk
Nina Björk lyckas koppla Rosa Luxemburg och hennes kamp till nutiden. Ärligt så visste jag inte så mycket om Rosa Luxemburg innan jag började läsa, så om inte annat var det ren allmänbildning. Nina Björk kopplar skickligt ihop hennes egna - intressanta - tankar om socialism och en värld utan kapitalism med en skildring av Rosa Luxemburgs liv och verk.
 
 
5. De kommer att drunkna i sina mördras tårar - Johannes Anyuru
Började läsa de första sidorna medan jag stod och tog bilder av mina proteiner någon gång under mitt examensarbete nu i våras. Anyuru fick mig att fastna direkt. Tyvärr var det sista dagen för att lämna tillbaka den till biblioteket, så fick vänta ända nu till juli innan jag fick läst ut den (har varit väldigt poppis på bibblan). Läste ut den på några få dagar. Detta verk är en dystopi (och vibbar av övernaturligt) och beskriver ett Sverige där muslimer och judar kan sättas i läger och alla medborgare måste varje halvår skriva på ett kontrakt där de lovar att betala skatt och vara "Sverigevän". Detta i vågorna efter en terrorattack mot en serietidningsaffär. En mycket aktuell roman.
 
 
4. Orlando - Virginia Woolf
Första romanen av Woolf jag läst. Den är inspirerad av Woolfs nära vän Vit Sackville-West. Orlando börjar under 1500-talet då Orlando är en ung aristokrat, och tar sig sedan vidare genom geografiska platser och tidsepoker, och avslutar i 1920-talet då Orlando istället är en kvinnlig författare. Det mest intressanata är den morgon när Orlando plötsligt vaknar upp men befinner sig i en kvinnas kropp. Har samma tankar, samma intelligens men måste förhålla sig till samtiden just i och med förändringen av utseendet. Allt berättat med Woolfs vackra språk.
 
 
3. Populärmusik från Vittula - Mikael Niemi
Den här boken drabbade mig. Fint berättat om Mattis uppväxt i ett kvarter i Pajala och hans tystlåtna vän Niila, under sextio- och sjuttiotalet där småjordbruken läggs ner och den äldre generationen försöker göra motstånd mot alla nymodigheter. Mest minns jag i slutet av boken, när Matti åker ner till Halland för att se de där åarna han var tvungen att lära sig en ramsa om i folkskolan och upptäcker att de är så mycket mindre än älvarna uppe i norr. Det sätter fingret på hur södra Sverige genom årtionden har behandlat norra Sverige.
 
 
2. Den underjordiska järnvägen - Colson Whitehead
Bomullsplantage i Georgia. Slavar som plockar de vita tussarna i solhettan. Prygel för avskräckande exempel och våldtäkter. Försök till flykt - men alla återfinns av slavjägaren Ridgeway. Vi får följa Cora som lyckas fly med hjälp av den underjordiska järnvägen - ett sällskap som rår över en järnväg som tar flyende slavar mellan olika amerikanska städer - men har Ridgeway i hälarna. Det är brutala skildringar, vilket gör att det drabbar mig extra hårt. Det är hopp och det är bråd död, det är ensamhet, det är makt och maktlöshet. LÄS DEN.
 
 
1. Vända hem - Yaa Gyasi
Min absolut bästa bok från i år. Läste den i början av januari och minns inte längre detaljer. Det jag minns är att jag längtade att få gå hem från kontoret och läsa vidare om alla dessa öden och inte ville att den skulle ta slut. Det bästa betyget en bok kan få. Vi får följa två olika personer och deras avkommor och vad som blir av dem. En familjegren som stannar kvar i Afrika, och en familjegren som såldes till Amerika. Krig och kolonisation. Bomullsfält, kolgruvor, och Black life matter-rörelsen. Kontraster.
 
 
Andra böcker jag också läst hittills i år:
○ Den svavelgula himlen - Kjell Westö (3 av 5)
○ Glaskupan - Sylvia Plath (3 av 5)
○ En häst går in på en bar - David Grossman (3 av 5)
○ Finna sig - Agnes Lidbeck (4 av 5)
○ Fahrenheit 451 - Ray Bradbury (2 av 5)
○ Ditt liv och mitt - Majgull Axelsson (3 av 5)
○ Mästaren och Margarita - Mikhail Bulgakov (3 av 5)
○ Det är något som inte stämmer - Martina Haag (3 av 5)
○ 1984 - George Orwell (4 av 5)
○ Torkans år - Roland Bruti (4 av 5)
○ Rop i duggregn - Hua Yu (3 av 5)
○ Exit West - Moshin Hamid (4 av 5)
○ Gruppen - Mary McCarthy (3 av 5)
○ Tiden är inte än - Elin Boardy (2 av 5)
○ I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv - Tom Malmquist (3 av 5)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0