11 filmer jag sett det senaste

2018-03-23 08:42:00
 
11 films I've watched lately
 
 
 
Glad fredag! Jag mår bättre och bättre och hoppas på att bli frisk ordentligt till helgen. Hade egentligen tänkt göra ett inlägg om vilka podcasts jag lyssnar på, men igår råkade jag ge min telefon ett bad, så just nu ligger den avstängd i en påse ris. Och jag kan därför inte dela  Så istället kommer här en lista med filmer jag har sett det senaste. På bio och på streamingtjänster.
 
---
 
Happy Friday! I'm feeling better and better and hoping for being totally well again during the week-end. Actually, I had planned to write about which podcasts I'm listening to. But yesteraday, I happened to gave my phone a water bath, so right now it's lying turned-off in a plastic bag with rice. So instead, here's a list of films I've seen lately. Both on cinema and streaming services.
 
 
 
SAMEBLOD vann 4 Guldbaggar i år, bland annat för bästa kvinnliga huvudroll och bästa manuskript. Vi får följa renskötaren Elle Marja under 1930-talet där rasbiologin är ett stort forskningsområde. Elle Marje börjar drömma om ett annat liv och vill flytta söderut och studera. Otroligt bra film. Se den. NU.
 
 
 
TED - FÖR KÄRLEKENS SKULL handlar om Ted Gärdestad och hans liv, men det har väl ingen missat. Såg den med min syster i en biosalong med en man som gärna och med glädje sjöng med i alla sånger (tror han hade någon form av intellektuell funktionsnedsättning). Tycker det förhöjde vår upplevelse. Själva filmen var helt okej utan att gå så djupt in i någon situation. Hade bara väntat mig något - annat?
 
 
 
FOXFIRE bygger på Jaces Carol Oates roman med samma namn. Ett kompisgäng i 1950-talets USA är trötta på mäns trakasserier och ställning i samhället. De grundar därför ligan Foxfire och börjar slå tillbaka. Det utvecklar sig till ett större kollektiv där gruppdynamiken och konflikterna blir det intressanta i berättelsen. Tyckte väldigt mycket om den.
 
 
 
MOONLIGHT vann tre Oscars 2017, bland annat för bästa film. Chiron växer upp i ett av Miamis ghetton med sin drogberoende mamma. Efter att ha lyckats gömma sig efter ett trakasserande gäng som jagat honom, kommer Chiron i kontakt med Juan, en knarklangare, som blir en slags fadersfigur till honom. Under större del av sin uppväxt lever Chiron i förnekelse av sin homosexualitet - hela uppväxten har varit kantad av att använda bög som skällsord och att män ska vara på ett visst sätt. Fin film!
 
 
 
 
THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI - eller filmen med den långa titeln. Den ensamstående mamman Mildred har tröttnat på att inget händer i utredningen om det brutala mordet och våldtäkten på hennes dotters. Hon beslutar sig för att sätta upp affischer på tre stora reklamtavlor längs en väg där i princip ingen annan än hon själv kör sedan en stor motorväg blivit byggd. Hon låter skriva: ”Våldtagen medan hon dog”, ”Och fortfarande ingen arresterad”, ”Varför, polischef Willoughby?”. Det leder bland annat till att fallet uppmärksammas igen och hennes agerande delar staden. Bra film med mycket händelser.
 
 
 
ZOZO är Josef Fares film om en flykt från kriget i Libanon och att försöka komma in i det svenska samhället. Den tuffade mest på. Grabbade aldrig riktigt tag - fastän många hemska och jobbiga scener.
 
 
 
EAT PRAY LOVE bygger på Elizabeth Gilberts biografi om när hon som nyskild beslöt sig för att resa iväg till Italien, Indien, och Bali. Om att hitta sig själv ungefär. Den småputtrar på men tar heller aldrig riktigt tag och det var ingen riktig hit om jag ska vara ärlig.
 
 
 
EN OBEKVÄM UPPFÖLJARE är Al Gores uppföljare till En obekväm sanning. Fick klimatångest av bilderna från hur isen smälter i Arktis vilket ju leder till förhöjd havsnivå. Al Gore fokuserar väldigt mycket på vilken energikälla vi ska använda - lobbar väldigt mycket för övergången från kol- och oljekraftverk till solpaneler.
 
 
 
BLACK PANTHER om det påhittade afrikanska landet Wakandas kung. Wakanda är otroligt tekniskt utvecklat, men gömmer sig från resten av världen och utger sig för att vara en fattig jordbruksnation för att hålla sig utanför krig och kolonisatörer. Gött med så många smarta, och coola kvinnor som får vara grymma på det de kan. Samt att svarta människor får porträtteras med olika personlighetstyper och innehar majoriteten av rollerna. Gillade den så himla, himla mycket.
 
 
 
SUFFRAGETTE som helt enkelt handlar om Suffragetterna i London under början av 1900-talet. Deras kamp om att få rösträtt och lika rättigheter som män. Maud Watts arbetar på ett tvätteri och har fått utstå sexuella angrepp av hennes chef - men ser nu nästa unga tvätterska stå på tur. Denna unga tvätterska är dotter till Violet som kämpar för rösträtten och leder till att Maud får ett feministiskt uppvaknande. Blev arg, blev upprörd, och fick kämparglöd. Tackar dessa kvinnor som orkade kämpa så att jag nu helt utan ifrågasättning har rätt till att rösta och utbilda mig.
 
 
 
VAD GÖR VI NU? är en film om kristna och muslimska kvinnor som lever fredligt i en liten by i Libanon. Männen ger dock upphov till att det bråkas mellan de religiösa grupperna. När det på nyheterna sänds reportage om att kristna och muslimer mördar varandra i andra delar av landet gör kvinnorna vad de kan för att männen inte ska få nys om vad som händer och få idéer. Tyckte jättemycket om den här filmen med systerskapet i fokus.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0