12 biofilmer jag vill se

2019-02-12 11:26:00
 
12 cinematographic films I want to watch
 
 
 
Har gått en del på bio det senaste (sett nästan alla filmer som är oscarsnominerade t ex) och tänker att de filmer jag sett ska få ett eget inlägg någon annan dag. Idag får ni ett gäng med 12 filmer som går på bio nu och som jag inte har sett än men gärna vill se. Filmerna är inte i någon annan ordning än alfabetisk.
 
---
 
Have spent some time at the cinema lately (watched almost every film that's nomineed for an Oscar) and will create a post another day for those films I've watched. For today, here's 12 cinematographic films I haven't watched yet but would like to. The film is in no other order than alphabetic.
 
 
A star is born
Har varit tveksam länge till om jag vill se den egentligen. Såg klippet från filmen där de sjunger Shallow och jag blev mindre tveksam. Verkar trevlig.
 
 
Beautiful boy
Baserat på en sann historia om David och hans son Nic. Berör frågan om hur du som förälder hanterar det när ditt barn hamnar i ett crystal meth missbruk. Med Timothée Chalamet från Call me by your name och Steve Carell.
 
 
Beskyddarna
Det är första världskriget och på franska landsbygden behöver kvinnorna själva ta hand om gårdarna sedan männen blivit skickade till fronten. Denna film kretsar kring tre av dessa kvinnor: en mor, en dotter, och en föräldralös kvinna som anställs som hjälpande hand och känner att hon funnit en ny familj.
 
 
Bränd
Baserad på en novell av Huraki Murakami från 1983. Om den unge Jongsu som vill skriva och finna kärleken, kort sammanfattat. Ett triangeldrama där olika klassbakgrunder gör sig påmind.
 
 
Chelas arv
Chela och Chiquitas långa förhållande förändras när Chiquita skickas till fängelse för finansbrott. Chela, som tidigare isolerat sig hemma för att arbeta med konst, börjar köra taxi för äldre och rika kvinnor. Genom det nya jobbet träffar Chela den livliga Angy. Den har inte fått så jättebra kritik här hemma i Sverige, men den vann två Silverbjörnar på Berlins filmfestival så jag tänker att något måste den ju ha.
 
 
Girl
Den 15-åriga Laras högsta dröm är att bli en professionell ballerina. Hennes pappa stöttar henne och hon jobbar på hårt för att nå sitt mål. Det som dock kan stoppa henne är att hon föddes i en pojkes kropp och måste genomgå hormonbehandlingar som kräver att hon sköter sin hälsa, vilket är svårt inom balettvärldens snäva kroppsideal.
 
 
If Beale Street could talk
Regisserad av Barry Jenkins som fick en Oscar för Moonlight 2017. Filmen utspelar sig i 1970-talets Harlem och kretsar kring Tish och Fonny. Två barndomsvänner som nu förlovat sig och väntar sitt första barn. Dock krossas planerna när Fonny arresteras och får fängelse för ett brott han inte begått.
 
 
Leto
En undergroundscen växer fram i Leningrad under 80-talet där LP-skivor med utländska artister smugglas in. Under en sommar (leto= sommar) träffas den sovjetiska musikern Viktor Tsoï, Viktors fru Natasha och veteranen Mike Naumenko. Det är början på deras karriär som rockband. Regisserad av den Putinkritiske Kirill Serebrennikov som inte kunde vara med när filmen visades i Cannes eftersom han sitter i husarrest på grund av att han är kritisk mot Krim-annekteringen.
 
 
The wife
Har varit tveksam till om jag vill se denna också. Största anledningen till varför är för att det känns som jag redan har sett filmen efter att ha sett trailern. Det som fått mig att bli säker är all positiv kritik den har fått, bland annat från kritiker jag litar starkt på. Om författaren Joe Castleman som tilldeles Nobelpriset och åker till Sverige för prisutdelning med hans stöttande fru Joan. Under Sverigebesöket minns Joan deras första år tillsammans, att hon också ville bli en erkänd författare, och mannens alla otroheter. Till slut exploderar alla minnen och intryck i en konfrontation. Byggd på Meg Wolitzers roman.
 
 
White boy Rick
Det är 80-tal i Detroit. Tonåriga Rick hjälper sin pappa att köpa skjutvapen för att sälja dem till kriminella. Men han blir utpressad av FBI att börja arbeta som polisinformatör för att inte pappan ska gripas. Men han blir arresterad för knarksmuggling och döms till livstids fängelse. Baserad på en sann historia.
 
 
3 kvinnor
Den iranske regissören Jafar Panahis senaste film. Av den iranska regimen har han har sedan 2010 förbjudits att göra fler filmer, ge intervjuer eller lämna landet under 20 år. Men det verkar inte stoppa honom, vilket bara det gör att en ju gillar honom. Men filmen! Den handlar om regissören själv och den persiska stjärnan Behnaz Jafari som ger sig ut på landsvägarna för att hjälpa en ung flicka att förverkliga sin skådespelardröm trots hennes föräldrars förbud mot teaterutbildning.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0