Vi har blivit föräldrar
2023-03-25 11:22:42
We have become parents
Därutanför våra väggar pågår livet fortfarande. Men härinne i vår lägenhet pågår ett annat liv parallellt där omvärldens händelser ter sig irrelevant. I två veckor har vi nu fått träffa och umgås med våra två barn. De är pyttiga och får än så länge lite hjälp på traven med sondmatning, men vi flaskmatar och ammar dem så mycket de själva orkar. De är alldeles helt perfekta och helt fantastiska och så gulliga. Det är så fint att få ha blivit just deras förälder. Och det bara känns så självklart att det var just de två som låg därinne i magen hela tiden. Våra små hjärtegryn.
De hade en lördagskväll för två veckor sedan så otroligt bråttom att komma ut i världen. Vi hade vandrat i snön och grillat korv i ett naturreservat på dagen, och barnmorskan hade tidigare i veckan sagt att första huvudet inte var fixerat än. Att vi skulle få träffa dem på kvällen fanns därför inte ens i min vildaste fantasi. Jag misstog vad som måste ha varit förvärkar för vanliga livmodern-tränar-sammandragningar, och misstog sedan krystningsvärkar för tecken på förstoppning. Alla tips och all information från böcker och videor om förlossningens olika faser gällde inte för oss, vilket också gjorde det svårt att förstå vad som hände. Svårt att estimera, men det kan ha tagit tre timmar från att jag började märka att något var på gång tills att vi fick höra deras skrik för första gången. Kunde ha råkat föda dem hemma i toalettstolen eller i bilen på vägen in till förlossningen, alltså.
En otroligt efterlängtad förlossningsbricka klockan halv tre på natten efter att det i ungefär fyra timmar säkerställts att blödningen från livmodern var under kontroll och jag inte behövde opereras.
Det är konstigt att gå runt därute i omvärlden. Gå runt i mataffären där ingen annan vet att hemma hos mig väntar de mest fantastiska tvillingar på mig, de sötaste små krabaterna. Hur kan inte resten av världen bara ha stannat av?
Mitt liv är just nu planerat för ungefär tre timmar framåt tills det är dags för nästa matning. Planerar vad jag vill få gjort i den kommande "pausen". Sova, äta, duscha, ta en promenad, handla, ringa försäkringskassan, höra av mig till någon, bröstmjölkspumpa, krama om Anton, eller lösa korsord? Eller bara ligga bredvid dem i sängen och titta på dem när de sover. Vi hittar våra egna rutiner och system, och jag slås av hur oerhört viktigt (eller framförallt underlättande) det är att som föräldrar vara ett team. Vi har tillbringat en vecka på neonatalavdelningen och tagit med oss en hel del tips och trix hem, vilket jag tror har underlättat denna första tid hemma något enormt. Trots att de är så små har de lyckats ta över i stort sett hela lägenheten. Det är just nu inte ett hem för att bjuda hem gäster på middag, eller för att ha en vardag med jobb. Nej, det är ett hem där det ligger tvättlappar redo på soffan ifall det skulle komma kräks efter matningen, ett hem där hela diskbänken är till för att lufttorka diskade nappflaskor och sondmatningssprutor, och där en hel hylla i kylskåpet är dedikerad till flaskor med bröstmjölk och mjölkersättning.
Jag har svårt att förstå att de här små liven på strax över 2 kg var ska bli större, ska springa runt, ska berätta tokiga historier, och ska lära sig att cykla. Har aldrig tidigare levt såhär mycket i nuet. Och jag omfamnar det.
Den stora blondinens sista sommar - en bokrecension
2023-03-10 11:20:16
Den stora blondinens sista sommar - a book review
Glad fredag! Jag har försökt läsa ut Kvinna sedd bakifrån av danska Jesper Wung-Sung, men gav upp efter omkring 170 sidor. Den handlar om frun till den danska konstnären Vilhelm Hammershøi (som jag för övrigt inte hade någon koll på), Ida Ilsted och som är porträtterad i flertalet av hans tavlor. Wung-Sung ger liv åt denna kvinna, hur hon blir psykiskt nedtryckt av både sin (sjuka) mamma och sin svärmor. Hur hon hänger sig åt livet som geniets fru och försöker läsa på om konst för att hjälpa sin man och ta hans parti mot kritiker. Känner att det är något jag missar eller inte förstår eftersom den blivit så otroligt hyllad, se bara alla stjärnor på bokomslaget. Fann den vara tråkigt och långsamt skriven redan från början och tyckte inte alls att jag kom Ida nära. Läste att andra tyckte att de 100 första sidorna var bra, men att det sedan blev tråkigare. Då gav jag upp. Så denna bok fick ett av fem i betyg av mig (det får alla böcker jag inte tar mig igenom).
Istället började jag läsa, och läsa ut, Den stora blondinens sommar av Peter Sandström. Det är en berättelse om att vara och bli äldre, att stå och rensa bland sina framlidna föräldrars saker, att minnas sin ungdom och längtan efter barn, och att ta farväl av sitt barn som ska studera utomlands. En berättelse om det som inte blev där Sandström blandar melankoli, nostalgi, och humor.
Berättelsen puttrar på utan att bli ointressant tack vare ovan nämnda blandning och att tillbakablickarna blandas i nutiden. Ännu en bok där det är sommar konstant. Har inget mer utförligt att beskriva mer än att den var småmysig. Säkert en bra bok vid tillstånd av lästorka, för att komma igång med läsningen igen. Och jag är pepp på att läsa mer av finlandssvenske Sandström. (Gillade för övrigt denna recension som är mer utförlig.)
Jag ger denna bok 3 av 5 i betyg.
Antons restaurang - februari
2023-03-09 19:36:00
Anton's restaurant - February
Vad käkade vi hemma i februari undrar ni? Jo men typ det här:
Linssoppa med saffran, potatis, och citron. Tillagad i vår slökokare. Minns den som otroligt god, även som lunch dagarna efter. Får komma ihåg den här rätten när bäbisarna kommer.
Det var internationella tvillingdagen den andra februari. Den svenska symbolen för tvillingar är körsbär 🍒, så jag tänkte det kunde vara roligt att äta någon körsbärsefterrätt. Blev glass med cocktailbär (mycket sockrigt, yes) bara för att det var det som fanns i affären just då. Hade tänkt på körsbärssås men det stod att det var mandelolja i, vilket jag fortfarande trodde att jag var allergisk mot. Men nästa år kanske vi kan äta något roligare.
Tacopaj som Anton slängde ihop av vad vi hade hemma. Gott så.
Krispig tofu med nudlar och svamp. Utgick bara från receptet för inspiration, men använde det vi hade hemma. Jag orkade göra en jordnötssås till, som en praktikant på restaurangen.
Spaghetti med vegofärssås. Med morötter i och ketchup till.
Stekt quornfilé med potatisgratäng och herrgårdsgrönsaker. Vi har börjat se till att det alltid finns typ halvfabrikat hemma så att det går att bara slänga ihop en rätt snabbt. Allt som avnjuts i solen blir godare.
Broccolipaj med fetaost och crème fraîche. Jag älskar matpaj (framförallt pajskalet) så är tur att jag bor ihop med någon som gillar att bara så slänga ihop en paj emellanåt med vad som finns hemma.
Svampgrytan Arne. En mustig gryta med höstkänsla. Vi fick strunta i umamibuljong då det visade sig innehålla gluten. Nästa gång slänger vi i lite vegobitar tycker jag.
Ärtrisotto med rostad lök och stekt kapris. En rätt jag lagade! Gjorde dubbel sats av denna för tänkte att det är bra att ha länge. Har fortfarande kvar i en kastrull i kylen men har tröttnat på den så ofantligt mycket. Märktes att det saknades vin (jag hade i lite vinäger men tydligen inte tillräckligt). Stekt kapris var inte en jättehit i detta hushåll. Kommer nog inte laga igen.
Annat som lagats och ätits men som inte kom med på bild:
- Krämig kikärtsgryta med tofu i slökokare. Receptet kommer efter otroooligt mycket scroll. Minns inte alls vad jag tyckte om den. Antagligen helt okej god men gjorde inget större intryck.
- Morotssoppa med kokosmjölk, lime och ingefära i slökokare. Vi bjöd Malin på denna rätt, men glömde att ha i linserna. Kompenserade med frön och jordnötter till i stället. Går såklart lika bra att laga slökokar-recepten på en vanlig spis.
Recept för januari finns här.
Vecka 10. Min mage är ett soffbord
2023-03-07 09:57:15
Week 10. My belly is a coffee table
Det utlovade snöfallet kom under natten. Skolbarnen sprang nyss så fort deras ben bar till pulkabacken. En av dem slängde sig ner i snön och gjorde en snöängel. Sedan raskt upp igen för att springa ikapp. Jag är glad att det var igår och inte idag som vi hade besök både hos barnmorskan och på ultraljud. Alla prover och undersökningar såg bra ut. Förlossningsläkaren sa att det är två pigga bäbisar som ser ut att må bra, och att om inget annat händer så kommer vi planera för en ingångssättning vecka 38. Vilket är om 5-6 veckor om jag räknat rätt. Bär just nu runt på lika mycket vikt som en enligsgravid runt förlossningsdatumet, så känner att det inte kommer vara en dag försent med igångsättning. 2 gånger 2 kilogram.
Roar mig med att ställa tallrikar och skålar på magen. Behändigt att ha ett portabelt soffbord med sig. Är också ett nödvändigt ont. Har svårt att böja mig fram och försöka nå något från det riktiga soffbordet. Har blivit otroligt trött, som från en dag till en annan. De tre senaste dagarna har jag mest tillbringat sovandes i olika möbler. Sovit, ätit, tvingat mig ut på en promenad, gått på toa. Det är ungefär vad jag har gjort i helgen.
Denna vecka hoppas jag få ork till att lägga tid på projektledningskursen. Kursens sista datum är i slutet på mars och jag lär ju inte bli piggare tills dess. Så ska väl fortsätta på min inlämningsuppgift nu. Hoppas ni får en fin vecka!
Händelser vid vatten - en bokrecension
2023-03-03 09:49:24
Blackwater - a book review
Kerstin Ekmans Händelser vid vatten har blivit tv-serie på SVT. Blev en spark i baken för mig att läsa denna bok som utgavs på 1990-talet. Har inte börjat se serien än, men är ändå glad över att ha läst boken innan så jag vet på förhand hur jobbiga / hjärtrusande vissa situationer kommer att vara.
Berättelsen utspelar sig i en jämtländsk, påhittad ort. Den är uppdelad i två delar, där första delen sker under 1970-talet och den andra under 1990-talet. Vi får alternerande följa tre olika personer: Annie som ska flytta in i ett kollektiv utanför orten med sin dotter och vara lärare för kollektivets barn, läkaren Birger som bor i byn och vars fru verkar ha någon typ av mental sjukdom, samt Johan Brandberg, den yngsta (halv)brodern i en fruktad (?) familj i byn. Under midsommarafton, samma dag som Annie är på väg upp till kollektivet, sker ett dubbelmord ute i myrmarken. Det ska gå 18 år innan en annan händelse gör mordfallet aktuellt igen. Frågorna vem, hur, och varför söker svar.
Det tog några (korta) kapitel för mig att komma in i språket. Min första tanke var att det här kommer jag inte orka med, men sedan kom jag som sagt in i det och det flöt på. Behövde läsa om de första sidorna när jag hade kommit in på andra delen för att förstå vad som hade syftats på där i början. Blev också rädd för den första jobbiga situationen skulle bli alldeles för otäck när familjen Brandberg ska jävlas med och hota en granne som ska mata sin boskap. Samt efteråt när Johans halvbröder följer efter honom i skogen. Men det höll sig på en, för mig, okej nivå. Så det gick att läsa vidare.
Berättelsen fyller mig med ett norrländskt vemod. Landskapen beskrivs som att jag skulle kunna vara där. Där i lukten av myrmark, av skog, omgiven av höga berg, mygg, och knott. Människornas tankar och handlingar får mig att förstå dem. Det ligger något där under ytan hela tiden, och det klarnar på ett snyggt sätt efterhand. Själva mordgåtan blev något sekundär. Visst, jag ville veta vem, hur, och varför men det var mer intressant att få följa de kvarlevande och deras förehavenden och relationer till varandra. Hur dubbelmordet påverkat dem. Det är en sådan bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig, en dragningskraft som jag har svårt att sätta ord på för just denna bok.
Tycker den är svår att betygsätta. Men har till slut landat i att ge den fyra av fem möjliga.
Februari - en sammanfattning
2023-03-01 10:21:00
February - a summary
Det är något tillfredsställande med sammanfattningar. Så för februari har jag tagit ren och skär inspiration från Flora med en lista över månadens aktiviteter. Nu kör vi!
Månadens tv-serie
Hotell Romantik på SVT. Har sett kanske hälften av avsnitten och programmet har beskrivits (lite för lätt) som Paradise Hotel fast för 65+-åringar. Det är roddel, kvällens par, salsakurs, joddelövningar i alpmiljö, disco, och äldre personer som delar med sig av sina livserfarenheter. Min favorit är Merja! Försöker även se ikapp På spåret.
Månadens musik
Har lyssnat mycket på Dina ögons senaste album (mest låtarna Mormor och Bakom glaset). ROSALÍAs låt LLYLM har växt på mig något otroligt från att först vara nej men vad är detta till att jag behöver lyssna på den minst någon gång om dagen, mycket beroendeframkallande. Även haft Miley Cyrus låt Flower på hjärnan, väldigt catchy.
Månadens poddar
Flashback forever är den enda jag lyssnat på. Ring så spelar vi på P4 varje lördagsmorgon, vilket väl klassas mer som ett radioprogram än podd.
Månadens youtube
Gravidyoga för tredje trimestern och stor gravidmage. Namaste to you, and namaste to the babies.
Månadens godaste mat
Semla med mandelmassa!
Månadens sysselsättning
Sökt jobb och haft jobbintervjuer. Praktiska förberedelser inför bäbisarnas ankomst. Påbörjat packandet av BB-väska. Gått på besök hos barnmorskan och på ultraljud. Gjort inlämningsuppgifter i projektledningskursen. Läst skönlitterära böcker. Dagligen känt efter så jag känner sparkar / rörelser (annars åker du in säger min barnmorska, hellre en gång för mycket).
Månadens sämsta
Svårt att sova och känslan av otymplighet.
Månadens bästa beslut
Att få hit min lilla tvåsittssoffa (iofs Antons beslut och genomförande). Har använt den varje dag sedan dess.
Månadens anteckning
Frågor till barnmorskan. Kan jag på något sätt råka klämma ihjäl bäbisarna? (Svar: nej.) Behöver Anton ha koll på medicinerna jag stoppar i mig varje dag? (Svar: nej, det ska stå i din journal.)
Månadens klädesplagg
Denna tröja som Lisa gett mig. Så otroligt mjuk och gosig.
Månadens film
Tror inte jag har sett någon mer än Black Panther: Wakanda Forever, så får bli den. Tänker dagligen att jag ska se Pleasure (finns fortfarande på SVT) men vet inte om jag kommer klara det mentalt just nu.
Månadens böcker
Har läst Babetta, Kläda blodig skjorta, Bröst och ägg, och Händelser vid vatten. Bra bokskörd för en månad och i slutet av graviditet tycker jag.
Månadens mest lästa inlägg
Månadens rutin
Vakna (minst) två gånger per natt för att gå på toa och vända mig i sängen (ingen rutin jag själv styr över dock). Ta minst en promenad per dag (igår tog det mig en timma att gå 2 km). Läsa bok för att varva ner. Vila vila vila. Få till några yogapass i veckan.