Kvarteret oron - en bokrecension

2024-02-23 08:00:00
Böcker
 
 
Stormy Corner - a book review
 
 
Glad fredag! Här kommer en bokrecension dagen till ära. Jag har läst ut Kvarteret oron, min andra bok av Elin Wägner (Norrtullsligan var den första), och som utkom för första gången år 1919. Även denna bok är skriven i dagboksform.
 
 
Boken kretsar kring friherrinnan Brita Ribing vars man, baronen Henry, nyligen gått bort i sviterna av sin alkoholism. Denna sjukdom har även tömt hushållets ekonomi, vilket gör att Brita blir lämnad till att ta med sig det lilla kapital hon nu har kvar och flyttar in i Kvarteret oron i Stockholm där hon hyr ett litet rum. Hennes grannar är arbetande kvinnor och Brita bestämmer sig för att hon från denna dag ska bli kontorist även hon. Ett långt kast från den mer bekväma vardag och sociala miljö hon varit van vid i slottet. Men så uppdagas det för henne att maken lämnade efter sig ett otroligt stort förråd av diverse spritflaskor, och vars värde kan bli friherrinnans väg tillbaka till hennes gamla liv. Hon blir uppvaktad av svartabörshajar. Men även nykterhetsrörelsen, ett helt regemente, hennes gamla chaufför, och kommunens ordförande är intresserade av förrådet. Brita, som sett vad alkoholen kan ställa till med och som hade tänkt att hälla ut alltihopa i sjön, blir snart mer sugen på att förvandla dessa flaskor till kapital. Men hon stöter på problem när den nya ägaren av Ribbingshovs slott inte anser att hon ska gå förbi lagen och sälja ut alkoholen utanför statens monopol.
 
 
Texten löper på rappt och det går lätt att sluka boken. Jag får inte riktigt grepp eller förståelse om flera av karaktärerna, och hade hoppats på att efterorden av Boel Hackman skulle ge mig en förklaring och sätta en del av situationerna i en samtida kontext. Till exempel vad menas med att en av Britas grannar kallas för ängel? Men detta uteblev. Jag förstår det som att det är en satir riktat mot den skenheliga överklassen, och även andra samhällsinstitutioner som nykterhetsrörelsen. Den är humoristiskt skriven och med snygga dramaturgiska vändningar. 
 
 
Det är ett tidsdokument över år 1919, med oro över spanska sjukans framfart (och som dödar flera av Britas nya bekantskaper), revolutionen i Ryssland, och ransoneringskorten. 
 
 
Jag ger den fyra av fem i betyg. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0