Plommon, paj, och plask - augustis första dagar

2024-09-28 08:00:00
Böcker Min Dag
 
 
Plums, pie, and pond - first days of August
 
 
Augustis början kom med tråkiga besked. Jag tog en promenad i solskenet medan Anton och barnen var iväg på kalas. Bar solglasögon för att kunna gråta när jag behövde. Lyssnade på podcast för att distrahera tankarna, eller få vara kvar i känslan av sorg.
 
 
Uppskattade det vackra. Alltid så fint i dessa rabatter den här tiden på året. Tack kommunen.
 
 
Gick samma promenad dagen innan medan barnen vilade. Solsken i blick.
 
 
Medan resten av familjen var på kalas packade jag i väskor och påsar. Chattade med mamma och syskonen. Kände så starkt att jag behövde få vara med dem.
 
 
Vi åkte ut till landet. Barnen fick hänga med sin kusin på golvet - klappa snällt, försiktigt! Pappa körde runt dem i skottkärran och fick hjälp att rensa ogräs bland dahliorna. 
 
 
Och på lördagskvällen. När vi precis ätit upp middagen ute på balkongen. Kommer mamma tillbaka ut med telefonen i handen, får ur sig "hon finns inte mer". Och vi gråter och kramas. Tänder ett ljus när barnen somnat. Är så inne i sorgen. I chockfasen. Är tacksam över att vara där, med mamma, när vi fick veta.
 
 
Morgonpromenad från sommarstugan till bostadshuset. Dags för frukost och starta dagen. Fortsätta livet. 
 
 
Plommonträdets grenar drogs tungt ner av all frukt. En otrolig plommonskörd detta år. Och precis utanför lilla sommarstugan.
 
 
Perfekt för små händer att plocka med sig ett gäng. Till frukosten. Till mellanmålet. 
 
 
Tillbaka i stan igen efter en hel helg på landet. Röjde på lekplatser. Åt vattenmelon i soffan. Och nyskördade tomater från balkongen till lunchen. Fick veta att barnens fjärde kusin fötts. Livet och döden på några dagar.
 
 
Bakade en matpaj till min kusins familj. Åkte och hälsade på dem tillsammans med mamma och syster. Barnen hoppade studsmatta - succé - och lekte med källsorteringen. Vi pratade minnen, nutid, och framtid.
 
 
Tror jag hade en bildtextidé när jag tog denna bild, men nu är det glömt. Kanske något om att barnen fick äta mellanmål (kl 8, nota bene) utomhus under trädet medan regnet öste ner runtom. Men minns inte att vi fortfarande höll på med flaskor när det inte var läggdags då? Nåväl.
 
 
Anton öppnade frisörsalong här hemma. Satte barnen i matstolen framför spegeln och klippte. Blev fint! Första gången de fick håret klippt. Jag underhöll det andra barnet med sprayflaskan så inga små händer pillade på saxarna.
 
 
Vattenmoln som faller ner som regn och snö som smälter ner ... Och bildar stora vattenpölar. Som en damm. Brunnen hann inte med att forsla ut allt till bäcken en bit bort. Skulle tagit stövlar. Plask med skor och strumporna blev blöta. På eftermiddagen, när vi hade på stövlarna var dammen borta. 
 
 
En dag lade vi barnen för deras dagsvila hemma hos mina föräldrar, och stack när de hade somnat. Åkte hem till Malmgrens för att spela brädspel och käka tacos. Alltid så märklig känsla att kunna äta, samtala, umgås utan att det finns två små vildingar som pockar på uppmärksamhet. Jag spelade Ticket to ride. Vann min omgång. Anton vann sitt spel. Vi var lagom ödmjuka över att vara ett vinnande par.
 
 
Skördetider! Plommon, äpplen, päron, och tomater. Plockade med egna händer. Och en bananflugefälla för det var även den tiden på året.
 
 
Avslutningsvis två böcker jag lånade på biblioteket och läste ut. Gav Mjölkat 4 av 5 i betyg, men skrev ingen recension på Goodreads. Om Hyper skrev jag bland annat: "En berättelse om en kurdisk familjs flykt till London, och försöket att skapa sig ett nytt liv där. En bok om pengar och kapitalism. En historia fylld med historisk fakta (vid något tillfälle undrade jag om det var en faktabok eller fiktion jag läste). En mycket välskriven bok, där det märks att författaren har lagt ner gedigen tid på att göra efterforskningar. Trodde att författaren var brittisk, eftersom London beskrivs så väl, men förstod först i tack-texten att den är skriven av en svensk. En bladvändare, och med ett språk varken för enkelt eller för svårt eller tillgjort. Blev stressad och fick ångest av kapitlet om äldsta brodern M. En arbetskultur där det är prestigefyllt att jobba övertid, ägna alla sin vakna timmar åt att få igenom mer projekt som genererar mer pengar till företaget." och gav även den 4 av 5.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0