Vecka 31. Skördetider och packning

2024-07-30 08:00:00
Veckorapport
 
 
Week 31. Harvest season and how to pack
 
 
Skördetider på balkongen. Spritärterna är spritade och ärterna kokade. Åts med mycket smör. Tomaterna börjar gå från grönt till gult till rött i färg. Varken jag eller Anton kan / bör äta (råa) tomater, men barnen älskar dem. Kul att få visa dem hur tomaterna växer och att vi måste ha tålamod och vänta. 
 
 
Den här veckan åker vi iväg söderut några dagar. Packar med oss halva hemmet som vanligt. Tänker inför varje längre bortavistelse att vi borde skaffa en takbox. Samtidigt som jag tänker att det är bra att ha begränsning med sin packning, att inte kunna släpa med oss mer än vad vi egentligen behöver. Tycker jag blev duktig på att packa minimalistiskt när jag reste mycket i jobbet. Tänka ut outfits och alltid bara resa med handbagage. Lära mig från gång till gång vad jag faktiskt packar upp och vad som alltid blir kvarliggandes i resväskan. En fransmän jag reste med ibland imponerade på mig med att bara resa med en ryggsäck. Det har jag bara lyckats med en gång.
 
 
Imorgon är det min namnsdag, hoppas få till att fira med åtminstone lite fika. Till helgen blir det kalas i två dagar. En 71-åring och en 30-åring som ska firas. Kul! Sedan kommer jag behöva vila i några dagar. Fint. Det var allt. Hoppas ni får en fin start på augusti!
 

Ett dop och knölen-vernissage: bilder från början av juni

2024-07-28 08:00:00
Kalas och festligheter Min Dag
 
 
A baptism and a potato vernissage: photos from beginning of June
 
 
Alldeles i början av juni döptes min systers barn. Under natten hade åskan slagit ner i en tunnel innan Tjörn och vägen var avspärrad. Många gäster fick ta en omväg med bilfärja istället för över bron och prästen väntade några minuter extra för att vänta in försenade gäster. Turligt för oss hade vi sovit i sommarstugan och kom från andra hållet över öarna och var inte drabbade av trafikomläggningen. Hursomhelst var det soligt och varmt, nästan lika varmt som dagen då våra barn döptes förra året. 
 
 
Barnen busade omkring i kyrkan. Sprang upp till altaret och ner igen. Sprang mellan bänkarna och hälsade på folk. Vi mutade dem med russin och napp när prästen väl startat. Min syster hade som taktik att inte titta på mig eller mamma under hela dopet, för hon visste att vi satt där och grät och det skulle få henne att börja böla också. De hade valt att alla barn som ville fick komma fram och hälla i vattnet i dopfunten - vilket både var en fin gest och något för barnen att göra istället för att sitta still. En mycket bra idé!
 
 
Dopfika. Min syster hade bakat glutenfria dammsugare, och sa till mig att nu får du äta det för första gången i ditt liv. ♥ Farligt gott. 
 
 
Min syster har en förkärlek till mumin, så från våra barn gav vi en mumin-mugg. Vi vuxna gav presentkort på fotografering hos fotograf. 
 
 
Tillbaka till sommarstugan och vila ikapp. Tills vi åkte till Torp, främst för att vaccinera barnen mot TBE (andra dosen). De hade matchande tiger-jumpsuits. ♥
 
 
På Torp finns ett najs tillhåll för föräldrar med småbarn. Amningsrum, dubbla skötbäddar, och en barntoalett. Samt leksaker på väggen för att underhålla barn en stund. Där hängde vi en liten stund. 
 
 
En eftermiddag tog vi med middagen ner till havet. Blev tyvärr ingen succé för det blåste alldeles för mycket. Blev gråt och skakande kroppar och sandiga ärtpannkakor. 
 
 
Fick med oss all överbliven glutenfri fika från dopet. Jag gick och smååt alldeles för ofta - fick ont i en tand och sockerdippar. Åt det också till efter nattningen när jag satt i träsoffan och läste Anna Karenina med solnedgången utanför fönstret.
 
 
Vi lämnade sommarstugan och åkte hem igen. Gick på födelsedagskalas hos Antons moster. Annars: grävde i sanden, gungade, dammsög under soffan, övade på att klättra i soffor och upp till fönsterbrädor. Det var vad barnen gjorde. Jag och Anton möblerade om i barnens sovrum och de började sova i samma rum, i varsin säng, efter att vi hade märkt att det gått bra i sommarstugan. Och nu har de gjort det sedan dess. 
 
 
En kväll åkte jag in till Göteborg. Helt själv. Med buss. Tog mig till Kaffe Kid på Värmlandsgatan. Gick fram och tillbaka utanför, lite på avstånd, lite på närmare håll. För jag kunde inte se information om att jag var på rätt ställe.
 
 
Men till slut gick jag in ändå. Och träffade Ida, som hade vernissage där för sina tavlor med potatis-tema ("Knölen"). Blev så stolt över henne! Efter ett tag kom Nour också och vi satt och tjötade om livet tills jag kände att jag borde kanske verkligen åka hem nu. Det är ju en dag imorgon också.
 
 
Min syster bjöd in till födelsedagskalas. Och jag bar sköna men fina kläder. Det nya som småbarnsförälder. Eller sedan universitetstiden.
 
 
Fick med mig två gurkplantor och två aubergineplantor från min brors sambo. Har inte tyckt att auberginerna har växt (i jämförelse med gurkorna som tar plats), men när jag ser den här bilden inser jag att de har faktiskt blivit mycket större på en månad.
 
 
Såg Dokument inifrån: Vi ska ha barn på SVTplay. Och åt chips. Ville se om jag kunde få, eller förstå, några argument för surrogatmödraskap. Fick inga. Fick snarare bara vatten på min kvarn. Och en klump i magen av sista avsnittet; tänker nästan dagligen på den där nyfödda flickan som, genom surrogatmödraskap, har fått en pappa som är dömd för barnpornografibrott. Se om ni inte har sett den, tre sevärda delar.
 
 
Sedan firade vi midsommar och gick på ännu ett dop. Men det tar vi en annan gång.
 
 

Vecka 30. Sommarprat

2024-07-26 08:00:00
Veckorapport
 
 
Week 30. Summer on P1
 
 
Att lyssna på alla sommarprat, som jag givet mig själv som ett projekt i år, är att hoppa mellan tankar (mer eller mindre filosofiska), människoöden, och musiksmak. Kastas mellan. Det är ett kort format och det måste vara en konstform att lyckas göra ett program som känns eller som blir minnesvärt, om det nu ska vara ett mål med formatet. När jag har lyssnat på programmen har jag hittills tyckt att de allra flesta håller en hög och intressant nivå, antagligen tack vare producenters hjälp. Men nu efteråt är det många som jag har glömt av vad de egentligen handlade om. Det blir tydligt när det är en skådespelare som kan läsa text och är duktig på dramatiska konstpauser för effekt, eller en skrivande person som dagligen jobbar med text och kan det där med att sätta ihop meningar.
 
 
I skrivande stund har jag lyssnat fram till Alexander Hermanssons program. Det program som fått mig att gråta mest är Birgitta Ohlssons. Den före detta liberala ministern som nu jobbar med mänskliga rättigheter i USA, och som nyligen har fått ett cancerbesked och ingen vet om hon kommer leva till nästa år. Hon startade ett projekt med vad hon kallar "mammalådor", där hon lägger saker i olika lådor och som hon vill att hennes barn ska öppna senare i livet vid viktiga och stora tillfällen, men som hon fick avsluta innan hon var färdig för det blev för jobbigt. GRÄT. UKON överraskade mig mest, en så lugn och skön stämma att lyssna till och på pricken analyser om vår samtid - jag hade fått för mig att det skulle vara pretentiöst och olidligt att lyssna på. Tänker numera ofta på det han sa om att vi har gett oss själva så mycket tid tack vare tvättmaskin, diskmaskin, dammsugare, att vi ägnar oss åt ångest och grubblerier och har blivit totalt överintresserade av vår hud. Ska inte skriva mer om sommarprat nu, det förtjänar ett eget inlägg märker jag nu.
 
 
Veckostatus: Vi har sovit över i sommarstugan hos mina föräldrar. Provade en natt först, och det gick ju bra och vi har ju ändå packat ner och kört dit en massa grejer så vi stannade en natt till. Badade i havet och fick hjälp med att stimulera barnen och fick lagad mat och kände oss ganska utvilade. Barnen har åkt båt för första gången någonsin, tillsammans med deras nästan jämnåriga kusin. Två av de tre barnen somnade. Lyckat ändå. Kul! Väl hemma kämpar vi på med att komma ikapp med tvätt och matlådor. 
 
 
Nästa vecka drar vi iväg till Halmstad med Malmgrens. Ska bo på hotell med barnen för första gången och det ska bli spännande. Jag ser mycket fram emot hotellfrukost. Det var alles.
 

Regnkläder, dans på balkongen, havet, och mors dag

2024-07-21 08:00:00
Min Dag
 
 
Rainwear, dance on the balcony, the sea, and Mother's day
 
 
Häng med på ett gäng bilder från försommaren, eller våren, alltså maj. Vi åkte upp till Antons familjs sommarstuga för första gången den här säsongen. Mest för att testa om det skulle gå att vara där med barnen (spoiler: det gick helt okej, stannade till och med några flera dagar). Barnen övade på att springa runt i gräset och lära känna omgivningen. Testade på att sova i samma rum, på samma madrass. Och vi föräldrar fick sova själva för första gången sedan de föddes. Ett stort steg!
 
 
Tog promenader med skrindan in i skogen. Anton rekade sina kantarellställen. Fanns ju såklart inga än.
 
 
Jag tog med barnen ner till havet själv en gång. Ingen brygga ilagd ännu, och det var för kallt för att bada. Barnen satt med sina fodrade regnoveraller. Men så skönt att bara kunna vara där en stund. Vid havet. Andas havsluft och sänka ner axlarna. 
 
 
Promenerade till utsikten för att kolla på havet från berget. Har kunnat följa barnens utveckling; då fick vi bära dem dit, nu kan de gå dit på egna ben. På bara några månader.
 
 
Åkte hem till min syster för att fira hennes sambos 35-årsdag. Barnen fick bananpannkakstårta, och vattenmelon. Så gott så gott så gott. Och jag fick mysa med min systers lilla barn.
 
 
Antons familj kom på besök en dag. Barnen badade fötterna i havet för första gången. Vi åt grillat och njöt av solens värme. Pratade om Amandas stundande bröllop, och sommarplaner.
 
 
Vi gick till tennisbanan. Kul att utforska nät och studsande bollar. Ser fram emot att kunna spela tennis alla fyra. Om några år. Vi hängde också i hängmattan, dammsög bilen till barnens stora glädje, och lekte med vattenslangen. Tipptopp.
 
 
Glassbilen kom. Det fann Sundborn punsch. Hurra! Och som jag föråt mig på och fick ont i magen.
 
 
Vi lämnade sommarstugan för denna gången. Landade hemma några dagar med all tvätt att ta hand om. Åkte ut till en annan sommarstuga där barnens faster med sambo bodde över helgen med sina katter. Vi glömde ta med barnens blöjor, och som tur var var det perfekt springa utomhus utan blöja-väder.
 
Hemma igen stod de och dansade på balkongen till musiken från Kungälvs cruising. Skickade en film till min familj, och mamma säger att den filmen tar hon alltid fram och tittar på när hon vill bli på bra humör.
 
 
Dagen efter åkte vi hem till min familj, och gick över till min farbror för att fira min yngsta kusins 15-årsdag. Min farmor var med, och fick sitta bredvid ett av mina barn. Annars härjade de mest runt. Lekte med vatten och krukor och letade efter nya grejer att inspektera. 
 
 
Hemma hos mina föräldrar blommade azalean så vackert. Och äppelträdet. Barnen invigde den nygamla gungställningen med rutschkanan, som står på samma ställe där det stod en när jag växte upp.
 
 
Vattning av plantor på balkongen. Då var de små, plantorna. Nu är där mer av en skog.
 
 
En lördag åkte vi in till Slottskogen. Käkade sushi i väntan på att Malin med inbjudna födelsedagskalasgäster skulle anlända. Kul att springa runt till andra sällskap som satt och göttade sig i solen, tyckte barnen. Vi spelade minigolf och jag fick flera hole-in-ones. Sedan blev jag stressad över att ta hand om barnen och tappade min streak. Hotfulla moln, som vi visste skulle komma, närmade sig och vi skyndade oss att säga hej då. Men fick trots det springa genom ösregnet till bilen som lyckosamt nog stod i ett parkeringsgarage. Såg / hörde en blixt som måste ha slagit ner alldeles alldeles nära oss. 
 
 
Vi firade mors dag hos mina föräldrar med pappas sida. Barnen åkte cykelvagn med sina sysslingar, tittade på korna, och spelade piano. Sedan var de bra trötta efter flera händelserika dagar.
 
 
Och i slutet av maj åkte vi upp till sommarstugan igen. Den där regntunnan är det bästa som finns, tycker kidsen. Kul att se vad som flyter och inte, och förstå sig på elementet vatten. Bävar inför den dag de kommer upptäcka att vi har en regntunna i miniformat hemma, i toastolen ...
 
 
Det har mest varit regnigt och molnigt och blåsigt när vi har varit i sommarstugan. Inget vidare badväder, regnkläderna har kommit väl till pass. Men en solig dag när deras farmor också var där tog vi oss ner till havet för att doppa oss. Och det var det från maj. Sedan kom juni med dubbeldop och födelsedagar, men det får vi ta en annan dag. 
 
 
 

Vecka 29. Sommarläget, egentid, och bröllop

2024-07-19 08:00:00
Veckorapport
 
 
Week 29. Summer times, me time, and a wedding
 
 
Dammen en otroligt vacker dag. Vi har varit i sommarstugan ännu en omgång. Där stänger jag av, vilar upp. Tar i och ur barnen i gungan, hoppas på att regnkläderna hunnit torka till nästa gång vi går ut, haft besök. Läser bok och löser korsord. Lyssnar på några sommarprat - det är ett av mina sommarprojekt att försöka lyssna på alla. Lyssnar på tystnaden och plockar blåbär. Kommit tillbaka hem till stan igen och försöker blanda vilodagar med aktivitetsdagar - vill ju hinna träffa folk medan de har semester men inte tappa rutinerna helt. 
 
 
Och vi har varit på bröllop. Så fint. Jag grät. Såklart. Lyckades ändå hålla mig fram till när en vän till brudparet sjöng i kyrkan. Anton höll ett så fint tal till sin kusin Amanda, som var bruden. Jag hade fått höra det en gång innan, och grät då också vilket är ett gott betyg. Lite konstigt att vara borta från barnen, som var i mina föräldrars trygga händer. Kunna äta mat utan att behöva mata någon annan eller riskera att få en katapultsked med tomatsås över sig. Fick dansat några låtar på dansgolvet vilket var något jag sett fram emot så mycket, trots att klockan blev senare än jag tänkt. Dagen efter var vi trötta, men det var tydligen barnen med så det var ju toppen. 💗
 
 
Igår var jag borta från barnen igen. Eller de var borta från mig. De åkte iväg med sin pappa och faster ut till en sommarstuga vid havet. Jag var helt ensam i flera flera timmar. Tills jag hängde med Katta en sväng. Var så många timmar av egentid att jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med all tid. Fanns lätt så många borden, sådant jag verkligen borde passa på att göra när jag inte hade två barn springandes runt mina ben. Men att tänka på alla de göromål är grund för stress, så istället tog jag det mest lugnt och gjorde vad som föll mig in. 
 
 
Vi har en grillning med Antons vänner planerad i helgen, och kanske en övernattning på annan ort. Och just det! Jag kom fram i riksradio i lördags morse, till programmet Ring så spelar vi. Vann två presentkort, och därmed kan jag stryka det från min bucket list. Det var det om detta. Hoppas ni har en skön sommar!
 
 

hittarecept.se
myTaste.se RSS 2.0